Zelenina


Najdi na této stránce:

O B S A H
Zelníky 
Zelenina v alobalu
Grilovaná rajčata
Grilovaná kukuřice
Kukuřice v popelu
Pečená dýně 
Křupavé kapustové rolky 
Květákový nákyp
Zeleninové řízky
Kapustičkový špíz
Zapečená cuketová mísa
Cuketové palačinky
Fergese e Tiranes
Příloha k pečenému masu Airaniny tety Milice
Chalupářské překvapení
Balkánská cuketa, lilek, patizon
Kravské palačinky 
Fofr cuketa na řecký způsob
Květák po římsku
Zapékané lilky
Cukanda 
Špenátové holandské koule
Cukety na grilu Airaniny tety Milice
Jemné placičky z cukety
Tzatziky
Plněné papriky pečené
Plněné papriky za studena
Super naložené papriky
Celerové smaženky
Papriky plněné těstovinami 
Patizony zapečené s hermelínem
Guláš z červené řepy 
Celerové lívanečky se sýrem 
Zapečená brokolice 
Lilkový vějíř 
Sýrový lilek 
Babiččin gjuvec na pátek 
Zeleninová směs s klobáskou a Hermelínem 
Lečo s květákem a kapustou 
Jeanův lázeňský lilek 
Špenátová hnízdečka 
Kukuřičné lívanečky 
Zelný eintopf s červenou řepou 
Cuketová terina 
Cukety na plechu 
Zeleninový crumble 
Grilovaný květák 
Dýňové ragú 
Celerové dortíčky 
Dýňové tortilly 
Podzimní pečená zelenina 
Celerové řízky 
Čekanka se slaninou a tymiánem 
Čekanka s blaťáckým zlatem 
Zapečený celer se šunkou 
Celerová kolečka zapečená 
Špenát s bramborami 
Zelenina k rybě 
Květákové karbanátky se sójovou šunkou 
Zeleninový závin 
Bujurdi 
Kapustovo sýrové placičky se slaninou 
Řecké cuketové placičky 
Indické květákové sabdží 
Chipsy z kadeřávku 


Zelníky:

Zvětšit Kyselé zelí pokrájet na drobnější, přidat na kostičky nakrájené uzené maso nebo salám nebo slaninu, ale nejlépe směs všech tří,
k tomu přilít i vodu ze zelí a hladkou moukou zahustit tak, aby šly péct placičky na pánvi. NEMAJÍ CHYBU!!



Zpět na obsah

Zelenina v alobalu:

Houby, celer, cibule, paprika. Pokapat sójovou omáčkou a posypat tymiánem, zabalit do alobalu a upéct.
Zpět na obsah

Grilovaná rajčata:

Nakrojit do hvězdice, ale nedokrojit, posypat solí, česnekem sekaným, majoránkou, pepřem, strouhaným sýrem. Zabalit do plátků anglické slaniny a grilovat.
Zpět na obsah

Grilovaná kukuřice:

Palice omýt a 20 minut vařit v osolené vodě. Pak nakrájet na špalíky, zabalit do anglické slaniny a střídavě napichovat s červenou paprikou. Grilovat.
Zpět na obsah

Kukuřice v popelu:

Klasy ještě zabalené v listech strčit do žhavého popela, péct asi 1/4 hodiny, oloupat, osolit a potřít máslem.
Zpět na obsah

Pečená dýně:

Zvětšit Ingredience: dýně, sůl, pepř, rozmarýn, větší cibule, olivový olej
Postup přípravy: Oloupanou dýni nakrájíme na kostky 2x2 cm, rozložíme do pekáčku, zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme čerstvě drceným pepřem, přidáme několik snítek rozmarýnu a oloupanou cibuli nakrájenou a rozebranou na kroužky. Pečeme asi půl hodiny, než dýně změkne.Podáváme s bílým jogurtem. Zdroj: časopis Apetit

Zpět na obsah

Křupavé kapustové rolky:

Zvětšit Kapusta, šunkový salám krájený, plátkový sýr, masox, hladká mouka, olej
Postup:Kapustu rozebranou na jednotlivé listy povaříme v osolené vodě s kostkou masoxu do poloměkka, žebra sklepneme paličkou na maso. Na každý list položíme po plátku sýra a salámu, zabalíme, zajistíme párátky, obalíme v hladké mouce a smažíme na tuku.Jíme s bramborovou kaší nebo jenom s pečivem.

Zpět na obsah

Květákový nákyp:

Květák rozebrat na růžičky, povařit ve slané vodě do poloměkka, nechat okapat, rozsekat nadrobno. Z mouky a másla usmažit světlou jíšku, zředit vývarem z květáku, povařit do hladké omáčky. Přidat strouhaný sýr, 3 žloutky, sníh z bílků, muškátový oříšek a vmíchat květák. Ohnivzdornou misku vymazat máslem, vyložit plátky šunky, nalít květákovou směs. Péci zvolna, na talíři posypat petrželkou. K tomu brambory a salát.
Zpět na obsah

Zeleninové řízky:

Kapustu, květák, mrkev, pór, celer, atd., ale nejlépe směs alespoň 2 druhů podle sezóny povařit, semlít, smíchat s vejcem, troškou hladké muky, strouhankou,osolit, opepřit. Tvořit placičky, ještě obalit ve strouhance a smažit na oleji.
Zpět na obsah

Kapustičkový špíz:

Růžičkovou kapustu po spaření osušíme, navlečeme na špejle střídavě s kostkami tvrdého sýra a kolečky párků nebo plátky anglické slaniny. Obalíme v trojobalu, opatrně usmažíme.
Zpět na obsah

Zapečená cuketová mísa:

Středně velkou cuketu nahrubo nastrouhat, přidat 300 g strouhaného eidamu, 3 klobásy nakrájené na kolečka a opečené na cibulce, 2 hrsti uvařené rýže, hrst sušených namočených hub, česnek, sůl, pepř, majoránku, 4 rozšlehaná vejce. Pekáček vymazat máslem a vysypat strouhankou, nalít směs poklást plátečky másla a upéct dočervena.
Zpět na obsah

Cuketové palačinky:

Těsto: 1 l mléka, 5 vajec, hladká mouka, 2-3 menší cukety, sůl, čerstvý kopr.
Náplň: 250 g tvarohu, trochu majolky nebo hustého bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, 50 g sekaných vlašských ořechů, sůl, pepř, kopr nebo pažitka.
K najemno nastrouhaných cuketám přidáme vše ostatní a umícháme palačinkové těsto. Upečeme na oleji co nejtenčí palačinky. Tvaroh rozmícháme s ostatními ingrediencemi, naplníme jím palačinky a přehneme na polovinu. Zdroj: www.labuznik.com
Zpět na obsah

Fergese e Tiranes:

250 g červených paprik bez jádřinců, 500 g rajčat,250 g sýra feta, 1 lžička mouky, 125 g másla, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř.
Oloupeme rajčata a papriky- spařit v horké vodě, ochladit, oloupat. Pak je nakrájené podusíme v oleji. Na pánvi rozpustit máslo, přidat na kostičky nakrájený sýr, mouku, dobře promícháme, osolíme, opepříme. Měkkou zeleninu vmícháme do omáčky, vše nalijeme do pekáčku a pečeme při 200°C asi 15 minut. Podáváme s bílým chlebem.
Zpět na obsah

Příloha k pečenému masu Airaniny tety Milice:

500 g červené kapie, 30 ml oleje, 3 stroužky česneku, 1/2 lžičky chilli (nemusí být), 2 konzervy bílých fazolí, sůl, petrželka.
Kapie opečeme na plotně, oloupeme a krátce rozmixujeme, přidáme česnek utřený se solí a scezené fazole. Promícháme a posypeme petrželkou. Podáváme místo obligátních brambor. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Chalupářské překvapení:

300 g květáku rozebraného na růžičky, 300 g pórku na kolečka, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 300 ml mléka, sůl, pepř, 4 vejce natvrdo, 100 g tvrdého sýra, asi 600 g bramborové kaše.
Květák chvíli blanšírujeme v horké vodě. Z mouky a poloviny másla usmažíme světlou jíšku, zředíme mlékem a částí vývaru z květáku. Povaříme na hladkou omáčku, vmícháme polovinu sýra a okořeníme. Zbytkem másla vymažeme zapékací mísu, dáme květák a pórek, zalijeme omáčkou, rozetřeme bramborovou kaši, narýhujeme vidličkou a posypeme zbytkem sýra. Pečeme dočervena.
Zpět na obsah

Balkánská cuketa, lilek, patizon:

Zeleninu, pokud je mladá, neloupeme. Nakrájíme na tenké plátky, osolíme a necháme vypotit. Pak dobře osušíme, obalíme v hrubé mouce a smažíme na oleji. Necháme a ubrousku okapat a podáváme s jogurtovým dresinkem: Bílý hustý jogurt rozšleháme s rozmačkaným česnekem a nasekanými bylinkami: bazalka, oregano, pažitka, tymián - buď jeden druh nebo směs.
Zpět na obsah

Kravské palačinky:

Zvětšit Na palačinky: mléko, vejce, mouka, špenát nebo kopřivy.
Náplň: 1 tučný tvaroh, trochu majolky nebo bílého jogurtu, 100 g na kostičky nakrájeného šunkového salámu, sůl, sójová omáčka, rozmačkaný česnek.
Do těsta na palačinky přidáme tolik spařeného špenátu nebo kopřiv, aby těsto bylo krásně zelené. Na oleji upečeme palačinky. Tvaroh rozmícháme s ostatními ingrediencemi, naplníme jím zchladlé palačinky a podáváme. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Fofr cuketa na řecký způsob:

400 g cukety, 2 velká rajčata, 200 g balkánského sýra, oregano.
Cuketu nakrájíme na kostičky a osmažíme na trošce olivového oleje. Když je na skus, přidáme na pánev oloupaná nakrájená rajčata, sýr na kostičky, okořeníme oreganem, dosolíme a prohřejeme asi 2 minuty. Podáváme s chlebem. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Květák po římsku:

Květák rozebrat na růžičky, košťál nakrájet na kostičky. Na oleji zpěnit česnek, přidat petrželku, květák a restovat, přidat rajský protlak, malinko podlít , osolit a dusit. Na talíři posypat strouhaným sýrem. K tomu vařené brambory.
Zpět na obsah

Zapékané lilky:

Oloupat, osolit, vypotit, obalit v mouce, opéct. Pekáček vymazat olejem a vysypat strouhankou, rozložit lilky, potřít protlakem nebo kečupem, zasypat strouhaným sýrem, osolit, opepřit, vrstvit. Zapéct.
Zpět na obsah

Cukanda:

Zvětšit Sýrovovaječné omelety (strouhaný sýr + vejce + malinko soli) potíráme cuketovou náplní: na oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou cuketu, nastrouhaný měkký salám, dochutíme kečupem, česnekem, solí, tymiánem, podusíme doměkka. Tato náplň je výborná, když zbyde, druhý den na topinkách.


Zpět na obsah

Špenátové holandské koule:

1 špenátový protlak se smetanou, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 300 g tvrdého sýra, 1 lžíce hladké muky, trojobal, olej.
Omáčka: 3 lžíce majolky, trochu mléka, česnek, petrželka.
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme jíšku. Přidáme do ní nakrájený napůl rozmrzlý špenát, česnek a krátce podusíme, jen co se špenát rozmrazí. Necháme vychladnout. Do chladného přidáme nastrouhaný sýr a promícháme. Pak tvoříme koule (jednoduššeji karbanátky), obalujeme je v trojobalu, lépe, když se obalí 2x. Pak je smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Podáváme s vařenými brambory a omáčkou. Zdroj: ww.recepty.cz
Zpět na obsah

Cukety na grilu Airaniny tety Milice:

1 kg cukety, 1 lžíce sójové omáčky, 50 ml oleje, 5 stroužků česneku, trochu pálivé papriky, sůl, pepř, kopr nebo jiné bylinky.
Menší neoloupané cukety podélně nakrájíme na plátky, posolíme a po hodině slijeme šťávu. Pak je naložíme do marinády z oleje, prolisovaného česneku, papriky, sójovky, pepře a bylinek. Za 3 hodiny můžeme grilovat. Jsou bezkonkurenční !! Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Jemné placičky z cukety:

Oloupanou cuketu nastrouháme na struhadle s většími kapkami, pokud má už jádra, vydlabat předem. Na pánvi pomalu rozehřát máslo, dokud nezačne vonět, ale nesmí zhnědnout! V tu chvíli přidat nastrouhanou cuketu, promíchat, osolit a chvíli podusit. Když změkne, přendat do mísy a nechat zchladnout. Pak vmíchat vejce, bylinky a koření podle chuti ( muškátový oříšek, oregano,…) a podle potřeby zahustit moukou nebo strouhankou. Vznikne těsto jako na bramborák, z kterého smažíme placičky. Klíčovým momentem receptu je rozvoněné máslo. Cuketa jeho vůni natáhne a výsledkem je jemné, na patře voňavé jídlo. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Tzatziky:

salátová okurka, jogurt, česnek, kopr, oregano.
Okurka jemně nastrouhaná, musí být zbavená vody - vymačkáme ji přes čisté plátno. I jogurt musí být hustý. Pokus neseženeme pravý řecký, lze kvalitní smetanový bílý jogurt nechat přes noc v plátýnku v ledničce vykapat. Podáváme ke grilovaným masům nebo jako předkrm s bílým chlebem.
Zpět na obsah

Plněné papriky pečené:

Papriky rozpůlíme a očistíme. Naplníme směsí strouhaného měkkého salámu nebo uvařené sójové šunky a nastrouhaného balkánského sýra. Pekáček vymažeme olejem, rozložíme papriky, trochu posypeme strouhaným tvrdým sýrem a pečeme. Podáváme s bramborovou kaší.
Zpět na obsah

Plněné papriky za studena:

Nastrouháme Nivu a nějaký měkký salám, utřeme na pastu s vařeným vejcem a máslem. Pastou naplníme syrové vydlabané očištěné papriky a dáme do ledničky ztuhnout. Krájíme na plátky.
Zpět na obsah

Super naložené papriky:

Tenkostěnné, nejlépe trochu pálivé papriky opečeme na plotně nebo v troubě, dokud nemají puchýřky. Pak je necháme dobře přikryté zapařit, aby šly lehce oloupat. Oloupané vrstvíme do sklenice, prokládáme plátečky česneku, prolijeme olivovým olejem a balzamikovým octem. Necháme aspoň do druhého dne naležet.
Zpět na obsah

Celerové smaženky:

Očištěný celer uvaříme ve vodě se solí a troškou octa do poloměkka. Zchladlý nakrájíme na plátky, z obou stran potřeme kečupem, přilepíme po kolečku šunkového salámu, obalíme v trojobalu a usmažíme.
Zpět na obsah

Papriky plněné těstovinami:

Zvětšit Ingredience: 4 velké zelené papriky, 1/2 balíčku těstovin - například makaronů nalámaných na menší kousky nebo kolínek , 2 lžíce tuku, 1 lžička sušené dobromysli, 1 lžička sušeného tymiánu, pepř, sůl, 200 g strouhaného sýra, olej do zapékací misky
Omáčka: 1 rajčatový protlak, 1 lžíce tuku, 1 cibule, 1-2 stroužky česneku, 1-2 bobkové listy, sůl, cukr.
Postup přípravy: Těstoviny uvaříme ve slané vodě, ale nerozvaříme, slijeme a necháme okapat. Mezitím připravíme omáčku: na tuku osmahneme cibuli a prolisovaný česnek, zalijeme protlakem, podlijeme vodou, okořeníme a zvolna dusíme 10-15 minut. Dochutíme cukrem a solí. Z paprik odřízneme vršky, vydlabeme, vršky nakrájíme na kostičky, osmahneme na tuku, přidáme k rajčatové omáčce, stejně jako tymián a dobromysl a dusíme. Vyjmeme bobkový list, vmícháme prochladlé těstoviny a polovinu sýra. Naplníme papriky, postavíme do zapékací misky náplní nahoru, posypeme zbytkem sýre a asi půl hodiny pečeme ve vyhřáté troubě.
Dobré jsou s čerstvou bagetou.
Zpět na obsah

Patizony zapečené s hermelínem:

Ingredience: 2-4 patizony (celkem asi 500 g), 2-3 lžíce tuku do pekáče, 2 hermelíny, 1 červená paprika, 1 hrnek hrášku, sůl, 4 žloutky, 1 hrnek smetany, vegeta, 2 lžíce čerstvě posekané bylinkové směsi - petrželka, libeček, bazalka, estragon, oregano, celerová nať, tymián, šalvěj, saturejka - nemusí být všechny druhy, ale aspoň 4-5.
Postup přípravy: Patizony oloupeme, zbavíme zdřevnatělých částí a semen (u mladých plodů tato práce odpadá), nakrájíme na plátky, osolíme a necháme "vypotit". Do vymazaného pekáčku střídáme osušené plátky patizonů, plátky hermelínu a nudličky papriky. Každou vrstvu okořeníme, zasypeme hráškem a zalijeme žloutky rozkvedlanými ve smetaně. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Podáváme s bramborem nebo jen s pečivem. Místo patizonů můžeme použít cuketu nebo lilek.
Zpět na obsah

Guláš z červené řepy:

Zvětšit Ingredience: 500 g červené řepy, 600 g brambor, 1 cibule, 100 g uzené slaniny, 1 kvalitní uzená klobása, sůl, pepř, kmín, vývar, 3 lžíce strouhaného křenu.
Postup přípravy: Syrovou řepu a brambory očistíme a nakrájíme na kostky. Slaninu nakrájime a osmažíme na ni nadrobno nakrájenou cibuli. Vložíme řepu a za stálého míchání opražíme asi 3 minuty. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, ochutíme kmínem a přikryté dusíme 30 minut. Pak vložíme brambory a dusíme do měkka. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásku a 5 min. povaříme. Vmícháme strouhaný křen (množství dle chuti) a podáváme.
Kdo má rád, může přidat do hotového guláše smetanu.Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Celerové lívanečky se sýrem:

Zvětšit Suroviny:2 malé nebo 1 větší celer, 100 g tvrdého sýra (měla jsem Nivu a bylo to dobré), 3 vejce, 3 lžíce mléka, pepř, sůl, 3 lžíce hladké mouky.
Postup:Očištěný celer nastrouháme na hrubém struhadle. Nenecháme jej dlouho stát, aby nezhnědl. Rozkvedláme žloutky s mlékem, solí (máme - li Nivu, solíme opatrně) a pepřem, nalijeme na celer. Promícháme s moukou a nastrouhaným sýrem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do hmoty. Lžící nabíráme malé kopečky a smažíme na oleji. Povrch můžeme ještě posypat zbytkem strouhaného sýra. Jako přílohu nabídneme brambory, bramborovou kaši nebo jen chléb a zeleninu.
Zpět na obsah

Zapečená brokolice:

Zvětšit Ingredience: brambory, sůl, mléko, máslo, brokolice, burské nebo lískové nebo jiné oříšky, sýr - eidam, niva, balkánský
Postup přípravy: Oškrábané a nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Přidáme kousek másla a hrnek horkého mléka a rozšťoucháme (nešlehat!) tak, aby z brambor zůstaly malé kousky. Přidáme uvařenou rozebranou brokolici, opražené oříšky a na kostičky nakrájený sýr - buď jeden druh nebo (lépe) směs všech tří. Zapékací formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, poklademe směsí a zapečeme.
Zpět na obsah

Lilkový vějíř:

Zvětšit Suroviny: Na 1 lilek - počet zvolíme podle počtu osob : 2 rajčata, 2 cibule, 3 stroužky česneku, asi 150 g sýra ( eidam, já jsem měla i balkánský ), sůl.
Postup: Lilek nařežeme po délce na plátky tak, že ho při užším konci nedořežeme úplně, aby se nerozpadl. Plochy plátků potřeme prolisovaným česnekem a osolíme (máme-li balkánský sýr, solíme velmi opatrně). Cibuli a rajčata nakrájíme na kolečka. Lilek vložíme do vymaštěného pekáčku a plníme mezery : do každé mezery dáme kolečka rajčat a cibule ( kolik se vejde vedle sebe ). 2/3 sýra nařežeme na tenčí plátky a vkládáme také do mezer. Pekáček přikryjeme a v troubě při 200°C dusíme asi 50 minut. Potom odkryjeme, posypeme zbylým nastrouhaným sýrem a odkryté necháme dopéct, dokud se sýr neupeče dorůžova. Podáváme s bramborem nebo bílým pečivem. Zdroj: www.toprecepty.cz

Zpět na obsah

Sýrový lilek:

Zvětšit Suroviny: 2 lilky, 2 vajíčka, 1 bílý jogurt, 150 g uzeného sýra, 150 g nivy, 3 stroužky česneku, bylinky, sůl
Postup: Lilky podélně rozkrojíme, vydlabame (ponecháme asi 1 cm dužniny kolem slupky)a posolíme. Dužninu jemně posekáme a smícháme s nahrubo nastrouhanými sýry, jogurtem, rozšlehanými vejci, utřeným česnekem a bylinkami dle vlastní chuti. Případně dosolíme či dopepříme. Orosený vnitřek lilků osušíme, potřeme česnekem a naplníme sýrovou směsí. Zapékáme při 200°C asi 40 minut. Zdroj: www.toprecepty.cz, autorka: Eliza

Zpět na obsah

Babiččin gjuvec na pátek:

Zvětšit Suroviny: 1/2 kg brambor, 1 lilek, 1 cuketa, 4 rajčata, konzerva fazolek, 3 cibule, 2 papriky, olej, sůl.
Brambory nakrájíme podélně na čtvrtky, lilek a cuketu na kousky zhruba 2x2 cm, rajčátka na osminky, cibule na půlměsíčky, papriku na proužky. Dáme na plech brambory s cibulkou, olejem a solí zapéct tak zhruba na 15 minut při 200 °C, pak přidáme lilek a cuketu, za dalších 15 minut přidáme rajčata s paprikou, nebo můžeme použít malou skleničku leča. Po 15 min. přidáme fazolky, promícháme, zapečeme a za 15 minut můžeme servírovat. Zdroj: www.recepty.cz, autorka Airan.

Zpět na obsah

Zeleninová směs s klobáskou a Hermelínem:

Zvětšit Na oleji osmahneme cibulku, přidáme drcený česnek, pokrájenou zeleninovou směs (patizony nebo cukety, papriky, květák, …), osmahneme, lehce podlijeme zeleninovým vývarem a podusíme. Dobré klobásky nakrájíme na kolečka, osmahneme na trošce oleje, přidáme ke směsi, vložíme do pekáčku, poklademe nakrájeným sýrem a zapečeme, dokud se sýr nerozpustí.


Zpět na obsah

Lečo s květákem a kapustou:

Zvětšit Suroviny:1 menší květák, 100 g uzené slaniny, 1 cibule, 6 stroužků česneku, 3 papriky, 6 rajčat, 1/2 malé kapusty, sůl, mletý pepř, tymián.
Postup:Slaninu nařežeme na kostky a vyškvaříme, opražíme na ní nařezanou cibuli. Přidáme růžičky květáku, podlejeme trochou vody a dusíme do poloměkka. Přimícháme prolisovaný česnek, na nudličky nakrájené papriky a kapustu, nařezaná rajčata, osolíme, okořeníme a dusíme do měkka. Nakonec dochutíme tymiánem.Podáváme s tmavým chlebem.

Zpět na obsah

Jeanův lázeňský lilek:

Zvětšit Suroviny:
lilky,česnek,provensálské koření,olivový olej,sůl
Postup:
Lilky umyjeme a osušíme. Podélně je rozkrojíme a v každé polovině uděláme několik podélných zářezů. Do každého zářezu těsně vedle sebe zasuneme plátky oloupaného česneku. Posypeme provensálským kořením, osolíme, pokapeme olivovým olejem. Olejem nešetřete a opravdu dejte olivový. Podáváme horké s křupavou bagetkou.
Zdroj: www.labuznik.com
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Špenátová hnízdečka:

Zvětšit Suroviny:
Bramborové těsto na knedlíky (klidně z prášku), dušený špenát podle vašich zvyklostí (nebo jiná zelenina), vařené vejce, strouhaný sýr.
Postup:
Formičky báboviček vymažeme tukem, vyložíme plátem těsta a pečeme, dokud okraje nezačnou růžovět. Pak naplníme zeleninou, vložíme kousek vajíčka, posypeme sýrem a zapečeme. Podáváme jako netradiční přílohu nebo jako součást obložené mísy.
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Kukuřičné lívanečky:

Zvětšit Suroviny:
1 sáček mražené kukuřice, 2 jarní cibulky, sůl, pepř, olej. Těsto: 1,5 hrnku mléka, 3-4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 2 vejce, zarovnaná kávová lžička prášku do pečiva.Dle chuti strouhaný sýr a uzenina.
Postup:
Kukuřici nasypeme do vroucí osolené vody a povaříme 5 minut. Scedíme a necháme zchladnout. Vejce rozšleháme s mlékem, moukou a práškem do pečiva, těstíčko by mělo být husté jako na palačinky. Vmícháme do něj kukuřici a drobně pokrájenou cibulku. Dochutíme, můžeme přidat strouhaný sýr, zatvrzelým masožravcům i pokrájenou uzeninu. Na lívanečníku vytřeném olejem smažíme lívanečky. Podáváme se zeleninovým salátem.
Zpět na obsah

Zelný eintopf s červenou řepou:

Zvětšit Suroviny:
asi 500 g červené řepy, 1 větší cibule, 5 – 6 brambor, 500 g kysaného zelí, 300 g vařeného uzeného masa ( mohou být i zbytky ), 1 bobkový list, sůl, mletý pepř, olej
Postup:
Na oleji osmažíme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájenou červenou řepu a za stáleho míchání smažíme asi 5 minut. Zalejeme vodou, aby byla řepa zakrytá, osolíme, okořeníme, přidáme bobkový list a povaříme 10 minut. Potom vložíme na kostky nakrájené brambory a vaříme, dokud nejsou měkké. Nakonec přidáme kysané zelí, na kostky nakrájené uzené maso, pokud je třeba, dolejeme horkou vodou a podusíme ještě 5 minut. Eintopf má být hustý, proto doléváme ne příliš mnoho vody. Podáváme s tmavým chlebem. Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Cuketová terina:

Zvětšit Suroviny:
1 mladá cuketa, 1 kostka zeleninového bujonu, 1 velký bílý jogurt, želatina (ta co se nevaří), čerstvá bazalka - dost, česnek, sůl, pepř.
Postup:
Formu na terinu (hranatý biskupský chlebíček) vyložíme potravinovou fólií. Cuketu opatrně podélně nakrájíme na hodně tenké plátky a povaříme do poloměkka v osolené vodě s přídavkem bujonu. Cuketa se nesmí rozvařit, musí zůstat trochu pevná. Ihned ji zchladíme v ledové vodě a necháme okapat. Jednotlivými plátky kladenými těsně vedle sebe vyložíme formu. Želatinu rozmícháme v trošce horké vody a vešleháme do jogurtu. Přidáme nasekanou bazalku, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Nebojíme se a ochutíme dost výrazně, já jsme se bála a bylo to trochu mdlé. Směs vylijeme na cuketové plátky, zakryjeme přečuhujícími kousky cuket, fólií a dáme do druhého dne do ledničky ztuhnout. Druhý den vyklopíme a sloupneme fólii. Krájíme na širší plátky, zdobíme zeleninou a podáváme s křupavým pečivem.
Zpět na obsah

Cukety na plechu:

Zvětšit Suroviny:
Cuketa, olivový olej, 2 větší stroužky česneku, mletá sladká paprika, trochu chilli, sůl, oregano, 2 mozzarelly.
Postup:
olej rozmícháme s prolisovaným česnekem, solí, paprikou, chilli a oreganem. Cuketu omyjeme, nakrájíme na plátky 0,5 cm, rozložíme na plech vyložený papírem na pečení (nebo silikonovou fólií), potřeme z obou stran ochuceným olejem a pečeme v troubě na 200°C, dokud nezačnou plátky červenat. Pak na ně rozložíme kousky mozzarelly a ještě zapečeme. Podáváme s bagetkou.
Zpět na obsah

Zeleninový crumble (krambl):

Zvětšit Suroviny:
asi 1 kg rajčat, 1 malá cuketa, 100 g černých oliv, asi 10-12 měkkých plátků toastového chleba, výrazné sýry: kozí nebo ovčí nebo alespoň nivu v množství 200 g, olej, sůl, pepř, 50 g sýra Gran Moravia nebo podobného navrch.
Postup:
Na trošce oleje osmahneme nakrájená rajčata a cuketku, chvilku podusíme, osolíme, opepříme. Plátky chleba po jednom rozmixujeme na strouhanku. Nádobu na zapékání vyložíme papírem na pečení nebo silikonovou fólií. Na dno nasypeme trochu strouhanky z chleba, na to vrstvičku strouhaných sýrů (kromě Gran Moravia), zalijeme rajčaty z pánve, poklademe rozpůlenými olivami, opět zasypeme vrstvičkou sýra, zbytkem strouhanky a navrch nasypeme nastrouhaný sýr Gran Moravia. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C, dokud nezezlátně povrch. Podáváme horké, můžeme s bílým jogurtem.
Zpět na obsah

Grilovaný květák:

Zvětšit Suroviny: 1 květák, sůl
Marináda: olivový olej, bazalka, petrželka, 3 stroužky česneku
Omáčka: plátek másla, lžíce hladké mouky, vývar z květáku, smetana na vaření, 100 g sýra s modrou plísní (měla jsem gorgonzolu), muškátový oříšek, sůl
Postup:
Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě na skus. Vyjmeme a necháme okapat, pak naložíme do marinády a necháme aspoň hodinu odležet. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku, osmahneme, za stálého míchání vlijeme naběračku vývaru a smetanu a necháme 10 minut povařit, prošleháme, aby byla omáčka hladká, vmícháme nastrouhaný sýr, necháme rozpustit a dochutíme. Květák ugrilujeme dozlatova a podáváme. Hodí se k tomu brambory, dělala jsem americké.
Poznámka: Zdroj: TV pořad Kluci v akci.
Zpět na obsah

Dýňové ragú:

Zvětšit Suroviny:
Jedna dýně hokkaido asi 600 g, 1 cibule, olej, sůl, pepř, mletá paprika, chilli, 1-2 lžíce rajčatového protlaku, šalvějové lístky (bohužel jsem musela dát sušené, čerstvé mám na zahradě na chalupě)
Postup:
Na oleji zpěníme cibuli a přidáme dýni, kterou jsme zbavili semen a nakrájeli na kostičky. Osmahneme, okořeníme a dusíme doměkka, před koncem dušení přidáme protlak a nasekanou šalvěj. Podávala jsem s opečeným chlebem, ale ani těstoviny by nebyly špatné :-)
Zpět na obsah

Celerové dortíčky:

Zvětšit Suroviny:
2-3 malé celery, 2 uzená kuřecí stehna, 1 menší šalotka, okapaný ananas z kompotu (nebo dřeň z grapefruitu), vlašské ořechy, majonéza, sůl, pepř, trochu octa nebo citronová šťáva.
Postup:
Celer uvaříme v okyselené vodě doměkka a necháme vychladnout. Zchladlý nakrájíme na tenké plátky a formičkou vykrojíme tvary. Stehýnka podusíme doměkka, necháme zchladnout a obereme z nich maso. Pokrájené maso smícháme s jemně nakrájenou šalotkou, posekanými ořechy, nadrobno nakrájenými zbylými okrojky z celeru, kousky ananasu nebo grapefruitu, osolíme a opepříme a spojíme majonézou. Naplníme mezi plátky celeru, navrchu ozdobíme majonézou, kouskem ořechu a ovoce. Podáváme s bílým pečivem.
Poznámka: Hezky vypadá, když se vrch dortíčků potře čirou želatinou, hezky se lesknou. Já jsem ji tentokrát zapomněla koupit :-(
Zpět na obsah

Dýňové tortilly:

Zvětšit Suroviny:
1 balení tortill, rajčata, čerstvá paprika, salát.
Náplň: 1/2 dýně Hokkaido (asi 500 g), oblíbená směs koření - dala jsem Chilli con Carne, sójová omáčka, 1 chilli paprička, olej.
Dresink: zakysaná smetana, česnek.
Postup:
Dýni nakrájíme na kousky, promícháme s kořením a necháme chvilku odležet. V rozpáleném oleji osmahneme drobně nakrájenou papričku, přidáme dýni, osmahneme, zalijeme sójovou omáčkou a podusíme do měkka. Tortilly pokropíme vodou, ohřejeme na pánvi nebo v mikrovlnce, rozložíme na ně dýni, nakrájenou zeleninu, stočíme, zabalíme do alobalu a zakápneme dresinkem.
Zpět na obsah

Podzimní pečená zelenina:

Zvětšit Suroviny:
1 menší dýně na pečení, 4 červené řepy, 4 brambory, 2 cibule, 1 lilek, sůl, provensálské koření, hlavička česneku, olej
Postup:
Umyjeme dýni, vydlabeme, pokrájíme (i se slupkou) na menší, asi 2 cm velké kousky. Řepu očistíme, pokrájíme na cca 0,5 cm půlkolečka, cibuli na kolečka, očištěné brambory na kolečka cca 0,5 cm, lilek i se slupkou na 1 cm kolečka (osolit a nechat vypotit). Do oleje si prolisujeme česnek, vmícháme koření. Na plech dáme peč. papír, zeleninu, dobře osolíme a smícháme s ochuceným olejem. Pečeme asi 45 min, 180 stupňů. Nejdříve pod alobalem, který v polovině pečení odstraníme.
Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Celerové řízky:

Zvětšit Celer oloupeme, nakrájíme na plátky asi 1 cm a povaříme v osolené a okyselené vodě doměkka. Pak scedíme, z každé strany potřeme kečupem, přilepíme po kolečku šunkového salámu, obalíme v trojobalu a usmažíme v horkém oleji.



Zpět na obsah

Čekanka se slaninou a tymiánem:

Zvětšit Suroviny:
4 čekankové puky, olivový olej, 6 bobkových listů, 6 větviček tymiánu, 1 palička česneku, sůl, pepř, 6 plátků anglické slaniny.
Postup:
Z čekankových puků odstraníme spodní část košťálu a rozčtvrtíme podélně. Mělkou zapékací misku vytřeme olejem, rozložíme čekanku. Mezi puky nastrkáme bobkové listy a tymián, paličku česneku rozpůlíme, potřeme na řezu olejem a přidáme k čekance. Vše ještě pokapeme olejem, osolíme, opepříme. Přikryjeme alobalem a pečeme na 200°C asi 1/2 hodiny. Mezitím si nakrájíme slaninu na proužky, po půl hodině pečení přidáme k čekance, už nepřikrýváme a dopečeme, dokud slanina není křupavá. Podáváme s bagetkou.
Zpět na obsah

Čekanka s blaťáckým zlatem:

Zvětšit Suroviny:
4 puky čekanky, olivový olej, 2 malé cibule, 200 g blaťáckého zlata, dobromysl, sůl, pepř.
Postup:
Čekanku očistíme a podélně rozčtvrtíme. V silnostěnné pánvi rozpálíme olej a asi 2 minuty na něm opékáme cibuli nakrájenou najemno. Přidáme čekanku a opékáme společně asi 3 minuty z každé strany. Osolíme a opepříme. Sýr nakrájíme na plátky, rozložíme na čekanku, posypeme dobromyslí a necháme pod grilem nebo pod poklicí roztavit. Podáváme horké.
Zpět na obsah

Zapečený celer se šunkou:

Zvětšit Ingredience:
1 celer, 250 g šunky nebo libového uzeného masa v celku, vejce, strouhaný sýr, citron, sůl, pepř, máslo.
Postup:
Celer oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vhodíme do vroucí osolené a okyselené vody a vaříme do poloměkka. Scedíme a necháme zchladnout. Mezitím si nakrájíme šunku na stejné kostičky, nastrouháme sýr a rozkvedláme vejce. Zapékací misku vymažeme máslem. Smícháme celer, šunku, vejce a sýr a nalijeme do zapékací misky. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme, dokud povrch nezrůžoví. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninou.
Zpět na obsah

Celerová kolečka zapečená:

Zvětšit Ingredience:
1 malý celer, 150 g šunky, 1/2 kapie, 1 vejce, strouhaný sýr, máslo nebo olej, sůl, pepř, ocet nebo citron.
Postup:
Oloupaný celer nakrájíme na plátky a uvaříme v osolené a okyselené vodě doměkka. Necháme okapat a zchladnout. Olejem nebo máslem vymažeme pekáček a naskládáme celerová kolečka. Poklademe kostičkami šunky a kapie smíchanými s vajíčkem. Posypeme sýrem a zapečeme v troubě na 180°C asi 15 minut.
Zpět na obsah

Špenát s bramborami:

Zvětšit Ingredience:
1 kg brambor, 400 g čerstvého nebo mraženého listového špenátu (čerstvý je lepší), 1 lžičky drcených hořčičných semínek, 2 lžičky drceného kmínu, velká špetka pálivé papriky nebo 1 feferonka, 1 stroužek česneku, 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru, citrónová šťáva, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce přepuštěného másla. K podávání bílý jogurt.
Postup:
Oloupané a na sousta nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. V misce smícháme podrcená hořčičná semínka, kmín, prolisovaný česnek, pálivou papriku a zázvor. Zakápneme citrónovou šťávou a dvěma lžícemi vody. Uvařené brambory scedíme, trošku protřepeme, aby se narušil jejich povrch a necháme okapat. Na hluboké pánvi rozpálíme olej a máslo a opékáme na něm brambory ze všech stran dozlatova a dokřupava. Brambory dáme stranou a do pánve vlijeme směs koření a citronu, vaříme, dokud se tekutina neodpaří. Hezky to voní. Pak zvýšíme plamen, přidáme omytý a okapaný špenát a vaříme prudce asi 2-3 minuty, dokud listy neovadnou. V tomto okamžiku do pánve vrátíme brambory, společně promícháme a je hotovo. Tuto nezvyklou, ale překvapivě chutnou kombinaci podáváme s bílým jogurtem.
Zdroj: Apetit 3/2005
Zpět na obsah

Zelenina k rybě:

Zvětšit Ingredience:
Řapíkatý celer, 1 velká mrkev, 1 palička česneku, 3 cibule, 2 čerstvá rajčata, sůl, pepř, máslo.
Postup:
Na másle restujeme nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a celer, ochutíme a restujeme, dokud není směs poloměkká, pak přidáme nakrájená rajčata a dodusíme. Podáváme k pečeným rybám.
Zpět na obsah

Květákové karbanátky se sójovou šunkou:

Zvětšit Ingredience:
1 menší květák, 1 balíček sójové šunky, 2 vejce, sůl, pepř, 1 cibule, strouhanka, olej na smažení.
Postup:
Sójovou šunku uvaříme podle návodu a necháme zchladnout (můžeme místo ní použít nastrouhaný měkký salám. Květák rozebereme na růžičky a za syrova nastrouháme. Cibuli nakrájíme a osmažíme dorůžova. Vše smícháme, přidáme vejce, ochutíme, zahustíme podle potřeby strouhankou a tvoříme karbanátky, které obalíme v trojobalu a smažíme ve vyšší vrstvě oleje do červena.
Zpět na obsah

Zeleninový závin:

Zvětšit Suroviny:
Náplň: stejné množství celeru a mrkve (asi 300 g od každého), 1/2 pórku, 250 g žampionů, 1 velká cibule, petrželka, sůl, pepř, máslo, 2-3 vejce.
Dále: oblíbené závinové těsto (měla jsem tažené)
Postup:
Očištěnou zeleninu nakrájíme na jemné nudličky nebo, pokud moc pospícháme, nastrouháme. Žampiony nakrájíme na tenké plátky, stejně tak pórek. Cibuli a petrželku nasekáme najemno. Na másle zpěníme cibuli a pórek, přidáme zeleninu a žampiony, osmahneme a bez soli podusíme do poloměkka. Pak teprve osolíme, opepříme, necháme zchladnout, vmícháme petrželku a vejce. Na rozválené těsto rozetřeme náplň a zavineme. Položíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme vajíčkem a upečeme při 220°C. Podáváme horké s vařenými brambory a tatarskou omáčkou.
Zpět na obsah

Bujurdi:

Zvětšit Suroviny:
4 lžičky nejlépe olivového oleje, balkánský sýr, rajče, paprika, česnek, pepř, alobal
Postup:
Alobal uřízneme dvojitou délku a přeložíme napůl, aby dno bylo dvojité a zabránilo se tak případnému protržení ( na jednu porci asi 50 cm alobalu a přehnout napůl), potřeme lžičkou oleje, položíme na dno potřené olejem balkánský sýr ( zakoupený v obchodě čtvereček zalisovaný ), na to klademe asi čtyři slabé plátky rajčete, na proužky nakrájenou papriku ( můžeme i více barev ), jemně nasekaný česnek, opepříme a zabalíme alobal do tvaru hrušky ( to znamená, že dáme k sobě všechny čtyři rohy alobalu a jemně u konce přitiskneme, ale neuzavíráme, aby mohla unikat pára ), dáme na suchou pánev nebo plotýnku na sporák a zahříváme asi tak 5 minut ( mělo by to být cítit trošičku jako spálené ) a je to hotové. Opatrně rozbalíme - pozor na páru, vidličkou rozžďucháme a zamícháme, aby se všechno spojilo dohromady a podáváme s chlebem. Může se to jíst přímo z alobalu, kdo nechce, může to vylít na talířek.
Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Kapustovo sýrové placičky se slaninou:

Zvětšit Suroviny:
Kapusta, slanina, uzený sýr, eidam, vejce, strouhanka, sůl
Postup:
Kapustu uvaříme v osolené vodě, vymačkáme a nadrobno posekáme nebo umeleme. Slaninu nakrájíme na kostičky, sýry nastrouháme nahrubo a vše smícháme s vejcem a strouhankou, osolíme. Utvoříme placičky, které smažíme na oleji. Já již neobalovala, ale může se obalit ve strouhance nebo v klasickém trojobalu.

Zpět na obsah

Řecké cuketové placičky:

Zvětšit Suroviny:
3 malé cukety, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce kopru nadrobno sekaného, 150 g feta sýra, 3 lžíce strouhanky, 3 lžíce mouky, 1 vajíčko, sůl, pepř, olej na smažení.
Postup:
Cuketu nastrouháme , cibuli nakrájíme nadrobno, trochu osolime a necháme aspoň půl hodiny "vypotit". Slijeme šťávu. Sýr rozdrobíme, přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájený kopr, vajíčko, strouhanku, lžíci mouky, ochutíme a všecko dobře promícháme. Dobré je směs odložit do ledničky zchladit, bude se nam s hmotou lépe pracovat . Pak formujeme placky a zlehka obalíme v mouce. Tradičně se v Řecku dělají kuličky, ale na to je třeba hodně oleje. Praktičtější jsou placičky. Smažíme do zlatova, dáme vysušit na papírový ubrousek. Servírujeme s tradiční řeckou přílohou Tzatziki, nejlépe z pravého řeckého jogurtu.
Zpět na obsah

Indické květákové sabdží:

Zvětšit Suroviny:
Hlávkové bílé zelí, květák, směs hub (já mám lesní mražené), brambory, cibule, česnek, mletá sladká paprika, ostřejší curry, rajský protlak, římský nebo obyč.mletý kmín, masox, olej, sůl, na dochucení trocha sójové omáčky.
Postup:
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme všechna koření, trochu necháme zavonět, přimícháme rajský protlak, česnek a rozdrobíme masox. Do tohoto základu dáme podusit nakrájené zelí, osolíme a dusíme do poloměkka. V této fází přidáme na růžičky rozebraný květák, na kostky brambory a houby. Ve finále můžeme dochutit, každý podle sebe, sójovou omáčkou.
Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Chipsy z kadeřávku:

Zvětšit Suroviny:
Kadeřávek, olej, sůl
Postup:
Kadeřávek omyjeme, odtrhneme košťál, rozložíme na plech, pokapeme olejem (měla jsem ochucený s česnekem a chilli) a v troubě vyhřáté na 180°C upečeme dokřupava. Osolíme a podáváme.
Poznámka: Lehká chuťovčička :) Jsem si jistá, že to půjde i z jiné listové zeleniny - mangoldu, hlávkového salátu atd. Na jaře vyzkouším ;-)
Zdroj: www.conovehonakopci.cz
Zpět na obsah