Zavařujeme


Najdi na této stránce:

O B S A H
Kunovjanka
Zelí s křenem
Ďábelská pomazánka na toasty
Jablečná přesnídávka
Cuketová pomazánka na toasty
Houby sladkokyselé
Domácí kečup
Domácí "hořčice"
Houbový salát
Okurky rychlokvašky
Sterilovaná řepa
Dýně á la ananas
Švestková povidla
Rybízové víno
Zelný salát
Pampeliškový sirup
Švestková "nutela"
Ovocný "čaj"
Česneková pasta
Meduňkový sirup
Sterilovaný okurkový salát
Kandovaná dýně
Dýňový džus
Likér cassis
Zavařené cuketové zelí
Cuketové matesy
Ajvar Airaniny tety Milice
"Brusinky" z rybízu
Zelenina "Sweet and Sour"
Višně v čokoládě
Rychlá lutěnice podle Airan
Lutěnice Airaniny babičky
Halali pod svíčkovou
Hrušková povidla od Jany
Řepa se zelím od Pavly
Italská nakládaná sušená rajčata 


Kunovjanka:

1,25 kg cibule, 60 dkg mrkve, 2 kg celeru, 1 kg červené kapie, 1/4 l octa, 33 dkg cukru, 6 dkg soli, 1 dkg kyseliny citronové. Celer povařit zvlášť do poloměkka ve vodě s kyselinou citronovou. Mrkev také zvlášť do poloměkka. Vývar z mrkve dolít vodou tak, aby bylo 2 a půl litru a přidat ocet, cukr a sůl. Celer i mrkev nakrájet na kostičky, kapii a cibuli nadrobno. Vše i s nálevem promíchat a plnit do sklenic o obsahu 0,33 l. Z tohoto množství je asi 23 sklenic. Nahoru do každé sklenice dát 1 kuličku nového koření, 2 kuličky pepře, kousek bobkového listu. Sterilovat 20 minut při 80°C. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz. Pozn.: tenhle jediný recept nemám vyzkoušený, ale líbí se mi, protože kupovanou Kunovjanku dávám do housek, když dělám hamburgry.
Zpět na obsah

Zelí s křenem:

5 kg hlávkového zelí a 1/2 kg cibule nakrájet nadrobno, přidat 1 Deko, 1/2 kg krupicového cukru, 3/4 l octa, 4 dl oleje. Smíchat a nechat odležet. Když zelí pustí šťávu, vmíchat 4 dl strouhaného křenu. Promíchat, ihned napěchovat do sklenic, uzavřít a nechat 10 - 14 dnů uležet. Je určeno k rychlé spotřebě, po čase tmavne.
Zpět na obsah

Ďábelská pomazánka na toasty:

1 kg paprik, 1 kg rajčat, 1/2 kg vařeného vepřového bůčku nebo 1 kvalitní (?) vepřová konzerva, 1/2 kg měkkého salámu, 1/2 kg eidamu, 6 cibulí, 1 palička česneku. Vše umlít a přidat: 1/2 balíčku Deka, 2 dl oleje, 1 malý sáček mleté sladké papriky, 1 rovnou lžíci pálivé papriky, 1 rovnou lžíci mletého pepře. Vařit 75minut za častého míchání. Naplnit do malých skleniček a sterilovat 1 hodinu. Z tohoto množství = 21 přesnídávkových skleniček.
Zpět na obsah

Jablečná přesnídávka:

2 a 1/2 kg jablek vyjádřincovat, 1/2 l vody, 1/2 kg cukru, 2 vanilkové cukry - vše rozvařit na kaši, přepasírovat, rozmixovat. Naplnit do malých skleniček a sterilovat 10-15 minut. Z tohoto množství = asi 15 přesnídávkových skleniček.
Zpět na obsah

Cuketová pomazánka na toasty:

1 1/2 kg dýňové nebo cuketové dužiny, 3 lžíce sádla, 6 středních cibulí, 1 palička česneku, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička pálivé papriky, několik lžic sójové omáčky, sůl, 2 malé rajčatové protlaky. Na sádle osmažit cibuli, přidat nastrouhanou cuketu a koření, dusit asi 30 minut. Nakonec vmíchat protlaky a dusit ještě 10 minut. Sterilovat 20 minut při 85°C. Z tohoto množství = asi 11 přesnídávkových skleniček.
Zpět na obsah

Houby sladkokyselé:

Nálev: 1,6 l vody, 0,4 l octa, 5 celých pepřů, 5 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, 1 Deko, 15 kostek cukru nebo tablet cukerínu. Povařit 5 minut. Očištěné houby nakrájet na větší kusy, dokonale vyprat pod tekoucí vodou, vařit ve výrazně osolené vodě asi 5 minut. Scedíme, houby promícháme s hrubě pokrájenou cibulí (na 1 litr hub = 1 středně velká cibule). Plníme do skleniček, zalijeme chladným nálevem, uzavřeme a sterilujeme 30 minut při 90°C.
Zpět na obsah

Domácí kečup:

3 kg rajčat, 4-5 kusů nejlépe červených paprik, 800 g vykrájených jablek, 6 bobkových listů, 400 g cibule - vše rozkrájet, smíchat a vařit asi 3/4 hodiny. Pak přidat 1/2 l octa, 850 g cukru, 5 lžic soli a vařit dalších 15 minut. Pak přidat lžičku nového koření, lžičku pálivé a 2 lžíce sladké papriky, lžičku hřebíčku, 1-2 feferonky nebo 1/2 lžičky chilli a ještě 15 minut povařit. Propasírovat, rozmixovat, sterilovat asi 10-15 minut při 85°C. Z tohoto množství = asi 18 skleniček přesnídávkových.
Zpět na obsah

Domácí "hořčice":

1 kg cibule, 1 kg paprik, 2 dl octa, 350 ml oleje, 80 g soli, 130 g cukru, 1 palička česneku, 200 g plnotučné hořčice, lžíce pepře, 1 kg rajčat, 4 feferonky. Zeleninu rozkrájet, vše smíchat, rozdusit, propasírovat, rozmixovat (nemusí se), naplnit do skleniček, sterilovat asi 10-15 minut při 85°C. Z tohoto množství = asi 13 skleniček od přesnídávek.
Zpět na obsah

Houbový salát:

600 g hub, 500 g cibule, 500 g paprik, 80 g cukru, 20 g soli, 1 dl octa, 1 dl oleje, celý kečup. Zeleninu rozkrájet, přidat vše kromě hub a chvilku povařit. Zvlášť podusit nakrájené houby, smíchat se zeleninou a nechat 2 hodiny odležet. Sterilovat 20 minut při 95°C. Z tohoto množství = asi 8 sklenic 0,3 l. Použití: 1) Pod maso při pečení. 2) Salát: vyklopit do mísy, přidat jakoukoliv uzeninu, nakrájený sýr, čerstvou zeleninu, vmíchat majonézu nebo bílý jogurt.
Zpět na obsah

Okurky rychlokvašky:

Nálev: 4 l vody, 1 l octa, 1/2 kg cukru, 150 g sli, bobkový list, nové koření, hořčičné semínko, celý pepř - vše povařit asi 5 minut, nechat "táhnout". Okurky dobře omýt, okapat, propíchat vidličkou, do 5 l láhve snítky kopru a listy černého rybízu (máme-li, i višňové a vinné listy), okurky, zalít teplým nálevem, přikrýt celofánem, propíchat a nechat 3-4 dny v místnosti. Jsou super !!
Zpět na obsah

Sterilovaná řepa:

1 kg červené řepy Nálev: 1 lžička soli, 200-300 g cukru (nutno ochutnat), 1/4 l octa, 1/2 l vody, 50-100 g křenu, trochu fenyklu. Řepu omýt kartáčkem, neokrajovat, vařit asi 1/2 hodiny do měkka. Pak teprve oloupat, nastrouhat nebo nakrájet na salátovém kolečku na hranolky. Přidat nastrouhaný křen, zalít přecezným horkým nálevem. Ochutnat, dochutit, nandat do sklenic, zalít nálevem, aby byla řepa dokonale ponořená, sterilovat 30 minut při 100°C.
Zpět na obsah

Dýně á la ananas:

Na 1 kg dýně: 250-350 g cukru, 3/4 - 1 l vody, 1 lžička kyseliny citronové, 1/4 lahvičky ananasové tresti. Dýni oloupat, vydlabat semena, rozkrájet na kostičky. Ty povařit s vodou, cukrem a kyselinou do sklovita a nechat vychladnout. Potom přidat tresť. sterilovat 20 minut při 90°C. 1 kg dýně + 1 l vody = asi 6 sklenic 0,3 l. 4 kg dýně + 4 l vody = asi 15 sklenic 0,7 l.
Zpět na obsah

Švestková povidla:

3 a 1/2 kg švestek rozloupat do pekáče "husáku", přidat 3/4 kg cukru a necelé 2 dl cta. Nechat 24 hodin odležet, pak umlít, dát s pekáčem do trouby a zapnout zespodu naplno, když začnou vařit, stáhnout teplotu na 150°C a nechat 4 hodiny mírně vařit. Nemíchat!! Vařené horké plnit do sklenic, zavíčkovat. Nemusí se sterilovat.
Zpět na obsah

Rybízové víno:

Svařit 3 l vody s 1,2 kg cukru. Vychladlým nálevem zalít 1,5 l vypraných bobulí rybízu. V láhvi od okurek nechat 6 týdnů kvasit v teplé místnosti. Po vykvašení stáčíme do lahví.
Zpět na obsah

Zelný salát:

4 kg zelí, 1 kg paprik, 1/2 kg cibule (i více), 1/2 kg mrkve - vše nastrouhat. Do kastrůlku dát 1/2 l octa, 1 Deko, 2 dl oleje, 300 g cukru - nevařit, jen občas zamíchat, aby se rozpustil cukr. Pak se to nalije přes cedník na zeleninu, promíchá, nandá do sklenic a steriluje jako okurky (=20-25 minut při 85°C).
Zpět na obsah

Pampeliškový sirup:

00 květů pampelišek, 1 l vody, 2 citrony pořádně umyté i s kůrou na kolečka - vařit 10 minut, nechat 24 hodin v chladnu odpočinout. Pak přecedit přes plátýnko, trochu vymačkat. Přisypat 1 a 1/2 kg cukru a vařit asi 1 hodinu, aby se odpařilo co nejvíc vody. Hlídat, rádo to pění!!! Lít horké do horkých suchých sklenic, už nesterilovat.
Zpět na obsah

Švestková "nutela":

2,5 kg zralých švestek, 1 kg pískového cukru, 20 dkg kakaa, 2 vanilkové cukry. Švestky vypeckovat, rozvařit do měkka, přidat cukry, kakao, pak 2-3 kakaové pudinkové prášky, promíchat a nechat 24 hodin odležet. Plnit do menších sklenic, můžeme přidat trochu rumu. Sterilovat při 80°C 15 minut.
Zpět na obsah

Ovocný "čaj":

Celkem 2 kg ovoce (rybíz, maliny, jahody, třešně,…) - nejlépe směs. 1 citron, 1,2 kg cukru, 1 lžička skořice, 1 lžička hřebíčku, 1/8 l rumu. Asi hodinu zapékat v troubě. Horké lít do skleniček a otočit víčkem dolů. V zimě dát 2 lžičky do šálku a zalít vřelou vodou.
Zpět na obsah

Česneková pasta:

700 g česneku umlít na masovém strojku, přidat 200 g soli. Rozpustit 250 g 100% tuku nebo kvalitního domácího sádla, zahřát na "smažící" teplotu, vložit česnek a míchat, až začne pěnit. Nechat trochu zchladnout a lijeme do malých skleniček.
Zpět na obsah

Meduňkový sirup:

40 kusů meduňky asi 20 cm dlouhých osprchovat, zalít 2 l převařené zchladlé vody, přidat 30 g kyseliny citronové a 2 citrony dobře omyté s kůrou, bez pecek a nakrájené na kolečka. Nechat 24 hodin stát, poté přecedit, vymačkat. Přidat 2 kg cukru, zahřívat až na 85°C, než se cukr rozpustí. Plnit do čistých suchých lahví, nechat vychladnout položené.
Zpět na obsah

Sterilovaný okurkový salát:

5 kg okurek oloupaných, 250 g cibule, 60 g křenu nebo 1 lžička Krenexu. Nálev: 1,5 l vody, 0,5 kg cukru, 0,5 l octa, 2 lžíce soli - svařit a nechat vychladnout. Okurky nakrouhat na kolečka, cibuli drobně nakrájet, přidat strouhaný křen, promíchat, zalít chladným nálevem a nechat 5 hodin uležet. Pak plnit do sklenic a sterilovat 10 minut.
Zpět na obsah

Kandovaná dýně:

Na kostičky nakrájenou dýni namočit do octové vody (1:1) přes noc, pak slít, zasypat cukrem - na 1 kg dýně 400 g cukru, přidat koření podle chuti, výborná je vanilka, skořice, hřebíček, dále citron na kolečka - nechat uležet, až pustí šťávu a uvařit do sklovita - raději méně. Nechat okapat a usušit. Místo octa lze použít i kyselinu citronovou - na 2 l vody 40 g kyseliny. Výborné do moučníků nebo jako mlsání.
Zpět na obsah

Dýňový džus:

3 kg dýně oloupané a nakrájené na kostičky zalijeme nálevem:2 a 1/2 l vody, 1/2 kg cukru a 1 lžíce kyseliny citronové, necháme stát 24 hodin. Pak přidáme 2 citrony dobře omyté nakrájené na plátky bez jader. Společně vaříme, až je dýně měkká. Necháme vychladnout a rozmixujeme. Takto lze sterilovat. Při konzumaci ředíme vod(k)ou.
Zpět na obsah

Likér cassis:

1 kg černého rybízu, 1 l červeného vína - rybíz rozmačkat, zalít vínem, nechat v chladnu 24 hodin. Pak přecedit přes záclonu. Na 1 l tekutiny - 600 g cukru, nechat přejít varem. Do vychladlého 3-5 dl alkoholu (nejlepší je rum nebo režná).
Zpět na obsah

Zavařené cuketové zelí:

Asi 4 kg přerostlých cuket, 6 cibulí, 1/2 l octa, 500 g cukru, 50 g soli, 2 lžíce kmínu. Cuketu vyčistit od jader a nahrubo nastrouhat. Přidat nakrájenou cibuli, promíchat s ostatním. Nechat asi 1/2 hodiny odležet a pak plnit do sklenic a sterilovat 30 minut při 85°C V zimě jen podusíme s cibulovou jíškou. Je ochucené akorát J. Z tohoto množství = 6 sklenic 0,7 l. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Cuketové matesy:

1 kg cuket, 200 g cibule, 1 lžíce soli, 1 a 1/2 lžíce cukru, 2 lžičky mletého pepře, 1 dl octa, 0,5 dl oleje, 3 bobkové listy, po 1/2 lžičce celého pepře a nového koření. Oloupanou vydlabanou cuketu nakrájet na velikost bramborových hranolků, cibuli na jemné půlměsíčky, dáme do mísy, promícháme se solí a necháme 4 hodiny zaležet. Pak přidáme vše ostatní a promícháme. Můžeme ihned podávat, nebo sterilovat 30 minut při 85°C. Z tohoto množství = asi 4 sklenice 0,3 l. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Ajvar Airaniny tety Milice:

6 kg červených kapií, 3 kg rajčat, 1 větší lilek, 2-3 feferonky, 1 a 1/2 hrnku slunečnicového oleje, 2/3 hrnku cukru, 1 a 1/3 hrnku vinného octa (6%), 3 lžíce soli, 1 palička česneku. Papriky, rajčata, lilek a feferonku umeleme na masovém strojku, zamícháme s ostatním a za občasného míchání vaříme na slabém plameni kolem 5-6 hodin (až to pořádně zhoustne). Ke konci už u toho musíme pořád stát a míchat, ať se to nepřipálí. Výsledek stojí za to (pokud si na ajvar potrpíte jako já). Sterilovat 20-25 minut podle velikosti sklenic. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

"Brusinky" z rybízu:

1 kg rybízu, 3/4 kg cukru, celá skořice - vařit 10 minut, vmíchat 1 dl rumu, horké plnit do skleniček, nemusí se sterilovat.
Zpět na obsah

Zelenina "Sweet and Sour":

1 kg cukety, 1 kg paprik (mix), 1 kg loupaných rajčat, 1/2 kg cibule, 5 velkých mrkví, 1/2 l oleje, 3 malé protlaky, 6 lžiček sójové omáčky, 2 lžičky worcesteru, cukr, sůl, necelá 1 palička česneku, 1 ananasový kompot s nálevem, 1 sterilovaná kukuřice s nálevem. Na oleji dusíme postupně od nejtvrdší zeleniny (vařit jen al dente - ne moc do měkka), nakonec přidáme obsah konzerv a dochutíme. Plníme do sklenic a sterilujeme 20 min při 90°C. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Višně v čokoládě:

3 kg višní, 1,2 kg cukru krupice, 200 g práškového kakaa, 2 dl rumu, 2 vanilkové cukry. Višně umyjeme a vypeckujeme. Přidáme vše ostatní, promícháme a necháme 10-20 minut odležet. Občas zamícháme. Pak plníme do skleniček a sterilujeme 25 minut při 80°C. Vynikající na zmrzlinové poháry!
Zpět na obsah

Rychlá lutěnice podle Airan:

2 kg červené kapie, 400 g kvalitního rajského protlaku, mleté feferonky se solí. Kapie upéct v troubě, oloupat, umlít. Smíchat s protlakem a lžící feferonek. Vše přivést k varu s 50 g oleje a povařit 5 minut. Sterilovat při 85°C 20 minut. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Lutěnice Airaniny babičky:

1 kg cibule, 3 kg hodně zralých rajčat, 3 kg červené kapie, feferonky podle chuti, 1 dl oleje, česnek, sůl, cukr. Cibulku osmahnout na oleji, přidat loupaná umletá rajčata a dusit do vysmahnutí tekutiny. Mezitím v troubě opečeme kapie, sloupneme je a umeleme. Přidáme k rajčatům a dusíme, až hmota zůstane jen na oleji. Dochutíme, nalijeme do skleniček a sterilujeme 20 minut při 85°C. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Halali pod svíčkovou:

1 kg mrkve, 700 g celeru, 500 g kořenové petržele, 500 g cibule, 5 lžic soli, 7 lžic cukru, 7 lžic octa, 1 lžička nového koření, 1 a 1/2 lžičky pepře, 4-5 bobkových listů. Zeleninu nakrájet na kousky, trošku podlít vodou, přidat vše ostatní a vařit do měkka. Poté nechat směs vychladnout a mírně rozmixovat. Opět vařit do zhoustnutí a horké plnit do sklenic. Sterilovat 20-25 minut při 85°C.
Zpět na obsah

Hrušková povidla od Jany:

Půlky nebo čtvrtky hrušek bez jader se slupkou, slupkou dolů na plech, poprášit skořicí, péct prudce do hněda, nechat vychladnout, umlít, přidat kyselinu citronovou, povařit, horké plnit do sklenic. Nemusí se sterilovat. Jsou výborná !
Zpět na obsah

Řepa se zelím od Pavly:

2,5 kg řepy uvařit, nastrouhat, 2,5 kg zelí nakrájet, 0,5 kg cibule na kostičky. Nálev: 1,5 l vody, 1/2 l octa, 450 g cukru, 4 lžíce soli, 2 lžičky kmínu. Smíchat, sterilovat 1/2 hodiny při 85°C. Z tohoto množství = 13 sklenic 0,7 l.
Zpět na obsah

Italská nakládaná sušená rajčata:

Zvětšit Suroviny:
1 hrnek vody, 1 hrnek vinného tmavého octa, 200 g sušených rajčat, 2 bobkové listy, 6 snítek tymiánu, 4 stroužky drobně nakrájeného česneku, 4 suché chilli papričky, 1 a 1/2 hrnku panenského olivového oleje
Postup:
Do mísy nalejeme vodu a ocet, přidáme rajčata a necháme 2 hodiny odstát. Osušíme a dáme do sterilizovaných sklenic společně s bylinkami, česnekem a chilli. Zalejeme olejem a uzavřeme. Olej z rajčat používáme do salátů, na potření pizzy a nakládání masa. Ocet je také skvělý do salátů a nakládání, nebo všude tam, kde se používá ochucený ocet.
Poznámka:
Jsou k nerozeznání od těch kupovaných. Sušená rajčata mají u nás v zelenině normálně na váhu, 100 g stojí 19,- Kč. Jsou super. Zdroj:www.recepty.cz
Zpět na obsah