Vepřové


Najdi na této stránce:

O B S A H
Marinády na vepřové při grilování
Kotlety raz dva
Maso na Moravance
Záhoráky
Slovenská specialita
Dunajská pochoutka 
Pochoutkové kotlety
Naložené maso v červené omáčce
Křehké kotlety
Kovářův oheň 
Hejdum
Prima vepřové závitky
Chalupářský pekáček
Cikánské placičky
Obrácené řízky
Naložený vepřový vrabec 
Bůčková tlačenka
Vepřové v pekáčku
Rillons
Plátky zapečené se sýrem v remosce 
Segedínský guláš
Pečená žebírka
Pečené koleno
Nadívaný bůček
Sváteční voňavé vepřové 
Medová žebírka 
Masové kuličky s ananasem 
Aztécká kapsa 
Vepřová pečeně s bylinkovou krustou 
Rozmarýnová panenka s česnekem  
Dušené vepřové na víně se švestkami 
Paštika 
Zbojníkovo kolínko 
Vepřová panenka s hermelínem a brusinkami 
Pečený vepřový ocásek s celerem a pomerančem 


Marinády na vepřové při grilování:

1) pivo, olej, drcený kmín, mletá paprika, zázvor, pepř, sůl.
2) Olej, víno, sůl, pepř, saturejka, zázvor.
3) Česnek, olej, sójová omáčka, sherry, majoránka, tymián, petrželka, pepř, sůl.
4) Ostrá hořčice, olej, mletá paprika, česnek, rozmarýn, barevný pepř, bílé víno.
5) Na sucho vetřít grilovací koření + česnek. Druhý den olej, odležet na 2 hodiny, pak grilovat.

Zpět na obsah

Kotlety raz dva:

Kotlety naklepat, naříznout, opepřit, osolit. Na pekáček narovnat těsně vedle sebe, na ně brambory na kostky osolené. Možno celý pepř, nové koření, … Zalít tekutou šlehačkou i kyselou). Péci na 150-180°C asi hodinu. V polovině pečení celé hustě posypeme strouhaným sýrem a dopečeme. Sýr nesmí zhnědnout!
Zpět na obsah

Maso na Moravance:

1/2 kg vepřového masa, 1 obyčejný párek a 3 velké oloupané brambory nakrájíme na kostky,, přidáme sklenici zeleniny Moravanka i s lákem, promícháme, opepříme, osolíme, pokapeme kečupem a 3/4 hodiny pečeme v olejem vymazaném pekáčku v troubě.
Zpět na obsah

Záhoráky:

1/2 kg bůčku bez kosti nakrájíme na úhledné plátky, trochu naklepeme a osolíme. V kastrole rozpustíme 10 dkg špeku na kostičky, zpěníme na něm 1 nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, vložíme na to skleničku kyselého zelí a podusíme. Tímto zelím plníme plátky bůčku, smotáme, sepneme párátkem a nastojato je klademe vedle sebe do pekáčku. Posypeme kmínem, podlijeme vodou a upečeme. K tomu brambory vařené s kmínem a sypané petrželkou.
Zpět na obsah

Slovenská specialita:

1 porce = 10 dkg vepřového masa na kostičky, cibule na kolečka, vorčestr, kečup, majoránka, feferonka, sůl.
Na lžíci oleje zpěnit cibuli, přidat maso, společně opékat, dochutit a dodusit. Podáváme mezi dvěma plackami bramboráku.
Zpět na obsah

Dunajská pochoutka:

Zvětšit Nadrobno nakrájenou slaninu rozpečeme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, zpěníme. Maso z kýty nakrájíme na nudličky, přidáme na pánev, osolíme a za stálého míchání opečeme. K poloměkkému masu přidáme pokrájené žampiony, feferonky, kapii, prolisovaný česnek, hořčici a za občasného zamíchání dusíme, až je maso měkké. Hotovou směs klademe na předem připravené bramboráčky ( i z pytlíku ), překryjeme plátkem sýra a v rozpálené troubě zapečeme. Podáváme se zeleninou.

Zpět na obsah

Pochoutkové kotlety:

Kotlety naklepat, naříznout, osolit, opepřit. Pekáček vymazat máslem, položit kotlety, na každou kopeček podušených hub se solí a kmínem, plátky cibule a plátek sýra. Podlít masoxem, nejprve dusit, pak dopéci odkryté. Lze i bez hub.
Zpět na obsah

Naložené maso v červené omáčce:

Plátky masa naklepat a naříznout. Vložit do připravené marinády a nechat alespoň do druhého dne marinovat. Pak opékat na oleji. K tomu chleba nebo různě upravené brambory.
Marináda: 3 celá vejce, 3 lžičky soli, 2 lžičky sladké a 1/2 - 1 lžičku pálivé papriky, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, 4-5 lžic oleje, po lžíci vorčestru, hořčice, kečupu a solamylu. Vše rozšlehat nebo rozmixovat. Maso v marinádě vydrží v chladu několik dní.
Zpět na obsah

Křehké kotlety:

4 naklepané kotlety potřeme česnekem, osolíme, naskládáme do ohnivzdorné mísy a zakapeme olejem. Poklademe kolečky cibule a plátky uzeného sýra a dáme do ledničky odležet. Pak zalijeme hrnkem mléka a pečeme odkryté v troubě asi hodinu. Mléko se úplně odpaří a maso je velmi křehké.
Zpět na obsah

Kovářův oheň:

Zvětšit Olej rozpálíme a na něm opečeme naklepané, naříznuté, osolené a nahrubo drceným pepřem posypané řízky. Vyjmeme a na tuku z opékání osmahneme 4 velké cibule nakrájené na kolečka tak, aby jen zesklovatěla. Zalijeme tekutou šlehačkou, dosolíme a dopepříme, vložíme kotlety a ještě chvíli společně dodusíme. Podáváme s malými bramboráčky pečenými na lívanečníku a s vychlazeným pivem.


Zpět na obsah

Hejdum:

Na oleji a cibulce restujeme naklepané a nakrojené plátky vepřového masa, přidáme malou sklenici sterilovaného zeleninového leča a konzervu fazolí v tomatě. Podusíme, osolíme, opepříme, dochutíme kečupem. Podáváme s malými bramboráčky.
Zpět na obsah

Prima vepřové závitky:

Plátky kýty naklepat dotenka, nenakrojit!, nesolit!, nepepřit! Na každý položit plátek šunky, hranolek Nivy, pevně zabalit, obalit v hladké mouce. Na pánev dost oleje, závitky osmahnout ze všech stran, omastek slít, zalít připraveným maggi Šťáva k vepřovému masu a černým pivem, přidat pokrájené žampiony, podusit, zahustit máčeným škrobem.
Zpět na obsah

Chalupářský pekáček:

1 kg plecka nakrájet na kostičky, osolit, opéci. Přidat nakrájené špekáčky, cibuli a česnek, podlít a péci. Pak cuketu na kostičky, proužky paprik, loupaná rajčata, grilovací koření, drcený kmín a opět péci, ale už ne dlouho, aby zelenina příliš nezměkla. Zasypat strouhaným sýrem jakýmkoliv a nechat roztavit. Jíme s chlebem.
Zpět na obsah

Cikánské placičky:

Půl kila plecka nakrájet na drobné nudličky. Do mísy rozdrobit kostku bujónu, přidat lžíci kečupu, 4 lžíce oleje, lžíci solamylu, po lžičce pepře, soli, sladké i pálivé papriky a kari koření, špetku cukru a tři vejce. Rozšlehat. Nakrájet 2 cibule na kolečka, přihodit maso a všechno pěkně promíchat. Nechat odpočinout v ledničce alespoň 12 hodin. Potom na velké pánvi rozpálit olej a lžící tvoříme placičky a opékáme dokřupava. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Obrácené řízky:

Nejlepší jsou z krkovice. Kosti odřízneme a necháme si je na polévku. Maso osolíme a na vále nebo na velkém prkénku posypaném vrstvou strouhanky naklepáváme paličkou po obou stranách. Čím víc strouhanky se nám podaří do masa zaklepat, tím líp. Pak řízky nakrojíme a protáhneme rozšlehanými vajíčky. Ihned vkládáme do rozpáleného tuku a smažíme. Dosmažujeme zvolna. Vejce nám udělá krustičku a masíčko zůstane pěkně šťavnaté.
Zpět na obsah

Naložený vepřový vrabec:

Zvětšit Česnek rozetřeme se solí, smícháme s pepřem, kmínem a nakrájenou cibulí. Kousky masa potřeme touto pastou, natlačíme do misky, přikryjeme víčkem a necháme 3 dny proležet. Pak klasicky upečeme.



Zpět na obsah

Bůčková tlačenka:

1 kg libového bůčku nakrájet na 1x1 cm kostky, 6 syrových vajec, 4 lžíce strouhanky, 4 lžíce hladké mouky, 2 lžíce vegety, 1/2 lžíce soli, lžička grilovacího koření, 1/4 lžičky pepře.
Vše smíchat, naplnit tlačenkový sáček, zavázat ne moc napevno a vařit 1,5 - 2 hodiny. Krájet studené.
Zpět na obsah

Vepřové v pekáčku:

Plátky masa naklepat, nakrojit, potřít olejem a nechat odležet. Pak sůl, pepř, paprika, česnek, hořčice. Naskládat do pekáčku nebo zapékací misky, rajčata, papriky, cibule, slanina, můžeme vrstvit do spotřebování surovin. Zalijeme do poloviny červeným vínem, přikryjeme a upečeme. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Rillons:

1-2 kg bůčku, sůl, pepř, bílé víno. Maso na kostky, okořenit, zalít vínem a vařit. Po vyvaření vína pokračovat a vyškvařit. Tuto úpravu "škvarků" doporučují Francouzi.
Zpět na obsah

Plátky zapečené se sýrem v remosce:

Zvětšit Plátky masa naklepat, naříznout, osolit, opepřit, narovnat těsně k sobě na dno sádlem vymazané remosky. Chvíli péct, když se začnou "dělat", podlít trochu vývarem, plátky poklást tenkými kolečky cibule a plátkovým sýrem. Dopéct. K tomu hranolky.



Zpět na obsah

Segedínský guláš:

Maso z plecka na kostky. Na sádle osmahnout nakrájenou cibuli, pak maso, sůl, pepř, mletá sladká a trochu pálivé papriky, kmín. Orestovat, podlít a dusit do poloměkka. Pak přidat překrájené kyselé zelí i s lákem a dodusit doměkka. Zahustit moukou rozkvedlanou v tekuté šlehačce nebo smetaně. Podávat s knedlíkem.
Zpět na obsah

Pečená žebírka:

Pekáč vymazat sádlem, poklást bramborama na kostky, osolit, okmínovat, na to omytá žebra, opět sůl, nakrájená cibule, pepř. Péct do červena a doměkka ( na 200°C ).
Zpět na obsah

Pečené koleno:

Koleno uvařit v osolené vodě skoro doměkka, vyjmout, rozříznout podélně, kůži nakrájet na kostičky ale nedokrojit skrz. Vetřít drcený kmín, trochu soli, pepře a papriky, dát na pekáček vytřený sádlem, trochu podlít a prudce péct do červena. K tomu brambory na loupačku a mrkvový nebo zelný salát. Z vývaru připravit polévku nebo zredukovat a zmrazit k podlévání.
Zpět na obsah

Nadívaný bůček:

Asi 1,5 kg bůčku - špičku bez kosti, 150 g špeku, 300 g gothaje, 4 rohlíky, 2 vejce, petrželka, sůl, kmín, pepř.
Špek na kostičky zvolna vyškvařit, přidat gothaj na kostičky, opéct. Vyjmout a v tuku osmažit nakrájené rohlíky na kostičky. Smíchat s uzeninou, vejcem a petrželkou. Můžeme i čerstvou červenou nebo žlutou papriku na kostičky. Do masa uděláme kapsu, vytřeme solí, kmínem a naplníme. Zašijeme a okořeníme i povrchu. Pečeme přikryté, podlité a kůží dolů aspoň půl hodiny při 180°C, pak otočíme, kůži nakrájíme na kostičky a za občasného podlévání dopečeme. Ke konci odkryjeme, aby maso zčervenalo. Podáváme teplé s bramborem a salátem nebo studené s chlebem. Efektní jako součást obložené mísy.
Zpět na obsah

Sváteční voňavé vepřové:

Zvětšit Suroviny:2,5 kg libové vepřové pečínky, 6-8 stroužků česneku, 7 lžic olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 1 lžička fenyklových semínek, 8 snítek čerstvé dobromysli nebo 2 lžíce sušené, 300 g šalotek nebo malých cibulí, 1 velký celer, 250 g anglické slaniny nebo libového uzeného bůčku, 600 ml suchého červeného vína, např. Frankovka, sůl, pepř.
Postup:Začneme den předem. Stroužky česneku po oloupání podélně nakrájíme na malé klínky a maso jimi prošpikujeme. Pět lžic oleje promícháme s citronovou šťávou, částí dobromysli, pepřem, solí a fenyklem. Maso potřeme touto marinádou a v keramické, porcelánové nebo skleněné nádobě (NE kov)marinujeme přikryté přes noc. Druhý den oloupeme cibulky a celer, který nakrájíme na kousky velikosti sousta. Na zbytku oleje opečeme na kostičky nakrájenou slaninu, přeneseme do pekáče, na tuku po opékání osmahneme rozpůlené cibulky a celer. Až chytí barvu, přidáme je do pekáče. Z masa trochu otřeme marinádu, podle chuti ještě dosolíme a ze všech stran také opečeme na pánvi. Pak přidáme do pekáče a posypeme zbytkem dobromysli. Z pánve slijeme tuk a nalijeme víno. Uvedeme do varu a současně odškrabeme připečenou šťávičku. Když se vše spojí, nalijeme na maso, přikryjeme a pečeme na 200 °C hodinu a tři čtvrtě, v polovině pečení jednou obrátíme. Zdroj: časopis Apetit 02/2005
Zpět na obsah

Medová žebírka:

Zvětšit 2,5 kg vepřových žebírek.
Marináda: 200 g medu, 250 ml kečupu, 50 ml oleje, 25 g soli, 1 l vody, sáček koření na Medová žebírka.
Všechny přísady na marinádu promícháme v míse, nalijeme na žebírka a necháme 12 - 24 hodin odležet v chladnu. Pak vyjmeme z marinády a pečeme při teplotě 170 - 200°C. Podáváme s čerstvým chlebem a sladkou chilli omáčkou. Zdroj: Pivovar Dětenice.

Zpět na obsah

Masové kuličky s ananasem:

Zvětšit Ingredience: 400 g mletého vepřového masa, 6 jemně nakrájených jarních cibulek, 2 vejce, okapaný ananasový kompot - kousky, hladká mouka, strouhanka, sůl, pepř.
Omáčka: cibule, olej, stroužek česneku, malý rajský protlak, 1 bobkový list, 1 snítka tymiánu, 300 g sterilovaných nebo čerstvých oloupaných rajčat, trochu kuřecího nebo zeleninového bujónu.
Postup přípravy: Smícháme maso, nakrájené cibulky, koření, žloutky a zahustíme strouhankou. Vždy kousek míšeniny rozplácneme na placičku, vložíme dobře okapaný kousek ananasu, uzavřeme a zakulatíme. Jednotlivé kuličky obalíme v mouce, rozšlehaných bílcích a strouhance. Smažíme na oleji, nebo naskládáme na plech vytřený olejem a pečeme v troubě asi 40 minut. Podáváme s rajčatovou omáčkou a těstovinami, rýží nebo bramborami podle chuti.
Příprava omáčky: na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a utřený stroužek česneku, nesmažíme moc, jen do změknutí. Pak přidáme vše ostatní, dochutíme a zvolna provaříme. Dle chuťových a rodinných zvyklostí dosladíme kompotovou šťávou.
Zpět na obsah

Aztécká kapsa:

Zvětšit Suroviny: 6 kotlet, tlučený koriandr-semínka, feferonky nebo pálivé papriky, plátkový sýr, česnek, slanina, olej, sůl, pomerančová šťáva.
Postup: Kotlety ze strany prořízneme, naklepeme, vnitřky vysypeme koriandrem, vložíme 1/2 papriky nebo feferonky, plátek sýra, nudličku česneku a kousek slaniny, sepneme, pokapeme olejem a necháme aspoň 3 hodiny odležet. Pak opečeme na roštu nebo na grilu, hotové teprve osolíme a pokapeme pomerančem. Podáváme s pečivem nebo různě upravenými bramborami a zeleninou.

Zpět na obsah

Vepřová pečeně s bylinkovou krustou:

Zvětšit Suroviny:
1 kg vepřové pečeně nebo krkovice, sůl, pepř, kmín, 3 stroužky česneku, svazek petrželky, svazek pažitky a svazek majoránky, 1 pěkná cibule, 3 žloutky.
Postup:
Maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, potřeme rozmačkaným česnekem, podlijeme a dáme přikryté do trouby vyhřáté na 220°C asi na 45 minut péct. Mezitím nakrájíme oloupanou cibuli najemno, nasekáme bylinky a vše promícháme se žloutky. Tuto směs naneseme na napolo upečené maso, vrátíme zpět do trouby a za občasného podlévání a přelévání vypečenou šťávou dopečeme do červena. Podáváme s bramborovým knedlíkem a dušenými fazolkami nebo zelím.
Zpět na obsah

Rozmarýnová panenka s česnekem :

Zvětšit Suroviny:
3 plátky z vepřové panenky (1,5 cm silné), 1-2 PL olivového oleje extra virgin, 1 stroužek česneku, 1/2 ČL rozmarýnu (měla jsem jen sušený, čerstvý by byl lepší), špetka čerstvě nahrubo mletého pepře, event. sůl (není nutná - já nesolím)
Postup:
Z prolisovaného česneku, pepře, rozmarýnu a oleje si připravíme marinádu. Z očištěné vepřové panenky si uřízneme 3 plátky o síle 1,5 cm, obalíme v marinádě a necháme 2-3 hod v lednici odležet. Medailonky orestujeme z každé strany cca 4 minuty (na nepřilnavé pávni již bez dalšího tuku). Ihned podáváme. Dle chuti můžeme na talíři dosolit. Jako přiloha se hodí libovolně upravené brambory, čerstvá zelenina nebo zeleninový salát.
Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Dušené vepřové na víně se švestkami:

Zvětšit Suroviny:
600 g vepřového plecka, 1 cibule na plátky, 400 ml bílého vína, 300 ml drůbežího vývaru, 150 g sušených vypeckovaných švestek, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, sůl, pepř, petrželka a sezam na ozdobu.
Postup:
Maso očistíme a nakrájíme na kostky. V pánvi rozpálíme olej, maso na něm ze všech stran opečeme, odložíme stranou, slijeme olej a výpek rozvaříme s částí vývaru.V kastrolu rozpustíme máslo, osmahneme na něm cibuli nakrájenou na plátky, přisypeme mouku, zarestujeme, přidáme maso, výpek, jemně promícháme, zalijeme vínem a pak vývarem tak, aby maso bylo těsně ponořené. Dosolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou asi 45 minut, občas zamícháme. Přidáme švestky a už bez pokličky vaříme na mírném ohni dalších 45 minut, až je maso křehké a omáčka zhoustne. Ozdobíme petrželkou a sezamem a podáváme s bramborovou kaší nebo kroketami.
Poznámka:Zdroj: Lidl/Francouzská kuchyně. U nás nikdo nepije bílé víno, dala jsem tedy červené.Zapomněla jsem na petrželku :-(
Zpět na obsah

Paštika:

Zvětšit Suroviny:
500 g mletého vepřového bůčku - raději umlít sami, kupované mleté obsahuje i kůže a chrupavky a pak je paštika moc tuhá, 250 g kuřecích jater, 50 g uzeného špeku, asi 150 g anglické slaniny na tenké plátky.
Dochucení: 12 kuliček jalovce, čerstvě mletý pepř, trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, sůl, tymián, asi 4 lžíce dezertního červeného vína, 50 g nasekaných mandlí.
Postup:
Určitě použijeme bůček, z libovějšího masa by paštika byla suchá. Játra naškrábeme nebo umeleme podle zvyklostí. Špek nakrájíme na drobné kostičky. Jalovec nadrtíme. Vše kromě anglické slaniny pečlivě promícháme a necháme do druhého dne v chladnu uležet, aby se chutě propojily (ale není to nezbytně nutné). Pak vyložíme formu plátky anglické slaniny, vložíme masovou směs, případně přikryjeme zbytkem slaniny. Do pekáčku vložíme naplněnou formu (měla jsem skleněnou zapékací mísu) s víkem nebo zakrytou alobalem, nalijeme vodu do pekáčku tak, aby sahala asi do 1/2 formy a dáme do trouby na 180°C. Voda by měla během pečení jen jemně perlit. Pečeme 45 minut, pak odkryjeme a dopečeme. Podle potřeby přiléváme vařící vodu kolem formy, ale většinou to není třeba. Celková doba pečení je kolem 75 minut podle velikosti formy. Paštika během pečení zmenší objem a kolem se vytvoří šťávička, která při chladnutí zrosolovatí. Pečeno je, když doprostřed zapíchneme špejli a vytéká čirá voňavá šťáva.Necháme vychladnout, vyklopíme, nakrájíme a podáváme s brusinkami nebo rybízem ála brusinky a čerstvým pečivem.
Zpět na obsah

Zbojníkovo kolínko:

Zvětšit Suroviny:
1 zadní nebo 2 přední vepřová kolena, čerstvé nebo sterilované houby, 1-2 čerstvé papriky, 1 velká cibule, 1 nožička čabajky. Kořenící pasta: 2-3 stroužky česneku, sůl, pepř, mletá paprika - i pálivá, drcený kmín.
Postup:
Kolínka dáme do vroucí osolené vody a vaříme 1/2 hodiny. Do pekáčku dáme houby, papriku na proužky, cibuli na klínky, oloupanou čabajku na kolečka. Okapaná kolínka potřeme pastou a položíme navrch, podlijeme vývarem a pečeme doměkka. Dobrá příloha k tomu jsou šťouchané brambory nebo jen chleba.
Poznámka: Tentokrát jsem pekla v římském hrnci.
Zpět na obsah

Vepřová panenka s hermelínem a brusinkami:

Zvětšit Suroviny:
vepřová panenka, hermelín, brusinky, hořčice / nejlépe dijonská /, pepř, sůl, olivový olej, drcené vlašské ořechy
U všech surovin platí množství podle strávníků.
Postup:
Panenku nakrájíme na medailonky, lehce osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Opečeme na pánvi. Potom každou lehce potřeme hořčicí, dáme menší lžičku brusinek, plátek hermelínu a posypeme ořechy. Zapečeme pod grilem.
Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Pečený vepřový ocásek s celerem a pomerančem:

Zvětšit Suroviny:
1 vepřový ocásek, 1 velký celer, 3 stroužky česneku, 1 pomeranč, 3 PL olivového oleje, 1 velká snítka rozmarýnu, 2 Kl sójové omáčky, 200 ml. suchého červeného vína, 200 ml. vývaru, sůl, pepř.
Postup:
Celer si očistíme a nakrájíme na kostky. Česnek utřeme. Z omytého pomeranče škrabkou na brambory oloupáme kůru, pomeranč rozpůlíme a vymačkáme šťávu. V kastrolu si rozpálíme část oleje a opečeme maso za všech stran. Maso vyndáme na talíř a do kastrolu dáme zbytek oleje. Přidáme celer, který restujeme 3 až 4 min. dokud nezačne hnědnout. Během restování přidáme česnek a nasekaný rozmarýn. K celeru přilijeme sójovou omáčku a víno, necháme přejít varem. Maso a celerový základ dáme do pekáče, zalijeme vývarem a pomerančovou šťávou. Přidáme pomerančovou kůru, osolíme a opepříme. Pečeme přikryté ve vyhřáté troubě na 200°C asi 2 hodiny. Poslední půl hodiny maso pečeme odkryté, aby získalo pěknou barvu. Podáváme se šťouchanými brambory.
Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah