Vejce a sýry

     

Najdi na této stránce:

O B S A H
Pašerácká pochoutka
Divadelnický špíz
Smažák bez smažení
Strouhaný smažák 
Sýrová omeleta
Anglická vejce
Plněná vejce
Sýrová roláda 
Studentský hermelín
Nakládaný hermelín
Sýrový křemenáč 
Sýrové kuličky
Plněný hermelín
Omeleta s chipsy
Sýrový nákyp 
Hermelín v listovém těstě 
Vejce po italsku 


Pašerácká pochoutka:

Na plátky nakrájenou Nivu proložíme plátky anglické slaniny a kolečky cibule. Zabalíme do vymazaného alobalu a upečeme. Nesolíme ani nepepříme. Po upečení zakápneme kečupem.
Zpět na obsah

Divadelnický špíz:

300 g tvrdého sýra nebo oloupaných mandlí, 200 g vypeckovaných švestek, 250 g anglické slaniny krájené na tenké plátky. Do švestky místo pecky vložíme mandli nebo kousek sýra, švestku omotáme slaninou, napichujeme na špízy a grilujeme nebo udíme. Přílohy: bílé pečivo, bílé víno, majonéza.
Zpět na obsah

Smažák bez smažení:

Čajové šálky důkladně vymastit máslem a vysypat strouhankou. Dno pokrýt vrstvičkou strouhaného sýra ( cihla, ale i hermelín nebo niva ), na to vrstvičku na kostičky nakrájeného nebo tenký plátek salámu ( nejlépe šunkový ), do každého šálku vyklepnout 1 vejce, aby zůstal žloutek v celku, možno lehounce osolit a opepřit, na to opět salám a nakonec sýr. Šálky vyrovnat do pekáčku s vysokým okrajem a nalít vařící vodu téměř po okraj pekáčku. Vložit do předehřáté trouby a při maximální teplotě "péct" asi 20 minut. Horké vyklepnout a podávat s bramborem a kečupem nebo tatarkou. Ideální varianta pro žlučníkáře, kteří milují sýr, ale nemůžou smažené. Lze dělat i v mikrovlnce, trvá to asi 4-5 minut. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Strouhaný smažák:

Zvětšit Nastrouhat sýr ( cihla, ale i hermelín, niva nebo směs ), vmíchat vejce a zahustit strouhankou tak, aby šly tvořit "karbanátky". Smažit na tuku. Pozn.: tenhle smažák nevyteče a není gumový.



Zpět na obsah

Sýrová omeleta:

Strouhaný sýr promícháme se žloutky, můžeme trochu zahustit moukou, ochutíme solí, pepřem, muškátem, zjemníme sněhem z bílků. Pečeme omelety. Lze vylepšit přidáním uzeniny, zeleniny, pikantním sýrem,…
Zpět na obsah

Anglická vejce:

Na pánvi lehce osmahnout plátky anglické slaniny, šunky nebo moravského uzeného, na to šetrně rozklepnout vejce, aby žloutek zůstal v celku, trošku osolit a opepřit. Na talíři doplnit zeleninou, výborná jsou rozpůlená opečená, osolená a opepřená rajčata. Podáváme s křupavými toasty.
Zpět na obsah

Plněná vejce:

Natvrdo vařená vejce rozpůlíme, žloutky vyjmeme, utřeme s uvedenými ingrediencemi, ozdobně nastříkáme do bílků a dozdobíme zeleninou.
a) hořčice nebo majonéza, sůl, pažitka.
b) žervé, uzený nebo drcený losos, sůl, bílý pepř.
c) ušlehaná šlehačka, sůl, strouhaný křen.
d) smetanový sýr, nastrouhaná uzenina, pomazánkové máslo, kyselá okurka, pažitka.
e) máslo, sardinky, hořčice, cibulka, sůl.
Zpět na obsah

Sýrová roláda:

Zvětšit 2 balíčky plátkového sýra rozložíme na plech vyložený alobalem tak, aby se okraje malinko překrývaly a dáme do středně (150°C) vyhřáté trouby změknout. Ihned potřeme připravenou náplní, zatočíme pomocí alobalu, zabalíme rolku do něho, uzavřeme a necháme pořádně vychladit. Krájíme na tenké šikmé plátky.
A) 125 g změklého másla, 2 kusy taveného sýra se šunkou a zeleninou, 2 vejce natvrdo nastrouhat, 150 g měkkého salámu nastrouhat, sterilované okurky nadrobno nakrájet, cibulka najemno, kapie, obyčejná hořčice, křen, kapie, petrželka, pepř, worčestr.
B) Listy hlávkového salátu, krém z uzeného lososa, lučiny, másla a citrónové šťávy, rozložit krabí tyčinky, zatočit.
C) Plátky šunky, krém z lučiny, másla a šťávy z broskvového nebo ananasového kompotu, kousky ovoce z kompotu.
Zpět na obsah

Studentský hermelín:

Kolečka hermelínu rozkrojit, vložit vždy dva plátky na rozpálenou pánev s olejem plísní dolů, když se začne tavit, přidat kostičky cibule, různé bylinky: majoránka, saturejka, tymián, pažitka, petrželka,…osolit a opepřit podle chuti. Potom vedle hermelínů klepneme 2 vejce a necháme dopéct. Touto plackou můžeme na talíři překrýt třeba předem usmažené hranolky.
Zpět na obsah

Nakládaný hermelín:

4 hermelíny podélně rozřízneme, pokryjeme plátečky česneku (8 stroužků), posypeme směsí tlučeného koření (15 kuliček jalovce, po lžičce tymiánu, rozmarýnu, sladké papriky a pepře). Vrstvíme do sklenice, ještě proložíme na celou sklenici 2 feferonkami a 2 bobkovými listy. Zalijeme kvalitním olejem (slunečnicovým) a necháme proležet asi 2-3 dny v ledničce.
Zpět na obsah

Sýrový křemenáč:

Zvětšit 200 g Nivy, 30 g sušených hub, sůl, kmín, pepř, 50 g másla, hořčice, malá cibulka, na obalení sladká paprika.
Houby namočit, uvařit a umlít. Ze všeho umícháme tuhou hmotu, vytvoříme 2 houby, hlavičky obalíme v paprice a dáme chladit.
Naaranžujeme na listy hlávkového salátu. Skvostné k pivu.


Zpět na obsah

Sýrové kuličky:

1) 120 g Nivy, 1 žervé, 120 g másla, obalit v nastrouhaných vlašských ořechách.
2) 2 balíčky žervé, kari, sůl, obalit v opraženém kokosu.
3) 300 g mleté šunky, 3 tavené sýry, obalit ve strouhaném sýru.
Zpět na obsah

Plněný hermelín:

Rozkrojit, vydlabat, vnitřky utřít s máslem, solí a sekanými vlašskými ořechy. Naplnit, zabalit, vychladit. Krájet jako dort.
Zpět na obsah

Omeleta s chipsy:

Vejce rozšleháme, přisypeme chipsy, lehce promícháme, aby byly všechny lupínky obalené a pečeme omelety. Podáváme s čerstvou zeleninou.
Zpět na obsah

Sýrový nákyp:

Zvětšit Suroviny:
2-3 celozrnné bagetky nebo 6-7 rohlíků, 250-300 g směsi strouhaných sýrů (měla jsem nízkotučný eidam, kousek Blaťáckého zlata a uzené tofu), 1 cibule, trošku oleje, petrželka, 2 dl mléka nebo smetany, 2-3 vejce, sůl, pepř.
Postup:
Pečivo nakrájíme na kostky, promícháme s petrželkou a cibulkou, kterou jsme předem osmahli na oleji a nechali vychladnout. v mléce rozkvedláme vejce, dochutíme, nalijeme na pečivo a necháme trochu vsáknout. Pak vložíme do máslem vymazaného pekáčku (při dietnější verzi pekáček vyložíme papírem na pečení) a pečeme při 200°C do zčervenání. Podáváme se zeleninovým salátem.
Poznámka:
Masožravcům můžete přidat na kostičky nakrájenou šunku nebo salám, ale nám to chutnalo takhle.
Zpět na obsah

Hermelín v listovém těstě:

Zvětšit Suroviny:
1 balení listového těsta, 4 hermelíny, 4 větší žampiony, balíček mražené zeleniny (měla jsem čínskou, je jemně krájená a obsahuje i žampiony), sójová omáčka, koření dle chuti (grilovací, čínské,...)
Postup:
Těsto rozdělíme na 4 části. Každou část rozválíme, posypeme kořením a jemně válečkem zaválíme do těsta. Otočíme těsto kořením dolů, doprostřed položíme hermelín, poklademe plátky žampionu, kopkou zeleniny, pokapeme sójovou omáčkou a zabalíme. Zabalené hermelíny pečeme v horké troubě, dokud těsto nezčervená.
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Vejce po italsku:

Zvětšit Suroviny:
8 vajec, 4 rajčata, 2 dl mléka nebo smetany, máslo, bazalka, parmezán
Postup:
Na pánvi rozehřejeme máslo a minutu na něm opékáme nakrájená rajčata. Vejce rozšleháme s mlékem nebo smetanou, přidáme lžíci nastrouhaného parmezánu a přilijeme k rajčatům. Promícháváme zvolna a odspoda, aby se tvořily velké zlaté noky. Na talířku posypeme nasekanou čerstvou bazalkou, zbytkem strouhaného parmezánu a podáváme s křupavou bagetkou.

Zpět na obsah