Uzeniny


Najdi na této stránce:

O B S A H
"Židovské" řízky
Oslí uši 
Sloní žrádlo
Utopenci
Chalupářská omeleta
Smažené špekáčky
Buřty v černém pivě
Oteklá špejle
Salámová hnízdečka
Párkový guláš
Párky Oregano
Valentýnská debrecínská srdíčka
Plněné buřty
Lokýnky
Tygří dráp
Párky se zeleninou
Pikantní nakládané buřty
Kytičkoví utopenci 
Uzené maso zapečené s houbami, paprikami a sýrem 
Uzená rolka v sýrovém těstíčku se zázvorem 


"Židovské" řízky:

Plátky uzeného masa ( nejlépe rolky ) hojně potřít rozmačkaným česnekem a obalit v trojobalu. Usmažit a podávat s bramborovou kaší. Lze potřít i krenexem, ale nám chutnal víc česnek. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Název jsem převzala, ačkoliv ho nechápu - Židé přece vůbec nejí vepřové maso, ani v uzeném stavu :-))
Zpět na obsah

Oslí uši:

Zvětšit Jakýkoliv tavený sýr rozmíchat s rozdrceným stroužkem česneku a kořením podle chuti ( kari, paprika, chilli ). Na jednotlivá tenká kolečka nakrájeného českého salámu dát lžičkou trochu sýra, překlopit, spíchnout párátkem. Když je "oslíků" plná pánev, péct nejlépe na sádle do červena.Podávat s chlebem.
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde

Zpět na obsah

Sloní žrádlo:

500 g točeného salámu nakrájet na tenká kolečka, také 6 oloupaných cibulí a 10 sterilovaných okurek.
Nálev: svařit po dvou lžících octa, worčestru, oleje, hořčice a kečupu. Po vychladnutí vmíchat 1 velkou majolku.
Vše smíchat a nechat proležet aspoň 24 hodin.
Zpět na obsah

Utopenci:

4 díly vody, 2 díly octa, bobkové listy, nové koření, celý pepř, sůl - vše svaříme, přidáme kolečka cibulí a na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, můžeme i kyselé zelí. Chvíli společně povaříme a zchladíme. Do chladného nálevu naložit oloupané špekáčky.
Zpět na obsah

Chalupářská omeleta:

Na kousku másla rozškvařit zvolna 10 dkg anglické slaniny, osmahnout 2 nakrájené cibule do růžova, přidat 3 oloupané špekáčky nakrájené na kostičky a 4 vařené brambory také na kostičky. Okořeníme rozdrcenými 2 stroužky česneku, osolíme, případně opepříme a zalijeme 4 rozkvedlanými vejci. Upečenou omeletu sypeme pažitkou a podáváme s chlebem.
Zpět na obsah

Smažené špekáčky:

8 špekáčků nebo obyčejných párků nebo měkký salám oloupeme a podélně rozpůlíme ( salám nakrájíme na kolečka). Poprášíme hladkou moukou. Vytvoříme řídké slané palačinkové těstíčko z 1 vejce, 1/2 l piva nebo mléka, soli a hladké mouky. Uzeninu namáčíme do těstíčka a smažíme na tuku. K tomu brambory a zelenina.
Zpět na obsah

Buřty v černém pivě:

Buřty podélně nařízneme, do zářezů vmáčkneme cibuli, slaninu nebo špek, čerstvou papriku a kousek feferonky . Fajnšmekři ještě přidají kyselé okurky a jablko. Na pekáček rozložíme špekáčky, zalijeme 2 dl kečupu a láhví černého piva. Pečeme dokud není šťáva zahoustlá. Pokud jsme dali ostrý kečup, nedáváme už feferonky.
Zpět na obsah

Oteklá špejle:

Na špejle střídavě napícháme kolečka točeného oloupaného salámu, kousky sýra cihla a kousky cibule. Obalíme v trojobalu a usmažíme ve vyšší vrstvě oleje. Podáváme s různě upravenými bramborami a tatarkou.
Zpět na obsah

Salámová hnízdečka:

Salám v přírodní slupce nakrájíme i se slupkou na kolečka asi 3-5 mm silná a na oleji opékáme z obou stran. Slupka se srazí a ze salámu se vytvoří mističky, které plníme například míchanými vejci. Podáváme s bramborovou kaší.
Zpět na obsah

Párkový guláš:

4 párky, 400 g mrkve, 3 jablka, 1 cibuli, 2 lžíce tuku, kostka masoxu, petrželka, sůl.
Párky oloupeme a nakrájíme na 2 cm kousky. Mrkev a jablka očistíme, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Jablka trochu pokapeme citronem, aby nezhnědla. Na tuku osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme mrkev a párky, podlijeme vodou a rozdrobíme masox. Mírně osolíme( masox je slaný) a dusíme, dokud není mrkev měkká. Pak přidáme jablka a petrželku a jenom prohřejeme. Podáváme s brambory.
Zpět na obsah

Párky Oregano:

500 g párků dusit přiklopené v trošce vody, až se voda vypaří a ve vzniklé šťávě trochu osmahnout. Přidat 2 papriky na proužky, 2 cibule na kolečka, sůl, oregano a podusit. Občas zamíchat. Zelenina musí zůstat poloměkká. K tomu rohlíky.
Zpět na obsah

Valentýnská debrecínská srdíčka:

1 osoba=1nožička debrecínského párku . Párky podélně rozkrojíme - pozor, jsou tenké!, ale nedokrojíme asi 2 cm od kraje!!! Oba zbývající konečky ohneme a pomocí párátka vytvoříme srdíčko. Položíme na vymazaný plech a každé srdce vysteleme strouhaným sýrem. Doprostřed vyklepneme vejce, aby nevytékalo pod párkem, osolíme a opaprikujeme. Peče se v troubě 15-20 minut.
Zpět na obsah

Plněné buřty:

Buřty podélně nařízneme, vložíme proužek sýra potřený hořčicí. Pak celý špekáček zabalíme do plátku anglické slaniny, spíchneme párátkem, narovnáme na gril a pečeme, dokud se sýr nerozpustí.
Zpět na obsah

Lokýnky:

Na plátek salámu plátek sýra, smotat, spíchnout párátkem, obalit v pivním těstíčku a smažit. Těstíčko na obalení je stejné jako slané palačinkové, jen místo mléka je tam pivo :-)
Zpět na obsah

Tygří dráp:

Na sádle orestovat nakrájený oloupaný točený salám ( koupíme ho asi 25 cm ), pak 2 cibule, půl malé hlávky zelí nakrájeného na nudličky, 2 červené papriky, podlít, masox, dusit. Možno i houby. Do přesnídávkové skleničky dáme 3 lžíce sójové omáčky, špetku soli, 2 špetky cukru, 3 lžíce sladkého dezertního vína, špetku ostrého koření, lžičku vegety a solamyl. Protřepeme, zalijeme směs na pánvi a necháme zhoustnout. K tomu rýže.
Zpět na obsah

Párky se zeleninou:

Na oleji cibulku, oloupané párky na kolečka, mletá paprika, opéct. Čerstvá paprika na nudličky, rajčata na dílky, cuketu nebo patizon, podlít, sůl, dodusit.
Zpět na obsah

Pikantní nakládané buřty:

6 buřtů, 6 paprik ( i pálivé ), 3 větší cibule, 2 dl octa, 1 dl piva, 1 dl vody, drcený pepř, 2 lžičky cukru, lžička soli, lžička celého pepře, lžička celého nového koření.
Buřty a cibule oloupat a nakrájet na kolečka. Papriky očistit a nakrájet na nudličky. Ocet svařit s vodou a pivem, přidat cukr, sůl a koření. Buřty, cibuli a papriky naskládáme do sklenice, zalijeme teplým ( ne horkým ) nálevem, uzavřeme a necháme v chladu aspoň 2 dny. K tomu chléb a pivo.
Zpět na obsah

Kytičkoví utopenci:

Zvětšit Suroviny:
Salám Gothaj, cibuli žlutou, bílou, červenou, ocet, sůl, cukr, nové koření, celý pepř, bobk. list, feferonka. Na ozdoby kapie, mrkev, petržel.
Postup:
Dávám 1 až 1 a půl hrnku octa a 3 hrnky vody, 15 kuliček nové koření, 20 kuliček pepře, 3 bobk. listy, lžíci cukru a lžičku soli. Feferonku. Vše svářím. Lák ochutnejte, můžete přidat ocet nebo cukr-jakou chuť máte raději. Nechám vychladnout a naliji na utopence.
Poznámka: Salám a ozdoby vykrajuji tvořítkem na cukroví.
Recept pochází ze stránek www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Uzené maso zapečené s houbami, paprikami a sýrem:

Zvětšit Suroviny:
Uzená rolka, čerstvé houby, papriky, plátkový sýr, sůl, pepř, olej, cibule - vše podle počtu strávníků
Postup:
Na oleji osmahneme cibulku nadrobno, přidáme houby, osolíme, opepříme a podusíme, pak přidáme papriky a ještě chvíli dusíme, papriky musí zůstat trochu křupavé. Do pekáčku vyloženého papírem na pečení vložíme plátky uzeného masa, poklademe směsí, zakryjeme plátkem sýra a zapečeme v troubě při 170°C, až je sýr lehce zlatavý. Podáváme třeba s bramborovou kaší.

Zpět na obsah

Uzená rolka v sýrovém těstíčku se zázvorem:

Zvětšit Suroviny:
500 g uzené vepřové rolky, 150 g strouhaného uzeného sýra, 2 vejce, 100 g polohrubé mouky, 100 ml světlého piva, 1 lžička zázvoru, 2 stroužky česneku utřené se solí, olej na smažení .
Postup:
Z vajec, nastrouhaného sýra, polohrubé mouky, piva, zázvoru a utřeného česneku vyšleháme hladké těstíčko, které podle chuti dosolíme a opepříme. Uzenou rolku nakrájíme na 1 cm silné plátky, které namáčíme v těstíčku a rovnou vkládáme do rozpáleného oleje. Pečeme dozlatova a podáváme s bramborovou kaší nebo se šťouchanými brambory s restovanou cibulkou.

Zpět na obsah