Toasty


Najdi na této stránce:

O B S A H
Šproty v kabátku 
Topinky z Pekla
Katalánské tousty
Špenátové chrupinky
Celerová veka 
Rajčatové chlebíčky
Hudákova topinka
Zbojnické toasty I.
Zbojnické toasty II.
Rychlovky
Topinky Arnošta z Pardubic
Topinky s ďábelskými vejci 
Tvarůžkové chleby 
Zeleninové toasty 
Pavézky se sušenými rajčaty 
Lovošská topinka 
Zapečené tortilly 


Šproty v kabátku:

Zvětšit Plechovka uzených šprotů v oleji nebo čerstvé uzené z lahůdek. Pokud máme z plechovky, nechat okapat. Ušlehat tuhý sníh ze 2 bílků a špetky soli, zašlehat 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 2 žloutky a lžičku strouhanky. Každého šprota obalit v mouce, namočit do těstíčka a smažit na oleji do červena, na pánvi ještě trochu zakapeme těstíčkem. Plátky bílé veky namažeme plnotučnou hořčicí, položíme šprota, posypeme cibulkou a dozdobíme dílkem vařeného vejce a petrželkou.

Zpět na obsah

Topinky z Pekla (Peklo = místní název části Pelhřimova J):

Sklenici leča vyklopit o kastrolu, přidat trochu ostrého kečupu, chvíli podusit. Nastrouhat tvrdý sýr a měkký salám (víc sýra) na hrubší nudličky. Nasekat čerstvé bylinky - petrželka, pažitka, oregano,…Nasucho opéct topinky, potřít vydatně česnekem, vrstvou leča, posypat sýrem se salámem a bylinkami. Podávat horké.
Zpět na obsah

Katalánské tousty:

Plátky toustů nebo veky nasucho opéct třeba v toustovači. Potřít česnekem, do každého vetřít půlku rajčete, čím zralejší, tím lepší. Pak pokapat olivovým olejem, můžete osolit podle chuti. Podávat k nejrůznějším klobáskám, sardinkám, sklence vína. Zdroj: TV pořad Pod pokličkou, upraveno.
Zpět na obsah

Špenátové chrupinky:

Plátky veky pomazat vrstvou zbylého špenátu od oběda, posypat sýrem a zapéct. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Celerová veka:

Zvětšit Celer a sýr eidam nastrouhat v množství 1:1. Plátky veky namazat máslem, namočit do celerové směsi, položit na plech vyložený pečícím papírem. Zapéct při 180°C. Posypat pažitkou a podávat horké. Zdroj: www.recepty.cz



Zpět na obsah

Rajčatové chlebíčky:

Plátky veky namazat křenovým pomazánkovým máslem, poklást nakrájenými rajčaty, opepřit, posypat drobně nakrájenou cibulkou, nastrouhaným balkánským sýrem a cik-cak pocákat tatarkou nebo majonézou. Dozdobit petrželkou. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Hudákova topinka:

Na kostičky nakrájenou slaninu osmahnout, přidat nasekanou cibuli, smažit dozlatova. Zalít trošku vývarem, osolit, přidat hořčici, kečup, drcený kmín, pepř, mletou papriku, strouhanou kořenovou zeleninu a nadrobno nakrájené nebo hrubě umleté vařené hovězí maso (ideálně libové z polévky), dusit, dokud zelenina nezměkne a neodpaří se tekutina. Zahustit nastrouhaným vařeným bramborem. Podávat na očesnekované topince. Zdroj: Některá z knih Petra Novotného.
Zpět na obsah

Zbojnické toasty I.:

Plátky chleba poklást plátky suchého salámu, kápnout ostrý kečup, položit plátek sýra, druhým plátkem chleba přiklopit a zapéct v toastovači.
Zpět na obsah

Zbojnické toasty II:

Plátky toastového chleba potřít máslem, pikantní hořčicí, poklademe plátky tučnějšího sýra, tenoučkými plátky cibule a zapečeme v troubě.
Zpět na obsah

Rychlovky:

1) Namazat krajíce chleba pomazánkovým máslem, posypat tenoučkými plátečky česneku, kostičkami kedlubny, pažitkou, mírně osolit.
2) Nastrouhat tvrdý sýr (i "voňavé" sýry - Niva, Romadůr,…) a měkký salám, smíchat. Plátky veky namazat máslem, potřít směsí, zapéct v troubě.
3) Čerstvý chléb namazat máslem, poklást tenoučkými plátky cibule, nastříkat neochucenou šlehačkou a posypat nastrouhaným balkánským sýrem.
4) Plátky veky nasucho opéct, potřít taveným sýrem a omočit v čerstvě nastrouhaném křenu.
Zpět na obsah

Topinky Arnošta z Pardubic:

Z krajíce chleba odkrojit kůrku, aby zůstala neporušená. Vykrojený střed namazat paštikou, solit, opepřit. Na oleji opékat kůrku z jedné strany, do otvoru nalít 2 lžíce rozšlehaných vajec, vmáčknout namazaný vnitřek paštikou dolů, opéct a pak obrátit a dopéct druhou stranu. Zdobit nakrájenou cibulí. Zdroj: časopis Mladý svět kdysi dávno…
Zpět na obsah

Topinky s ďábelskými vejci:

Zvětšit Na lžíci oleje osmahnout nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, osolit, opepřit, posypat mletou paprikou (i pálivou), zalít dobrým (i ostrým) kečupem a chvíli podusit. Na jiné pánvi připravit klasická míchaná vejce, do hotových polotekutých vmíchat směs z pánve a pažitku.
Topinky připravit nasucho, potřít směsí a posypat sýrem.


Zpět na obsah

Tvarůžkové chleby:

Zvětšit Suroviny: 1 balíček olomouckých tvarůžků, 150 g měkkého salámu, 100 g tvrdého sýra, 2 vejce, sůl, pepř, máslo, chléb.
Postup: Tvarůžky a salám nakrájíme na kostičky, sýr nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme syrová vejce, promícháme a dochutíme. Krajíce chleba tenoučce namažeme máslem, navršíme na ně připravenou směs a zapečeme v troubě při 180°C 10-15 minut.


Zpět na obsah

Zeleninové toasty:

Zvětšit Suroviny:
Bílý toastový chleba, zeleninová mražená směs, tvrdý sýr, majoránka, sůl, kmín, pepř
Postup:
Zeleninu si s kmínem uvaříme v osolené vodě, sýr si nastrouháme nahrubo, chleby si dáme opéct v topinkovači.
Uvařenou zeleninu promícháme s nastrouhaným sýrem a majoránkou, pepřem, příp. solí. Tuto směs dáme na chvíli do mikrovlné trouby, dokud se dýr nerozpustí. Směs dáme na opečený chléb.
Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Pavézky se sušenými rajčaty:

Zvětšit Suroviny:
3 balíčky Mozzarelly, 2-3 včerejší bagety podle velikosti, sušená rajčata, 2 vejce, trošku mléka, strouhanka, sůl, olej
Postup:
Bagety nakrájíme na tenké plátky, mozzarelly též, sušená rajčata necháme okapat z nálevu. Vejce rozšleháme s trochou mléka a osolíme. Mezi dva plátky bagety vložíme plátek mozzarelly a jedno rajče, namočíme do vajec a obalíme ve strouhance. Rychle osmažíme.
Poznámka: Je to rychlá a dobrá večeře, lze i bez rajčat ;-)
Zpět na obsah

Lovošská topinka:

Zvětšit Postup přípravy:
Počet vajec záleží na počtu topinek: 1 ks topinky = 1 vejce. Plátky chleba si osmažíme z obou stran dozlatova. Z vajec si uděláme volské oči - na rozpálený olej vyklepneme vejce, osolíme, opepříme a osmažíme tak, aby žloutek nebyl zcela hotový.
Pak dáme vejce na osmažený chléb a posypeme strouhaným čerstvým křenem. Podáváme ihned.
Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Zapečené tortilly:

Zvětšit Postup přípravy:
Na oleji osmahneme nakrájenou cibulku, přidáme papriky na proužky, trochu osolíme, chvilku podusíme a necháme zchladnout, papriky musí zůstat trochu křupavé. Na tortillové placky dáme po plátku šunky, paprikovou směs, rajčata na tenké plátky a plátek sýra. Přehneme tortillovou placku na polovinu a zapečeme pod kontaktním grilem nebo na grilovací pánvi. Podáváme se zeleninou a nějakým oblíbeným jogurtovým dresinkem.
Zpět na obsah