Těstoviny


Najdi na této stránce:

O B S A H
Nivové těstoviny 
Zelné flíčky 
Špagety mladého gurmána 
Spaghetti di conzervo
Levné rychlé těstoviny
Špagety s cibulkou
Tortellini se smetanovou omáčkou
Špenátové špagety
Těstoviny za dvacet minut po příchodu z práce
Pepřová omáčka na špagety
Těsto na domácí lasagne nebo jiné těstoviny
Tradiční lasagne
Trojbarevné lasagne bez masa 
Těstovinové placičky
Mlsné těstoviny
Provensálské těstoviny
Jednoduchá italská omáčka na těstoviny I
Jednoduchá italská omáčka na těstoviny II
Špagety alá Carbonara
Tortellini s kuřecí směsí 
Letní těstoviny 
Těstoviny s cottage sýrem 
Špagety se sušenými houbami 
Gnocchi zapečené se špenátem a třemi druhy sýrů  
Těstoviny s tuňákem a rajčaty 
Těstoviny s dýní 
Tortellini plněné špenátem a ricotou v rajčatové omáčce 
Špagetová hnízdečka 
Těstoviny s rajčaty a bazalkou 
Canelloni plněné brokolicí v rajčatové omáčce 
Špagety s kadeřávkem 
Špagety se špenátovým pestem 
Těstoviny s brokolicí 
Těstoviny s arašídovou omáčkou 
Dýňové ravioli 


Nivové těstoviny:

Zvětšit Uvařit těstoviny, nejlépe tvar vrtule. Hezké jsou ty trojbarevné. Na oleji zpěnit nakrájenou 1 střední cibuli, přidat 5 rozmačkaných stroužků česneku, 15 dkg šunkového salámu na kostičky, osmahnout, zasypat 10 - 15 dkg rozdrobené Nivy, zalít 2 dl mléka a 1 tekutou šlehačkou, nechat probublávat, zahustit jakýmkoliv taveným sýrem, který necháme rozpustit ve směsi. Až je omáčka hladká, odstavit. Na talíři kopec těstovin přelít omáčkou, posypat šnitlíkem.

Zpět na obsah

Zelné flíčky:

Zvětšit Na sádle nebo rozpečené slanině prudce opékat osolené a opepřené nakrájené bílé hlávkové zelí. Až začne nabírat hnědou barvu, smíchat se smaženou cibulkou a vařenými flíčky. Ani maso k tomu nebudete potřebovat.



Zpět na obsah

Špagety mladého gurmána:

Zvětšit 2 cibule nadrobno nechat zrůžovět, osmahnout na nich nakrájenou papriku a žampiony nebo jiné houby, přimíchat 6 rozmačkaných stroužků česneku, bazalku nebo oregano a dodělat. Tepelně upravené uzené maso umlít nebo nakrájet na drobné kostičky. Uvařit špagety a do zcezených horkých vmíchat celou tekutou šlehačku s jedním syrovým vejcem (tím teplem se vejce "udělá" ), dosolit. Na talíř dát špagety, na to zeleninovou směs a zasypat uzeným masem. Možno ještě posypat strouhaným sýrem. Je to lahoda!!

Zpět na obsah

Spaghetti di conzervo:

3 větší cibule oloupat a nakrájet na kostičky, zpěnit na oleji, jakmile zesklovatí, přidat 6-8 rozmačkaných stroužků česneku, pokrájený obsah konzervy Luncheon Meat, opékat 5 minut, zasypat lžičkou sladké papriky, možno i pálivou, 2 špetkami pepře, přidat trošku vodou vodou naředěný 1 rajský protlak, 4 polévkové lžíce dobrého kečupu, 2 lžíce worčestru, pár kapek Tabasca. Míchat do konzistence husté omáčky. Po odstavení z plotny vmíchat 2 lžíce sójové omáčky. Nalít na vařené špagety, posypat strouhaným sýrem.
Poznámka: příklad, jak levně a "počesku" napodobit jinou kuchyni. Když byly ještě k dostání kvalitní konzervy Luncheon Meatu, nebylo to zase tak špatné jídlo :-))
Zpět na obsah

Levné rychlé těstoviny:

Na suché pánvi rozpustit 1 pomazánkové máslo, přidat asi 100 g nakrájeného salámu junior, nakrájený pórek a sterilovanou nebo mraženou kukuřici. Jakmile se máslo zcela rozpustí a vše se prohřeje, je hotovo. Nalijeme na uvařené těstoviny.
Obměny: pomazánkové máslo může být s jakoukoliv příchutí i bez ní, salám lze vyměnit za jiný nebo vynechat, místo pórku lze jarní cibulku, místo kukuřice lze hrášek nebo žampiony. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Špagety s cibulkou:

5-6 malých cibulek, 12 cherry rajčátek, 1 feferonka, 500 g špaget, sůl, olivový olej, strouhaný sýr na posypání.
Oloupané překrojené cibulky osmahneme na oleji, přidáme nasekanou feferonku, rozpůlená rajčátka, osolíme a chvíli společně podusíme. Špagety uvaříme al dente, na talíři polijeme směsí a posypeme sýrem.
Zpět na obsah

Tortellini se smetanovou omáčkou:

Koupené tortellini - nejlépe špenátové - uvaříme podle návodu. Na oleji osmahneme do sklovata nakrájenou cibuli, přidáme šunku na kostičky, ve vodě se špetkou cukru povařený zelený hrášek, zalijeme smetanou na vaření a zahustíme taveným sýrem. Omáčku promícháme s hotovými tortellini, posypeme strouhaným parmazánem a ihned podáváme.
Zpět na obsah

Špenátové špagety:

Na trošce oleje rozpečeme asi 100 g nakrájené anglické slaniny a na ní osmažíme 1 nakrájenou cibuli do sklovita. Přidáme 200 g na kostičky nakrájeného jakéhokoliv měkkého salámu, zamícháme a přidáme balíček mraženého listového špenátu ( raději ne protlak ). Sůl a pepř dáme dle chuti a vmícháme do čerstvě uvařených špaget. Posypeme strouhaným sýrem. Fajnšmekři k cibuli přidají 2 stroužky nasekaného česneku.
Zpět na obsah

Těstoviny za dvacet minut po příchodu z práce:

400 g špaget nebo jiných těstovin, 4 plátky slaniny, 2 oloupané cukety ( nebo sáček mraženého hrášku ), 200 g třešňových rajčátek ( lze i větší druhy ), 4 lžíce bazalkového pesta, olivový olej, parmazán na posypání.
Špagety uvaříme al dente. Mezitím nakrájíme slaninu, cukety a rajčata. Na lžíci oleje restujeme slaninu asi 5 minut, pak přidáme zeleninu a restujeme do poloměkka - cuketa by měla zůstat trošku křupavá. Těstoviny scedíme, promícháme s pestem a zeleninou. Na talířích sypeme sýrem.
Zpět na obsah

Pepřová omáčka na špagety:

1 kostka Maggi - šťáva k vepřovému masu, 1 dl smetany, mletý bílý pepř, 1 lžička nakládaného celého zeleného pepře, voda.
Asi ve 2 dl vody rozpustíme Maggi kostku, přidáme smetanu, opepříme a přidáme lžičku naloženého pepře. Promícháme se špagetami.
Zpět na obsah

Těsto na domácí lasagne nebo jiné těstoviny:

300 g hladké mouky, 3 vejce, 1-2 lžíce olivového oleje, 2-3 lžíce vody.
Toto těsto je dobré a pěkně se s ním pracuje.
Zpět na obsah

Tradiční lasagne:

Boloňská omáčka: 1 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, 1 stroužek česneku, 500 g mletého masa ( hovězí, kuřecí, sójové, jak do má rád ), 250 g loupaných rajčat z plechovky, 2 lžíce protlaku z rajčat, 4 lžíce červeného vína, 1 lžíce sušené bazalky, sůl, pepř čerstvě namletý.
Sýrová omáčka: 50 g másla, 50 g mouky, 600 ml mléka, 125 g čedaru, 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku.
Postup:
Boloňská omáčka: na oleji smažíme nakrájenou cibuli a česnek do měkka. Přidáme maso, po zhnědnutí rajčata na kousky, protlak, víno, koření. Společně necháme probublávat asi 20 - 25 minut.
Sýrová omáčka: z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, postupně zaléváme mlékem a provaříme na bešamel. Okořeníme muškátem, po provaření odstavíme a vmícháme strouhaný sýr. Mícháme dokud se nerozpustí.
Do pekáčku nalijeme vrstvičku boloňské omáčky, položíme vrstvu syrových lasagní, zalijeme vrstvičkou sýrové omáčky a střídáme vrstvy. Poslední vrstva je sýrová omáčka. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 30-35 minut do lehkého zhnědnutí povrchu. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz
Zpět na obsah

Trojbarevné lasagne bez masa:

Zvětšit Lasagne, špenát, tvaroh, olej, střední cibule, 3-4 stroužky česneku, houby čerstvé nebo sterilované ve vlastní šťávě, sterilovaná nebo čerstvá rajčata, kečup - i ostrý, směs uzených i neuzených strouhaných sýrů nebo tofu.
Na oleji zpěníme cibuli a česnek, podusíme houby, přidáme rajčata, trochu zahustme kečupem, podusíme do měkka. Na jiné pánvi podusíme mražený špenát, dochutíme solí a pepřem, po odstavení vmícháme tvaroh - klidně i tvrdý strouhaný. Do pekáčku střídáme červenou směs, syrové lasagne, zelenou směs, lasagne,...a prosypáváme sýrovou směsí. Poslední vrstvu tvoří lasagne zasypané sýry. Zapečeme do červena.
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Těstovinové placičky:

Ze 1/4 l mléka, 200 g polohrubé mouky, 4 žloutků, soli, pepře a 2 stroužků prolisovaného česneku vytvoříme těstíčko, zjemníme sněhem ze zbylých bílků a smícháme se zbylými studenými těstovinami ( kolínka, fleky, nakrájené špagety,... ). Na oleji smažíme placičky, hotové jednou stranou obtiskneme do nastrouhaného sýra smíchaného s nakrájeným šnitlíkem. K tomu zeleninový salát.
Zpět na obsah

Mlsné těstoviny:

500 g tříbarevných těstovin, 150 g slaniny, 3 barevné papriky, 2 cibule, 5-6 stroužků česneku, 1 protlak, 1 konzerva loupaných rajčat, mozzarella, parmazán, olivový olej, 250 ml vývaru, oregano, sůl, pepř, feferonka.
Rajská omáčka: najemno nakrájenou cibuli a česnek orestujeme na oleji, přidáme protlak, loupaná rajčata, zalijeme vývarem, okořeníme a podusíme. Uvařené těstoviny promícháme s nakrájenou slaninou, paprikami a rajskou omáčkou. Směs vložíme do pekáčku vytřeného olejem, poklademe plátky mozzarelly, posypeme parmazánem a pečeme při 170°C.
Zpět na obsah

Provensálské těstoviny:

1 balíček těstovin uvařit al dente, Mezitím utřít z několika lžic oleje, asi 2 lžic nasekané čerstvé bazalky, 4-5 stroužků rozetřeného česneku a rozdrobené Nivy ( 100 g ) pastu, vmícháme do ní 100 g strouhaného ementálu.T o vše vmícháme do horkých těstovin. Můžeme přidat oříšek másla pro chuť.
Zpět na obsah

Jednoduchá italská omáčka na těstoviny I:

Na olivovém oleji osmahneme drobně nakrájenou chilli papričku a prolisovaný česnek. Vmícháme do špaget.
Zpět na obsah

Jednoduchá italská omáčka na těstoviny II:

Na olivovém oleji osmahneme nakrájenou cibuli, česnek, přidáme oloupaná rozsekaná rajčata, na kusy natrhanou bazalku a dusíme do zhoustnutí. Do hotových těstovin vmíchat omáčku, nakrájenou nebo nadrobenou mozzarellu a posypat parmazánem.
Zpět na obsah

Špagety alá Carbonara:

V tekuté šlehačce rozmícháme 2-3 žloutky, osolíme, opepříme. Na pánvi vysmahneme nakrájenou anglickou slaninu do křupava, můžeme přidat stroužek česneku. Do horkých uvařených scezených špaget vmícháme šlehačkovou směs a slaninu. Na talíři posypeme parmazánem.
Zpět na obsah

Tortellini s kuřecí směsí:

Zvětšit 1 balíček tortellini quattro formaggi, 500 g kuřecího masa - z prsou, sůl, pepř, olej, šalotka, 2 - 3 stroužky česneku na plátky, cherry rajčátka, sterilovaná kukuřice, trochu vývaru, chilli omáčka, kousek másla, čerstvé špenátové listy.
Postup přípravy: Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme a na oleji osmahneme až zbělá. Odložíme, do výpeku přikápneme olej a smažíme šalotku a plátečky česneku, jen chvilku, aby se česnek nespálil. Přidáme přepůlená rajčátka, kukuřici a chvilku smažíme. Zakápneme vývarem, osolíme, ochutíme chilli, přisypeme špenátové listy a kuřecí maso a necháme prohřát. Zjemníme kouskem másla. Mezitím uvaříme podle návodu tortellini a na talíři doplníme masovou směsí.
Zpět na obsah

Letní těstoviny:

Zvětšit Na oleji opečeme na plátky nakrájený uzený bůček (není nutný), přidáme krájenou cibuli, prolisovaný česnek, na proužky nakrájené barevné papriky, nakrájená rajčata a dusíme dokud nejsou papriky „al dente“. Kořeníme čerstvými bylinkami - bazalkou a oreganem. Pak promícháme s uvařenými těstovinami. Podáváme se zeleninovým salátem.


Zpět na obsah

Těstoviny s cottage sýrem:

Zvětšit Suroviny:
80g těstovin. 1 lžička olivového oleje, asi 4 cm pórku, půl mrkve, 3 kusy žampionů, hrst sezamových semínek, jeden kelímek sýru Cottage.
Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu ve slané vodě, slijte a hned promíchejte s olivovým olejem. Přidejte k nim syrovou mrkev, nakrájenou na tenké nudličky. Pórek a žampiony nakrájejte na plátky a povařte v osolené vodě 2-3 minuty. Zeleninu slijte a promíchejte ji s Cottage sýrem a těstovinami. Na talíři posypte sezamem.
Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Špagety se sušenými houbami:

Zvětšit Suroviny:
Špagety, sušené houby (lepší než čerstvé), kousek sádla, kousek slaniny-špeku, 1 cibule, kousek polosuch. salámu, kmín, kostka Masoxu, sůl, pepř (př.chilli), Solamyl (maizena)- dost nutná. Lze použít i jiná koření, tvrdý sýr.
Postup:
Špagety uvaříme podle návodu. Namočíme předem sušené houby v malém množství vlažné vody. Jen aby byly zakryty cca 30 min před vařením. Na kousíčku sádla osmažíme cibulku do růžova a můžeme v průběhu smažení dát nakrájený špek-slaninu a ke konci též nakrájený salám (ale i šunku apod). Potom vlijeme sušené houby i s vodou, ve které se máčely. Dáme rozvařit masox, trochu kmínu, pepř, kdo rád ostré, dá chilli, dosolí a nechá provařit. Rozmícháme trochu Solamylu a zahustíme. Ochutnáme a můžeme podávat. Buď vmícháme přímo do špaget, nebo jako na fotce. Dobrý je i tvrdý sýr. Špagety se lépe navinujou.
Zpět na obsah

Gnocchi zapečené se špenátem a třemi druhy sýrů:

Zvětšit Suroviny:
500 g gnocchi, 300 g čerstvého listového špenátu, 100 ml smetany ke šlehání, 1 hermelín, 100 g nivy, 70 g fety (nebo balkánského sýra), 5 sušených rajčat v oleji - okapaných, 3 stroužky česneku.
Postup:
Gnocchi uvaříme podle návodu a na závěr k nim přidáme špenátové listy, abychom je spařili. Scedíme a dobře promícháme se šlehačkou, nahrubo nastrouhanými sýry, najemno nastrouhaným česnekem a plátky sušených rajčat.Vložíme do předehřáté trouby a zapékáme asi 25 minut.
Poznámka:
Při podávání můžeme posypat tvrdým sýrem - například parmezánem, ale podle mě to není nezbytné. Zdroj: Eliza, www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Těstoviny s tuňákem a rajčaty:

Zvětšit Suroviny:
Těstoviny, 1 cibule, 1 tuňák - ve vlastní šťávě, 4 rajčata (střední), 1 stroužek česneku, bazalka, sůl, olej.
Postup:
Cibuli rozčtvrtíme a nakrájíme na tenké proužky, osmahneme ji na oleji (můžeme použít olej z tuňáka), přidáme tuňáka, osolíme a posypeme bazalkou (není třeba s ní šetřit). Nakonec přidáme rajčata (ne příliš na drobno rozkrájená) a na drobno nakrájený česnek. Zamícháme a necháme ještě prohřát na pánvi. Nakonec přidáme uvařené těstoviny, dobře zamícháme a můžeme podávat. Pokud by se těstoviny zdály příliš suché, je možné přilít ještě kapku olivového oleje. Je možné přidat ještě nakládanou kukuřici, plátky černých oliv nebo čerstvě drcený barevný pepř či zapéct s ovčím sýrem. Není dobré přidávat příliš mnoho dalších ingrediencí - recept pak ztrácí rafinovanou jednoduchost. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Těstoviny s dýní:

Zvětšit Suroviny:
150 g uzená slanina, trochu oleje, 500 g těstovin, 400 g dýně, menší cibule, 5 stroužků česneku, 4 ks rajčat, pepř, pálivá papriková pasta, sůl
Postup:
Na oleji rozpečeme kostky slaniny, přidáme kostky cibule, restujeme, potom přidáme očištěnou a na slzičkovém struhadle nastrouhanou dýni, prolisovaný česnek a rajčata (překrojené na polovičky a na slzičkovém struhadle nastrouhané - v ruce nám zůstane slupka), osolíme, okořeníme, podléváme vodou a dusíme doměkka.
Servírujeme s uvařenými těstovinami, posypané zelenými natěmi.
Zpět na obsah

Tortellini plněné špenátem a ricotou v rajčatové omáčce:

Zvětšit Suroviny:
1 balení tortellin (Lidl) plněných špenátem a ricotou, olej, cibule, česnek, sterilovaná rajčata, bazalka.
Postup:
Na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme rozmačkaný česnek, rajčata, bazalku a povaříme do zhoustnutí. Tortellini uvaříme dle návodu a na talíři přelijeme směsí.
Zpět na obsah

Špagetová hnízdečka:

Zvětšit Suroviny:
1/2 balíčku těstovin, 12 plátků šunky nebo debrecínky, hrst drobných žampionů, 2 vejce, strouhaný sýr.
Omáčka: 1 rajčatový protlak nebo loupaná rajčata, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 1-2 stroužky česneku, 1-2 bobkové listy, sůl, lžička cukru.
Postup:
Na oleji osmahneme cibuli a prolisovaný česnek, zalijeme protlakem, podlijeme malinko vodou, okořeníme a zvolna dusíme 10-15 minut. Dochutíme cukrem a solí.Těstoviny uvaříme na skus, smícháme s omáčkou, plátky žampionů, vejci a sýrem.Formičky na muffinky vyložíme plátky šunky, vložíme těstovinovou směs, můžeme ještě posypat sýrem a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 15-20 minut.
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde

Zpět na obsah

Těstoviny s rajčaty a bazalkou:

Zvětšit Suroviny:
Množství uvádím jen přibližně, každý uzpůsobí počtu hladových krků: těstoviny ( špagety, tagliatele, farfalle, penne, zkrátka co kdo má rád ), rajčata ( zhruba 2-3 na osobu ), česnek ( cca 2 stroužky ), trochu vývaru, olivový olej
Na dokončení : pláteček másla, bazalka, petržel, pepř
Postup:
Rajčata nakrojíme, spaříme horkou vodou a oloupeme. Kdo to chce přesně tak, jak to má být, vyndá střed a nakrájí pouze ty tvrdší části ( mně osobně ten prostředek nevadí )... Mezitím si dáme vařit těstoviny ( nejlepší mi přijdou tagliatele, ale klidně i penne, farfale, fusilli, rigatoni, conchiglie, ap. ) Na olivový olej dáme rozmáčknutý česnek a rajčata, podlijeme trošinkou vývaru ( nejlíp domácí, ale pro hodně vytížené klidně i z kostky ) a cca 2-3 minutky prováříme. Pak vyndáme česnek, rajčata vidličkou rozmačkáme a přidáme máslo, petržel, bazalku, pepř. Ještě minutku prohřejeme a přidáme scezené, okapané těstoviny a jen zlehka 'prohodíme'.... servírujeme, kdo má rád, tak posype zlehka parmazánem, ale nemusí být.
Zpět na obsah

Cannelloni plněné brokolicí v rajčatové omáčce:

Zvětšit Suroviny:
2 brokolice, 1 krabička cannelloni (silné duté trubky), 250 g ricotty
Omáčka: 2-3 plechovky loupaných rajčat, 1 velká cibule, 4 stroužky česneku, olivový olej, sůl, pepř, 1 mozzarella, parmezán.
Postup:
Brokolici uvaříme v páře. Částečně zchladlou rozmačkáme na kaši, smícháme s ricottou, osolíme a opepříme. Touto směsí naplníme syrové cannelloni. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na proužky nakrájený oloupaný řapíkatý celer, rozmačkaný česnek, osolíme, opepříme a zalijeme rajčaty. Omáčky musí být dost. Chvíli podusíme. Na dno pekáčku nalijeme naběračku omáčky, naskládáme cannelloni, zalijeme zbytkem omáčky a pečeme v troubě při 200°C asi 20 minut, pak zasypeme povrch nastrouhanými sýry a dopečeme, aby vznikla křupavá krustička.
Zpět na obsah

Špagety s kadeřávkem:

Zvětšit Suroviny:
Špagety, kadeřávek, 100 g libovější slaniny, olej, 1 velká cibule, sůl, pepř, 50 g parmezánu.
Postup:
Slaninu nakrájíme na kostičky a vypečeme, pak přidáme pokrájený kadeřávek, osmahneme, okořeníme, trošku podlijeme a dusíme doměkka a pak vysmahneme tekutinu. Na pánvi na oleji usmažíme drobně nakrájenou cibulku. Špagety uvaříme podle návodu. Do kastrolu k měkkému kadeřávku přihodíme scezené špagety, usmaženou cibulku, promícháme, případně přidáme trochu tekutiny ze špaget. Ihned podáváme. Sypeme parmezánem. Místo kadeřávku klidně použijte jinou kapustu :)
Zpět na obsah

Špagety se špenátovým pestem:

Zvětšit Suroviny:
130g čerstvého baby špenátu, 15-20 lístků bazalky, 2 stroužky česneku, 100g balkánského sýra, 100g Lučiny, hrst slunečnicových semínek, 100ml mléka, 4 lžíce olivového oleje, balíček špaget
Postup:
Špagety uvaříme v osolené vodě s trochou oleje doměkka, slijeme a necháme trochu oschnout (po mokrých by pesto sklouzlo a neobalilo by je).
Veškeré suroviny rozmixujeme v mixéru na hladkou hmotu a přelijeme do širokého hrnce. Krátce prohřejeme a vmícháme špagety.
Na talíři můžeme posypat semínky a kouskem balkánského sýra.
Zpět na obsah

Těstoviny s brokolicí:

Zvětšit Suroviny:
1 čerstvá brokolice, 1 sáček italských těstovin (originálně orecchiette ve tvaru ouška), 80 až 100 ml olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 feferonka, mořská sůl, trochu tvrdého sýra pecorino nebo parmezánu.
Postup:
Z brokolice odřízneme tvrdý košťál a přepůlíme, neporcujeme. Brokolice se během vaření pak sama rozdělí. Kdyby byla od začátku rozkrájená na malé kousky, vznikne vařená břečka. Do velkého hrnce s vařící, mořskou solí osolenou vodou vložíme brokolici a vaříme do poloměkka, pak přidáme do stejného hrnce spolu s ní vařit těstoviny a vaříme tak dlouho, aby těstoviny byly al dente. Vše slijeme přes sítko a vhodíme do zpět do hrnce. Na pánvi rozpálíme dostatečné množství oleje, přidáme na plátky nakrájený česnek a nakrájenou čerstvou chilli papričku, smažíme jen chvíli, aby česnek jen zezlátl. Pak česnek z pánve odstraníme a olej s papričkou vlijeme k těstovinám s brokolicí a lehce promícháme. Brokolice se přitom rozpadne na drobné kousky a krásně se spojí s těstovinami v jeden harmonický celek. Na talíři posypeme trochou strouhaného sýra.
Zdroj: http://www.gurmanka.cz/2012/01/testoviny-s-brokoli... Podle gurmánky Šárky jsem s úspěchem vyzkoušela už několik receptů. Pochutnali jsme si i tentokrát.
Zpět na obsah

Těstoviny s arašídovou omáčkou:

Zvětšit Suroviny:
4 porce těstovin, 4 plné hrsti nakrájené natě z jarní cibulky (může být i pórek nebo pažitka). Omáčka: 250 g pražených arašídů, horká voda na rozředění, 1 lžíce sezamové pasty (není nutná), případně sůl.
Postup:
Do mixéru dáme asi 1/4 l vody a nasypeme arašídy. Pokud máme nesolené arašídy, osolíme. Zpočátku mixujeme zvolna, za chvíli rychlost zvýšíme, případně doléváme vodu, dokud z arašídů není hustá kaše. Mezitím se nám uvařily těstoviny podle návodu.
Těstoviny rozdělíme na talíře, polijeme omáčkou a vydatně posypeme natěmi. Natěmi nešetříme, dodávají jídlu barvu a doplňují chuť.
V létě můžete vyzkoušet toto jídlo studené ;-)
Zpět na obsah

Dýňové ravioli:

Zvětšit Suroviny:
Těsto: 300 g hladké mouky, 3 celá menší vejce, 1-2 lžíce oleje, 2-3 lžíce vody, špetka soli.
Náplň: dýně (tekvica) máslová nebo Hokkaido - upéct a rozmačkat na kaši, ricotta nebo jemný tvaroh, strouhaný parmezán, čerstvá šalvěj - nešetřit, sůl, pepř.
Na potření 1 rozšlehané vejce.
Omáčka: máslo, čerstvá šalvěj, možno opražená dýňová semínka, strouhaný parmezán.
Postup:
Z mouky a ostatních ingrediencí zpracujeme vláčné tužší těsto, které se bude dobře vyvalovat. Necháme ho odležet a připravíme si náplň: Rozmačkanou vychladlou dýni smícháme s ricottou nebo tvarohem a ochutíme.
Těsto po částech tence rozvalujeme, vykrajujeme čtverečky asi 4x4 cm, doprostřed dáme náplň, okraje potřeme vajíčkem a slepíme s prázdným čtverečkem těsta. Dobře přitiskneme a hotové ravioli vaříme ve vroucí osolené vodě asi 3-4 minuty.
Na omáčku rozpálíme máslo, přidáme nasekanou šalvěj, máme-li, tak i nasekaná dýňová semínka a necháme pořádně zpěnit. Uvařené ravioli poléváme omáčkou a ihned podáváme posypané parmezánem. Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde

Zpět na obsah