Sváteční


Najdi na této stránce:

O B S A H
Dvoubarevné jablkové řezy
Rychlé a dobré ananasové řezy
Svatební ( pouťové ) koláčky bez kynutí
BE-BE řezy
Lahodné třené řezy s jablky a tvarohem
Dort "Vzpomínka na Casablanku" 
Nepravý marcipán - varna 
Kokosová roláda s ovocem 
Eskymo řezy
Kakaové řezy s tvarohem a želé
Medovník od Marcely
Řezy Pribiňáček
Řezy HRK - HRK
Žravé řezy
Višňové řezy
Diplomatické řezy
Punčovo - kokosové řezy
Míša řezy
Ořechové řezy
Koka řezy 
Medové řezy starodávné
Roláda od mamky
Dort od mamky
Krém do dortu od mamky
Nepečený jablečný dort
Kávovo - oříškové roládky
Řezy oříškové kapučíno
Pařížské kostky
Řezy "Nebe v hubě"
Bílkové řezy 
Malinové řezy
Pardubická placka od mamky
Domino v oplatce 
Královské stoleté řezy
Dort Harlekýn
Nepečené kávové řezy
Rychloroláda
Bebe řezy nepečené
Tiramisu po česku
Bezé roláda
Střecha z Bebe sušenek
Nepečený smetanový dortík od paní Mouchové
Alenčin medovník
Šlehačkové koule 
Ovocný dort 
Dort Stracciatella 
Domácí zmrzlina 
Dort s ořechovo-jogurtovým krémem a marcipánem 
Kávové řezy 
Štafetky 
Dvoubarevná roláda 
Řezy s kandovaným ovocem  
Medovník z těsta na perníčky 
Tiramisu roláda 
Sacher 
Ananasové trubičky 
Velikonoční zajíčci 


Dvoubarevné jablkové řezy:

Těsto: 500 g hladké mouky, 200 g tuku, 200 g moučkového cukru, 2 vejce, 4 lžíce mléka, 1,5 prášku do pečiva, vanilkový cukr, do jedné poloviny kakao. Náplň: jablka, cukr, vanilkový cukr, rozinky v rumu. Poleva: 80 g másla, 150 g moučkového cukru, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu. Z ingrediencí na těsto vytvořit těsto jako linecké, do jedné poloviny zapracovat kakao. Tmavé těsto vyválet, pomocí válečku ( pozor, trhá se ) přenést na vymazaný a vysypaný plech. Pokrýt strouhanými jablky, ochutit. Přikrýt plackou ze světlého těsta. Propíchat vidličkou a upéct. Na ještě teplé nanést polevu. Na polevu rozpustit máslo, do vlažného přidat vše ostatní. Nemusí být ve vodní lázni. Pozn.: ta rumová poleva na tomhle koláči nemá chybu! Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Rychlé a dobré ananasové řezy:

Těsto: 3 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, 1 plechovka ananasu i s nálevem, 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku sekaných vlašských ořechů, 2 lžičky sody, 2 lžičky ananasového pudinkového prášku. Krém: 1 měkký tvaroh nebo 2 velké Lučiny, půl kostky másla, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr podle chuti, sekané vlašské ořechy. Celá vejce s cukrem ušlehat do husta, přidat celý kompot ( větší kousky ovoce můžeme překrájet ), mouku se sodou a pudinkovým práškem a ořechy. Upéct na plechu vyloženém papírem na pečení. Na studenou buchtu natřít krém a posypat ořechy. Krém vytvořit rozšleháním všech ingrediencí kromě ořechů.
Zpět na obsah

Svatební ( pouťové ) koláčky bez kynutí:

400 g polohrubé mouky, 100 g jakéhokoliv taveného sýra bez příchutě, 1 Hera, náplň tvarohová, maková,… Těsto nechat 2-4 hodiny v lednici odpočinout, vyvalovat, rádlem vykrajovat čtverce, plnit nádivkou, složit do šátečku, potřít vejcem, posypat žmolenkou, péct. Pozn.: těsto se vůbec nelepí, krásně dotenka se rozvaluje, z této dávky lze vytvořit až 120 drobných koláčků. Dlouho vydrží jako čerstvé - když je hned nesníte. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

BE-BE řezy:

Těsto: 4 vejce, 150 g moučkového cukru, 160 g polohrubé mouky, 1/2 prdopeče. Krém: 1 l mléka, 3 balíčky vanilkového pudinku, 150 g másla. Navrch: rum, 4 balíčky polomáčených sušenek nebo 2 balíčky BE-BE sušenek a čokoládová poleva. Na upečený piškot natřít krém ( uvařit hustý pudink, rozšlehat se změklým máslem ), poklást polomáčenými sušenkami čokoládou nahoru nebo BE-BE sušenkami a polít čokoládovou polevou. Nechat nejméně do druhého dne v chladu rozležet. Pozn.: čím jsou rozleželejší, tím jsou lepší, sušenky krásně zvláční.
Zpět na obsah

Lahodné třené řezy s jablky a tvarohem:

Těsto: 4 vejce, 300 g moučkového cukru, 150 g tuku, 300 g polohrubé mouky, 1 prdopeč, mléko dle potřeby. Náplň: 2 měkké tvarohy, 1 máslo, cukr dle chuti, možno trochu tekuté šlehačky, jablka, kokos nebo sekané ořechy, čokoládová poleva. Tuk a cukr třít do pěny, přidat žloutky, mouku s prdopečem, sníh z bílků a podle potřeby naředit mlékem, aby to šlo lít na plech. Vyšší plech vymazat tukem, posypat kokosem nebo ořechy, pokrýt vrstvou jablek na plátky, navrch nalít třené těsto, upéct. Po vychladnutí položíme nahoru na plech jiný plech - větší a nižší - a buchtu opatrně překlopíme. Potřeme krémem, polijeme polevou a necháme do druhého dne v chladu rozležet. Krém: tvaroh a tuk rozšleháme s cukrem, podle potřeby zředíme tekutou šlehačkou, aby vznikl hladký krém. POZOR tuk i tvaroh musí mít stejnou pokojovou teplotu, jinak se krém srazí!!! Ale jinak jsou to řezy opravdu lahodné. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Dort "Vzpomínka na Casablanku":

Zvětšit Ingredience: Na dortový korpus: 6 vajec, 1 hrnek cukru, 1 1/2 hrnek mouky, 1/3 hrnku oleje, 1 vanilkový cukr, 1/2 sáčku prášku do pečiva
Na směs: 200 ml mléka, 200 ml cukru, 3 lžíce kakaa, 125 g másla
Mezi: 3-4 banány
Navrch: čokoládová poleva, mleté ořechy
Postup přípravy: Smícháme mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Vejce rozšleháme s cukrem, přidáme olej a nakonec mouku. Upečeme v dortové formě v předem vyhřáté troubě (jako piškot). Necháme vychladit. Na přípravu směsi zamícháme cukr s kakaem, pomalu vljeme mléko, přidáme máslo a na slabém plameni zahřejeme (nevaříme). Z dortového korpusu odřízneme vršek (ideální asi tak 7 mm). Prostředek vydlabeme, opět se snažíme ponechat těch pověstných 7 mm kolem dokola (i vespod). Vydlabané drobky smícháme s ještě teplou směsí a polovinu vrátíme do vydlabaného dortu. Na to naskládáme nakrájené banány na kolečka a na ně opět směs s drobkama. Přiskneme, dáme odříznutý vršek a nakonec pomažeme kolem dokola čokoládovou polevu a posypeme ořechy. Dáme pořádně vychladit a podáváme. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Nepravý marcipán - varna:

Zvětšit Ingredience: 150 ml vody, 70 g másla, 150 g hladké mouky, cca 500 g cukr moučky
Postup přípravy: Vodu s máslem vložíme do kastůlku a přivedeme k varu. Přidáme mouku a mícháme tak dlouho, dokud se hmota nezačne oddělovat od stěny. Necháme vychladnout a do studené hmoty zapracujeme cukr. Hmotou můžeme potahovat dorty, tvořit figurky, kytičky apod. Zdroj: www.recepty.cz

Zpět na obsah

Kokosová roláda s ovocem:

Zvětšit Těsto: 4 vejce, 4 lžíce studené vody, 100 g pískového jemného cukru, 50 g polohrubé mouky, 50 g strouhaného kokosu (příliš hrubý rozmělníme v mixéru), špetka soli, několik kapek citrónové šťávy
Náplň: 2 vaničky ochuceného tvarohu (po 250 g), ovoce
Na potření nutela
Postup:Žloutky vyšleháme s vodou a s cukrem do pěny, přidáme prosátou mouku, kokos a tuhý sníh vyšlehaný z bílků, citrónové šťávy a špetky soli. Rozetřeme na plech vyložený namaštěným papírem na pečení a vložíme do trouby předehřáté na 180-200 °C a pečeme 3-5 minut. Necháme malinko vychladnout, stočíme i s papírem a zase rozmotáme a necháme úplně vychladnout. Potřeme ochuceným tvarohem a poklademe ovocem pokrájeným na plátky nebo kousky, zatočíme, přičemž opatrně odstraníme papír. Vrch potřeme nutelou, ozdobíme ovocem a necháme vychladit. Krájíme na řezy.
Poznámka:
Chuťové variace: broskvový tvaroh a okapaný broskvový kompot, jahodový tvaroh a jahody, borůvkový tvaroh a borůvky, vanilkový tvaroh a banány, čokoládový tvaroh a maliny...
Zpět na obsah

Eskymo řezy:

Těsto: 4 vejce, 4 lžíce horké vody, 200 g cukru, 150 g polohrubé mouky, 50 g kakaa.
Krém: 3/4 l mléka, 2 kokosové pudinky, 125 g másla, 2-3 lžíce cukru, 1 zakysaná smetana.
Žloutky, cukr a vodu šleháme do husté pěny, vmícháme mouku s prosátým kakaem a sníh z bílků. Nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Uvaříme z mléka, cukru a pudinkových prášků pudink, necháme zchladnout a vyšlehám s máslem a smetanou. Natřeme na vychladlý korpus a polijeme čokoládovou polevou. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Kakaové řezy s tvarohem a želé:

Těsto: 4 celá vejce, 1 sklenka (2 dl) cukru, 1 sklenka oleje, 1 sklenka vlažné vody, 2 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 2 sklenky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva.
Krém: 2 vaničkové tvarohy, cukr a vanilkový cukr podle chuti, rum, 125 g másla.
Želé: 3/4 l vody, pomerančový Tang, 2 vanilkové pudinkové prášky.
Vejce šleháme s cukrem, vodou a olejem, přidáme mouku s prosátým kakaem a práškem do pečiva. Nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme. Tvarohy rozšleháme se změklým máslem a dochutíme rumem a cukrem, natřeme na vychladlý korpus. Ve vodě rozpustíme Tang, rozmícháme pudinkové prášky, uvaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Po částečném prochladnutí rozetřeme na tvarohový krém a necháme ztuhnout. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Medovník od Marcely:

Medové pláty: 100 g másla, 150 g cukru, 5 lžic medu, 2 lžíce mléka, 1 vejce, 1 lžička jedlé sody, 450 g hladké mouky.
Krém: 200 ml mléka, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 žloutek - nemusí být.
Všechno kromě mouky smícháme v míse, mísu posadíme nad vodní lázeň a šleháme. Vznikne hmota malinko řidší než majonéza. Pak smícháme s prosátou moukou a vypracujeme těsto. Rozdělíme těsto na 4 díly. Na pečící papír ještě vymazané máslem vyválíme postupně jednotlivé části těsta. Pečeme na plechu v troubě vyhřáté na 180°C asi 3 minuty. Sloupneme papír a necháme vychladnout. Uvaříme kaši z mléka a mouky. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a postupně do něj zašleháme zchladlou kaši. Kaší plníme jednotlivé pláty a skládáme na sebe, můžeme je ještě před plněním pokapat rumem nebo čajem. Zbytkem krému potřeme i vrch a okraje a posypeme sekanými ořechy nebo nadrobenými kraji pečených plátů. Necháme dobře rozležet.
Zpět na obsah

Řezy Pribiňáček:

Těsto: 40 vejce, 200 g cukru, 150 g polohrubé mouky, 50 g kakaa, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva, 100 g oleje, 1 dl vody, 80 g ořechů. Na upečený korpus rum a marmeláda.
Krém: 1 tvaroh, 1 tekutá šlehačka, 1 ztužovač, trocha mléka, okraje buchty, čokoládová poleva.
Celá vejce ušleháme s cukrem, přidáme olej a vodu, vmícháme strouhané ořechy a mouku s prosátým kakaem a práškem do pečiva. Nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme při 180°C. Po zchladnutí ořežeme okraje korpusu a použijeme je do krému: Ušleháme šlehačku se ztužovačem. Zvlášť ušleháme tvaroh s trochou mléka, pomalu vmícháme šlehačku a drobky z okrajů. Korpus pokapeme rumem, potřeme marmeládou, krémem a po ztuhnutí polijeme polevou.
Zpět na obsah

Řezy HRK - HRK:

Těsto: 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka, 2 celá vejce, 1 prášek do pečiva.
Krém: 1 ananasový nebo broskvový nebo mandarinkový kompot, 1 tekutá šlehačka, 1 ztužovač šlehačky, 1 instantní pudink za studena Dr. Oetker Krém Olé.
Těsto připravíme pouhým prošleháním všech ingrediencí, vylijeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme. Na zchladlý korpus natřeme krém: do uzavíratelné mísy dáme na kousky nakrájené ovoce z kompotu, kompotovou šťávu, šlehačku, ztužovač a pudink. Uzavřeme a pořádně protřeseme. Během chvilky je krém hotov, natřeme na korpus a můžeme ještě pocákat čokoládou.
Zpět na obsah

Žravé řezy:

Těsto: 250 g cukru, 150 g hladké mouky, 5 vejce, 5 lžic horké vody, 1/2 prášku do pečiva.
Náplň: 1 tekutá šlehačka, 2 zakysané smetany, kompotované ovoce podle chuti, třeba ananas.
Želé: šťáva z kompotů a 2 vanilkové pudinkové prášky.
Žloutky, vodu a cukr šleháme do husté pěny, vmícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků. Nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme při 180°C. Šlehačku ušleháme dotuha, osladíme podle chuti. Kysané smetany opatrně vmícháme do šlehačky a přidáme kousky kompotovaného ovoce. Natřeme na zchladlý korpus. Kompotovou šťávu uvaříme s pudinkovými prášky dohusta a po prochladnutí rozetřeme na krém. Necháme vychladit a ztuhnout.
Zpět na obsah

Višňové řezy:

Těsto: 250 g másla nebo Hery, 250 g moučkového cukru, 5 vajec, 260 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, trochu mléka, lžíce kakaa, okapané vypeckované višně z kompotu (0,7 l).
Krém: kompotová šťáva, voda podle potřeby, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový pudinkový krém, 250 g másla, čokoládová poleva.
Utřeme tuk s cukrem, postupně do něj zašleháme žloutky. Přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Do části těsta ještě vmícháme prosáté kakao. Na plech vyložený papírem na pečení nejdříve nalijeme světlé těsto, na to cikcak tmavé těsto a poklademe višněmi. Upečeme při 180°C. Vodu z kompotu doplníme podle potřeby vodou na 1/2 l, přidáme cukr a rozmícháme pudinkový prášek. Uvaříme do zhoustnutí, do teplého šlehačem zašleháme změklé máslo a natřeme na zchladlý korpus. Necháme ztuhnout v chladnu a polijeme čokoládovou polevou.
Zpět na obsah

Diplomatické řezy:

Těsto: 6 vajec, 180 g cukru, 3 sáčky vanilkového pudinku, 1/4 prášku do pečiva.
Náplň: 2 balíčky dětských piškotů, 1/4 l silné uvařené kávy, 1/4 l rumu, marmeláda.
Krém: 250 g másla, 30 g hladké mouky, 1/4 l mléka, 150 g moučkového cukru, čokoládová poleva.
Ušleháme žloutky s cukrem na hustou pěnu, vmícháme mouku promíchanou s práškem do pečiva a pudinkovými prášky. Nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme při 180°C. Z mouky a mléka uvaříme kaši. Máslo vyšleháme s cukrem a postupně do něj zašleháme zchladlou kaši. Korpus potřeme marmeládou, poklademe piškoty namáčenými ve směsi kávy a rumu tak, by se překrývaly. Pak potřeme připraveným krémem a polijeme polevou. Necháme ztuhnout a vychladit.
Zpět na obsah

Punčovo - kokosové řezy:

Těsto na dva pláty: 8 vajec, 400 g moučkového cukru, 380 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 6 lžic vody.
Punčová náplň: 750 g meruňkového kompotu i s nálevem, 150 g rybízové marmelády, trochu rumu.
Kokosová náplň: 120 g strouhaného kokosu, 1/4 l mléka, 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 50 g strouhané čokolády.
Žloutky vyšleháme s vodou a cukrem, Přidáme mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků. Těsto rozdělíme na dva plechy vyložené papírem na pečení a upečeme. Jeden z upečených plátů rozdrobíme, polijeme rumem a promícháme s rozmixovaným kompotem na kaši. Druhý plát pokapeme rumem a potřeme marmeládou. Navršíme punčovou směs. Mléko svaříme s kokosem, dokud se mléko nevypaří. Necháme zchladnout. Máslo vyšleháme s cukrem a zašleháme do něj zchladlý kokos. Natřeme na punčovou náplň a posypeme nastrouhanou čokoládou. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Míša řezy:

Těsto: 2 vejce, 200 g cukru, 60 g Hery, 40 g kakaa, 250 g hladké mouky, 1/8 l mléka, 1 prášek do pečiva.
Krém: 2 kostky tvarohu, 200 g cukru, 1 žloutek - nemusí být, 200 g másla, 3 lžíce rumu.
Poleva: 1/2 ztuženého tuku Omega, 4 lžíce kakaa, 3 lžičky mléka, 1/2 lžičky másla.
Změklý tuk a cukr ušleháme a zašleháme do něj žloutky. Vmícháme mléko, mouku s práškem do pečiva a prosátým kakaem a sníh z bílků. Nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme. a krém ušleháme máslo s cukrem, zašleháme rum a tvaroh v pokojové teplotě. Natřeme na vychladlý korpus. Polevu rozpustíme v teplé vodní lázni a rozetřeme na krém. Necháme vychladit.
Zpět na obsah

Ořechové řezy:

210 g cukru, 210 g tuku, 1 vejce, vanilkový cukr, 210 g strouhaných ořechů, 100 g hrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva a sníh ze 6 bílků.
Poleva: 6 žloutků, 250 g moučkového cukru.
Tuk a cukr třít do pěny, zašlehat vejce, vmíchat mouku s práškem do pečiva a ořechy. Opatrně zabalit tuhý sníh z bílků. Rozetřít na plech vyložený papírem na pečení a péct na 150°C. Mezitím utřít ze žloutků a cukru polevu, na horký upečený moučník ji natřít a nechat do druhého dne ztuhnout.
Zpět na obsah

Koka řezy:

Zvětšit Těsto: 4 vejce, 200 g cukru, 200 g polohrubé mouky, 4 lžíce vlažné vody.
Krém: 1 balíček Koka sušenek, 1 tekutá šlehačka, trochu rumu, 150 g másla, 150 g moučkového cukru.
Odlehčený krém: 1 balíček Koka sušenek, 1 tvaroh ve vaničce, trochu zakysané smetany, rum, 100 g moučkového cukru, 100 g másla.
Poleva: 3 ks čokoládové tyčinky Ledové kaštany, 50 g másla.
Žloutky, vodu a cukr šleháme do husté pěny, vmícháme mouku a sníh z bílků. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme při 180°C. Balíček sušenek nadrobíme do misky, zalijeme šlehačkou a necháme rozmočit. Vyšleháme změklé máslo s cukrem, opatrně zašleháme sušenkovou kaši a rum podle chuti. Natřeme na korpus a polijeme polevou, ktetou jsme rozpustili ve vodní lázni.
Odlehčená verze: sušenky nadrobíme a důkladně promícháme s tvarohem a zakysankou. Dále postupujeme stejně.
Zpět na obsah

Medové řezy starodávné:

Těsto: 500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 100 g másla, 2 lžíce medu, 1 lžička skořice, 1 lžička jedlé sody, 2 vejce.
Krém: 1/2 l mléka, 4 kostky cukru, 1 žloutek - nemusí být, 2 hrnky hrubé mouky, 250 g másla, moučkový cukr podle chuti, rum,vanilkový cukr.
Těsto vypracujeme jako linecké, rozdělíme na 2 části a upečeme 2 placky na plechu vyloženém papírem na pečení. Necháme 2 dny rozležet. Mouku, mléko a kostkový cukr uvaříme na kaši. Změklé máslo vyšleháme s cukrem podle chuti a opatrně zašleháme zchladlou kaši. ochutíme rumem a vanilkou. Jeden medový plát natřeme veškerým krémem, přiklopíme druhým plátem a v chladnu necháme rozležet.
Zpět na obsah

Roláda od mamky:

Z 5 bílků ušleháme tuhý sníh, pak se přidá 5 žloutků a 100 g cukru krupice. Do ušlehané hmoty opatrně vmícháme 100 g polohrubé mouky. Na plech vyložený papírem na pečení rozetřeme těsto a pečeme jen krátce, aby se těsto nevysušilo. Stačí, když už na povrchu přestane lepit. Ihned vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. lníme marmeládou nebo krémem nebo ušlehanou šlehačkou a stočíme. Na povrchu dozdobíme zbytkem krému, čokoládou, ořechy, kokosem,…
Zpět na obsah

Dort od mamky:

6 vajec, 300 g pískového cukru (jemný krystal), 6 lžic horké vody, 300 g polohrubé mouky.
Žloutky, vodu a cukr šlehat do husté pěny, opatrně vmíchat mouku a sníh z bílků. Nalít do dobře vymazané a vysypané formy a péct ve spodní části trouby vyhřáté na 160°C. Upečenost poznáme špejlí.
Zpět na obsah

Krém do dortu od mamky:

Ušleháme 3 celá vejce, vložíme s miskou do vodní lázně, zašleháme 150 g cukru krupice a šleháme do zhoustnutí (až okraje krému v misce zasychají). Dáme vychladit a ještě prošleháváme. Do této hmoty zašleháme po kapkách rum. Změklé máslo s cukrem vyšleháme do pěny a po lžících postupně zašleháváme vaječnou směs v pokojové teplotě.
Zpět na obsah

Nepečený jablečný dort:

3/4 kg jablek okrájet, 1 sklenka (2 dl) vody, 1 sklenka cukru - vše rozvařit na kaši (asi půl hodiny). 2 sklenky vody a 2 vanilkové pudinky rozmíchat a vlít do rozvařených jablek, nechat projít varem. Možno přidat ananasový kompot, v tom případě použijeme tekutinu z kompotu místo vody s pudinkem. Dortová forma se vypláchne studenou vodou, nalije se vrstva jablek, proloží 2 vrstvy piškotů máčených v rumu nebo šťávě a zase zalít jablečnou kaší. Vychladit, vyklopit, zdobit šlehačkou a strouhanou čokoládou.
Zpět na obsah

Kávovo - oříškové roládky:

Těsto: 4 bílky, 85 g krupicového cukru, 40 g hladké mouky, 30 g strouhaného kokosu.
Náplň: 150 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, 80 g strouhaných lískových oříšků, 1 plná lžička jemně mleté nebo instantní kávy, 1 lžíce rumu.
Na ozdobu: čokoládová poleva.
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Do směsi lehce vmícháme mouku a kokos. Vymícháme dohladka. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme při 180°C asi 10 minut. Po upečení vyklopíme na utěrku horní stranou dolů a sejmeme opatrně papír. Máslo utřeme s moučkovým cukrem, žloutky a kávou do hladkého krému, vmícháme oříšky a rum. Upečený prochladlý plát podélně rozřízneme na dvě části. Náplň rovnoměrně rozmístíme a rozetřeme na obě poloviny. Z delší strany opatrně stočíme dvě tenké dlouhé roládky. Dáme ztuhnout,pak nakrájíme každou roládku na 8 stejných dílků. Konce maličkých roládek máčíme v polevě a necháme zaschnout. Množství náplně vystačí na dvě dávky těsta pro toho, kdo nemá rád moc krému. Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz
Zpět na obsah

Řezy oříškové kapučíno:

Těsto: 6 vajec, 200 g cukru krupice, 100 g mletých ořechů, 140 g hladké mouky.
Krém: 500 ml smetany ke šlehání (nebo Rama Cremefine), 1 lžíce moučkového cukru, 1 sáček ztužovače šlehačky, 4 vrchovaté lžíce oříškového kapučína (prášek).
Dále: rum, kakao.
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně do něj zašleháme žloutky. Lehce vmícháme mouku a ořechy. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme při 180°C asi 10 minut. Necháme vychladnout. Do misky nalijeme smetanu, přidáme cukr a ztužovač a ušleháme dotuha. Pak přidáme kapučíno a ještě chvíli šleháme. Piškotový korpus rozřízneme podélně na čtvrtiny a všechny pokapeme rumem. Dva pásy potřeme silnou vrstvou šlehačky a přiklopíme ostatními dvěma pásy. Pak oba slepené pruhy potřeme i na povrchu a ze stran. řes sítko poprášíme kakaem a dozdobíme zbylou šlehačkou. Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz
Zpět na obsah

Pařížské kostky:

Těsto: 440 ml polohrubé mouky, 220 ml cukru, 110 ml oleje, 220 ml vlažného mléka, 2-3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 3 celá vejce.
Krém: 3 tekuté šlehačky min. 33%, 2 čokoládové tyčinky Ledové kaštany.
Ozdoba: 1 čokoládovo kokosová tyčinka Margot.
Krém musíme uvařit den předem! Na mírném plameni svaříme šlehačky s nalámanou čokoládou a rozmícháme dohladka. Necháme do druhého dne v chladu. Šlehačem zpracujeme těsto: Vejce šleháme s cukrem a olejem, pak vmícháme mouku s práškem do pečiva a prosátým kakaem a mléko. Nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme při 180°C. Krém z chladničky vyšleháme dotuha a natřeme na vychladlý korpus. Posypeme nastrouhanou Margotkou.
Zpět na obsah

Řezy "Nebe v hubě":

Těsto: 500 g polohrubé mouky, 200 g Hery, 100 g moučkového cukru, 2 vejce, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce mléka, 2 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva.
Ořechová poleva: 125 g másla, 100 g krystalového cukru, 2 lžíce medu, 200 g sekaných vlašských ořechů. Marmeláda.
Krém: 2 kostky tvarohu, 1 vanilkový cukr, 1 tekutá šlehačka, cukr podle chuti.
Na vále zpracujeme těsto jako linecké a dáme odpočinout. Těsto rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu rozválíme rovnou na plech vyložený papírem na pečení, druhou jen na papír, na plech ji přesuneme později. Na pánvi rozpustíme cukr, přidáme med a máslo a nakonec ořechy. Horkou směs natřeme na placku, kterou máme jen na papíře a společně přesuneme na plech. Obě placky upečeme dorůžova a necháme vychladnout. Šlehačku s cukrem ušleháme a postupně do ní zašleháme tvaroh. Placku bez ořechové plevy potřeme marmeládou, pak krémem, položíme placku s ořechy, mírně zatížíme na necháme rozležet minimálně 1 den v chladnu.
Zpět na obsah

Bílkové řezy:

Zvětšit Těsto: 7 bílků, 150 g cukru, 150 g hrubé mouky, 50 g rozinek, 50 g strouhané čokolády, 50 g kokosu, 50 g strouhaných vlašských ořechů, 80 g rozpuštěného másla.
Náplň: 1 šlehačka v prášku, 120 g tvarohu, 3 lžíce kokosu, 3 lžíce medu, 2 nastrouhaná jablka, 30 g strouhaných vlašských ořechů, 50 g rozinek.
Bílky vyšleháme dotuha a postupně přidáváme cukr. Potom lehce vmícháme mouku, rozinky, čokoládu, kokos, ořechy a prochladlé máslo. Nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme při 180°C asi 20 minut. Šlehačku ušleháme podle návodu na sáčku, smícháme s ostatními přísadami. Zchladlý korpus podélně rozřízneme, potřeme obě části a složíme na sebe. Pocákáme čokoládou.
Zpět na obsah

Malinové řezy:

Těsto: 4 vejce, 150 g cukru, 1 dl oleje, 1 dl mléka, 220 g polohrubé mouky, 1/ prášku do pečiva, 2 lžíce rumu.
Krém I: 450 g ovoce - může být kompot, 1 tvaroh, 1 máslo, 1 zakysaná smetana, 100 g cukru, 2 malinové pudinky.
Krém II: 2 šlehačky, 1 ztužovač.
Na ozdobu: nastrouhaná tyčinka Ledové kaštany, vaječný koňak nebo ovocný likér.
Ušleháme žloutky s cukrem a olejem, přidáme mléko a mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků a rum. Nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme při 180°C dorůžova. Rozmixujeme a přecedíme kompot, doplníme mlékem do 1/2 l, přidáme cukr a pudinkové prášky a uvaříme do zhoustnutí. Do horkého vešleháme šlehačem změklé máslo a necháme vychladnout. Do zchladlého vešleháme tvaroh a zakysanku v pokojové teplotě, můžeme ještě vmíchat, máme-li, celé maliny. Natřeme na zchladlý korpus, ušleháme šlehačky se ztužovačem a natřeme na krém I. Povrch pokapeme likérem a posypeme strouhanou čokoládou. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Pardubická placka od mamky:

Těsto: 500 g hladké mouky, 80 g tuku Omega nastrouhat, 200g cukru krystal, 2 lžičky amonia (cukrářské droždí), mléko.
Krém: 2 dávky moučné kaše a 2 kostky másla.
Čokoládová poleva.
Těsto zpracujeme na válu jako linecké, rozdělíme na 3 části, do jedné zapracujeme kakao. Každou část rozválíme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme při 180°C. Proložené utěrkami necháme několik dní v chladnu. Pak naplníme krémem, složíme na sebe, kakaový korpus je uprostřed. Potřeme krémem i na povrchu a opatrně polijeme prochladlou polevou. Necháme proležet a změknout.
Zpět na obsah

Domino v oplatce:

Zvětšit Těsto na dva korpusy: 8 vajec, 16 lžic polohrubé mouky, 8 lžic krystalového cukru, 2 vanilkové cukry, 1 prášek do pečiva, 8 lžic horké vody. Do jednoho korpusu 3 lžíce kakaa.
Krém: 500 g krystalového cukru, 1 l mléka, 8 lžic polohrubé mouky, 500 g másla.
Dále: 4-5 velkých dortových oplatek s hrubým vzorem obdélníkového tvaru rozměry 33x22 cm, z menších to nejde, čokoládová poleva.
Vyšleháme žloutky s cukrem, postupně přidáváme horkou vodu, vmícháme vanilkový cukr, mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků. Těsto rozdělíme na poloviny, do jedné vmícháme kakao. Zvlášť upečeme plát bílého a plát tmavého těsta na plechu vyloženém papírem na pečení.Pečeme při 180°C. Vychladlé pláty rozkrojíme každý podélně na 8-10 pruhů. Připravíme krém: Krystalový cukr ve větším kastrolu zkaramelizujeme, zalijeme 7 dl horkého mléka a mícháme, dokud se karamel nerozpustí. Pak přilijeme zbylé mléko rozmíchané s moukou a uvaříme kaši. Hned jak zhoustne, zašleháme do horké kaše změklé máslo. Nádobu s krémem dáme nad páru, aby nechladl. Oplatku natřeme krémem a doprostřed naskládáme jeden světlý a jeden tmavý pruh těsta, potřeme krémem a dáme po jednom pruhu těsta, ale obráceně: na světlý položíme tmavý pruh a na tmavý dáme světlý, aby na řezu tvořily domino. Potřeme krémem a dokud je krém horký, zatočíme - spíš jen spojíme okraje, položíme slepenou stranou dolů. Takto naložíme se všemi oplatkami a pruhy těsta. Vznikne nám 8-10 rolád. Pocákáme cik cak čokoládou a dáme ztuhnout a vychladit. Krájíme na plátky. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Královské stoleté řezy:

Bílé těsto: 360 g polohrubé mouky, 360 g másla, 3 lžíce vody.
Tmavé těsto: 200 g moučkového cukru, 6 vajec, 50 g kakaa, 70 g strouhaných oříšků.
Krém: 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 1/4 l mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 žloutek.
Vypracujeme bílé těsto a necháme asi 2 hodiny v chladnu odpočinout. Připravíme si černé těsto: žloutky ušleháme s cukrem a kakaem, vmícháme oříšky a sníh z bílků. Bílé těsto rozdělíme na dvě poloviny, jednu rozválíme na hlubší plech vyložený papírem na pečení, těsto vymačkáme až do okrajů a nalijeme na něj černé těsto. Upečeme při 160°C. Druhý díl rozválíme a upečeme na obráceném plechu, na který jsme opět položili papír na pečení. Krém: uvaříme z mléka a pudinkového prášku hustý pudink a do horkého vmícháme žloutek, ale už nevaříme. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a po částech zašleháme pudink zchladlý na pokojovou teplotu. Na tmavé těsto rozetřeme krém a pak opatrně sloupneme a sesuneme z plechu druhou část upečeného těsta. Necháme rozležet. Zdroj: časopis Vlasta kdysi dávno.
Pozn.: lepší je vrchní část bílého těsta po rozválení nakrájet rádlem na čtverečky a pak péct, těsto je totiž po upečení velmi křehké a láme se.
Zpět na obsah

Dort Harlekýn:

Těsto: 4 vejce, 140 g krupicového cukru, 50 g polohrubé mouky, 20 g kakaa.
Kaše: 30 g hladké mouky, 70 g másla, 1/4 l mléka.
Krém: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 30 g kakaa.
Smícháme žloutky s cukrem - nešlehat!, pak přidáme kakao, mouku a sníh z bílků. Pečeme v dobře vymazané a vysypané dortové formě.
Kaše: mouku s máslem rozpustíme na světlou jíšku, zalijeme mlékem a uvaříme kaši. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
Krém: změklé máslo s cukrem a kakaem vyšleháme a postupně zašleháme zchladlou kaši. Rozetřeme na upečený vychladlý korpus a dáme vychladit. Zdobíme šlehačkou a ovocem. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Nepečené kávové řezy:

420 g dětských piškotů, 2 dl mléka, 1 lžíce cukru, instantní káva, případně kávový likér nebo alespoň rum.
Krém: 1/4 l mléka, 1 vanilkový nebo (lépe) karamelový pudinkový prášek, 100 g moučkového cukru, 200 g másla.
Poleva: 250 g moučkového cukru,2-3 lžíce mléka.
Hranatou chlebíčkovou formu vyložíme potravinovou fólií, okraje necháme přesahovat, lépe se nám bude s moučníkem manipulovat. Mléko svaříme s cukrem a kávou, pro dospělé ještě přilijeme kávový likér nebo rum. Připravíme si krém: mléko a pudinkový prášek rozmícháme a uvaříme. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a postupně zašleháme zchladlý pudink. Do vychladlé kávové směsi namáčíme piškoty, vyložíme jimi dno formy a potřeme částí krému. Postupně vrstvíme namočené piškoty a krém. Končíme piškoty. Moučník trochu rukou zmáčkneme a necháme proležet několik hodin v chladnu. Pak vyklopíme, odstraníme fólii a polijeme polevou (horké mléko rozmícháme s cukrem) a necháme zaschnout.
Zpět na obsah

Rychloroláda:

Těsto: 5 vajec, 100 g moučkového cukru, 3 vrchovaté lžíce kakaa, vanilkový cukr.
Náplň: ušlehaná šlehačka, ovoce - banán, jahody,…
Žloutky a část cukru vyšleháme do pěny, z bílků ušleháme tuhý sníh. Zbytek cukru smícháme s prosátým kakaem a lehce spolu se sněhem vmícháme do žloutkové směsi. Plech vyložíme papírem na pečení, který ještě potřeme rozehřátým sádlem. Rozetřeme těsto a pečeme při 160°C, hlídáme. Necháme vychladnout, pak na korpus rozetřeme šlehačku, můžeme poklást ovocem a zatočíme. Poprášíme vanilkovým cukrem.
Zpět na obsah

Bebe řezy nepečené:

1 balíček tmavých, 1 balíček světlých a 1 balíček medových Bebe sušenek, 2-3 tekuté šlehačky.
Ušleháme šlehačku dotuha. Šlehačkou spojujeme jednotlivé sušenky do dlouhého hranolu, barvy a příchutě pravidelně střídáme, vrstva šlehačky by měla být dvojnásob silnější než sušenka. Potřeme i povrchu, zabalíme do alobalu a necháme aspoň 2 hodiny rozležet v chladnu. Krájíme šikmo.
Zpět na obsah

Tiramisu po česku:

2 balíčky piškotů, 2 pomazánková másla neochucená (po 40g), 2 tekuté šlehačky, 200 g moučkového cukru, silná uvařená káva, rum.
Šlehačku ušleháme dotuha, zašleháme obě másla a cukr, Piškoty máčíme ve směsi káva-rum, skládáme do dortové formy, promazáváme krémem. Navrch poprášíme kakaem. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Bezé roláda:

170 g cukru krupice, 70 g hladké mouky, 260 g bílků, 70 g lískových oříšků mletých, 2 tekuté šlehačky, moučkový cukr.
Bílky a cukr ušleháme dotuha, mouku a oříšky smícháme a lehce vmícháme ke sněhu. Plech vyložíme papírem na pečení, rozetřeme těsto a pečeme v troubě vyhřáté na 220°C asi 6 minut. Necháme vychladnout, sloupneme papír, naplníme ušlehanou šlehačkou a zatočíme. Poprášíme moučkovým cukrem. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Střecha z Bebe sušenek:

1 Bebe sušenky světlé a 1 tmavé, 2 banány, čokoládová poleva.
Krém: 1/2 másla, 1 tvaroh ve vaničce, 2 zakysané smetany, cukr podle chuti.
Ze změklého másla, tvarohu a zakysanek ušleháme krém. Na alobal položíme světlé a tmavé sušenky do obdélníka 3x7 sušenek, barvy střídáme do šachovnice. Na to natřeme polovinu krému. Opět dáme sušenky, ale položíme tmavé na světlé a obráceně. Natřeme krémem, podélně položíme oloupané banány. Pomocí alobalu přiklopíme boky se sušenkami, vytvoříme střechu, banán zůstane zavřený uvnitř. Polijeme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout. Krájíme na plátky - trojúhelníky. Zdroj: www.labuznik.com
Zpět na obsah

Nepečený smetanový dortík od paní Mouchové:

1,5 balíčku dětských piškotů, 2 kelímky zakysané smetany, 1 tekutá šlehačka, 2 vanilkové cukry, sekané ořechy - čím víc, tím lépe, kandované ovoce, rozinky, čerstvé nebo kompotované ovoce - ananas, jahody, ale nejlepší je meruňkový kompot, sekaná hořká čokoláda.
Do velké mísy nasypat piškoty (mohou se pokropit trochu mlékem), přidat zakysanou smetanu, vanilkové cukry, ořechy, ušlehanou šlehačku, ovoce na kousky a vše ostatní kromě čokolády. Promícháme a nakonec lehce vmícháme čokoládu (kdybychom ji dali dříve, obarvila by nám směs). Dortovou formu vyložit potravinovou fólií, namačkat tam směs z mísy a nechat přes noc ztuhnout v chladnu. Druhý den opatrně vyjmeme z formy, položíme na tác, potřeme další ušlehanou šlehačkou, dozdobí se ořechy, ovocem, čokoládou.
Zpět na obsah

Alenčin medovník:

Těsto: 3 vejce, 200 g moučkového cukru, 1 lžička sody, 5 lžic medu, 390 g hladké mouky.
Krém: 200 g másla, 1 plechovka Salka (slazené kondenzované mléko).
Posypka: hrst sekaných vlašských ořechů, lžička kakaa, lžička moučkového cukru.
Na těsto smícháme všechny ingredience a natřeme stěrkou na dva plechy vyložené papírem na pečení. Pečeme krátce asi 8 minut při 180°C. Změklé máslo a Salko vyšleháme dohromady. Z korpusů stáhneme papír, rozkrojíme oba na poloviny a všechny díly potřeme krémem a složíme na sebe. Povrch také potřeme a posypeme směsí ořechů. Necháme trochu ztuhnout. Zdroj: www.recepty.cz. Pozn.: tyto řezy se nemusí nechat rozležet, jsou měkké hned.
Zpět na obsah

Mamčiny šlehačkové koule:

Zvětšit 280 g moučkového cukru, 5 žloutků, 420 g hladké mouky, 1 kávová lžička amonia ( cukrářské droždí ), 4 lžíce vlažné vody.
Cukr se žloutky utřít do husté pěny, přidat mouku a amonium rozmíchané ve vodě. Vypracovat těsto tuhé jako na nudle. Vyvalovat, vykrajovat malá kolečka hladká průměr asi 3 cm. Plech vymastit, dát asi 10 koleček a v horké troubě ( 200°C ) postupně péct do růžova. Do horkých vydlabat dolíky ostroulžičkou nebo špičkou nožíku, ale nejlépe to jde škrabkou na brambory. Musí se dlabat za horka, jinak ztvrdnou. Studené plnit ušlehanou šlehačkou bez cukru, spojí se dvě k sobě, obalí v čokoládové polevě a v kokosu. Nechá se ztuhnout, uchovávat v ledničce. Jsou bezkonkurenční.Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Ovocný dort:

Zvětšit Suroviny:
4 vejce, 24 dkg krystal. cukru, vanilkový cukr, citr. kůra, 24 dkg polohr. mouky, 3/4 prášku do pečiva, 8 lžic horké vody
Náplň: 1 tvaroh, 2 zakysané smetany, cukr podle chuti
Postup:
Utřít žloutky s cukrem, přidat ostatní ingredience, nakonec sníh z bílků.Vychladlý korpus rozkrojit, plnit tvarohovou náplní, část si nechat na potření celého dortu.Ozdobit ovocem, polít želatinou.
Poznámka: Boky dortu zdobím podle chuti a možností. Nastrouhaná bílá Delisa, bílá čokoláda, marcipán.
Recept pochází ze stránek www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Dort Stracciatella:

Zvětšit Suroviny:
Korpus:3 vejce, 60 g cukru, 60 g hladké mouky, 2 lžíce oleje, 20 g kakaa, 1/2 prášku do pečiva
Krém:500 g jogurtu (nejlépe Hollandia), 500 ml šlehačky Rama Cremefine na šlehání, 1 vanilkový cukr, 100 g hořké čokolády, 100 g Margotky, 1 želatinový ztužovač Dr. Oetker a maliny.
Na ozdobu: Ledové kaštany
Postup:Vejce (celá) ušleháme do pěny s cukrem, poté přišleháme olej, přidáme mouku promíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme cca 10 minut.
Šlehačku ušleháme s vanilk. cukrem, ve 100 ml studené vody si ve velké míse rozmícháme želatinový ztužovač a postupně přidáváme jogurt, pak ušlehanou šlehačku a nakonec nastrouhanou (na hrubém struhadle) čokoládu a margotku. Krém naneseme na upečený korpus, na který jsme rozložili omyté a okapané maliny a necháme do druhého dne ztuhnout. Pak zdobíme nahrubo nastrouhanými "Ledovými kaštany".
Zpět na obsah

Domácí zmrzlina:

Zvětšit Suroviny:1/2 l smetany, 5 žloutků, 120 g pískového cukru.
Postup:Ve smetaně rozmícháme žloutky a cukr, vložíme i s miskou do vodní lázně a za stálého míchání zahříváme těsně k bodu varu, déle ne, srazily by se žloutky. Necháme vychladnout, občas zamícháme. Pak vložíme dobře zakryté důkladně vychladit do ledničky, nejlépe do druhého dne. Vložíme do strojku a zmrazíme.
Tato zmrzlina zná spoustu variant:
Vanilková: spolu s mlékem, žloutky a cukrem zahříváme i 1/2 - 1 lusk vanilky, který rozpůlíme a vyškrábneme dužninu do mléka, ale obal lusku přihodíme též. Před vychlazením přecedíme. Vanilkový cukr lze použít též, ale není to "ono".
Čokoládová: do základu přimícháme 100 g rozpuštěné vlažné hořké čokolády.
Kakaová: do horkého základu rozmícháme vrchovatou lžíci kvalitního kakaového prášku.
Kávová: do horkého základu přidáme lžíci kávy, může být i rozpustná.
Oříšková: oříšky opražíme, vymneme ze slupek a jemně rozstrouháme. Přidáme do základu.
Ovocná smetanová: část smetany nahradíme čerstvým ovocným protlakem (jahody, maliny,...), před mražením ještě vmícháme kousky ovoce.
Zpět na obsah

Dort s ořechovo-jogurtovým krémem a marcipánem:

Zvětšit Suroviny:
Korpus: 2 větší vejce, 4 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce polohrubé mouky, malá špetka (mezi 2 prsty) soli.
Krém: 1 šlehačka Rama Cremefine, 1 velký (500 g) kelímek hustého bílého jogurtu, 1 želatinový ztužovač za studena dr. Oetker, moučkový cukr podle chuti, ale ani nemusí být, 250 g mletých oříšků, měla jsem lískové.
Ozdoba: 250 - 300 g marcipánu (nejlépe pravého) a čokoládová modelovací hmota: 100 g kvalitní hořké čokolády, 2 lžíce kukuřičného nebo pšeničného sirupu nebo tekutého medu, olej.
Postup:
Korpus: Žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny, do bílků dáme sůl a vyšleháme na hodně tuhý sníh. Pak postupně lehce smícháme žloutky, sníh a prosátou mouku, vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme při 180°C, upečené poznáme pomocí zapíchnuté špejle.
Krém: šlehačku ušleháme podle návodu, jogurt vyklopíme do větší mísy a rozšleháme. Ztužovač rozmícháme ve vlažné vodě podle návodu na sáčku a ihned zašleháme do jogurtu a přimícháme ušlehanou šlehačku. Dosladíme podle chuti a nakonec vmícháme strouhané oříšky. Natřeme na korpus a necháme v chladnu ztuhnout.
Marcipán rozválíme na moučkovým cukrem poprášeném válu, zarovnáme okraje a toto kolo přeneseme na krém.
Čokoládová hmota: čokoládu pomalu rozpustíme ve vodní lázni, necháme zchladnout na pokojovou teplotu, vmícháme sirup v pokojové teplotě a ihned vylijeme na potravinovou fólii potřenou olejem. Necháme úplně vychladnout, zabalíme a uložíme do chladničky. Tím ji máme připravenou pro další práci. Pak ji stačí jen krátce nahřát v mikrovlnce, propracovat (aby se nelepila, pomůže ruce pomazat olejem) a můžeme s ní pracovat jako s marcipánem, jen musíme pracovat rychleji, teplem rukou taje.
Zpět na obsah

Kávové řezy:

Zvětšit Suroviny:
Těsto: 6 vajec, 210 g cukru moučka, 210 g másla, 150 g hladké mouky, 50 g práškového kakaa.
Krém: 150 g másla, 100 g moučkového cukru, velký balíček piškotů, 100 g strouhaných ořechů, 1 vanilkový cukr, 250 ml teplé kávy, rum podle chuti.
Poleva: 100 g 100% ztuženého tuku, 6 rovných lžic cukru, 2 plné lžíce práškového kakaa, 4 lžíce vody.
Postup:
Korpus: Změklé máslo třeme s cukrem do pěny, pak zašleháme žloutky, vmícháme mouku prosátou s kakaem a nakonec tuhý sníh z bílků. Pečeme na plechu vyloženém papírem na pečení při 180-200°C asi 25 minut, propečenost zjistíme špejlí. Necháme zchladnout.
Krém: Do mísy rozdrobíme piškoty, polijeme uvařenou kávou bez logru a pokapeme rumem. Zvlášť utřeme změklé máslo s oběma cukry, přidáme namočené piškoty, ořechy, ještě dochutíme rumem a natřeme na korpus. Necháme v chladnu ztuhnout.
Poleva: Ve vodní lázni(voda nesmí vařit) rozpustíme tuk, přidáme studenou vodu, cukr a kakao a vymícháme hladkou hustou polevu.
Zpět na obsah

Štafetky:

Zvětšit Suroviny:
10 bílků, 200g moučkového cukru, 120g hladké mouky, 80g mletých vlašských ořechů
Krém: 1 vanilkový pudink bez vaření, 1 máslo, 1 porce kapučína - použijte prášek - nezalévat vodou(používám porcované bez příchutí, nebo vrchovatou polévkovou lžíci kapučína z velkého balení), 3 lžíce vychladlé kávy (uvařím si silného "turka"- dám 2plné kávové lžičky kávy na 1 deci vody, může být i instantní, ale není tak výrazná chuť krému, 1,5 dl mléka, cukr podle chuti
Postup:
Bílky ušleháme s cukrem do husté pěny. Zašleháme mouku a nakonec ořechy. Těsto rozdělíme na tři části. Nachystáme si tři plechy vyložené papírem. Na každý plech rozetřeme třetinu těsta a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C. Když nám těsto zezlátne vyndáme ho s trouby a ihned vyklopíme na vál a sloupneme opatrně papír. necháme vychladnout. Takto upečeme všechny tři pláty těsta. Štafetky plníme kávovým krémem a máčíme v čokoládové polevě.
Krém: Pudink ušleháme v mléce s kávou,cukrem, zašleháme máslo a porci kapučína. Krém musí být hladký a hustý. Plát těsta potřeme polovinou krému a položíme na něj druhý plát, který opět potřeme krémem a na závěr zakryjeme posledním plátem. Ostrým nožem nakrájíme obdélníčky, které máčíme v čokoládové polevě a na alobalu necháme zaschnout a dáme do chladna odpočinout
Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Dvoubarevná roláda:

Zvětšit Ingredience:
Těsto: 5 vajec, 80 g cukru, sůl, 75 g polohrubé mouky, 10 g kakaa, 2 lžíce oleje
Náplň: 200 g mléčné čokolády, 50 g hořké čokolády, 2 žloutky, 2 plátky želatiny, 1 vanilkový cukr, 300 ml vyšlehané šlehačky
Postup přípravy:
Žloutky vyšleháme s cukrem, vmícháme střídavě mouku a sníh vyšlehaný se špetkou soli. Rozdělíme na poloviny a do jedné vmícháme kakao s olejem. Na vymazaný plech stříkáme na délku střídavě pás světlého a pás tmavého těsta těsně vedle sebe. Špejlí příčně přejdeme po těstě asi v 4 cm odstupech, tím vtáhneme tmavé těsto do teplého. Pečeme asi 8 min. Upečené těsto vyklopíme na čistou ve studené vodě namočenou a dobře vyždímanou utěrku, stočíme pevně do rolády i s utěrkou, chvíli necháme, roztočíme, stočíme už bez utěrky a necháme vychladnout.Obě čokolády rozpustíme ve vodní lázni, necháme trochu vychladnout. Vyšleháme do pěny vanilkový cukr a žloutky, vmícháme čokoládu, necháme vychladnout. Potom přidáme šlehačku, vmícháme nabobtnanou a rozpuštěnou želatinu a naplníme roládu. Roládu stočíme a dáme do chladničky ztuhnout. Nepoléváme žádnou polevou ani necukrujeme. Podáváme celou, až na stole ji krájíme, aby se ukázal její pěkný design.
Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Řezy s kandovaným ovocem:

Zvětšit Suroviny:
1: listové těsto
2: náplň: velká hrst ořechů, balíček rozinek (lze namočit v rumu), balíček jiného sušeného ovoce (meruňky, ananas, švestky, brusinky atd., kandované ovoce…)
3: ze 3 bílků ušlehat sníh
4: čokoláda na vaření, máslo, 3 lžíce horké vody (čokoládu ještě v obale nalámu na malé kousky a s máslem a horkou vodou rozmíchám na teplé plotýnce – pokud je husté, klidně přidat ještě horkou vodu-krásně se spojí)
Postup:
1. zpracujeme těsto a rozválíme 3 pásy (nebo 4, pokud chcete řezy drobnější) + upečeme na peč. papíru (pečeme jako linecké pozvolna cca na 150st. do růžova)
2. vychladlé potřeme marmeládou
3. navršíme doprostřed každého pásu nadrobno nakrájenou náplň viz 2)
4. do pytlíku dáme ušlehaný sníh a překryjeme náplň
5. dáme sušit do trouby na 100st. – poznáme, až sníh trochu zežloutne
6. vychladlé pásy polijeme čokoládovou polevou
Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Medovník z těsta na perníčky:

Zvětšit Suroviny:
Těsto: 500 g hladké mouky, 50 g Hery, 150 g práškového cukru, 100 g medu, 2 celá vejce, 0,5 lžičky jedlé sody, trochu perníkového koření
Nápň: 1 zkaramelizované Salko (vaříme v uzavřené plechovce 90 minut den předem), 250 g másla
Podle chuti: káva, rum, mleté vlašské ořechy
Postup:
Ze surovin na těsto ručně vypracujeme hladké těsto. Dáme na 1 hod. odležet do chladna. Poté těsto rozdělíme na 5 částí. Každou část vyválíme asi na 2-3mm silné pláty a podle talíře nebo dortové formy vykrojíme nožem kola. Každé kolo přeneseme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 8 min. do zlatova. Nezapomeneme si upéct i odřezky těsta, budou se hodit na posypání.
Na krém vyšleháme máslo a po lžících do něj vmícháme vychladlé zkaramelizované Salko a část mletých vlaškých ořechů. Pro koho je krém málo sladký, může přidat i cukr.
Zchladké upečené placky potřeme směsí silné kávy a rumu. Nemusíme se bát a těsto důkladně "prolijeme". Každou placku potřeme karamelovým krémem a skládáme placky na sebe. Poslední placku také lehce potřeme krémem a posypeme drobečky z odkrojků upečeného těsta smíchaných se zbytkem vlaškých ořechů.
Medovník zatížíme a necháme odležet do druhého dne.
Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Tiramisu roláda:

Zvětšit Suroviny:
Těsto: 5 vajec, 100 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky.
Krém: 1 tekutá šlehačka, 1 ztužovač šlehačky, 1 pomazánkové máslo bez příchutě nebo 1 tvaroh ve vaničce, moučkový cukr podle chuti.
Dále: dětské piškoty, silná vařená káva, rum, práškové kakao na posypání.
Postup:
Žloutky vyšleháme do husté pěny s cukrem, pak vmícháme mouku a na závěr i tuhý sníh z bílků.Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a v předehřáté troubě upečeme dorůžova. Ještě horký plát svineme (i s pečícím papírem) do rolády a necháme vychladnout. Pak papír odstraníme a roládu natřeme větší polovinou krému. Piškoty namočíme do silné kávy ochucené rumem a ve dvou řadách narovnáme na krém. Roládu (těsto) můžeme kávou i pokapat během rolování. Stočenou roládu potřeme zbytkem krému a posypeme kakaem. Dáme do chladna proležet, pak roládu nakrájíme na plátky.
Krém: šlehačku se ztužovačem vyšleháme skoro dotuha,pak přidáme cukr, pomazánkové máslo nebo tvaroh a došleháme do hladkého krému.
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Sacher:

Zvětšit Suroviny:
Korpus: 180 g kvalitní čokolády (aspoň 65%), 140 g másla, 160 g cukru jemná krupice nebo Korunní na pečení, 8 žloutků, 10 bílků , 120 g hladké mouky
Navrch: Meruňková marmeláda asi 4 lžíce
Poleva: 200 g čokolády na vaření, 4-6 lžic smetany ke šlehání
Postup:
Čokoládu do korpusu rozlámeme, přidáme k ní 2-3 lžíce vody a rozpustíme nad vodní lázní. Změklé máslo utřeme do pěny s cukrem, postupně zašleháme žloutky jeden po druhém a rozpuštěnou vlažnou čokoládu. Bílky ušleháme hodně dotuha a s prosátou moukou postupně vmícháme do těsta. Formu průměr 26 cm vymazanou a vysypanou naplníme těstem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut, pak teplotu snížíme na 150°C a dopečeme. Na špejli po vytažení nesmí nic ulpět.
Korpus opatrně vyklopíme z formy vrchem dolů, aby se srovnal a necháme zchladnout. Pak ho potřeme prolisovanou marmeládou - vršek a boky.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření, po lžících vmícháme horkou smetanu, vymícháme do hladka a polijeme korpus. Necháme ztuhnout. Tato poleva se dobře krájí.
Zdroj: M. Kaltenbachová - Moučníky
Zpět na obsah

Ananasové trubičky:

Zvětšit Suroviny:
150 g čisté dužniny z čerstvého ananasu, 100 g moučkového cukru (původně bylo 140 g, ubrala jsem a klidně mohlo být ještě méně, jsou dost sladké), 80 g přepuštěného másla, 80 g hladké mouky (původně bylo 60 g, ale trhaly se), sezamová semínka, na plnění šlehačka.
Postup:
Ananas rozmixujeme na hladkou kaši, přidáme mouku, rozehřáté vlažné máslo a cukr a dobře promícháme. Na plech vyložený papírem na pečení nebo fólií dáme vždy kávovou lžičkou kopeček těsta a rozetřeme na placičku. Placičky děláme malé a dáváme je dál od sebe, ještě se roztečou. Každou placičku posypeme sezamem. Pečeme v troubě při 160°C pěkně dočervena (málo upečené se trhají). Ihned horké je zatočíme kolem malé kovové trubičky, položíme "švem" dolů a necháme vychladnout. Pak trubičky odstraníme. Jde to snadno. Naplníme šlehačkou a podáváme.
Pozn.: Umím si je představit i z kivi nebo v létě z červeného ovoce jako jahody nebo maliny. Kolem trubiček jsem je točila sezamovou stranou dovnitř i navrch, víc se mi líbila sezamem dovnitř, byla hladší, ale to je na vás ;-)
Zpět na obsah

Velikonoční zajíčci:

Zvětšit Suroviny:
500 g polohrubé mouky, 1/4 l mléka, 2 žloutky, 120 g másla, 80 g medu, 30 g droždí, špetka soli, citronová kůra, bílek na potření. Nebo vaše jiné oblíbené kynuté těsto na jidáše.
Postup:
Vytvoříme kynuté těsto - pomohla mi pekárna. Po vykynutí z těsta tvarujeme zajíčky podle obrázků a nebo jidáše. Opět necháme kynout na plechu, potřeme bílkem a pečeme v troubě vyhřáté na 170°C. Zchladlým zajíčkům vytvoříme oči pomocí čokolády.
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Vám se určitě povedou vzhlednější :-) Mé "výtvory" dcery ohodnotily: "Ehm...to jsou ropuchy?" :-O :-D Tvarová inspirace: uživatelka Vali z Labužníka. Takhle měli zajíčci vypadat správně: http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=22168
Zpět na obsah