Co se jinam nevešlo


Najdi na této stránce:

O B S A H
Chlebový bramborák
Chlebové karbanátky
Špekové knedlíky 
Párky v bramborovém těstě
Grenadýrmarš 
Hrachové palačinky 
Plněné rohlíky v alobalu
Jablka na prutu
Bramborový závin
Zeleninové závitky v rýžovém papíru
Bosáky podle mamky
Plněné rösti
Selská omeleta
Rychlá večeře
Slaninové švestky
Krabí tyčinky se zeleninou
Karbanátky z ovesných vloček s droždím
Bramborový závin se špenátem 
Kontrabáš 
Baudyšovy gnocchi 
Vocet - Muzika 
Kapusta s rýží a houbami 
Pohanka s cizrnou a žampiony 
Jáhly s houbami a rajčaty 
Sluníčkové knedlíky 
Závitky z rýžového papíru 
Zelné knedlíky s paprikovou omáčkou a klobáskami 
Knedlíky plněné špenátem 
Pohanka zapečená s hermelínem a volským okem 
Špízy (nejen) pro kardiaky 
Grilovaná polenta 
Pohankové placky 
Gnocchi s bylinkami a sýrem 
Hummus s červenou řepou 
Gnocchi s brusinkovo rajčatovou omáčkou 
Špaldové noky se zelím a "slaninou" 
Rumunská sarma 


Chlebový bramborák:

Chleba namočit do vývaru z masoxu, pak rozmačkat nebo umlít a ochutit jako na cmundu. Péct klasicky. Je dobrý. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Chlebové karbanátky:

Chleba namočit do mléka, pak rozmačkat nebo umlít. Přidat mletý nebo krájený kabanos nebo jiný měkký salám, cibuli smaženou na slanině, vejce, majoránku, sůl, pepř, zahustit strouhankou. Tvořit karbanátky, obalit v trojobalu nebo jenom ve strouhance, smažit. Je to dobré využití staršího chleba.
Zpět na obsah

Špekové knedlíky:

Zvětšit 20 dkg uzeného bůčku uvařit a nakrájet na kostičky. Přidat asi 8 žemlí na kostičky a společně osmahnout. Do 12 dkg hrubé mouky rozklepnout vejce, osolit, petrželku, asi 3 dl mléka. Nalít na směs rohlíků s masem a spojit. Tvořit koule jako hroudy, vařit asi 10 minut ve vodě. Na talíři polít rozpečenou slaninou a podávat s vařeným kyselým zelím.


Zpět na obsah

Párky v bramborovém těstě:

Bramborové těsto na knedlíky ze sáčku připravit podle návodu, nebo použít domácí. Rozválet, nakrájet na obdélníky, do každého zabalit nožičku tenkého párku, opékat na pánvi. Nejlíp k tomu chutná salát z kyselého zelí.
Zpět na obsah

Grenadýrmarš:

Zvětšit Uvařit oloupané a nakrájené brambory se solí a kmínem do měkka. Zvlášť uvařit flíčky. Do pekáčku nasypat nadrobno nakrájené škvarky, rozpéct, zpěnit na nich cibuli, posypat trochu mletou paprikou, vmíchat vařené brambory, promíchat, nakonec vmíchat scezené fleky. Zapéct a podávat s kyselou okurkou.


Zpět na obsah

Hrachové palačinky:

Zvětšit Obsah sáčku "Hrachová polévka se slaninou" rozkvedlat s 2-3 vejci, mlékem a hladkou moukou na těstíčko. Na tukem vytřenou pánev lít těsto a péct tenké palačinky. Hotové posypat strouhaným sýrem, možno i plátek anglické slaniny, zatočit. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.



Zpět na obsah

Plněné rohlíky v alobalu:

Rohlíky rozkrojit, trochu vydlabat, vytřít hořčicí nebo kečupem nebo sardelovou pastou, dát plátek sýra a půlku párku, přiklopit, zabalit a upéct.
Zpět na obsah

Jablka na prutu:

Napíchnout celé i se slupkou, při pečení vydatně potírat rozškvařenou slaninou.
Zpět na obsah

Bramborový závin:

Těsto ze sáčku Bramborové knedlíky v prášku připravíme podle návodu, nebo si uděláme svoje těsto z vařených brambor, vejce, soli, krupičky a hrubé mouky. Asi 250 g různých zbytků vařeného či pečeného masa umeleme, smícháme s osmaženou cibulkou, rozpečenou slaninou na kostičky, spojíme strouhankou. Těsto rozválíme na placku asi 1 cm silnou, potřeme náplní, stočíme, okraje přimáčkneme. Zabalíme do čisté utěrky, která nebyla máchaná v aviváži (!), konce zavážeme a vaříme v osolené vodě asi 15 minut. Nití krájíme na plátky, sypeme praženou strouhankou, podáváme s dušeným kysaným zelím.
Zpět na obsah

Zeleninové závitky v rýžovém papíru:

300 g mražené zeleniny "čínská směs" ( může být i jiná ), 8 rýžových papírů, 8 krabích tyčinek, sójová omáčka, sůl, olej.
Zeleninu na sucho rychle opražíme, stáhneme z ohně, osolíme a zakapeme sójovou omáčkou. Rýžové papíry lehce navlhčíme, položíme na desku. Do středu každého dáme kopeček zeleniny, položíme krabí tyčinku a zabalíme. Balíčky smažíme na oleji a podáváme s některou pikantní omáčkou dle výběru.
Jiná varianta náplně: tepelně upravené ochucené mleté maso a kousek spařeného pórku.
Zpět na obsah

Bosáky podle mamky:

1/2 množství syrových strouhaných brambor zbavených co největšího množství tekutiny ( vymačkat ), 1/2 množství vařených oloupaných a prolisovaných brambor, 1 vejce, sůl, hladká mouka na obalení.
Oboje brambory zmáčkneme s vejcem a solí a vypracujeme těsto. Tvoříme kulaté knedlíky, obalíme v hladké mouce a vaříme ve vroucí vodě asi 15 - 20 minut.
Zpět na obsah

Plněné rösti:

Velké brambory oloupeme, vždy jeden nastrouháme na hrubém struhadle na větší nudle ( strouháme a pečeme postupně, aby brambory nezhnědly). Teflonovou pánev vymažeme tukem, rozprostřeme na ni brambor a opečeme z jedné strany. Díky škrobu drží placky pohromadě. Po otočení placku osolíme, potřeme drceným česnekem, lečem, posypeme kostičkami uzeného masa, zasypeme strouhaným sýrem a dopečeme.
Jiná náplň: sůl, rozklepnuté vejce jako volské oko a sýr.
Zpět na obsah

Selská omeleta:

8 vajec, vařené brambory, cibule, sůl, pepř, olej, zelenina na ozdobu.
Každou porci připravujeme samostatně. Na oleji zpěníme čtvrtinu cibule, na tomto základu opečeme čtvrtinu pokrájených brambor, okořeníme a zalijeme 2 rozkvedlanými vejci. Necháme srazit. Podáváme se zeleninou.me doplnit jakoukoliv uzeninou a strouhaným sýrem.
Brambory lze nahradit knedlíky, rohlíky, chlebem.
Zpět na obsah

Rychlá večeře:

1 balíček mražené zeleniny, 1 balíček hranolků, 20 dkg měkkého salámu na kostičky, olej sůl. Vše smíchat a upéct, ke konci posypat strouhaným sýrem a dopéct.
Zpět na obsah

Slaninové švestky:

Čerstvé švestky omyjeme a osušíme, opatrně vypeckujeme, aby zůstaly celé. Smetanovým sýrem plníme švestky, každou zabalíme do plátku anglické slaniny, sepneme párátkem a opečeme na pánvi. Výborné jako zobání při oslavách. Lze i grilovat.
Zpět na obsah

Krabí tyčinky se zeleninou:

10 ks krabích tyčinek, 1 lžička sezamových semínek, 1 balíček mochovské mražené zeleniny, sůl, pepř, 1 lžička másla, 1/2 balení Šmakouna, 1 Hermelín.
Na pánvičce rozpustíme máslo a přidáme na kolečka nakrájené krabí tyčinky a na plátky nakrájeného Šmakouna, zlehka osmahneme, posypeme sezamem, přidáme zeleninu, okořeníme a podusíme. Těsně před podáváním poklademe plátky Hermelínu a necháme pod pokličkou roztavit. Podáváme s rýží nebo jen tak. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Karbanátky z ovesných vloček s droždím:

200 g ovesných vloček, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 50 g droždí, 0,5 l vývaru, 2 vejce, sůl, pepř, petrželka, strouhanka, olej.
Na sádle zpěníme cibuli, rozdrobíme droždí a osmažíme dozlatova. Ve vývaru uvaříme vločky, do prochladlých vmícháme droždí s cibulí, vejce, okořeníme, podle potřeby zahustíme hrubou moukou a strouhankou. Tvoříme karbanátky, obalíme ve strouhance a smažíme na oleji.
Zpět na obsah

Bramborový závin se špenátem:

Zvětšit Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme špenát, podusíme, ochutíme solí, pepřem, drceným česnekem a zahustíme vejcem. Necháme částečně zchladnout. Těsto na bramborové knedlíky připravíme podle návodu. Rozválíme na placku, poklademe hotovým špenátem, zatočíme, zmáčkneme konce. Jednotlivé šišky zabalíme do alobalu a vaříme ve vroucí vodě asi 20 - 25 minut. Závin nakrájíme na plátky a podáváme s uzeným masem a zelím. Můžeme posypat smaženou cibulkou.

Zpět na obsah

Kontrabáš:

Zvětšit Asi 1/2 balíčku pohanky ( kroupa nebo lámanka ), brambory, 2 cibule, 1 palička česneku, anglická slanina nebo klobása nebo uzené maso, sůl, pepř, majoránka, sádlo.
Oloupané brambory uvaříme s kmínem do měkka. Pohanku propereme a vaříme jako rýži = na 1 díl pohanky 2 díly osolené vody, přidáme špetku majoránky. Když se vsákne všechna voda, vypneme plamen a necháme pohanku dojít. Nemícháme, jinak se připálí. Nakrájené cibule smahneme spolu s uzeninou na sádle. V míse smícháme vařené brambory, pohanku a cibuli se slaninou. Ochutíme prolisovaným česnekem, případně dosolíme. Pekáček vymažeme sádlem a směs zapečeme. Podáváme se salátem z kysaného zelí nebo kyselou okurkou.
Zpět na obsah

Baudyšovy gnocchi :

Zvětšit Suroviny: 500 g bramborových gnocchi, 200 g anglické slaniny, 500 g žampionů, olivový olej, drcený kmín, sůl
Postup: Gnocchi připravíme podle návodu a trochu zakápneme olejem, aby se neslepily. Na oleji osmažíme na větší kostky nakrájenou slaninu, vyjmeme z výpeku, vložíme do něj žampiony nakrájené na větší kousky. Zprudka je opečeme za všech stran, vydatně pokmínujeme, vložíme zpět slaninu, přidáme gnocchi, podle chuti dosolíme a promícháme. Podáváme se zeleninovým salátem.
Poznámka:Protože já v kuchyni bez cibule nebo česneku nedám skoro ani ránu :-)), dávám zároveň se žampiony na pánev oloupané 3-4 cibule nakrájené na čtvrtky a smažím společně s nimi. Zdroj: TV pořad Kluci v akci.
Zpět na obsah

Vocet - Muzika:

Zvětšit Ingredience: 400 g směsi sušeného ovoce (směs jablek, švestek a hrušek, ale jsou dobré i fíky), asi 40 g cukru, kousek dobře omyté citrónové kůry, menší svitek celé skořice, 4-5 hřebíčků, 50 g rozinek, 100-200 g směsi lískových ořechů, vlašských ořechů a mandlí - čím víc, tím líp, strouhaný perník, citrónová šťáva
Postup přípravy: Opláchnuté ovoce zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Pak přidáme cukr, vložíme koření a kůru zabalené do kousku plátna a zvolna uvaříme do měkka. Před koncem varu přidáme propláchnuté rozinky a posekaná jádra ořechů. Chvilku povaříme a zahustíme perníkem. Po vychlazení vyjmeme balíček s kořením a ochutíme citrónovou šťávou.Podáváme chladné.Je to staročeská dobrota, jedla se jako dezert na Štědrý den.
Zpět na obsah

Kapusta s rýží a houbami:

Zvětšit Suroviny:1 varný sáček rýže, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 1 malá sklenička sterilovaných hub, 300-400 g kapusty, strouhaný sýr, tuk, sójová omáčka, vývar z kostky, sůl, pepř, paprika, kmín, majoránka.
Postup: Uvaříme rýži. Na tuku osmahneme cibuli a česnek, přidáme okapané houby, všechno koření a sůl. Několikrát promícháme, přidáme nakrájenou kapustu a asi 2 minuty prohříváme za stálého míchání, vmícháme rýži, promícháme a nasypeme do vymazané zapékací mísy. Zalijeme vývarem a pečeme asi 30 minut. Ke konci zakapeme sójovkou, pokapeme kečupem a posypeme sýrem. Necháme rozpustit a podáváme horké.
Poznámka: Houby lze i čerstvé podušené nebo hrst sušených předem namočených. Kapusta může být i růžičková - v tom případě růžičky rozpůlíme a pokračujeme dle receptu.
Zpět na obsah

Pohanka s cizrnou a žampiony:

Zvětšit Suroviny:1 hrnek loupané pohanky, 1/2 hrnku suché cizrny nebo 1 konzerva sterilované, 10 cm pórku, 5-6 žampionů, 1 cibule, 2 stroužky česneku, olej, sůl, pepř, kousek másla.
Postup:Cizrnu předem namočíme a uvaříme doměkka nebo použijeme tu z konzervy, v tom případě ji propláchneme a necháme okapat. Na kousku másla osmahneme plátky žampionů. Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme nasekaný česnek a osmahneme až začne růžovět. Přisypeme propláchnutou přebranou pohanku, promícháme, přidáme osmahnuté žampiony, nakrájený pórek a okapanou cizrnu, osolíme, opepříme, zalijeme asi 1 a 1 hrnkem vody nebo vývaru, necháme přejít varem, vypneme, zabalíme kastrol do utěrky a vložíme na 20 minut do peřin.
Poznámka: Nám to chutnalo takhle, masožravcům navrch položte několik plátků osmažené anglické slaniny.
Zpět na obsah

Jáhly s houbami a rajčaty:

Zvětšit Suroviny:
2 cibule, olej, 300 g jáhel, asi 600 ml zeleninového vývaru, 1 kg rajčat, svazek bylinek do polévky (pažitková a petrželová nať, bazalka), 200 g žampionů, citronová šťáva, sůl, pepř.
Postup:
1 oloupanou cibuli spolu s propláchnutými a 3x spařenými jáhlami opečeme na trošce oleje, až cibule zesklovatí, zalijeme vývarem a dusíme na mírném ohni 30 minut, na posledních 5 minut k jáhlům přidáme na tenké plátky nakrájené očištěné houby. Mezitím spaříme a oloupeme rajčata a nakrájíme je na kousky. Na pánvi na trošce oleje smažíme druhou nakrájenou cibuli, přihodíme polovinu nasekaných bylinek, rajčata, okořeníme a dusíme 5-10 minut. Jáhly podáváme s rajčatovou omáčkou a posypeme zbytkem bylinek.
Zpět na obsah

Sluníčkové knedlíky:

Zvětšit Do klasického bramborového těsta na knedlíky (i z prášku) balíme postupně vařená vychladlá oloupaná vejce, zakulatíme na knedlík.
Vaříme ve vroucí osolené vodě asi 7-10 minut, podáváme s koprovou omáčkou.



Zpět na obsah

Závitky z rýžového papíru:

Zvětšit Suroviny:
1. náplň: 200 g mletého libového vepřového masa, 1 vejce, 1/2 drobně nakrájeného pórku, 1 lžička vegety, pepř, mletý kmín, sójová omáčka.
2. náplň: dušená zelenina, sójová omáčka, krabí tyčinky.
1 balení rýžového papíru
Postup:
Maso promíchejte s ostatními ingrediencemi a tepelně upravte na pánvi. Zbylou polovinu pórku nakrájejte na špalíčky. Namočte prkénko, položte na něj rýžovou placičku, potřete zase trošku vodou, položte lžičku náplně a špalíček pórku, zahněte strany ke středu, aby náplň nevypadla a zatočte do závitku. Hotové závitky prudce osmažte ze všech stran na oleji. Můžete podávat s nějakou pikantní omáčkou.
Poznámka:Pro začátečníky doporučuju dávat rýžový papír ve dvou vrstvách.
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Zelné knedlíky s paprikovou omáčkou a klobáskami:

Zvětšit Suroviny:
Knedlíky: asi 500 g hrubé mouky, 200 ml mléka, 1/2 kostky droždí, špetka soli, 1 vejce, 150 g kysaného dobře vymačkaného zelí.
Omáčka: olej, cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, rajský protlak, 1/2 velké červené papriky, trochu hladké mouky, vývar, chilli, sůl, případně cukr. Šunkové dvojhubky (Kaufland), na ozdobu asi 100 g kysaného dobře vymačkaného zelí.
Postup:
Do běžného kynutého těsta na knedlíky zapracujeme vymačkané a drobně pokrájené zelí. Necháme kynout, těsto trochu zřídne, budeme muset přidat ještě mouku. Já jsem si těsto nechala udělat v pekárně. Na oleji osmahneme drobně pokrájenou cibuli do světle růžova, zasypeme moukou, osmahneme, přidáme mletou papriku a hned zalijeme vývarem. Uvedeme do varu, přidáme protlak, na drobné kousky nakrájenou papriku a dochutíme solí, chilli a cukrem. Provaříme asi 20 minut. Dvojhubky nakrojíme jako na opékání a opečeme dokřupava na pánvi. Vymačkané zelí opražíme na tuku dočervena. Vykynuté těsto zformujeme do knedlíků a uvaříme podle zvyklostí, já vařím v páře. Knedlíky podáváme nakrájené na kolečka s omáčkou a klobáskami a ozdobíme smaženými nudličkami zelí.
Zpět na obsah

Knedlíky plněné špenátem:

Zvětšit Suroviny:
Těsto: 350 g měkkého tvarohu, 180 g krupičky, 2 vejce, 20 g rozpuštěného másla, sůl, hrubá mouka na vál.
Náplň: 400 g čerstvého špenátu, 100 g mozzarelly, 1 jarní cibulka, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce nakrájené bazalky, sůl.
Omáčka: 50 g naložených sušených rajčat, 2 lžíce oleje z naložených rajčat, 1 menší cibule, 1 dl masového vývaru nebo vody, 1 dl smetany na vaření, 1 - 2 lžíce hladké mouky, lžíce rajčatového protlaku (bylo mi ho líto načínat kvůli trošce, dala jsem kečup).
Na ozdobu: zakysaná smetana, strouhaný sýr (ideální je parmazán)
Postup:
Opraný a nahrubo pokrájený špenát krátce orestujeme spolu s nakrájenou cibulkou a bazalkou na oleji. Necháme zchladnout, osolíme a vmícháme kostičky mozzarelly. Pokus špenát pustí hodně vody, nechte náplň na sítu dobře okapat.
Omáčka: na oleji z rajčat zpěníme drobně pokrájenou cibulku, zasypeme moukou, krátce orestujeme, zalijeme studeným vývarem nebo vodou a přivedeme k varu. Přidáme pokrájená rajčata, protlak a sladkou smetanu. Necháme zvolna vařit, aby se provařila mouka. Nakonec můžeme rozmixovat.
Všechny přísady na těsto propracujeme, těsto poprášíme moukou a necháme 15 minut odpočívat, aby krupička nabobtnala. Těsto bude lepivé, ale nepodlehněte touze přidat mouku, já jsem to u několika kousků udělala a byly poměrně tuhé. Těsto odebírejte lžící a na moukou hodně posypaném válu vytvarujte placičku, dejte náplň a uzavřete. Knedlík ještě oválejte v mouce. Vaříme je ve vroucí osolené vodě podle velikosti 6-10 minut. Na talíři posypeme sýrem a podáváme s omáčkou a kopečkem zakysané smetany.
Zpět na obsah

Pohanka zapečená s hermelínem a volským okem:

Zvětšit Suroviny:
2 vejce, 1 hermelín, pohanka celá kolik chceš, mražená zelenina, 2 rajčata, 1 cibule, šnitlík, sůl, trochu oleje a másla
Postup:
Pohanku zaliji studenou vodou, přivedu k varu. Jakmile začne hodně vařit, vypnu a nechám 5 minut stát. Do zapékací misky dám trochu oleje a kousíček máslíčka, jen tak pro chuť. Na to nasypu mraženou zeleninu a přidám scezenou pohanku. Promícháme, osolíme. Navrh položím rozkrojený hermelím, rozkrojená rajčata a cibulku.Na hermelín klepnu vejce a šup do trouby zapéct jen tak, aby se vejce zatáhla. Kdo chce, může přikrýt alobalem, my raději kůrčičku.
Poznámka:
Máte-li raději víc šťávičky, před pečením přidejte smetanu či mléko.
Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Špízy (nejen) pro kardiaky:

Zvětšit Suroviny:
1 balíček obyčejného tofu, 2-3 mrkve, 1-2 cuketky nebo sterilované okurky, grilovací koření bez soli - mají ve zdravé výživě nebo vlastní: pepř, chilli, sladká i pálivá paprika a pak sušené bylinky: oregano, tymián, šalvěj, estragon, libeček, pažitka.
Postup:
Tofu nakrájíme na plátky, posypeme kořením, pokapeme olivovým olejem, opatrně promícháme, abychom ho nerozbili a necháme aspoň 2 hodiny marinovat. Mrkev očistíme a předvaříme do poloměkka - asi 5 minut. Nakrájíme ji na kolečka, stejně tak cuketu. Cuketu také posypeme kořením a pokapeme olejem. Na špejle napichujeme střídavě tofu, mrkev a cuketu. Rychle osmahneme na suché pánvi a podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.
Poznámka:
Pokusila jsem se rekonstruovat podle vyprávění manžela, který byl v létě v lázních po infarktu a tohle ( s kyselými okurkami) mu tam chutnalo :-) Zdraví lidé si pochopitelně osolí dle chuti ;-)
Zpět na obsah

Grilovaná polenta:

Zvětšit Suroviny:
200 g kukuřičné krupice, 125 ml červeného vína, něco přes 1/2 l vývaru, 2 červené cibule, 2-3 stroužky česneku, svazek jarní cibulky, 4 sušená naložená rajčata, 1-2 chilli papričky, sůl, pepř, olej.
Houbová směs:
250 g hub (měla jsem žampiony), 1 cibule, 125 ml smetany, olej nebo máslo, sůl, pepř.
Postup:
Na trošce oleje osmahneme nakrájenou červenou cibuli, přidáme rozmačkaný česnek, pak nakrájené jarní cibulky na kolečka, drobně nasekanou chilli papričku, nakrájená rajčata. Ještě chvíli smažíme a než začne cibule růžovět, zalijeme vínem a vývarem, okořeníme a povaříme. Pak si vezmeme chňapku, tenkým pramínkem sypeme do hrnce krupici a pilně mícháme. Pozor, směs hodně bublá a "vybuchuje". Když je kaše hladká a měkká, vypneme plotýnku a ještě dochutíme. Polenta má být výrazné chuti. Plech vytřeme olejem, nalijeme kaši, uhladíme a necháme ztuhnout. Pak krájíme čtverce, potřeme olejem a grilujeme z obou stran (použila jsem grilovací pánev). Podáváme s pečenou zeleninou, houbami,...
Houbová směs:
Na oleji nebo másle osmahneme cibuli na půlkolečka, přidáme překrájené houby, osolíme, opepříme, chvilku smažíme a když se začne z hub uvolňovat voda, zalijeme smetanou a dusíme, dokud se tekutina nevypaří.
Zpět na obsah

Pohankové placky:

Zvětšit Suroviny:
150 g pohanky (raději lámanky, ale může být i kroupa), mléko, 1 vejce, asi 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, majoránka, 3 stroužky česneku.
Náplň: špenát, olej, cibulka, česnek. Na posypání strouhaný sýr.
Postup:
Pohanku dáme do vařícího osoleného mléka, minutku povaříme, přikryjeme pokličkou a necháme dojít. Do zchladlé přidáme rozmačkaný česnek, majoránku, vejce, okořeníme a zahustíme podle potřeby moukou. Na plech položíme papír na pečení, pomocí mokré lžíce vytvoříme z pohanky tenké placky a upečeme v troubě při 180°C dorůžova.
Na oleji orestujeme dozlatova cibulku, přidáme špenát a dochutíme česnekem a solí, horký navršíme na placky a posypeme sýrem. Podáváme ihned.
Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz
Zpět na obsah

Gnocchi s bylinkami a sýrem:

Zvětšit Suroviny:
1 balení gnocchi, 1-2 lžíce másla, hrst sekaných bylinek (50% šalvěje, zbytek tvoří směs ostatních "italských" bylinek: bazalka, tymián, oregano, hladkolistá petržel), sýr Grana Padano nebo jiný (třeba parmezán)
Postup
Máslo přepustíme a opékáme na něm gnocchi do červena. Ke konci přidáme nasekané bylinky a dopečeme. Na talíři přidáme sýr.
Lze i jiný postup: Na másle osmažíme bylinky. Gnocchi klasicky uvaříme podle návodu, do scezených vmícháme bylinky a na talíři doplníme sýrem.
Zpět na obsah

Hummus s červenou řepou:

Zvětšit Suroviny:
1 plechovka sterilované cizrny (400 g), 1-2 lžičky sezamové pasty tahini, 2 stroužky česneku, chilli paprička, 2 menší červené řepy, olivový olej, sůl, petrželka nebo koriandr, citronová šťáva. Tortillové placky.
Postup:
Neoloupanou řepu uvaříme nebo upečeme v troubě (zabalit do alobalu, péct na 180-200°C asi 30-45 minut podle velikosti), po částečném zchladnutí ji oloupeme a jemně nastrouháme. Propláchnutou okapanou cizrnu, česnek, tahini, papričku a řepu rozmixujeme, pomocí oleje vytvoříme dostatečně hustou pomazánku, ochutíme solí a citronem. Přidáme nasekané bylinky. Tortillové placky nakrájíme na trojúhelníky a opečeme v horké troubě na suchém plechu. Podáváme s hummusem.
Zpět na obsah

Gnocchi s brusinkovo rajčatovou omáčkou:

Zvětšit Suroviny:
Omáčka: 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 červená chilli paprička, 1 lžíce oleje, 1 plechovka sterilovaných rajčat, 2 lžíce rybízové marmelády, 75 g sušených brusinek.
Gnocchi: 1 balení (500 g) gnocchi, hrst vlašských ořechů, 2-3 větvičky rozmarýnu, olej, sůl, parmezán.
Postup:
Na oleji osmahneme oloupaný rozmáčknutý stroužek česneku jen co zavoní a vyndáme. Pak do oleje vhodíme nakrájenou cibuli a drobně nasekanou papričku, opečeme, přidáme rajčata a brusinky a chvíli podusíme. Na pánev dáme trochu oleje, opečeme na něm gnocchi dozlatova, ke konci přidáme sdrhnutý a nasekaný rozmarýn a podrcené ořechy. Lehce osolíme a na talíři doplníme omáčkou a strouhaným parmezánem.
Zdroj: www.femina.cz
Zpět na obsah

Špaldové noky se zelím a "slaninou":

Zvětšit Suroviny:
100 g hladké špaldové mouky, 100 g hrubé špaldové mouky nebo špaldové krupice, 1 vejce, špetka soli, špetka strouhaného muškátového oříšku, 1/2 lžičky prášku do pečiva, asi 2 dl vody.
1 balíček uzeného tempehu
1 malá cibule, 2-3 řapíky listového celeru, dobrý (např. sezamový) olej nebo přepuštěné máslo, 1 malá sklenička zelí sterilovaného ve sladkokyselém nálevu nebo 250 g čerstvého zelí, trochu octa a cukru.
Postup:
Mouky smícháme s práškem do pečiva, osolíme a okořeníme, přidáme vejce a pomalu přiléváme vodu, aby vzniklo středně husté těsto. Do vroucí osolené vody postupně zaváříme nočky, můžete přes haluškovač, já ho nemám, takže jsem musela tvořit ručně. Vaříme raději po částech asi 4 minuty každou dávku. Po uvaření pokapeme olejem a promícháme, aby se neslepily.
Na větší pánvi na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme oloupaný a nakrájený řapíkatý celer, chvíli smažíme, pak přidáme okapané zelí (pokud máme čerstvé, dochutíme octem a cukrem) a společně chvíli dusíme, aby zelí změklo.
Na trošce oleje osmažíme tence nakrájené plátky uzeného tempehu do červena.
Noky přihodíme do pánve k zelí, společně prohřejeme a na talíři posypeme tempehem.
Zdroj: časopis Apetit 3/2006
Zpět na obsah

Rumunská sarma:

Zvětšit Suroviny:
Kysané zelné listy nebo čerstvé listy, ocet, voda a sůl.
Masová náplň: 1 velká cibule, olej, 800 g mletého masa (mix hovězí a vepřové), pepř, sladká paprika, sůl, 150 g rýže, snítka kopru, 400 ml rajčatové šťávy (dala jsem plechovku loupaných rajčat a trochu feferonkové pasty).
Na podávání: bílý chléb, možno kysanou smetanu .
Postup:
Pokud nemáme kysané listy, povaříme ty čerstvé v octové osolené vodě asi 10 minut. Po zchladnutí vyřízneme košťál. Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji dosklovata. Přidáme k mletému masu, ochutíme paprikou, pepřem, solí a promícháme s propláchnutou rýží. Do zelných listů vložíme postupně válečky z masové směsi, zabalíme a utěsníme. Závitky naskládáme natěsno do kastrolu nebo pekáčku, položíme snítku kopru, podlijeme trochu vodou a rajčatovou šťávou a dusíme v troubě asi 45-60 minut při 150°C. Šťáva se nezahušťuje, může se doplnit kysanou smetanou a jí se s bílým pečivem. Druhý den ohřáté je to ještě lepší :-)
Poznámka: Podle Kluků v akci. Je to pokrm z rumuského Banátu, z obce Svatá Helena. Sarmu jsem vždycky dělávala tak, že jsem povařila čerstvé zelné listy v octové vodě. Letos jsem při nakládání zelí zkusila naložit i celou půlku zelné hlávky kvůli tomuto pokrmu. Kysané listy jsou mnohem chutnější, už jinak dělat nebudu ;-) Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah