Slané moučníky


Najdi na této stránce:

O B S A H
Moje pizza
Nejlepší těsto na pizzu
Tvarůžková pizza 
Jiné náplně na pizzu
Buchta s kopřivou 
Syrenky
Housky de luxe
Hlavička 
Hubník
Brdlajz
Zelníky moje
Zelníky jiné, ale taky moc dobré
Slaná roláda 
Zelné slejšky 
Výborné langoše od ségry
Česnekové buchty
Roláda z toastového chleba
Cuketová hlavička
Šátečky s Nivou
Pizza šneky
Závin s kysaným zelím
Slaný beránek
Cuketové koblihy
Zeleninová bublanina 
Anglické bagetky 
Škvarkové placky rodinné 
Špenátová roláda 
Roládky z toustového chleba 
Tortilly á la pizza 
Farmářský chléb 
Sýrové rohlíčky s česnekem 
Minilangoše 
Knedlíková pizza 
Ciabatta 
Plněná focaccia 
Pitta chleby 
Koláč s uzenými šproty 
Nivové kremrole 
Slané vafle 
Taštičky s kyselým zelím 
Pizza s novými bramborami 
Briošky z odpalovaného těsta 
Závin s bramborami 
Koláč z bramborového těsta 
Pizza s rukolou 
Tortilly 


Moje pizza:

Na tenko rozválené těsto potřeme olejem, rajským, případně i paprikovým protlakem rozmíchaným se 2-3 drcenými stroužky česneku, poklademe osmahnutou cibulí do sklovita, jakoukoliv uzeninou, čerstvými rajčaty a paprikami, posypeme oreganem, zalijeme rozkvedlanými vejci se špetkou soli, posypeme strouhaným sýrem a upečeme v troubě vyhřáté na 250°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 180°C a dopečeme.
Zpět na obsah

Nejlepší těsto na pizzu:

400 g hladké mouky, 100 g celzrnné mouky, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce soli, 1 kostka droždí, 2 dl studené vody. Těsto propracujeme, aby se nelepilo, dáme do mikrotenu a uložíme do druhého dne v ledničce. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz
Zpět na obsah

Tvarůžková pizza:

Zvětšit Rozválet listové těsto, položit na plech, vytvořit zvýšené okraje. Potřít olejem promíchaným s rozmačkaným česnekem, pokapat kečupem, naskládat nakrájené tvarůžky nebo romadůry, posypat jemně krájenou cibulí, paprikou na tenké proužky, možno i krájený salám podle chuti, posypat strouhaným sýrem, možno i Nivou, oreganem, podle chuti opepřit. Upéct. Je to velmi jedlé!! Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.


Zpět na obsah

Jiné náplně na pizzu:

* směs 4 sýrů: niva nebo hermelín, eidam, mozzarella, parmazán. * na slanině osmahnutá cibule rozebraná na kroužky + Niva. * jakákoliv zelenina: brokolice, fazolky, 3barevné papriky, pórek, vařené brambory, listový špenát, cukety. * sardinky nebo krevetky. * šunka a ananas.
Zpět na obsah

Buchta s kopřivou:

Zvětšit 100 g nakrájených mladých kopřiv nebo čerstvého listového špenátu, 250 g rozdrobeného balkánu, 4 vejce, 1/2 hrnku slunečnicového oleje, 1 velký kelímek bílého jogurtu, 2 hrnky hladké mouky, 1 lžička sody, 1 lžička cukru, 1 krájená cibule, špetka kyseliny citronové, trochu eidamu na posypání, případně sůl.
Vejce rozšleháme s jogurtem, pomalu přiléváme olej za stálého šlehání. Přidáme mouku se sodou, kyselinou a cukrem. Opatrně zamícháme sýr, cibuli a kopřivy, opatrně dosolíme, rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení, posypeme strouhaným sýrem a upečeme. Recept pochází ze stránek www.labuznik.com
Zpět na obsah

Syrenky:

2 vejce, 1 lžička cukru, 1 hrnek bílého jogurtu, 1 lžička sody, 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek rozdrobeného balkánského sýra nebo i nivy.
Rozšleháme vejce s cukrem, přidáme jogurt a sodu, pak mouku a opatrně sýr. Pokud je těsto řídké, zahustíme ještě moukou. Těsto musí být husté jako na vdolky. Na pomaštěný plech sázíme opatrně kopečky těsta kousek od sebe. Upečeme v troubě předehřáté na 150°C. Jíme teplé s jogurtem nebo zapíjíme čajem. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz
Zpět na obsah

Housky de luxe:

1 kg hladké výběrové mouky, 40 g droždí, 10 dkg másla, 5,5 dl mléka, žloutek, špetka cukru, 3 kávové lžičky soli.
Mouku nasypeme do mísy, do důlku nadrobíme droždí, posypeme špetkou cukru, zalijeme částí vlažného mléka a necháme vzejít. Pak dolijeme zbytek mléka, rozpuštěné vlahé máslo, žloutek a sůl. Vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme kynout. Pak tvoříme válečky asi na prst silné, splétáme do housek, které pokládáme na máslem potřený plech. Potřeme rozšlehaným vejcem, sypeme hrubou solí, kmínem, sezamem, mákem,...Pečeme při 180°C do červena.
Zpět na obsah

Hlavička:

Zvětšit 10 rohlíků, asi 30 dkg uzeného masa, krupička, 10 vajec, česnek, droždí, mléko nebo raději vývar z uzeného masa, bylinky.
Rohlíky a vařené maso na kostičky, žloutky, droždí, drcený česnek a bylinky rozkvedlat ve vývaru, nalít na rohlíky, lehce vmíchat sníh z bílků. Lehce a rychle promíchat, aby se rohlíky moc nerozmočily. Vylít na tukem vymazaný plech a upéct do červena.


Zpět na obsah

Hubník:

5 dkg sušených hub propláchnout, namočit, pak uvařit s kmínem drceným, zchladlé posekat, vývar z hub ponechat. 6 žemlí nebo rohlíků nakrájet na kolečka, zalít asi 1/4 l vývaru z hub nebo mléka, přidat posekané houby, 5 dkg krupice, 2-3 žloutky, 1 cibule osmažená na sádle, 2-3 stroužky česneku, majoránka, sůl, z bílků tuhý sníh. Pekáč vymazat sádlem, nalít hubník, upéct do červena.
Zpět na obsah

Brdlajz:

1/2 kg polohrubé mouky, 12,5 dkg vařených brambor strouhaných, 12,5 dkg syrových brambor strouhaných, 12,5 dkg posekaných škvarků nebo uzeného bůčku nebo salámu nebo směs, 4 dkg tekutého sádla, 5 stroužků česneku, 1 celé vejce, necelý 1/2 l mléka, 3,5 dkg droždí, sůl.
Pekáček vymazat sádlem, vše smíchat, nalít a upéct.
Zpět na obsah

Zelníky moje:

Do mísy vyklopit kysané zelí i se šťávou, přidat nakrájenou jakoukoliv uzeninu ( salám, uzené, slanina, směs ) a hladkou mouku. Tvořit rukama placičky, opékat na oleji. Jsou vynikající.
Zpět na obsah

Zelníky jiné, ale taky moc dobré:

400 g kysaného zelí drobně pokrájet, 1/2 kg hladké mouky, 150 g sádla, 1 vejce, sůl, pepř.
Ze všech ingrediencí vytvoříme těsto, které jde rozválet. Z rozváleného krájíme čtverce, klademe na plech vyložený papírem na pečení a upečeme do červena. Výborné k pivu nabo vínu.
Zpět na obsah

Slaná roláda:

Zvětšit Těsto: 120 g polohrubé mouky, 3 vejce, větší špetka soli, 200 ml tekuté šlehačky, tymián, rovná lžička prášku do pečiva.
Náplň: 300 g rajčat, 300 g kvalitního krájeného salámu - Herkules, Poličan, a pod., 2 cibule, 1-2 kelímky pomazánkového másla s příchutí česnek a bylinky, trochu mléka, sůl, pepř, případně olivy.
Žloutky se solí a šlehačkou chvilku šleháme, zapracujeme mouku s práškem do pečiva a tymiánem a opatrně tuhý sníh z bílků. Vylejeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v triubě vyhřáté na 180°C, dokud těsto nezpevní. POZOR nepřepéct! Upečené horké těsto stočíme i s papírem do rolády, po chvilce rozbalíme a necháme skoro vychladnout. Natřeme připravenou 1/3 náplně, poklademe salámem, nakrájenou zeleninou, opět náplní a pomocí papíru stočíme. Zabalíme do alobalu a necháme v ledničce chladit aspoň 2 hodiny, ale nejlépe přes noc. Krájíme na plátky, můžeme ještě ozdobit zbylým krémem, rajčaty, případně olivami.
Příprava náplně: Omytá rajčata nakrájíme na drobné kostičky, oloupané cibule na tenká kolečka, kdo miluje olivy, nakrájí jich po 40 g zelených i tmavých. Z pomazánkového másla, soli, pepře a trošky mléka umícháme krém.
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Zelné slejšky:

Zvětšit 1 menší hlávka zelí, 4 zrnka celého pepře, sůl, 2 vejce, 20 g droždí, trochu nmléka, máslo, hladká a celozrnná mouka.
Nakrájené zelí podusíme s pepřem a solí doměkka. Necháme vychladnout, vmícháme vejce, v mléce rozmíchané droždí a tolik mouky, aby vzniklo tužší těsto, asi jako na buchty. Z těsta tvarujeme na prst silné válečky - slejšky - dáme na pekáč s rozehřátým máslem a necháme kynout. Vložíme do trouby a upečeme.

Zpět na obsah

Výborné langoše od ségry:

1 kg hladké mouky, 250 ml zakysané smetany, 42 g droždí, špetka cukru, půl lžičky jedlé sody, špetka soli, asi 350 ml mléka.
Do mouky uděláme důlek, nadrobíme droždí, pocukrujeme, zalijeme částí vlahého mléka a nacháme vzejít. Pak přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Těsto lze uchovat v ledničce dobře přikryté a péct langoše na pokračování. Z vykynutého těsta ukrajujeme kousky lžící, prsty těsto roztáhneme na placku a smažíme na oleji. Potíráme tím, co kdo rád: česnek, tatarská omáčka, kečup, strouhaný sýr, ale lze i na sladko.
Zpět na obsah

Česnekové buchty:

Těsto: 1 kg hladké mouky, 2 hrsti polohrubé mouky, 1 lžíce soli, 1 lžíce cukru, 1 dl oleje, 1/2 l mléka, 2 kostky droždí, 1 vejce.
Náplň: 250 g másla nebo Hery, 10-15 stroužků česneku, 1 lžička soli. Na potření 1 vejce.
Vypracujeme hladké nelepivé kynuté těsto, rozdělíme na 2 části. Každou část potřeme náplní, zatočíme do rolády, nakrájíme na trojúhelníky cik cak: / \ / \ / \. Nandáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. Příprava náplně: změklé máslo smícháme s drceným česnekem a solí. Jsou výborné. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz
Zpět na obsah

Roláda z toastového chleba:

Tmavý toastový chléb, zakysaná smetana, šunka nebo výrazný salám nebo anglická slanina, tavené sýry, pomazánkové máslo, česnek, naložená kapie, strouhaná kyselá okurka, sůl.
Z plátků chleba odkrojíme kůrky, položíme na alobal dvě řady po třech ( 3x2 ) těsně vedle sebe, potřeme smetanou, poklademe uzeninou, z ostatních ingrediencí ušleháme pomazánku, na třeme na uzeninu a pomocí alobalu smotáme do rolády, zabalíme do alobalu a necháme aspoň 2 hod. v ledničce. Pak vybalíme a krájíme na plátky. Tato dobrůtka má mnoho chuťových variací: pomazánkové máslo může být s jakoukoliv příchutí, tavené sýry rovněž, místo sterilované kapie je vhodná čerstvá paprika nakrájená na drobné kostičky a pod. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz
Zpět na obsah

Cuketová hlavička:

80 dkg cukety nastrouhané a vymačkané, 20 dkg měkkého salámu na kostičky, 20 dkg strouhaného sýra, 2 cibule, 3/4 sklenky oleje, 2 sklenky polohrubé mouky, česnek, sůl, pepř, majoránka, prášek do pečiva, 4 žloutky, sníh ze 4 bílků. Vše smíchat, vylít na vymazaný a strouhankou vysypaný hluboký plech a upéct do červena.
Zpět na obsah

Šátečky s Nivou:

Listové těsto rozválet, nakrájet rádlem na čtverce, do každého náplň z strouhané Nivy, trošky smetany a strouhané nebo jemně nakrájené šunky. Přehneme na polovinu, smáčkneme okraje, dáme na plech, potřeme rozkvedlaným vejcem, posypeme kmínem a upečeme do červena.
Zpět na obsah

Pizza šneky:

Listové těsto rozválet, položit plátky sýra, na ně plátky šunky, lehce posypat kořením gyros, zatočit pevně do rolády, nakrájet na kolečka, nandat na plech vyložený papírem na pečení řeznou plochou nahoru. Potřít vejcem, navrch kápnout trochu kečupu a posypat strouhaným sýrem. Upéct v dobře vyhřáté troubě do červena. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz
Zpět na obsah

Závin s kysaným zelím:

Listové těsto rozválet, poklást plátky šunky, posypat vymačkaným kysaným zelím, zatočit, položit na plech, potřít vejcem a posypat kmínem. Upéct do červena. Je moc dobrý teplý i studený.
Zpět na obsah

Slaný beránek:

Těsto: 300 g polohrubé mouky, 1 dl oleje, 1 dl vody, 1 vejce, sůl, 1/2 lžičky prášku do pečiva.
Náplň: 2-3 pórky, 2-3 vejce, 200 g krájené šunky, 3 lžíce smatany, sůl, vegeta, máslo.
Ze surovin vytvoříme těsto a necháme odležet. Na másle lehce osmahneme pórek nakrájený na kolečka, necháme vychladnout. Každý plátek šunky stočíme do ruličky a nakrájíme na kolečka. Z těsta vytvarujeme plochý tvar beránka ( jako koláč ) se zvýšeným okrajem, pokryjeme pórkem a spirálkami šunky, zalijeme vejci rozmíchanými ve smetaně, kořeníme a upečeme.
Zpět na obsah

Cuketové koblihy:

Těsto: 1,5 hrnku jemně strouhané cukety, 3 hrnky hladké mouky, 1 vejce, sůl, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička cukru, 1/2 kostky droždí.
Náplň: 100 g taveného sýra, 100 g nivy, 100 g eidamu, hrst ořechů, 2 stroužky česneku, 2 cm široký plátek cukety.
Droždí mícháme s cukrem, až vznikne kašička. Přidáme vše ostatní a vypracujeme tuhé těsto, které necháme kynout. Těsto kynutím zřídne. Na náplň rozsekáme ořechy a česnek, nastrouháme nivu a eidam, nadrobno nakrájíme cuketu. Smícháme. Z těsta tvoříme placičky, dáme lžičku náplně, uzavřeme a smažíme jako koblihy. Jednodušší a zdravější je vytvořit koláčky, poklást náplní a upéct v troubě. Jsou výborné. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz
Zpět na obsah

Zeleninová bublanina:

Zvětšit Těsto: 4 vejce, 500 ml mléka, 250 g polohrubé mouky, pepř, sůl, 100 g anglické slaniny.
Náplň: 1 střední lilek, 3 malé cuketky, 3 různobarevné papriky, asi 10 malých třešňových rajčátek, 2 cibule, 1 stroužek česneku, petrželka, olivový olej, 100 g parmazánu.
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme na kousky nakrájený lilek, cukety a papriky a chvíli restujeme, zelenina musí zůstat trošku křupavá. Necháme trochu vychladnout. Na jiné pánvi do křupava osmahneme slaninu nakrájenou na plátky. Žloutky rozkvedláme s mlékem, solí a pepřem, vmícháme mouku a tuhý sníh z bílků. Plech vyložíme papírem na pečení, poklademe slaninou, nasypeme zeleninovou směs, poklademe rajčaty na kolečka, zalijeme těstem, posypeme petrželkou a strouhaným sýrem a upečeme v troubě vyhřáté na 200°C.
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Anglické bagetky:

Zvětšit Suroviny:400g kefíru nebo podmáslí, 100ml vody, 50g sádla, 2-2,5 lžičky soli, 2 lžičky drceného kmínu, lžička sušeného česneku, 800g hladké mouky (dala jsem půl na půl hladkou a celozrnnou), 2 lžičky cukru, kostka (42g) droždí. Na potření vejce, na oblohu plátky anglické slaniny a strouhaný tvrdý sýr.
Postup:Do pekárny dáme suroviny podle předpisu a zapneme program Těsto. Hotové těsto znovu na vále propracujeme, rozdělíme asi na 8 kusů, utvoříme bagety a na plechu dáme kynout.Nakynuté potřeme vejcem, poklademe plátky slaniny, posypeme sýrem a dáme upéct do vyhřáté trouby.
Poznámka: Je to těsto velice příjemné na omak, určitě by se z něj daly upéct i rohlíky, veka nebo cokoliv jiného....a nádherně voní.Hotové bagety jsou dobré a syté. Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Škvarkové placky rodinné:

Zvětšit Ingredience: 500 g polohrubé mouky, hrst nemletého máku, sůl, 1 prášek do pečiva, 250 g mletých škvarků, případně 2 lžíce sádla nebo oleje podle mastnoty škvarků, vlažné mléko dle potřeby
Postup přípravy: Na vále uhněteme těsto, tvoříme placičky a klademe na plech. Plech nemusíme vymašťovat, těsto je mastné.
Pečeme do zlatova. V půli pečení placičky otočíme.Zdroj: www.recepty.cz

Zpět na obsah

Špenátová roláda:

Zvětšit Ingredience: 1 kostka mraženého špenátového protlaku, 4 žloutky, ze 4 bílků sníh, 3 vrchovaté lžíce hrubé mouky, špetka prášku do pečiva, sůl
Náplň: 250g měkkého tvarohu, 100g strouhané nivy nebo ementálu, 200g zakysané krémovité smetany, kapie, 3 stroužky česneku, sůl
Postup: Rozmrzlý špenát vymačkáme a smícháme se žloutky, moukou s práškem do pečiva a sněhem z bílků. Osolíme a rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme ve vyhřáté troubě ( asi 200°C ) 10 - 15 minut. Upečený plát překlopíme na čistý papír na pečení, papír na kterém se pekl sloupneme, položíme zpátky a celé srolujeme i s oběma papíry. Po vychladnutí rozvineme, potřeme náplní ( pro oko můžeme přidat proužky červené papriky ) připravenou ušleháním všech přísad a opět srolujeme. Dáme vychladit do ledničky a krájíme na plátky.
Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz
Zpět na obsah

Roládky z toustového chleba:

Zvětšit Ingredience: toustový chléb světlý nebo tmavý
Na potření: pomazánkové máslo bez příchuti nebo s příchutí, měkký tvaroh, tavený sýr, pesto, ajvar, majonéza...
Náplň: plátky šunky, plátky sýra, hranolky ovoce (broskve, jahody, jablka), hranolky zeleniny (paprika, rajčata, kyselé okurky, opečené plátky lilku nebo cukety...), listový salát, roketa, krabí tyčinky, vejce na tvrdo...
Na ozdobu: sekané bylinky (máta, rozmarýn, meduňka...), vařená sekaná vejce, různá semínka a oříšky
Postup přípravy: Na sladké roládky se více hodí světlý chléb, na slané ten tmavý. Toustovým plátkům odkrojíme kůrku a na pevné podložce (prkénko) s potravinovou fólií každý plátek rozválíme válečkem na placičku. Chléb tím zhutní. Potřeme zvolenou pomazánkou (jen tenkou vrstvičku a pokud vrstvíme více náplní na sebe, je lépe každou náplň potřít znovu), poklademe náplní, zatočíme každý plátek zvlášť, potřeme i svrchu a obalíme ve zvoleném zdobení. Dáme vychladit. Můžeme ještě překrojit na menší kousky - sousta.Výborné jako pohoštění.
Příklad:
1) ochucené pomazánkové máslo, list salátu, plátek šunky.
2) ajvar, pečené plátky lilku, sušené rajče z nálevu.
3) sladký tvaroh, ovoce, doplnit zmrzlinou.
4) pesto s majonézou, krabí tyčinka.
Sami jistě vytvoříte spoustu svých kombinací.
Inspirace: na Labužníku jsem našla v diskuzi odkaz na knihu Thomase Cloueta Minirolky a ukázky z knihy se mi líbily, tak jsem si to upravila pro moje chudé české podmínky. Ale opravdovým labužníkům doporučuju tvořit podle originálu.
Zpět na obsah

Tortilly á la pizza:

Zvětšit Suroviny:Tortilly, pesto nebo ajvar, jarní cibulka, plátky šunky, plátky sýra, olej.
Postup: Tortilly lehce potřeme z obou stran olejem, položíme na plech, vrchní stranu potřeme pestem nebo ajvarem, poklademe kolečky jarní cibulky, plátky šunky a sýra a zapečeme v troubě.


Zpět na obsah

Farmářský chléb:

Zvětšit 500 g hladké mouky, 500 g žitné celozrnné mouky, 250 g polohrubé mouky, 1 kostka droždí, 1,5 lžíce octa, 1,5 lžíce soli, 2 lžíce drceného kmínu, asi 750 ml vlažné vody. Já jsem ještě přidala 3 lžíce žitného kvásku.
Mouky smícháme s kořením. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, ocet a kvásek a nalijeme na moučnou směs. Vypracujeme tužší těsto, během kynutí ho 1-2x "přetužíme". Pak rozdělíme na 4 díly, utvoříme bochníčky, položíme na pomoučněný plech, necháme přikryté kynout. Poté potřeme vodou a posypeme kmínem. Vkládáme s kastrůlkem vody do trouby vyhřáté na 220°C, po 10-15 minutách snížíme na 170°C a pečeme ještě asi 30 minut. Upečený zní na spodní straně na poklep dutě. Zdroj: TV pořad Kluci v akci.
Zpět na obsah

Sýrové rohlíčky s česnekem:

Zvětšit Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 200 g Hery, 100 g strouhaného sýra do těsta, 1 kostička droždí (42 g), lžička soli, 1 vejce, 1 dcl mléka.
Postup přípravy: Ze všech přísad vypracujeme na vále hladké těsto (neděláme kvásek, kvasnice jen rozdrobíme). Necháme 1/2 hodiny odpočinout. Rozdělíme na 6 dílů, každý díl rozválíme na kolečko a uděláme z něj 16 výsečí. Na každou dáme trochu utřeného česneku se solí a svineme do rohlíčku. Nenecháváme kynout, potřeme vajíčkem, posypeme solí, mákem, sezamem, sýrem, atd. a hned pečeme.
96 rohlíčků = 2 plechy. Česneku padne nejméně 1 hlavička - čím více, tím lépe.
Zpět na obsah

Minilangoše:

Zvětšit Suroviny:1 bílý jogurt, polohrubá mouka, sůl, jedlá soda.
Postup:Do mísy vyklopíme bílý jogurt, prázdný kelímek dvakrát naplníme polohrubou moukou a přidáme do mísy, doplníme lžičkou jedlé sody a přiměřeně soli. Vypracujeme těsto, které se nelepí na mísu, vyklopíme na vál a vyválíme slabou placku. Formičkou, nebo likérovou skleničkou vykrajujeme malá kolečka a smažíme na pánvi ve větší vrstvě oleje. Potíráme česnekem rozmíchaným v kečupu a zdobíme nastrouhaným sýrem. Výborné teplé i studené.
Zpět na obsah

Knedlíková pizza:

Zvětšit Suroviny:
Zbylé houskové knedlíky, 1 vejce, 50 g polohrubé mouky, 1 dl mléka, špetka soli, bazalka.
Náplň: malá brokolice, 50 g anglické slaniny, rajský protlak, oregano, cukr, sůl, česnek, 1/2 červené papriky, 1 mozzarella nebo jiný sýr.
Postup:
Brokolici spaříme vroucí vodou. Do protlaku rozmačkáme česnek, ochutíme solí a cukrem. Slaninu a papriku nakrájíme na proužky. Knedlík nakrájíme na tenká kolečka a rozložíme do formy, mezery také vyplníme. Z vejce, mouky, mléka a soli umícháme těstíčko a potřeme jím kolečka knedlíků. Na to rozetřeme ochucený protlak, poklademe brokolicí, slaninou a paprikou, ochutíme oreganem a bazalkou a zasypeme sýrem. Upečeme.
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Ciabatta:

Zvětšit Suroviny:
1. těstíčko: 1/2 lžičky sušeného droždí, 150 ml vody, 3 lžíce vlažného mléka, 1/4 lžičky cukru, 150 g pšeničné chlebové mouky.
2. těsto: 1/2 lžičky sušeného droždí, 250 ml vody, 1 lžíce olivového oleje, 350 g pšeničné chlebové mouky, 1 1/2 lžičky soli.
Postup:
Z ingrediencí na 1. těstíčko umícháme řídkou kašičku a necháme 12 hodin, nejlépe přes noc, nakynout. Pak k tomuto těstíčku přidáme ingredience č. 2 a vařečkou vypracujeme hladké, lepivé, řidší těsto, nelekneme se toho, je to tak správně. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout aspoň 3 hodiny. Poté těsto stěrkou rozdělíme na dvě části, každou vyklopíme na hodně moukou posypaný plech, ruce si pořádně namoučníme a snažíme se velmi jemně vytáhnout těsto do délky, musíme s ním zacházet opatrně, abychom nevyhnali vzduchové bubliny. Pokud se nám těsto hodně rozlije do stran, můžeme ho podélně překlopit v polovině, v tom případě je lépe, máme-li pod ním pečící papír. Necháme nezakryté ještě asi 20 minut kynout, mezitím rozehřejeme troubu na 220°C a dospod dáme hrneček s vodou. Pak obě ciabatty upečeme. Upečené zní na poklep dutě. Recept není vhodný pro domácí pekárnu.
Poznámka:
Zdroj: kniha Chléb připravený ručně nebo v domácí pekárně
Cituji: "Ciabatta (="trepkový" chléb) svým tvarem připomíná velmi ošlapané trepky. Prodloužená doba kynutí a hodně tekutiny dávají vzniknout velmi lehkému chlebu s ojediněle porézní strukturou."
Zpět na obsah

Plněná focaccia:

Zvětšit Suroviny:
Těsto: 350 ml vody, 3 lžíce olivového oleje, 1 1/2 lžičky soli, 500 g hladké mouky, 2 lžičky sušeného droždí nebo 1/2 kostky čerstvého.
Náplň 1: gorgonzola nebo jiný sýr s modrou plísní, mozzarella, špenátové listy.
Náplň 2: naložená sušená rajčata, bazalka, mozzarella.
Kromě toho: olivový olej na pokapání, hrubá sůl a čerstvý rozmarýn.
Postup:
Z ingrediencí na těsto vznikne hladké měkké těsto, které necháme vykynout (může nám pomoci pekárna). Vykynuté rozdělíme na dvě části, jednu dáme stranou, druhou vyválíme na ovál, polovinu těsta poklademe náplní, přiklopíme druhou půlkou těsta, čímž vznikne kapsa. Stejně naložíme s odloženou půlkou těsta. Pořádně přimáčkneme okraje a necháme aspoň 20 minut nakynout. Pak prstama do těsta uděláme důlky, nakapeme do nich olej (použila jsem ten z rajčátek) a povrch ozdobíme hrubou solí a rozmarýnem. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C do zrůžovění. Krájíme jako koláč na díly.
Zdroj: kniha Chléb připravený ručně nebo v domácí pekárně, upraveno.
Zpět na obsah

Pitta chleby:

Zvětšit Suroviny:
500 g hladké mouky (125 g můžete nahradit celozrnnou), 300 ml vody, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky cukru, 2 lžičky sušeného droždí nebo 1/2 kostky čerstvého.
Náplň podle chuti - šunka, sýr, salát, rukola, dresinky, rajčata, cottage sýr,...
Postup:
Z ingrediencí vypracujeme těsto (pomohla mi pekárna), po vykynutí rozdělíme na 8 bochánků, které potřeme olejem a znovu necháme nakynout. Pak každý rozválíme na placku. Plechy na pečení posypeme moukou, dáme na 5 minut nahřát do horké trouby (220°C), pak na ně rychle přesuneme placky a upečeme v troubě. Placky se nafouknou. Pečeme krátce, aby se nevysušily. Ihned po vytažení z trouby zabalíme do utěrky, aby kůrka zůstala měkká a placky neokoraly. Zchladlé placky lze ohřívat pokropené vodou v troubě nebo mikrovlnce.Plníme podle chuti každého. Kapsu prořízneme a naplníme nebo náplň do teplé placky zabalíme.
Poznámka: Zdroj: kniha Chléb připravený ručně nebo v domácí pekárně.
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Koláč s uzenými šproty:

Zvětšit Suroviny:
1/2 (=asi 200 g) listového těsta, 1 řapík celeru, 4 rajčata nebo cherry rajčátka, 2 vejce, 1 lžíce plnotučné hořčice, oregano, 2 konzervy uzených šprotů, kapary (nemusí být), pepř, chilli, citronová šťáva, cibule, 4 stroužky česneku, 200 g blaťáckého zlata nebo jiného sýra (chedar).
Postup:
Těsto rozválíme a položíme na suchý plech. Rajčata a celer očistíme a nakrájíme (řapík celeru oloupeme). Sýr nastrouháme nahrubo. Vejce rozklepneme, promícháme s hořčicí, kořením, drobně krájenou cibulí a prolisovaným česnekem. Směsí potřeme rozválené těsto, poklademe zeleninou, okapanými šproty, rybičky pokapeme citronem, mezi ně nandáme kapary a zasypeme sýrem. Pečeme v troubě vyhřáté na 220°C asi 10-15 minut.
Poznámka: Inspirace: TV pořad Kluci v akci, upraveno.
Zpět na obsah

Nivové kremrole:

Zvětšit Suroviny:
1 balíček listového těsta, 100 g nivy, 1 kelímek bílého jogurtu, 1 lžíci nakrájené pažitky, sůl, hl. m. na vál, tuk na pomazání trubiček
Postup:
Těsto rozválíme na plát, nakrájíme na proužky a navineme na tukem pomazanou trubičku, položíme na plech s papírem na pečení, potřeme vejcem, posypeme sez. semínkem a pečeme při 200 stupních asi 10 minut. Nivu nastrouháme, promícháme s jogurtem a pažitkou, dosolíme. Vychladlé trubičky stáhneme a naplníme nivou.
Zpět na obsah

Slané vafle:

Zvětšit Suroviny:
4 vejce, 200 ml světlého piva, 300 g polohrubé mouky, sůl, pepř, mletá paprika, bylinky podle chuti. Na obložení: anglická slanina nebo šunka, strouhaný sýr.
Postup:
Žloutky rozmícháme s pivem, kořením, bylinkami a moukou a vmícháme tuhý sníh z bílků ušlehaných se špetkou soli. Ve vaflovači pečeme vafle, na upečené dáme sýr, zakryjeme slaninkou a ještě chviličku zapečeme. Při pečení je trochu cítit pivo, ale v upečených už ne.
Zpět na obsah

Taštičky s kyselým zelím:

Zvětšit Suroviny:
listové těsto, kvalitní chuťově výrazný suchý salám (Vysočina, Poličan, Herkules, chorizo,...), kysané zelí, vejce, kmín, mouka na vál.
Postup:
Na válu rozválíme listové těsto, nakrájíme na větší obdélníky (18x9cm), na jednu polovinu každého obdélníku položíme kolečka salámu, hromádku vymačkaného zelí, přiklopíme druhou polovinou těstového obdélníka, přimáčkneme okraje, povrch potřeme vejcem, posypeme kmínem a upečeme v horké troubě (220°C).
Zpět na obsah

Pizza s novými bramborami:

Zvětšit Suroviny:
Oblíbené těsto na pizzu, 300 g nových brambor, 4 jarní cibulky, 150 g sýra (dala jsem směs Nivy a eidamu, ale byl by dobrý i nějaký výraznější), 100 g anglické slaniny, sůl, pepř, bazalkové pesto (mohlo by být i rajčatové), cherry rajčátka.
Postup:
Připravené těsto položíme na olejem potřený plech nebo jím vyložíme formu na pizzu. Pokapeme olejem, zakryjeme a necháme kynout. Omyté brambory nakrájíme na tenké plátky a asi 4 minuty je povaříme v osolené vodě. Scedíme. Pizzu potřeme pestem, poklademe okapanými bramborami, podle chuti osolíme a opepříme, zasypeme nakrájenou jarní cibulkou a rozpečenou slaninkou, půlenými rajčátky a strouhaným nebo drobně nakrájeným sýrem. Pečeme v troubě na 200°C, dokud náplň nezezlátne.
Zpět na obsah

Briošky z odpalovaného těsta:

Zvětšit Suroviny:
Těsto: 1/4 l vody, 80 g másla, špetka soli, 140 g celozrnné mouky (měla jsem špaldovou), 3 vejce.
Náplň A: Niva, máslo, tavený sýr, koňak nebo hruškovice, vlašské ořechy, hrušky (v zimě třeba sušené pokrájené fíky nebo datle).
Náplň B: žervé, máslo, křen nebo krenex, šunka, hroznové víno.
Postup:
Briošky: v hrnku svaříme vodu, máslo a sůl. Do vroucího vsypeme najednou všechnu mouku a za stálého míchání pořádně propaříme, až je z mouky tuhá koule a na dně hrnku se dělá bělavý povlak. Necháme vychladnou. Šlehačem zašleháme postupně jedno vejce po druhém (další přidáme, až je to předchozí pořádně zapracované). Na tukem potřený nebo papírem na pečení vyložený plech tvoříme pomocí dvou lžiček malé bochánky. Pečeme v předehřáté troubě na 220°C 10 minut, pak snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších 10 minut, troubu neotvíráme, aby pečivo nekleslo. Správně upečené nesmí být uvnitř mokré. Vlažné briošky rozkrojíme, necháme zcela vychladnout, naplníme a podáváme.
Náplň A: Nastrouhanou nivu, tavený sýr a změklé máslo našleháme do pěny, zakápneme koňakem, přidáme posekané ořechy, kousky ovoce a promícháme. Naplníme do rozkrojených briošek a dozdobíme jádrem ořechu a kouskem ovoce.
Náplň B: Žervé, máslo a strouhaný křen vyšleháme do pěny, naplníme do briošek, vložíme plátek šunky a kuličku vína.
Zpět na obsah

Závin s bramborami:

Zvětšit Suroviny:
1 listové těsto, asi 1/2 kg vařených brambor, asi 250 g vařeného uzeného masa, zakysaná smetana, měkký tvaroh, 3 lžíce křenu, kus pórku, sůl, pepř, tymián.
Mléko, hrubá sůl a sezam na povrch.
Postup:
Brambory nakrájíme na plátky. Pórek nakrájený na kolečka spaříme ve vroucí vodě, zchladíme a necháme okapat. Smícháme zakysanou smetanu s tvarohem (víc tvarohu než smetany), křenem a pórkem a dochutíme. Těsto rozválíme, položíme vrstvu osolených, opepřených a tymiánem poprášených brambor, na to dáme smetanu, pak plátky uzeného masa, uzavřeme a dobře přitiskneme. Potřeme mlékem a na povrchu nožem uděláme několik šikmých zářezů. Posypeme lehce hrubou solí a sezamem (můžeme i zbytkem strouhaného sýra) a upečeme dočervena.
Podáváme se salátem.
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde

Zpět na obsah

Koláč z bramborového těsta:

Zvětšit Suroviny:
Těsto: 500 g brambor, 2 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 8 lžic hl. mouky
Náplň: 1 menší cibuli, 2 nožičky párků, 3OO g šunky, 5 lžic kompotované kukuřice , 1 rajče, 1/2 kapie, 3 vejce, 100 ml mléka, sůl, pepř, olej
Postup:
Těsto: Brambory očistíme, nakrájíme na kostičky a uvaříme do měkka. Uvařené brambory dobře rozšťoucháme, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme měkké nelepivé těsto, které rozválíme a vyložíme s ním vymazanou a vysypanou formu na nízké koláče ( např. na quich ). Těsto propícháme vidličkou a dáme na 20 minut péct při 180°C.
Náplň: Na troše oleje osmažíme cibulku, přidáme pokrájené uzeniny, kukuřici, rajče, papriku a vše osolíme a opepříme. Směs vysypeme na předpečený korpus a zalijeme směsí mléka a vajíček. Pečeme dalších 20- 30 minut při 180°C- můžeme přikrýt alobalem.
Zpět na obsah

Pizza s rukolou:

Zvětšit Suroviny:
Oblíbené těsto na pizzu: 500 g hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje, 1 kostka čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného, 2 lžičky soli, 2 dl vody.
Sugo pomodoro (rajčatová omáčka) - existuje mnoho variant, lze koupit hotové nebo udělat: na oleji podusíte nakrájenou šalotku a rozmačkaný česnek, přidáte loupaná rajčata - klidně z plechovky, můžete kolečka oliv a hlavně bylinky: oregano, tymián, bazalku a povaříte zvolna do zhoustnutí.
Dále:
prosciutto, cherry rajčátka, mozzarella, rukola .
Postup:
Vykynuté těsto rozprostřete na plech, natřete na něj sugo, položte plátky prosciutta, půlky rajčátek, nakrájenou mozzarellu a pečte v troubě vyhřáté na 220°C asi 20-25 minut. Na horkou rozložte omytou a okapanou rukolu a trochu přimáčkněte. Podávejte ihned.
Zpět na obsah

Tortilly:

Zvětšit Suroviny:
500 g hladké pšeničné mouky, 100 g sádla, 1 zarovnaná čajová lžička soli, 280 ml horké vody.
Postup:
Do mísy dáme mouku, změklé sádlo a sůl, zalijeme horkou vodou a vypracujeme měkké, heboučké a nelepivé těsto. Můžeme ho vypracovat ručně nebo hnětacími háky nebo v pekárně na program Těsto bez kynutí a předehřevu. Hotové těsto rozdělíme na 10-12 kousků, z kterých vytvoříme kuličky. Rozvalujeme hodně tence na silikonovém vále nebo si na obyčejný vál dejte papír na pečení, abyste nemuseli podsypávat moukou. Vyválejte pokud možno co nejpravidelnější kruhy podle velikosti vaší teflonové pánve. Pečeme nasucho, prudce a krátce, po každé straně asi 30-45 sekund, jen co se vytvoří růžové puchýřky, hned otočíme a po upečení z druhé strany ihned vložíme mezi přeloženou utěrku, aby neztvrdly. Hotové tortilly, pokud zbydou, ohříváme potřené z obou stran vodou jen chvilinku v mikrovlnce nebo v troubě na suchém plechu též potřené vodou, aby neztvrdly. Plníme podle chuti a možností.
Poznámka: Těsto je úžasně tvárné, vůbec se nelepí. Tortilly zvládly udělat i děti na kroužku vaření, který vedu, takže to opravdu není nic složitého. O cenové výhodnosti ani nemluvím :)
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde

Zpět na obsah