Sladká jídla


Najdi na této stránce:

O B S A H
Ochucené vločky
Mrňousky
Bramborové placky
Kypré podmáslové lívanečky
Těstoviny na sladko
Rýžový nákyp s meruňkami
Tvarohové koblížky
Těsta na ovocné knedlíky 
Jablka smažená v palačinkovém těstíčku
Jablečné knedlíky
Zámecké pralinky
Náplně do palačinek
Knedlíčky Rafaello 


Ochucené vločky:

1 balíček ovesných vloček, půl plechovky kondenzovaného sladkého mléka Salko, 3/4 hrnku cukru, 3 lžíce oleje. Promíchat, dát na plech potřený olejem, pražit v troubě, průběžně míchat. Po vychladnutí přidat rozinky, oříšky, kokos. Nasypat do sklenic a dobře uzavřít proti vlhkosti. Na snídani nasypat trochu na misku a zalít mlékem nebo jogurtem. Zdobit čerstvým ovocem.
Zpět na obsah

Mrňousky:

1/4 kg měkkého tvarohu, 1 vejce, 1 lžíce oleje, od oka polohrubou mouku ( když se těsto lepí, je málo mouky ). Rukama namazanýma olejem děláme malé kuličky asi 3 cm v průměru, vaříme v osolené vodě asi 5 minut. Poléváme rozmačkaným ovocem s cukrem nebo i přesnídávkou.
Zpět na obsah

Bramborové placky:

Uvařené studené brambory nastrouháme, přidáme vejce, sůl a polohrubou mouku tak, aby těsto nebylo lepivé. Z těsta utvoříme šišku, krájíme kolečka a každé rozválíme na kulatou placku velikosti podšálku. Placky pečeme na plátech plotny nebo je narovnáme na suchý plech a pečeme v troubě po obou stranách. Upečené mažeme rozpuštěným máslem a povidly nebo pomaštěné sypeme mletým mákem a cukrem.
Zpět na obsah

Kypré podmáslové lívanečky:

1/2 l podmáslí, 2 vejce, 3 lžíce pískového cukru, asi 200 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku prdopeče. Vše rozkvedláme a hned na rozpáleném lívanečníku pouze vytřeném tukem pečeme lívance. Sypeme skořicovým cukrem a zdobíme bílým jogurtem. Můžeme také potřít povidly nebo marmeládou a zdobit ušlehanou šlehačkou. Nebo polít čokoládovým jogurtem.
Zpět na obsah

Těstoviny na sladko:

Široké nudle nebo kolínka ( i celozrnná ) uvaříme v osolené vodě nebo mléce do měkka. Scezené podáváme s :
1) strouhaný tvrdý tvaroh+cukr+máslo
2) mletý mák+cukr+máslo
3) na másle osmažená strouhanka+cukr+máslo
4) strouhané oříšky + cukr+máslo ( můžeme nastavit strouhankou )
5) strouhaný perník +cukr+máslo
6) strouhaný perník+omáčka z povidel ( rozvařit s troškou vody, rozinkami, sekanými ořechy a špetkou skořice )
7) promíchat s měkkým tvarohem, 1 práškovým vanilkovým pudinkem, 3 vejci, 4 velkými jablky na kostičky, kokosem nebo skořicí, cukrem dle chuti. Dát do máslem vymazané formy a zapéct.
Zpět na obsah

Rýžový nákyp s meruňkami:

200 g rýže, 500 ml mléka, 200 g měkkého tvarohu, 30 g másla, 2 vejce, 3 lžičky moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, meruňkový kompot. Z přebrané propláchnuté rýže a mléka uvaříme hustou kaši. Dáme pozor, aby se nám mléko nepřipálilo. Máslo utřeme se žloutky a cukrem a smícháme s prochladlou kaší a tvarohem. Lehce přimícháme sníh z bílků. Do máslem vymazaného pekáčku vrstvíme kaši a okapané meruňky. Zapečeme do růžova.
Zpět na obsah

Tvarohové koblížky:

250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 140 g polohrubé mouky, 6 lžic mléka, 1/2 prdopeče. Vytvoříme těsto, na talíř si připravíme ze 3 lžic moučkového cukru a 2 lžiček mleté skořice sypání. Na pánvi rozehřejeme olej, lžící nabíráme těsto a na pánvi trochu zploštíme. V oleji opékáme z obou stran malé kobližky, které po odsátí tuku na ubrousku obalíme ve skořicovém cukru. Podáváme s kakaem.
Zpět na obsah

Těsta na ovocné knedlíky:

Zvětšit 1)kynuté: 500 g hrubé mouky, 20 g droždí, 1 vejce, lžíce cukru, špetka soli, vlažné mléko.
Do decilitru mléka rozkvedláme droždí, 2 lžíce mouky a cukr a necháme vzejít.Zbytek mouky promícháme se solí, vzešlým kváskem, vejcem a pomocí mléka vymícháme pružné těsto, které se nelepí. Po vykynutí tvoříme placičky, zabalíme ovoce, necháme ještě kynout a vaříme nejlépe v páře (nebo ve vařící vodě) 5-7 minut. Náplň: meruňky, borůvky, povidla, jahody, třešně, jablka, spařená reveň,…
2) tvarohové:250 g měkkého tvarohu, 4 vrchovaté lžíce hrubé mouky, 1 žloutek, 1 vejce,špetka soli, 1/4 lžičky prášku do pečiva. Tvaroh rozmíchat s vejcem, žloutkem a solí. Mouku s prdopečem. Oboje smísit v těsto. Lžící ukrajovat malé kousky, plnit ovocem, zabalit a vařit 5 minut. Náplň: jahody, rybíz, jablka,…
3) bramborové:400 g studených vařených oloupaných brambor, 1 vejce, 180 g hrubé mouky,špetka soli.Brambory nastrouhat, smíchat s ostatním. Vytvoříme váleček, krájíme kolečka, rozplácneme na placičku, dáme náplň, zabalíme. Vaříme asi 5 minut. Náplň: švestky nebo 1/2 ryngle.
4) bramborovo - tvarohové: děláme jako bramborové, jenom brambory nastavíme 250 g měkkého tvarohu, musíme dát přiměřeně víc mouky. Náplň: švestky.
5) odpalované: 1/4 l mléka, 20 g másla, 130 g hrubé mouky, 2 žloutky, špetka soli.Dáme vařit osolené mléko s máslem. Do vařícího vsypeme najednou všechnu mouku a rychle vymícháme těsto a ještě na mírnějším plemeni propařujeme,až se nechytá a je kompaktní. Odstavíme a do prochladlého postupně zašleháme žloutky. Zabalené knedlíky vaříme asi 5 minut. Náplň: jahody nebo 1/2 meruňky.
Zpět na obsah

Jablka smažená v palačinkovém těstíčku:

1/8 l mléka, 3 lžíce polohrubé mouky, lžička cukru, 1 vejce, špetka soli. Do tohoto těstíčka namáčíme oloupaná, vyjádřincovaná a na plátky nakrájená jablka a smažíme v oleji. Na talíři sypeme skořicovým cukrem.
Zpět na obsah

Jablečné knedlíky:

1/2 kg oloupaných nahrubo nastrouhaných jablek, 13-15 dkg dětské krupičky, špetka soli. Smíchat a nechat 2-3 hodiny odpočinout, aby krupička nabobtnala. Vytvoříme 10-12 knedlíků, vhodíme do vroucí vody a 10 minut vaříme. Na talíři omastíme, pocukrujeme a posypeme skořicí.
Zpět na obsah

Zámecké pralinky:

Těsto na bramborové knedlíky v prášku zpracovat s vodou a jedním vejcem podle návodu na sáčku. Nechat 5 minut odpočívat. Do kousků těsta balit rumové pralinky, vařit v páře na tukem potřeném pařníčku asi 15 minut. Horké obalit v drcených lupíncích s příchutí medu a arašídů. Omastit nebo polít horkou ovocnou omáčkou ( malinová…)
Zpět na obsah

Náplně do palačinek:

1) zavařenina
2) tvaroh+žloutky+cukr+rozinky+trochu mléka
3) tvaroh+čerstvé rozmačkané jahody nebo maliny+cukr
4) jablka dušená s rozinkami a skořicí. Sypat pocukrovanými mletými ořechy
5) čokoláda nebo nugátový krém
6) zmrzlina+kompot nebo ovocná pěna
7) zmrzlina+šlehačka
8) pribináček nebo přelít řídkým zchladlým pudinkem
Zpět na obsah

Knedlíčky Rafaello:

Zvětšit Suroviny:
Kaše: 1/2 l mléka, 200 g jemné (dětské) krupice, špetka soli.
Těsto: zchladlá kaše, 300 g hrubé mouky, 2 vejce, 30 g moučkového cukru.
Náplň: 200 g bílé čokolády
Posyp: kokos, mleté mandle, moučkový cukr, máslo
Postup:
Z mléka, krupice a soli uvaříme hustou kaši a necháme zchladnout. Pak přidáme mouku, vejce, cukr a vypracujeme těsto. Podle potřeby můžeme přidat trošičku mléka nebo naopak mouky, aby se těsto nelepilo. Rozdělíme na kousky a do každého zabalíme kostičku bílé čokolády. Vaříme 8-10 minut. Hotové obalíme v kokosu a na talíři posypeme mletými mandlemi, troškou cukru a pokapeme rozpuštěným máslem.
Zdroj: nějaký časopis, ale už nevím jaký
Zpět na obsah