Saláty

     

Najdi na této stránce:

O B S A H
Kuřecí salát I.
Kuřecí salát II.
Kuřecí salát II.
Rybí salát I.
Rybí salát II.
Rybí salát III.
Sýrový salát I.
Sýrový salát II.
Rýžový salát I.
Rýžový salát II.
Rýžový salát III.
Fazolový salát I.
Fazolový salát II.
Fazolový salát III.
Fazolový salát IV.
Čočkový salát I.
Čočkový salát II.
Vlašský salát na chlebíčky levný
Vlašský salát speciál
Salát z krabích tyčinek
Houbový salát
Siláž
Tlačenkový salát
Těstovinový salát I.
Těstovinový salát II.
Těstovinový salát III.
Cibulový salát
Zelný salát I.
Zelný salát II.
Ředkvičkový salát I.
Ředkvičkový salát II.
Celerový salát
Květákový salát
Jarní salát
Z červené řepy I.
Z červené řepy II.
Rajčatový salát
Salát z grilované cukety s parmazánem 
Těstovinový salát 
Salát s hovězím masem a fritovanou červenou řepou 
Celerový salát s kuřetem a grepem 
Z pečených ředkviček 
S grilovanými hruškami 
S grilovacími klobáskami 
Celerová remuláda 
Mozzarella na salátu 
Salát se špeclemi 
Cizrnový salát 
Melounový salát 


Kuřecí salát I:

1 grilované nebo pečené kuře, 150 g sterilovaného celeru, 75 g jader vlašských ořechů, 200 g majolky, 1 dl šlehačky ušlehané bez cukru, citron, worčestr, sůl, pepř. Podávat na listech hlávkového salátu, zdobit ředkvičkou, rajčetem, kolečkem citronu.
Zpět na obsah

Kuřecí salát II:

Maso z pečeného kuřete, cibulka, vejce natvrdo, sterilované žampiony, vařený nebo sterilovaný celer, majolka, sůl, pepř, citron.
Zpět na obsah

Kuřecí salát III:

Kuřecí maso tepelně upravené, bílý jogurt, ananasový nebo broskvový kompot, pomeranč, jablko, bílé víno ( nemusí být ), citron, sůl, bílý pepř.
Zpět na obsah

Rybí salát I:

2 zavináče nakrájet na kousky, cibulka, oloupané jablko, sterilovaná okurka, vařené studené brambory, vejce natvrdo, můžeme i rajče. Zálivka: ocet, hořčice obyčejná, pepř, olej, sůl, voda nebo majolka. Nechat rozležet, podávat s tmavým chlebem.
Zpět na obsah

Rybí salát II:

Uzená makrela, cibule, vejce natvrdo, strouhaný sýr, sůl, pepř, hořčice, majolka.
Zpět na obsah

Rybí salát III:

1/2 l octa, 10 kuliček nového koření, 5 bobkových listů, 10 kuliček pepře, 4 cibule, 1 sklenice nakládaných okurek, 1 majolka, 1 tatarská omáčka, sůl, mletý pepř, 600 g filetů z mořské štiky nebo rybího filé, 2 l vody. Do hrnce nalijeme vodu a ocet, přidáme celý pepř, nové koření a bobkové listy. Přivedeme k varu, vložíme rybí maso a povaříme asi 5 minut. Do mísy vložíme okurky a cibuli nadrobno, zchladlou rybu, sůl, pepř, majolku a tatarku. Promícháme a necháme rozležet v ledničce asi 2 hodiny.
Zpět na obsah

Sýrový salát I:

200 g tvrdého sýra nastrouhat nahrubo, 200 g šunky nebo měkkého salámu na nudličky, 4 jablka, sůl, 2 lžíce citronové šťávy, pepř, 2 vejce natvrdo, majolka, 4 lžíce smetany nebo kondenzovaného mléka Tatra.
Zpět na obsah

Sýrový salát II:

100 g rozdrcené Nivy, 150 g Goudy nastrouhat, 3/4 kg jablek, 1 hlávkový salát, 2 lžíce sekaných vlašských ořechů, 1 vejce natvrdo, jakýkoliv hotový salátový dresink.
Zpět na obsah

Rýžový salát I:

Zbylá rýže sypká, vejce natvrdo, salám, sýr strouhaný, čalamáda, majolka, sůl, pepř.
Zpět na obsah

Rýžový salát II:

Vařená rýže, rybí konzerva i s nálevem ( např. tuňák ), hlávkový salát, rajčata, papriky, majolka, kečup, cibule, pepř, sůl, citron.
Zpět na obsah

Rýžový salát III:

Vařená rýže, zbytek tepelně upraveného drůbežího masa, sůl, kari koření, sterilovaný hrášek, kompot, citron, petrželka.
Zpět na obsah

Fazolový salát I:

vařené brambory, vařené nebo sterilované fazole, sterilované okurky, vařená mrkev a kousek celeru ( možno nahradit směsí Moravanka ), sůl, cibule, pepř, ocet, zakysaná smetana, křen nebo Krenex.
Zpět na obsah

Fazolový salát II:

Fazole, salám, vejce natvrdo, čerstvá paprika, hrášek, mrkev. Zálivka: cibulka, česnek, sůl, olej, voda, citron, sójová omáčka.
Zpět na obsah

Fazolový salát III:

Fazole, uzené maso nebo uzenina, pórek, lžíce křenu, stroužek česneku, zakysaná smetana.
Zpět na obsah

Fazolový salát IV:

600 g zelených fazolek uvařených, sterilované bílé fazole, cibule, rajčata, bazalka, trošku masového vývaru, ocet, pepř, olej.
Zpět na obsah

Čočkový salát I:

Uvařená zchladlá čočka, cibule osmahnutá na slanině, rajčata, ocet, sůl, pepř, saturejka. Posypeme kostičkami osmaženého rohlíku.
Zpět na obsah

Čočkový salát II:

1/2 kg čočky přebrat a vařit bez namáčení a bez poklice v papiňáku: uvedeme do varu, slijeme, nová voda, poklice, vařit 7 minut. Po zchladnutí přidat jablko na kostičky, 4-5 okurek, 1 majolku, 1 kysanou smetanu n. bílý jogurt, sůl, ocet.
Zpět na obsah

Vlašský salát na chlebíčky levný:

20 brambor uvařit, oloupat, 20 dkg okurek, 20 dkg salámu, cibule, jablko, majolka + tatarka.
Zpět na obsah

Vlašský salát speciál:

300 g uzeného masa, 300 g eidamu, 300 g jablek oloupaných, 150 g okurek, cibule, sterilovaný hrášek, 300 g majonézy.
Zpět na obsah

Salát z krabích tyčinek:

2-3 balíčky tyčinek téměř rozmrazit, nakrájet na kostičky, smíchat kysanou smetanu s majonézou ( light ), přidat ananas z kompotu, pár kapek worčestru, sůl, pepř, promíchat, šťávu z kompotu nebo citron.
Zpět na obsah

Houbový salát:

Skleničku nakyselo zavařených hub vyklopíme do mísy, přidáme krájenou cibuli, měkký salám na nudličky, zakápneme olejem. Podle chuti opepříme a můžeme přidat i nakrájené kapie. Necháme dobře odležet.
Zpět na obsah

Siláž:

Podle počtu strávníků nakrájíme na kolečka oloupané špekáčky, které střídavě prokládáme vrstvou rajčat na kolečka a vrstvou cibule. Každou vrstvu osolíme, opepříme a zakápneme dobrým olejem. Z vody, octa a trošky cukru umícháme zálivku, musí být o něco kyselejší než obvykle a pevně namačkané vrstvy prolijeme. Ideální je kameninová, porcelánová nebo skleněná nádoba. Já siláž dávám do větší zavařovací sklenice. Necháme proležet alespoň do druhého dne. Pro dospělé můžeme vložit i feferonku. Podáváme s očesnekovanými topinkami nebo chlebem a pivem.
Zpět na obsah

Tlačenkový salát:

400 g světlé tlačenky nakrájet na kostičky, 100 g tvrdých rajčat, 100 g zelených paprik, 100 g cibule, 100 g kyselých okurek, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, worčestr, lžička obyčejné hořčice, 0,5 - 0,7 dl octa a asi 6 - 7 lžic vody. Nechat odležet.
Zpět na obsah

Těstovinový salát I:

Zbytek vařených těstovin ( kolínka, fleky,…), zbytek kuřete, jakoukoli syrovou zeleninu ( okurky, květák, mrkev, rajčata, papriky, celer,…), 2 jablka, cibule. Zálivka: česnek, sůl, olej, hořčice.
Zpět na obsah

Těstovinový salát II:

Fleky, pórek, paprika čerstvá, cibule, drůbeží šunka, olej, česnek, cukr, sůl.
Zpět na obsah

Těstovinový salát III:

Kolínka, uzenina, čerstvá zelenina, cibule, česnek prolisovaný, majonéza nebo bílý jogurt.
Zpět na obsah

Cibulový salát:

3 větší cibule na kroužky, spařit, okapat. Přidat sterilovaný hrášek, 4 vejce natvrdo, 4 rajčata, posypat petrželkou a zalít 2 dl tatarky. Vychladit.
Zpět na obsah

Zelný salát I:

Zelí nakrájet, spařit, mletý kmín, odležet.Syrovou mrkev nastrouhat nahrubo, jablka na kostky. Na másle nechat zesklovatět cibuli, po vychladnutí přidat k zelí. Zálivka: lžíce octa, šťáva z citronu, cukr, pepř, sůl, petrželka.
Zpět na obsah

Zelný salát II:

Bílé zelí nakrouhat, promnout se solí, nechat odležet, až zkřehne. Krájená cibule, olej, ocet, sůl, pepř, petrželka.
Zpět na obsah

Ředkvičkový salát I:

Ředkvičky, jablko, pažitka, bílý jogurt, sůl, cukr, citron.
Zpět na obsah

Ředkvičkový salát II:

Ředkvičky, cibulka, 1-2 vejce natvrdo, kopr, sůl, cukr, citron, směs kysané smetany a biokysu nebo acidofilního mléka.
Zpět na obsah

Celerový salát :

400 g syrového celeru nastrouhat a ihned zakapat citronem, vlašské ořechy posekat, jablka, grapefruit, bílý jogurt nebo majolka nebo směs obojího.
Zpět na obsah

Květákový salát:

1 květák, 1/4 kg mrkve, 2 jablka, lískové oříšky nasekat nebo nastrouhat, bílý jogurt, sůl, pepř, olej, několik kapek maggi, citron. Zelenina se strouhá syrová.
Zpět na obsah

Jarní salát:

Ředkvičky, kedlubny, pórek, rajče, okurka, vejce natvrdo, sůl, kysaná smetana nebo bílý jogurt.
Zpět na obsah

Z červené řepy I:

Syrovou očištěnou řepu nastrouhat najemno spolu s mrkví a jablky, ochutit jako klasický mrkvový salát medem, citronem, můžeme přidat rozinky.
Zpět na obsah

Z červené řepy II:

Uvařenou řepu nastrouhat, přidat posekané vlašské ořechy, čerstvý strouhaný křen, 4 stroužky rozmačkaného česneku, sůl, směs majonézy, bílého jogurtu, zakysané smetany a tekuté šlehačky. Odležet v ledničce.
Zpět na obsah

Rajčatový salát:

Rajčata, vejce natvrdo, cibule, sůl, bílý jogurt.
Zpět na obsah

Salát z grilované cukety s parmazánem

Zvětšit Suroviny:
4 menší mladé cuketky, 4 silnější plátky anglické slaniny, 4 lžíce parmazánu, 1 stroužek česneku, 3 lžíce olivového oleje, citrónová šťáva, sůl, černý pepř.
Postup:
Cukety nastrouháme na tenké plátky - pomocí zeleninové škrabky nebo elektrického nářezáku. Dáme je do misky, zakapeme olivovým olejem, protřeseme a necháme 10 minut odležet. Potom jednotlivé plátky opečeme na rozpálené suché pánvi dohněda a odkládáme do jiné misky. Do pánve po opékání dáme anglickou slaninu, nakrájenou na co nejmenší kostičky, orestujeme dohněda, přidáme prolisovaný stroužek česneku, necháme rozvonět a vše vsypeme k cuketám. Osolíme, zakapeme citrónovou šťávou, opepříme, zasypeme parmazánem a opatrně promícháme. Podáváme buď vlažné, nebo naopak vychlazené s opečeným bílým pečivem. Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Těstovinový salát:

Zvětšit Suroviny:
Trojbarevné těstoviny, rajčata, papriky, kukuřice, olivový olej, česnek, mozzarella.
Postup:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus. Prokapeme olejem, přidáme k nim nakrájenou zeleninu, ochutíme česnekem a navrch nastrouháme mozzarellu. Podáváme vychlazené.
Zpět na obsah

Salát s hovězím masem a fritovanou červenou řepou:

Zvětšit Suroviny:
Hovězí maso - tepelně upravené a studené, 2-3 cibule, 1 lžička cukru krupice, zelený salát (ledový, hlávkový, čínské zelí,...), olej na fritování, červená řepa.
Zálivka 1: zakysaná smetana, strouhaný křen - hodně, hrubozrnná nebo dijonská hořčice.
Zálivka 2: lžíce oleje, 1 a 1/2 lžíce octa balsamiko.
Postup:
Na trošce oleje orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, až změkne a lehce zhnědne, ke konci posypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Syrovou řepu oloupeme, nastrouháme na okurkovém struhadle, osušíme v ubrousku a ve vyšší vrstvě tuku fritujeme, dokud nezkrabatí a není křupavá. Tuk odsajeme na ubrousku.
Na jiné pánvičce nebo v kastrůlku spolu prohřejeme olej a ocet téměř k varu, necháme zchladnout. Kysanou smetanu rozšleháme s hořčicí a křenem.
Na talíře naaranžujeme salát, na to tenké plátečky masa, pečenou cibuli, pokapeme olejem s octem, dáme smetanovou zálivku a navrch položíme řepné chipsy. Můžeme lehce osolit.
Poznámka:Chipsy z fritované řepy jsou výbornou pochoutkou i jen tak, lehce osolené
Inspirace: některý ze starších Apetitů, upraveno.
Zpět na obsah

Celerový salát s kuřetem a grepem:

Zvětšit Ingredience:
1 menší celer, 1 grapefruit, hrst vlašských ořechů, zakysaná smetana, trochu majonézy, zbytek pečeného nebo grilovaného kuřete, sůl, pepř, ocet nebo citron.
Postup:
Celer oloupeme a uvaříme v osolené a okyselené vodě doměkka. Pak necháme zchladnout a nakrájíme na kostičky. Kuřecí maso natrháme nebo nakrájíme na kousky. Grapefruit rozpůlíme a lžičkou opatrně vybereme dužninu bez mezistěn, šťávu zachytíme. Smetanu smícháme s majolkou, solí, pepřem a grapefruitovou šťávou. Celer, ovoce a maso dáme do misky a zalijeme smetanovou zálivkou. Necháme vychladit a servírujeme na listu salátu a s bagetkou.
Zpět na obsah

Z pečených ředkviček:

Zvětšit Ingredience:
3 svazky ředkviček, 2-3 jarní cibulky, olivový olej, 1 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce vinného octa, sůl, pepř.
Zálivka: 8 lžic bílého jogurtu, pažitka, tymián, řeřicha.
Postup:
Ředkvičky omyjeme, rozčtvrtíme, jarní cibulku nakrájíme na špalíčky. Rozpálíme olej na pánvi, vhodíme ředkvičky a opékáme. Po chvíli přidáme jarní cibulku. Když se obě zeleniny opečou hezky dorůžova, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, pak zakapeme octem, prohodíme, lehce podlijeme vodou (asi 2-3 lžíce) a povaříme na zahoustlou šťávičku. Necháme zchladnout, pak osolíme a opepříme. Do jogurtu dáme nasekané bylinky, lehce osolíme a opepříme. Ředkvičky podáváme s ochuceným jogurtem a posypeme řeřichou.
Zdroj: Kluci v akci, v původním receptu je místo jogurtu majonéza
Zpět na obsah

S grilovanými hruškami:

Zvětšit Ingredience:
Hrušky, mix salátů podle chuti, vlašské ořechy, sýr brie, sýr modrého typu, brusinky, smetana na vaření.
Postup:
Saláty omyjeme a natrháme na menší kousky. Mezitím vložíme nakrájené kousky hrušek na grilovací pánev a opečeme. Na salát nakrájíme kousky obou sýrů, zasypeme vlašskými ořechy a přelijeme brusinkovým přelivem, který vytvoříme tak, že do kastrolku nalijeme 300 ml smetany na vaření lehce ohříváme, jakmile je smetana horká, přidáme přibližně 8-10 kávových lžiček brusinek. Mícháme dokud přeliv nezhoustne.
Zpět na obsah

S grilovacími klobáskami:

Zvětšit Ingredience:
400 g tenké bílé grilovací klobásky, 2 salátová srdíčka nebo menší hlávka ledového salátu nebo mix salátů (polníček, rukola atd. dle chuti a nabídky), 1 větší zralé avokádo + citronová šťáva, 1/4 salátové okurky, cherry rajčátka, 1 červená cibule Zálivka: 1 lžíce kremžské hořčice, 1 zarovnaná lžíce hnědého cukru, 1-2 lžíce červeného vinného octa, pepř, sůl
Postup:
Na mísu vyskládáme natrhaný salát, oloupané avokádo nakrájené na plátky, které zakápneme citronem, aby nezhnědlo, plátky okurky. Na lžíci oleje opékáme na kousky nakrájené klobásky dočervena. Dáme stranou, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, když je trochu osmažená, zasypeme ji cukrem, přidáme hořčici a rajčátka a chvíli smažíme společně (pozor, hořčice docela prská). Klobásky a směs z pánve navršíme na zeleninu, do pánve nalijeme ocet, trochu naředíme vodou (asi lžíci), trošku přisolíme, opepříme a svaříme a odškrabeme přípečky. Zakapeme tím salát a ihned podáváme s křupavou bagetkou.
Zpět na obsah

Celerová remuláda:

Zvětšit Ingredience:
1 celer, 2 kyselé okurky, žloutek z natvrdo uvařeného vejce, sekané bylinky (např. pažitka, estragon), 1 lžička kaparů, 1-2 lžičky hrubozrnné hořčice, šťáva z půlky citronu, majonéza nebo zakysaná smetana (dala jsem tu zakysanku), sůl, pepř, možno vlašské ořechy.
Postup:
Celer oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Pokapeme citrónem a necháme chvilku odležet v chladnu. Do majonézy přidáme nastrouhané okurky, pokrájené kapary, bylinky, nastrouhaný žloutek a dochutíme hořčicí, solí a pepřem. Vmícháme k celeru a podáváme na nasucho opečených krajíčkách chleba. Můžeme ozdobit ořechovými jádry.
Zdroj: kniha Hany Michopulu: Recepty z farmářského trhu.
Zpět na obsah

Mozzarella na salátu:

Zvětšit Ingredience:
2 balíčky mini mozzarelly, 2 stroužky česneku, 1 lžíce kaparů, bylinky: petrželka, bazalka, pažitka, celerová nať, sůl, pepř, olivový olej.
cherry rajčátka, olivy, libovolný salát (ideální by byla směs rukoly a polníčku) a dresink: vinný ocet, olivový olej.
Postup:
Rozmačkáme kapary a česnek, přidáme posekané bylinky, špetku soli, čerstvě mletý pepř a olej. Promícháme a do této marinády vmícháme okapané mozzarellové kuličky. Necháme do druhého dne v chladnu naležet. Připravíme salát: promícháme lupení s vinným octem a zakápneme olejem. Na špejle střídavě napichujeme naloženou kuličku mozzarelly, olivu a minirajčátko. Příloha: křupavá bagetka
Zpět na obsah

Salát se špeclemi:

Zvětšit Suroviny:
1 balení hotových spätzlí ( kupuji v Lidlu), 1 červená a žlutá paprika, 2 rajčata, 1 salátová okurka, 4 sušená rajčata naložená v bylinkovo - česnekovém oleji, 2 jarní cibulky, 1/2 červené cibule, čerstvá bazalka, ( můžete dát jakoukoliv zeleninu, jakou máte rádi), mozzarella, 1 lžíce dijonské hořčice, sůl, špetka cukru, olivový olej, bílý vinný ocet .
Postup:
Zeleninu si nakrájíme na malé kostičky, bazalku natrháme na kousky. Uvařené a studenou vodou propláchnuté spätzle smícháme s 2PL oleje ze sušených rajčat a necháme chvilku odležet. Na zálivku si smícháme cca 3PL olivového oleje, 1PL vinného octa, dijonskou hořčici, špetku cukru a soli. Vše opatrně smícháme a podáváme s mozzarellou nebo balkánským sýrem, jak kdo má rád. Zdroj: www.toprecepty.cz

Zpět na obsah

Cizrnový salát:

Zvětšit Suroviny:
1 červenou cibuli, nakrájenou na klínky, 2 cukety, nakrájené na silná kolečka, 1 červenou papriku, bez semínek a nakrájenou na velké kousky, 370 g zralých rajčat, rozpůlených, 2x 400 g konzervované cizrny, scezené, 100 g balkánského sýra, nakrájeného na kostky.
Na zálivku: 5 lžic olivového oleje, šťávu z půlky citronu, 3 lžíce posekaných čerstvých bylinek (například pažitky, petržele a máty), sůl a pepř na dochucení.
Postup:
Předehřejte troubu na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Cibuli, cukety, papriku a rajčata naskládejte do nízkého pekáče, opepřete, pokapejte dvěma lžícemi olivového oleje a dobře promíchejte. Dejte zeleninu péct; po čtvrt hodině ji promíchejte. Po další čtvrthodině by měla být hotová a zlatavá. Citronovou šťávu smíchejte se zbylým olivovým olejem, osolte, opepřete a přimíchejte bylinky. Hotovou zeleninu nechte pět minut zchladnout a pak ji v míse promíchejte s cizrnou, balkánským sýrem a dresinkem.
Zdroj: www.apetitonline.cz
Zpět na obsah

Melounový salát:

Zvětšit Suroviny:
500 g melounu, 150 g sýra feta, 80 g lískových oříšků, olivový olej, čerstvá citronová šťáva, čerstvě mletý černý pepř.
Postup:
1. Vychlazený meloun a sýr feta nakrájejte na kostičky o hraně asi dva centimetry.
2. Vhoďte do mísy, přidejte upražené posekané oříšky, olej a větší množství černého pepře.
3. Salát zakapejte citronovou šťávou a podávejte ihned, meloun jinak pouští moc vody a přestává být křehký.
Salát má netradiční chuť :) Zdroj: www.apetitonline.cz
Zpět na obsah