Rýže


Najdi na této stránce:

O B S A H
Houbové rizoto
Pečená rýže jako příloha
Báječné zbytkové rizoto z trouby
Rychlé rizoto z uzeného kuřete 
Nesuši
Džuveč á la Jarka
Rýžové koule 
Smažená rýže 


Houbové rizoto:

Jemně nasekanou cibuli zpěnit na másle, přidat asi 500g hub na kousky. Osolit, opepřit, dusit, až se voda vypaří. 350 g rýže propláchnout, spařit, promíchat s houbami, zalít vodou (dvojnásobné množství než rýže) a dusit doměkka. Na talíři posypat sýrem a podávat nejlépe s rajčatovým salátem.
Zpět na obsah

Pečená rýže jako příloha:

V pekáčku rozehřejeme máslo, přidáme cibulku a necháme zesklovatět. přisypeme propláchnutou rýži, chvíli opékáme, zalijeme dvojnásobným množstvím slepičího bujónu, dosolíme a v troubě vyhřáté na 180°C pečeme asi 20 minut, dokud rýže nezměkne. Je chuťově vynikající.
Zpět na obsah

Báječné zbytkové rizoto z trouby:

Všechny zbytky po pečeném kuřeti, 2 hrnky rýže, 1 sáček mražené zeleniny, sýr na posypání.
Pekáč, ve kterém se peklo kuře a jsou v něm zbytky výpeku a kousky masa bez kostí, dáme stranou. Propláchneme rýži, vsypeme ji do pekáče, přidáme mraženou zeleninu, promícháme, trochu osolíme a opepříme, zalijeme 4 hrnky vody a dáme do trouby péct na 200°C, dokud se tekutina neodpaří a rýže není měkká. Na talíři sypeme sýrem. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Rychlé rizoto z uzeného kuřete:

Zvětšit 1 šálek rýže, 2 šálky kuřecího vývaru, 2 kuřecí uzená stehna, mražená zelenina s kukuřicí, 1 cibule, olej.
Na oleji zpěnit cibulku, na to propláchnutou rýži, osmahneme, až se rýže přestane lepit, přidáme obrané pokrájené maso a zeleninu, zalijeme vývarem a přikryté pokličkou dusíme na mírném ohni, dokud se tekutina neodpaří a rýže nezměkne. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.


Zpět na obsah

Nesuši:

300 g rýže, krabička oček, konzerva tuňáka, drcený losos, krabí tyčinky, chilli papričky, kapary, olivy, posekané bylinky, ředkvičky,…
Omáčka: 5 lžic sójové omáčky, 1 lžíce medu, 1 lžíce ostré hořčice, 1 dl bílého vína, pár kapek tabasca.
Rýži namočit přes noc do vody, uvařit předem a tak, aby byla lepkavá (lepší je kulatá rýže, dát méně vody než obvykle). Ze studené rýže tvořit válečky, do každého vmáčknout některou z náplní, obalit v bylinkách nebo ředkvičkách. Máčet v omáčce. Recept pochází ze stránek www.labuznik.com.
Zpět na obsah

Džuveč á la Jarka:

Na oleji osmahnout cibuli, opéct na ní kuřecí maso na kousky, přidat papriky na proužky, osolit, chvilku dusit, pak rajčata oloupaná nakrájená, propláchnutá spařená rýže, podlít 1-1,5 násobným množstvím vody (zbytek pustí zelenina) a dusit do změknutí rýže. Dobré je, když je alespoň 1 paprika pálivá. Místo masa se může dát i libovější uzenina.
Zpět na obsah

Rýžové koule:

Zvětšit Suroviny:
3 hrnky vařené rýže, 1 běžné balení tvarohu nebo tofu (měla jsem uzený tempeh), 1-2 vejce, kari koření, sůl, kukuřičný nebo bramborový škrob, možno strouhaný sýr.Rýžový papír
Postup:
Rýži smícháme s vejcem a rozdrobeným tvarohem (tofu, tempehem), okořeníme a zahustíme škrobem, aby šly tvarovat koule. Rýžový papír po jednom máčíme ve vlažné vodě, položíme kouli z rýže, zabalíme a smažíme ve vyšší vrstvě oleje do křupava. Příloha: zeleninový salát a některý z oblíbených dresinků (já měla chilli omáčku)
Inspirace: http://vegereceptynakazdyden.blog.cz
Zpět na obsah

Smažená rýže:

Zvětšit Suroviny:
400 g vepřové kýty, 4 porce vařené rýže, 4 vejce, 4 lžíce bílého vína (ideálně rýžového), 4 lžíce dobré sójové omáčky, 1 pórek, 1 pěkná červená paprika, 3 mrkve, 1 vrchovatá lžička mletého kmínu, 1 vrchovatá lžička zázvoru, 1 jedna vrchovatá lžička vegety, sezamový nebo slunečnicový olej.
Postup:
Maso nakrájíme na tenké nudličky, zalijeme sójovou omáčkou a vínem a necháme odležet. Mezitím očistíme a nakrájíme zeleninu: papriku na tenké proužky, pórek na nudličky a mrkev nastrouháme na delší nudličky. Vejce rozšleháme a na lžíci oleje usmažíme. Po usmažení by z nich měly být velké nazlátlé noky.
Rozpálíme olej, vložíme maso a prudce opékáme, necháme vydusit, případně pod pokličkou podusíme do měkka. Necháme úplně vysmahnout a když začnou plátky červenat, přidáme koření, zeleninu a mícháme, pak rýži a smažíme. Zelenina by měla zůstat trochu křupavá. Nakonec vmícháme vaječné noky a ihned podáváme. Můžeme posypat pažitkou (ta mi nestihla dorůst).
Recept pochází z čínské kuchyně
Zpět na obsah