Ryby


Najdi na této stránce:

O B S A H
Pikantní pečené ryby
Naložené ryby
Filé po cikánsku
Pečený kapr se slaninou 
Filé na zelenině 
Marináda na grilované ryby
Kapr v alobalu se žampiony
Kapr s křenem 
Pstruh plněný hlívou
Uzené makrely zapečené
Marinované filé
Kapr podle Nadi Konvalinkové
Lahůdkový losos za 10 minut 
Přírodní pangasius 
Pangasius s cuketovo-patizonovým teplým salátem 
Rybí karbanátky s ostrou smetanou 
Mořská ryba se zeleninou a koprovo makové brambory 
Makrela po řecku 
Kapří hranolky 
Lahůdkový amur na zelenině  
Pstruh jako mandle 
Mořská ryba s baklažánovo rajčatovou omáčkou 
Ryba v žitě 


Pikantní pečené ryby:

Nejlepší je hejk, ale můžou být i sladkovodní s kůží. Ryby rozmrazíme, očistíme, obalíme ve směsi a upečeme na pánvi nebo v troubě na oleji. Směs: hrubá mouka, sůl, vegeta, pepř, paprika i pálivá.
Zpět na obsah

Naložené ryby:

Smažené ryby v trojobalu naložíme do této směsi: 1 díl octa, 2 díly vody, bobkový list, celý pepř, nové koření, sůl, cibule na kolečka - vše minutu povařit, do chladného nálevu vložit ryby, nechat aspoň týden uležet v chladnu. Konzumovat s chlebem.
Zpět na obsah

Filé po cikánsku:

1/2 kg filé, 2 cibule, 3 papriky, 3 stroužky česneku, máslo, kečup, sůl, pepř, pálivá paprika, kari. Do pekáčku dáme plátky másla, na ně asi 2 cm vysoké plátky filé. Osolíme a okořeníme, mezi filé plátky česneku a zakapat kečupem. Navrch cibuli na kolečka, proužky paprik a opět plátky másla. Podlijeme asi 3 lžícemi vody a pečeme do měkka. K tomu chleba.
Zpět na obsah

Pečený kapr se slaninou:

Zvětšit 1/2 kapra, 12 silnějších plátků anglické slaniny, sůl, citronová šťáva, drcený kmín, grilovací koření, olej, petrželka. Kapra i s kůží nakrájíme na širší porce, osolíme, pokapeme citronem a necháme odležet. Pak uděláme u každého kousku do kůže několik zářezů a vmáčkneme do nich dílky slaniny. Pekáček vytřeme olejem, vložíme rybu, pokapeme olejem a okořeníme. Upečeme. Nakonec posypeme petrželkou. K tomu opékané brambory, tatarka, jakýkoli zeleninový salát.Také je možné péct i s bramborami v jednom pekáčku, jak je vidět na fotografii :-))

Zpět na obsah

Filé na zelenině:

Zvětšit Na alobal na plech poklademe rybí filé, pokapeme olejem a citronem, osolíme, posypeme drceným kmínem. Dáme péct a mezitím si připravíme zeleninu: česnek na plátky, cibuli na kolečka, papriky na proužky a rajčata na dílky. Když je filé napůl upečené, poklademe jej zeleninou, podlijeme zeleninovým bujónem z kostky a zase pečeme. Nakonec zasypeme strouhaným sýrem cihlou a kouskem Nivy a necháme roztavit.


Zpět na obsah

Marináda na grilované ryby:

citron, kopr nebo petrželka, bazalka, olej, bílé víno, sůl.
Zpět na obsah

Kapr v alobalu se žampiony:

Cibuli zpěníme na másle, přidáme rozkrájené žampiony, osolíme, okmínujeme a podusíme. Porce kapra osolíme, pokapeme citronem, opepříme. Čtverce alobalu vymažeme máslem, položíme díl ryby, navršíme houby, zabalíme pevně a pečeme v troubě nebo pod grilem asi 20 minut.
Zpět na obsah

Kapr s křenem:

ZvětšitDo pekáčku dát máslo, kapra nakrájeného na podkovy, osolit, posypat nadroboučko nakrájeným česnekem, drceným kmínem a kořením na ryby. Vložit na 10 minut do rozpálené trouby, mezitím nastrouhat křen, rozmíchat v tekuté šlehačce, přelít přes rozpečeného kapra a nechat dojít.


Zpět na obsah

Pstruh plněný hlívou:

Pstruhy očistit, pokapat citronem, osolit, opepřit a nechat chvilku odležet. Pak osušit, naplnit podušenou hlívou, sepnout jehlou, obalit v hladké mouce s drceným kmínem, péct na pánvi nebo v troubě.
Zpět na obsah

Uzené makrely zapečené:

Makrely oloupat, vykostit, nakrájet na kousky. Zapékací misku vymazat máslem, vyložit vařenými oloupanými bramborami na kolečka, osolit, opepřit, posypat oloupanou cibulí rozebranou na prstýnky, poklást kousky ryb, opět cibule a brambory, zalít vejci rozšlehanými v mléce a zapéct.
Zpět na obsah

Marinované filé:

4 porce filé, 3 větší stroužky česneku, šťáva z 1/2 citronu, trochu chilli koření nebo rozdrcená feferonka, 1 větší cibule, sůl. Cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme s prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a chilli. Porce filé osolíme, potřeme připravenou marinádou a necháme v ledničce několik hodin odležet. Potom opékáme na pánvi. Podáváme s citronem na kolečka, hranolky a jogurtovým dresinkem nebo tatarkou.
Zpět na obsah

Kapr podle Nadi Konvalinkové:

Porce kapra trochu osolíme, obalíme v hladké mouce, pak v těstíčku vzniklého rozmícháním plnotučné hořčice, trošky soli, pepře a citronové šťávy. Následuje obalení ve strouhance a klasické usmažení. Podáváme s bramborovým salátem. Je to příjemná změna oproti klasickému řízku. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Lahůdkový losos za 10 minut:

Zvětšit Losos, majolka, sůl, bazalka nebo jiné koření
Lososa rozpůlíme a položíme kůži dolů na plech vyložený papírem na pečení. Osolíme a každou půlku ryby pomažeme asi 2 lžícemi majolky. Můžeme - ale není to nutné - posypat např. bazalkou. Mezitím rozpálíme troubu na 220 °C, a pečeme přesně 10 min na plný výkon. Pak vyndáme a podáváme s bramborem, nebo jen tak s proužkem citronu a zeleninou.
Poznámka: Kupuji celého lososa, vykuchaného a bez hlavy (mají v každém supermarketu v ceně kolem 100,-/kg a váhy cca 1 kg). Večer vyndám z mrazáku do lednice a druhý den ho vykostím (rozevřu, vyříznu z obou stran páteř a špičkami prstů přejíždím po mase a dobře nahmatám velké kosti, které rukou nebo pinzetou vytahám - malé ani nemá). Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Přírodní pangasius:

Zvětšit Zmrzlého pangase necháme rozmrznout, vymačkáme přebytečnou vodu, pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet. Pak osušíme, osolíme, poprášíme hladkou moukou a pečeme na pánvi nebo v troubě 10-15 minut. Podáváme s vařenými brambory a zeleninou.
Pozn.: pangasius je chutná a poměrně levná ryba bez kostí, s bílým pevným masem, vhodná pro děti.


Zpět na obsah

Pangasius s cuketovo-patizonovým teplým salátem:

Zvětšit Suroviny:
4 filety ryby pangasius dolnooký, 1 žlutá a 1 zelená cuketa, 1 patizon, 3 menší mrkve, olivový olej, smetana, hrubozrnná hořčice, sůl, pepř.
Postup:
Filety pangasiuse osolíme, opepříme a opečeme na másle s trochou olivového oleje a uchováme teplé. Cukety (žlutou oloupeme má tvrdou kůru, zelenou neloupeme) nakrájíme bez jádřinců na kostičky. Patizon také zbavíme kůry a taktéž nakrájíme bez jadřince na kostičky. Mrkve nakrájíme na kolečka. Vše opečeme na olivovém oleji do měkka, přidáme jednu kávovou lžičku hrubozrnné hořčice, 1,5 dcl smetany, osolíme, opepříme a necháme projít varem. Podáváme jako přílohu (teplý salát) k opečeným filetům pangasiuse.
Zdroj:www.toprecepty.cz

Zpět na obsah

Rybí karbanátky s ostrou smetanou:

Zvětšit Suroviny:
300 g vařených brambor, 200 g zeleného hrášku nebo fazolek nebo brokolice, 500 g rybího masa (treska, pangas apod.), sůl, pepř, olej. Zakysaná smetana a chilli omáčka.
Postup:
Vařené brambory rozšťoucháme, povaříme zeleninu na skus a taky rozmělníme na drobno. Na trošce oleje opečeme rybí maso, osolíme, opepříme a podusíme doměkka. Pak rozebereme na jednotlivé lístky, smícháme s bramborami, zeleninou, dosolíme a dopepříme. V ruce formujeme malé karbanátky a opékáme je na oleji z obou stran. Smetanu promícháme s chilli omáčkou a podáváme ke karbanátkům zároveň s různě upravenými bramborami.
Zpět na obsah

Mořská ryba se zeleninou a koprovo makové brambory:

Zvětšit Ingredience:
4 porce ryby, řapíkatý celer, 1 velká mrkev, 1 palička česneku, 3 cibule, sterilovaná nebo čerstvá rajčata, citron, sůl, pepř, olej. Brambory: vařené brambory ve slupce, přepuštěné máslo, sůl, pepř, kopr, lžíce máku.
Postup:
Na oleji orestujeme nakrájenou zeleninu, okořeníme a dáme do pekáčku. Ryby osolíme, opepříme a pokapeme citronem. Položíme na zeleninu do pekáčku, navrch ještě poklademe kolečka citronu a pečeme doměkka. Oloupané a nakrájené brambory opékáme na másle dokřupava, opepříme, prohodíme s nakrájeným koprem a mákem, aby se brambory hezky obalily. Solíme až těsně před podáváním, aby zůstaly křupavé.
Kombinace sice nezvyklá, ale překvapivě chutná. Inspirace: Kluci v akci.
Zpět na obsah

Makrela po řecku:

Zvětšit Suroviny:
4 makrely, citron, olivový olej, cibule, loupaná rajčata 400g, sůl, olivy, 1-2 dl červeného suchého vína, možno trochu cukru.
Postup:
Rozmražené makrely bez hlavy okyselíme citronem a osolíme. Pak je osušíme a opékáme z obou stran na oleji. Na jiné pánvi osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme rajčata, olivy, přilijeme víno, podusíme, můžeme malinko osladit podle chuti. Vložíme opečené makrely a ještě společně dusíme asi 7 minut. Podáváme s vařenými brambory, ale umím si k tomu představit i rýži.
Zpět na obsah

Kapří hranolky:

Zvětšit Suroviny:
1 menší vykostěný kapr - viz poznámka, citron, sůl
Těstíčko: 4 vejce, 100 ml bílého vína, 400 g strouhanky, chilli, 2 hrsti bylinek (pažitka, petrželka, oregano), olej na smažení.
Dip: 1 velký selský jogurt, lžíce plnotučné hořčice, lžička bílého vína, hrst kopru, hrst pažitky, 1 jarní cibulka nakrájená najemno, špetka cukru, sůl, pepř.
Salát: 1 hlávka salátu, ředkvičky, 1-2 jarní cibulky, sůl, pepř, citron, med, vinný ocet.
Postup:
Vykostěného kapra nakrájíme příčně na hranolky. Vejce rozšleháme s vínem a promícháme se strouhankou, bylinkami a dochutíme. Kousky ryby obalujeme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Odsajeme na ubrousku. Myslím ale, že by šlo i upéct na pečícím papíru v troubě, bylo by to ještě dietnější.
Ingredience na dip prošleháme. Připravíme salát. Na salát navršíme hranolky z kapra a přidáme dip.
Poznámka: videonávod na vykostění kapra od pana Stupky zde
Zdroj: Kluci v akci
Zpět na obsah

Lahůdkový amur na zelenině:

Zvětšit Suroviny:
1 menší amur (nebo kapr), sůl, hladká mouka a kukuřičná strouhanka, 1 lilek, 3 řapíky celeru, 4 rajčata nebo 1 plechovka sterilovaných, 8 stroužků česneku, sůl, mletá paprika, drcený kmín, 2 dl bílého vína, olej, 2 lžíce kaparů (neměla jsem)
Postup:
Očištěnou rybu nakrájíme na podkovy, osolíme, obalíme ve směsi mouky a kukuřičné strouhanky a krátce osmahneme na oleji, aby se maso zatáhlo. Zeleninu nakrájíme na větší kusy, dáme do pekáčku, osolíme a okořeníme, zakápneme olejem a promícháme. Dáme do trouby péct na 180°C asi na 15 minut. Pak navrch poklademe osmahnuté kousky ryby, podlijeme vínem a pečeme ještě asi 15 minut.
Podáváme s vařenými bramborami nebo bagetkou.
Zdroj: Kluci v akci
Zpět na obsah

Pstruh jako mandle:

Zvětšit Suroviny:
4 pstruzi, 3 lžíce másla, 50 g mandlí, šťáva z 1 citronu, sůl, petrželka.
Postup:
Očištěné pstruhy osolíme, do břicha každému vložíme snítku petrželky a vložíme na pekáček s dvěma lžícemi rozpuštěného másla. Vložíme do trouby a pečeme při 200°C. Na zbylé lžíci másla opražíme mandle, zakápneme citronovou šťávou a odložíme. Pstruhy podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší a přelijeme mandlemi se šťávičkou.

Zpět na obsah

Mořská ryba s baklažánovo rajčatovou omáčkou:

Zvětšit Suroviny:
4 filety mořských ryb (halibut, treska a pod), sůl, pepř (dala jsem citrónový).
Omáčka: olivový olej, 1 pěkný lilek, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, drcené feferonky, hrst oliv bez pecek, mletý kmín, drcený koriandr, mlatá paprika, mletá kurkuma, 2 konzervy sterilovaných rajčat, sůl, pepř, 2 dl suchého červeného vína, asi 2 dl zeleninového vývaru, 2 lžíce směsi sekaných bylinek (petrželka, oregano, máta), trochu cukru na dochucení.
Postup:
Nejdříve si připravíme omáčku. Lilek nakrájíme na kostky. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme prolisovaný česnek, všechno koření, lilek a smažíme, pak podlijeme trochou vývaru a dusíme, dokud lilek téměř nezměkne. Pak přidáme rajčata z konzervy, přilijeme víno, vhodíme bylinky, dochutíme a dusíme, dokud omáčka nezhoustne. Do pekáčku přelijeme omáčku, navrch položíme osolené a opepřené filety, aby se nepřekrývaly a pečeme v troubě při 220°C asi 20 minut. Podáváme s vařenými brambory.

Zpět na obsah

Ryba v žitě:

Zvětšit Suroviny:
6 filetů ryb, 2 vejce, hrst čerstvé šalvěje, hrst čerstvého oregana, 4 lístky čerstvé máty, 1 snítka libečku, sůl, pepř, žitná mouka, 3 lžíce olivového oleje, olej na smažení
Brambory: 1 kg brambor, 1 řapíkatý celer, olej, sůl, pepř
Postup:
V mixéru rozmixujeme vejce, olivový olej a bylinky. Mouku smícháme se solí a čerstvě mletým pepřem. Rybí filety máčíme v bylinkové směsi, obalíme v mouce a na oleji ihned smažíme do zlatova (já poslední dobou peču na pečícím papíru v troubě, abych se vyhnula smažení). Podáváme s citronem a celerovými brambory: Oloupané brambory pokrájíme, celer rozebereme, oloupeme a nakrájíme na proužky. Poklademe na plech, pokapeme olejem, osolíme a opepříme, promícháme a upečeme dočervena. Nedietáři vyloží plech pod bramborama tenkými plátky anglické slaniny. ;-)
Zpět na obsah