Pomazánky


Najdi na této stránce:

O B S A H
Kuřecí I.
Kuřecí II.
Z ryb v tomatě
Z uzené makrely
Vaječná
Teplá vaječná na topinky
Tvarohová křenová
Tvarohová česneková
Tvarohová ostrá
Dynamit
Nivová
Hermelínová
Pórková 
Tavená taveňáková 
Jednoduchost sama
Mrkvová
Celerová I.
Celerová II.
Bramborová
Drožďová
Fazolová
Z játrové paštiky
Ředkvičková
Čabajková pomazánka se zelím 
Rozhuda 
Drožďová pomazánka s paprikou a rajčetem 
Čabajková pomazánka se sýrem 
Pesto 


Kuřecí I:

vařené nebo pečené kuřecí maso umlít spolu s kořenovou zeleninou uvařenou ve sladkokyselém nálevu, přidat kyselou okurku, drobně posekanou cibuli, vejce natvrdo, petrželku, osolit, opepřit, dochutit vegetou, hořčicí, spojit tatarkou.
Zpět na obsah

Kuřecí II:

1 banán rozmixovat s několika kapkami citrónové šťávy a vmíchat do 100 g změklé Ramy, přidáme 150 g nadrobno nakrájeného tepelně upraveného kuřete a 80 g kompotovaného ananasu rovněž pokrájeného nadrobno. Ochutíme kari kořením, solí a bílým pepřem.
Zpět na obsah

Z ryb v tomatě:

1 krabička rybiček v tomatě, cibule nadrobno, sterilovaný celer, žervé, sůl, pepř, vorčestr, citrónová šťáva.
Zpět na obsah

Z uzené makrely:

maso z ryby, 2 lučiny, půl kelímku zakysané smetany, lžičku hořčice, cibuli najemno.
Zpět na obsah

Vaječná:

4 vejce natvrdo, sterilované okurky, cibule, sůl, pepř, 1 dl šlehačky neslazené ušlehat, případně přidat majolku. Mažeme na veku, sypeme strouhaným sýrem.
Zpět na obsah

Teplá vaječná na topinky:

na trošce oleje zpěníme krájenou cibuli a rozetřený česnek, zalijeme kečupem ( i ostrým ), podusíme, vmícháme čerstvou pažitku - celou hrst a odstavíme. Na jiné pánvi umícháme 3-4 vejce na kousku másla do polotuha, vmícháme do kečupové kašičky a ještě společně prohřejeme. Mažeme na opečený chléb a vydatně zasypeme strouhaným sýrem.
Zpět na obsah

Tvarohová křenová:

1 tvaroh měkký, 15 dkg šunky nebo měkkého salámu nastrouhat, křen nebo krenex, bílý jogurt.
Zpět na obsah

Tvarohová česneková :

tvaroh, mléko, česnek, strouhaný sýr, strouhané vlašské ořechy.
Zpět na obsah

Tvarohová ostrá:

1 tvaroh, máslo nebo margarín, 200 g pivního sýra (nebo romadur), cibule, mletá paprika sladká i pálivá, sůl, pepř, pivo.
Zpět na obsah

Dynamit:

2 romadury vložit do zavařovací sklenice, zalít pivem, uzavřít a nechat minimálně 5 dní uležet při pokojové teplotě. Pak slít, sýry rozmačkat vidličkou, rozetřít se změklým máslem, přidat cibuli nadrobno, případně zředit slitým pivem a mazat na čerstvý chléb. Chlazené pivo jako nápoj k tomu nemá chybu.
Zpět na obsah

Nivová:

nastrouhanou nivu našlehat s máslem, přidat strouhanou nebo velmi jemně nakrájenou cibuli. Mazat na jednohubky, zdobit vlašským ořechem.
Zpět na obsah

Hermelínová:

nastrouhaný hermelín, lučina, máslo nebo Rama, hořčice, cibule, pár kapek citrónové šťávy, sůl, pepř, zelené bylinky.
Zpět na obsah

Pórková:

Zvětšit 2 menší pórky podušené v osolené vodě scedíme, necháme vychladit a umixujeme s 1 hermelínem a 50 g sloupnutých mandlí, dochutíme solí, pepřem, mletým zázvorem a mažeme na toastový chléb. Zdobíme dílky pomeranče nebo mandarinky.



Zpět na obsah

Tavená taveňáková:

Zvětšit Do kastrůlku nalijeme asi 1 dl mléka, vložíme 1 krabičku madetky a za postupného zahřívání roztíráme dohladka. Necháme přejít varem a do horké hmoty vhodíme 1 velkou cibuli nakrájenou nadrobno. Necháme vychladnout a mažeme na rohlíky.



Zpět na obsah

Jednoduchost sama:

krabičku madetky rozšleháme se 1/4 kg nastrouhaného salámu Junior. Není třeba nijak dochucovat, ale kdo chce, může dát strouhaný křen nebo Krenex.
Zpět na obsah

Mrkvová:

jemně strouhaná syrová mrkev, cibule, křen, majolka nebo bílý jogurt, sůl, pepř, citrónová šťáva, cukr.
Zpět na obsah

Celerová I:

1 menší syrový celer, 1-2 mrkve syrové, 1 cibule, 2 špekáčky, 1-2 tavené sýry, kyselá okurka, majolka nebo bílý jogurt, sůl, citrónová šťáva.
Zpět na obsah

Celerová II:

( falešná humrová ) 250 g syrového celeru, bílý jogurt, citrónová šťáva, sůl.
Zpět na obsah

Bramborová:

100 g vařených brambor nastrouhat, přidat majolku, cibulku, pažitku, máslo nebo Ramu. Rozmíchat a nakonec lehce vmíchat hrst lehce rozdrcených chipsů se slaninovou příchutí. Dosolíme dle chuti. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Drožďová:

na kousku másla zpěníme cibuli, rozdrobíme droždí a mícháme, až voní. Necháme vychladit. Vyšleháme, přidáme strouhaný měkký salám a vejce natvrdo, dosolíme.
Zpět na obsah

Fazolová:

200 g bílých fazolí namočíme a bez soli uvaříme obvyklým způsobem doměkka. Scedíme je a osušíme na utěrce. Do mixéru dáme asi 4 lžíce mléka a po částech přidáváme fazole a 2 lžíce oleje. Rozmixujeme na hladkou kaši, kterou osolíme, opepříme a ochutíme dvěma stroužky prolisovaného česneku. Mažeme na krajíčky chleba, na krekry nebo slané sušenky, na ohřáté arabské placky.
Zpět na obsah

Z játrové paštiky:

2 paštiky, 2 lžíce pomazánkového másla, 1-2 kyselé okurky, vejce natvrdo, bylinky, sůl.
Zpět na obsah

Ředkvičková:

máslo nebo Rama, tvaroh, strouhané ředkvičky, sůl, zelená řeřicha.
Zpět na obsah

Čabajková pomazánka se zelím:

Zvětšit Ingredience: 120 g másla nebo Ramy, 120 g čabajky, 60 g kysaného zelí, 50 g sterilované papriky, mletý kmín, pepř, sůl.
Postup přípravy: Čabajku oloupeme a umeleme, zelí vymačkáme a pokrájíme, papriku také nakrájíme na drobno.
Vše smícháme a ochutíme.


Zpět na obsah

Rozhuda:

Zvětšit Suroviny:
Měkký tvaroh, cibule, mletá sladká paprika, čerstvá (v nouzi sterilovaná) červená paprika, sůl, případně mléko.
Postup:
Tvaroh rozmícháme se solí, mletou paprikou a drobně nakrájenou cibulí, podle potřeby naředíme mlékem a vmícháme na drobné kostičky nakrájenou papriku. Mažeme na čerstvý chléb.
Zpět na obsah

Drožďová pomazánka s paprikou a rajčetem:

Zvětšit Suroviny:
2 kostky droždí (po 42 g), 1 zelená a 1 žlutá paprika, 2 rajská jablka, 1 cibule, hlavička česneku, strouhaný uzený sýr – 100 g (Albert), bílý pepř, tuk na pánev
Postup:
Na rozehřátem tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a půlku hlavičky česneku, také nadrobno. Papriky nakrájíme na jemné kousky a po rozvonění cibule s česnekem je přidáme na pánev . Restujeme cca 3 min., pak přidáme rajčata nakrájená na kousky a rozdrobené kostky droždí. Mícháme do úplného rozpuštění droždí, vsypeme sýr a necháme roztavit. Dochutíme pepřem, zbylým česnekem (solit netřeba – sýr je slaný), případně přidáme jiné oblíbené koření.Necháme vychladnout a mažeme na vhodné pečivo.
Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Čabajková pomazánka se sýrem:

Zvětšit Suroviny:
Čabajka, pomazánkové máslo bez příchutě, tavený sýr, cibule.
Množství - přiměřeně
Postup:
Cibuli nakrájíme hodně najemno, čabajku umeleme a vše dobře rozmícháme. Mažeme na pečivo. Není třeba dochucovat.
Zpět na obsah

Pesto:

Zvětšit Suroviny:
Bazalka (ale může být i rukola, čerstvý špenát, šalvěj, petrželka, madvědí česnek, ...), olivový olej, piniová semínka (vlašské ořechy, slunečnice, dýňová semínka apod.), česnek, sůl, pepř, strouhaný parmezán.
Množství - přiměřeně
Postup:
Vše dáme do mixéru a rozmixujeme na kaši. Používáme na bruschetty - italské topinky, na těstoviny, do masových závitků a pod. Uchováváme v chladničce ve sklenici zalité olivovým olejem, na vzduchu zčerná.
Zpět na obsah