Polévky


Najdi na této stránce:

O B S A H
Chlebová
Gulášová s masem z konzervy 
Čabraka
Mlíkovka Petra Novotného
Válečná "dršťková"
DSS ( Dochuť Si Sám ) 
Vajíčková
Pětiminutová
Rychloboršč bez masa
Krkonošská cibulačka
Květáková krémová
Kmínová
Celerová s Nivou 
Z mletého masa
Sójová "dršťková"
Pohanková krémová 
Červená česnečka 
Léčivá slepičí 
Blesková brokolicová 
Ukrajinský boršč 
Polévka Knedlovepřozelo 
Falešný hovězí vývar z dýně Hokkaido  
Polévka z hlívy alá dršťková  
Rajská polévka se sýrovýmí krutonky  
Špenátová s cizrnou  
Kapustová s rajčaty a uzenou paprikou  
Krémová česnečka  
Z pečených brambor  
Z vykoledovaných vajec  
Křenová krémová  
Z mletého masa se smetanou  
Kedlubnová krémová  


Chlebová:

Do vody rozlámeme suchý chléb a necháme rozmočit. V kastrůlku zatím povaříme v trošce vody krájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Rozmočený chléb ve vodě rozvaříme, smícháme se zeleninou, osolíme, ochutíme kmínem a pepřem, do polévky zakvedláme syrové vejce a necháme srazit. Ze zelených natí na ozdobu se nejlépe hodí celerová nať a libeček.
Zpět na obsah

Gulášová s masem z konzervy:

Zvětšit Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli a promícháme v ní mletou papriku. Zalijeme vodou a hned přidáme nakrájené brambory a masox. Vaříme do měkka. Nakonec jen přidáme pokrájený obsah konzervy Hovězí ve vlastní šťávě a prohřejeme. Podáváme s chlebem.



Zpět na obsah

Čabraka:

1 uzené koleno, 2 bobkové listy, 4 celé pepře, 2 kuličky jalovcového koření, 4 nová koření, cibule, 5 brambor, kořenová zelenina, kysané zelí, fazole sterilované ve slaném nálevu, namočenou hrst sušených hub, kelímek zakysané smetany, popř.jíška. Postup:
Uzené koleno uvaříme do měkka spolu s cibulí a kořením, scedíme a po zchladnutí maso nakrájíme na kostičky. Mezitím vaříme ve vývaru z kolena brambory, kořenovou zeleninu a namočené houby, když je zelenina měkká, přidáme pokrájené zelí a okapané fazole. Ještě chvíli povaříme. Komu se zdá polévka málo hustá, může zahustit jíškou, ale většinou to není třeba. Po odstavení vmícháme kysanou smetanu a nakrájené maso, můžeme dosolit, ale vývar z kolena bývá slaný dost.
Zpět na obsah

Mlíkovka Petra Novotného:

Do půl litru vody zamícháme 2 polévkové lžíce hladké mouky, povaříme, přidáme půl litru mléka, osolíme, okmínujeme, znovu povaříme, odstavíme a po chvíli zakvedláme kelímek kysané smetany. Podáváme se šťouchanými bramborami.
Zpět na obsah

Válečná "dršťková":

Na cibulovou jíšku připravenou z másla, cibule, mouky a ovesných vloček rozklepneme 2 vejce a necháme srazit. Zalejeme horkou vodou, osolíme, přidáme polévkovou zeleninu, rozetřený stroužek česneku a povaříme. Dochutíme sójovou omáčkou a majoránkou.
Zpět na obsah

DSS ( Dochuť Si Sám ):

Zvětšit Připravíme si litr hovězího vývaru ( může být i z kostky ), do něhož rozkrájíme polévkovou zeleninu a vaříme do měkka. Na stůl klademe misky s každou z těchto příloh: osmažené kostičky staršího chleba, osmažená vejce na volská oka pokrájená na větší nudličky, usmažená půlkolečka veliké cibule, na nudličky nakrájenou šunku, sůl a pepř. Každý strávník si svůj talíř s vývarem dochutí dle sebe. Tato polévka chutná i odpůrcům polévek - hlavně těch klasických.

Zpět na obsah

Vajíčková:

V hrnci pomalu rozpečeme slaninu nakrájenou na kostičky, na ní osmahneme asi 3 lžíce krupice, když pění, rozklepneme na ni 2 vejce a mícháme, dokud se nesrazí. Zalijeme vodou, rozkvedláme a povaříme. Ozdobíme pažitkou.
Zpět na obsah

Pětiminutová:

Uvedeme do varu litr vývaru z masoxu, vložíme pórek nakrájený na tenká kolečka a necháme přejít varem. Vyklepneme do hrníčku 2 vejce, rozšleháme a pomalým pramínkem lijeme do vroucí polévky. NEMÍCHÁME!!! Dochutíme několika kapkami tabaska a nasekanou natí.
Zpět na obsah

Rychloboršč bez masa:

Sáček mražené Country zeleniny chvilku povaříme. Přidáme nakrájené zelí, sterilovanou červenou řepu bez nálevu, můžeme i párek. Okořeníme feferonkou a nakonec zapracujeme bílý jogurt zředěný mlékem a rozmíchaný s moukou.
Zpět na obsah

Krkonošská cibulačka:

2 velké oloupané cibule nakrájené na nudličky osmažíme, přidáme strouhanou nebo na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, oloupané 2 brambory na kostičky, namočenou hrst sušených hub, rozdrobenou kostku houbového maggi, zalijeme vodou a vaříme do měkka. Dochutíme prolisovaným česnekem, zakloktáme 1 vejce a necháme srazit. Na talířích doplníme osmaženými kostičkami chleba.
Zpět na obsah

Květáková krémová:

Uvaříme květák v osolené vodě. Rozmixujeme a zahustíme světlou jíškou. Dosolíme, opepříme, zjemníme smetanou, strouhneme muškátový oříšek. Na talířích doplníme dokřupava rozpečenou slaninou.
Zpět na obsah

Kmínová:

Do litru vody dáme lžičku kmínu a osolíme. Uvedeme do varu a zahustíme tmavší jíškou. Ochutíme Maggi polévkovým kořením, posypeme petrželkou a podáváme s kostičkami osmaženého chleba.
Zpět na obsah

Celerová s Nivou:

Zvětšit Cibuli na kolečka zpěníme na másle. Když zesklovatí, přidáme strouhaný celer a zalijeme vodou. Vaříme, dokud celer nezměkne. Pak přidáme kousek rozdrobeného sýra a vše rozmixujeme. Dosolíme a opepříme. Na talířích ještě posypeme nastrouhaným sýrem a zdobíme řeřichou.



Zpět na obsah

Z mletého masa:

200 g mletého masa rozmíchat ve vodě, přidat párek nebo klobásu na kolečka, mraženou zeleninu, cibuli, pórek. Vařit doměkka. Dochutit solí, pepřem, majoránkou, tymiánem, masoxem. Zvlášť uvařit 2 brambory na kostičky. Nakonec obé smíchat a ozdobit petrželkou.
Zpět na obsah

Sójová "dršťková":

V horkém masoxu namočit a po 20 minutách povařit 15 minut plátky ze sójového masa. Na sádle zpěnit cibuli, zasypat hladkou moukou a usmažit jíšku. Vmíchat mletou papriku, zalít vodou nebo vývarem ( ne tím ze sójového masa!), rozvařit, ochutit česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Nakonec vmíchat na nudličky nakrájené vymačkané sójové plátky.
Zpět na obsah

Pohanková krémová:

Zvětšit Suroviny: Kousek másla, naťová cibulka, kořenová zelenina, 3 lžíce pohankové lámanky, 3 žloutky, 3 stroužky česneku, 3 trojúhelníčky taveného sýra - dala jsem nízkotučný, kuřecí vývar, pažitka.
Na kousku másla osmahneme nakrájenou cibulku a nastrouhanou kořenovou zeleninu, přidáme pohanku, společně osmahneme, zalijeme vývarem a provaříme. V polévce rozvaříme sýr, dochutíme prolisovaným česnekem. Do horké odstavené polévky vmícháme žloutky a pažitku. Podáváme s chlebovými krutonky.

Zpět na obsah

Červená česnečka:

Zvětšit Suroviny:
800 g čerstvých rajčat oloupaných, 3-4 stroužky česneku, 2 malé cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžička másla, sůl, pepř, 1 lžička kari koření, 3/4 l zeleninového vývaru (i z kostky), 1 malou cuketu, 1 pórek, bazalka.
Postup:
Česnek a cibule nakrájejte a poduste ve směsi oleje a másla, přidejte pokrájená rajčata, krátce osmahněte a okořeňte. Přilijte vývar a duste pod pokličkou asi 15 minut. Mezitím očistěte cuketu, pórek a bazalku. Cuketu nakrájejte na kostičky, pórek na kolečka. 5 minut před koncem vaření přihoďte zeleninu do polévky a dovařte. Dochuťte bazalkou a případně solí a česnekem, aby byla polévka pikantní. Podávejte s osmaženými kostičkami chleba.

Zpět na obsah

Léčivá slepičí:

Zvětšit Suroviny:1,5 kg drůbežího masa (pozn.), 2 cibule, 2 česneky (hlavičky), čerstvý zázvor cca 6x3 cm, 15 kuliček koriandru a čtyřbarevného pepře, 10 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, tymián, 8 sušených chilli papriček, muškátový oříšek,libeček, sušená celerová a petrželová nať (asi tak po hrsti),1 větší mrkev, 1 petržel, celý pórek, kus kedlubny, celeru, kapustový list, 6 růžiček květáku, 2 lžíce tuku na restování, dochucení dle vlastní volby.
Postup:Nejprve maso zbavíme přebytečné kůže a kousků sádla. 1 cibuli, polovinu zázvoru a 1 česnek nakrájíme na plátky. Rozehřejeme si tuk a cibuli s česnekem a zázvorem necháme jen rozvonět. Hned k němu přidáme maso (nevykostěné, jen upravené tak, aby se pak dobře obíralo) a vše zprudka orestujeme (asi 3 min.) Pak přidáme asi litr studené vody (maso musí být ponořené). Přidáme i koření – koriandr, pepř, nové koření, tymián, chilli papričky, bobkový list a uvedeme do mírného varu. Polévka nesmí klokotat, jen mírně „perlit“ Během prvních 20 minut opatrně sbíráme z povrchu pěnu a tuk. Teprve nyní přidáme libeček a sušenou nať. A necháme maso s kořením „táhnout“ cca 60 min. Po této době vyndáme maso a vývar můžeme přecedit, nebo nechat, jak je. (Já ho necedím). Zeleninu si očistíme a nakrájíme na kousky a dáme orestovat na pánev. Zbylou cibuli a půlku druhé hlavičky česneku necháme v celku, zbylý kousek zázvoru nakrájíme. Maso z kostí obereme, nakrájíme a vložíme se zeleninou , půlkou česneku, cibulí a zázvorem do vývaru, vodu doplníme na 2,5 litru a pokračujeme ve velmi pomalém varu asi 20 min. Pak vypneme sporák a na teplé plotýnce dochutíme dle naší chuti – muškátovým oříškem, prolisovaným zbytkem česneku, chilli kořením, solí, apod. Kdo chce, nakrájí cibuli a nechá v polévce, nebo ji vyndá a vyhodí.. Necháme ještě asi 10 minut v klidu. Polévka je hustá množstvím zeleniny a masa a má mít malinko pálivější a ostřejší chuť po zázvoru, chilli koření a ostatních přísadách a s masem být v rovnováze, nepřebíjet.
Poznámka:Ideální je mladá slípka, kostry kuřat, apod. Zdroj: Špagetka, www.toprecepty.cz.
Zpět na obsah

Blesková brokolicová:

Zvětšit Suroviny:1 asi půlkilová brokolice, 2 obdélníky taveného smetanového sýra - jeden jsem měla s uzeným masem, sůl, voda.
Postup:Brokolici uvaříme v menším množství osolené vody doměkka. Pak přidáme sýry a ponorným mixérem rozmixujeme na kaši. Polévka je hotová. Když je příliš hustá přidáme trochu vody.
Poznámka: Zdroj: www.labuznik.com

Zpět na obsah

Ukrajinský boršč:

Zvětšit Ingredience: 500 g vepřového boku s kosti (libovějšiho), větši mrkev, 1 větši červena řepa nebo 2 menši, 1 cibule, 2-3 brambory, 300 g čerstvého zeli, rajský protlak nebo 2 čerstvá rajčata, sůl, pepř, bobkový list, polévkové kořeni, olej na smažení, zakysaná smetana, čerstvá petrželka na ozdobu.
Postup přípravy: Dáme do hrnce vařit na kousky nakrájené maso, až odšumí vložíme nakrájené na kostičky brambory a na drobno nakrájené čerstvé zelí, ztlumíme plamen a na mírném ohni povaříme, přidáme bobkový list, polévkové koření. Zvlášť ve slupce uvaříme červenou řepu, nastrouháme na větším struhadle a přidáme na pánev, kde předtím zpěníme cibulku a nastrouhanou čerstvou mrkev, osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, 2 lžíce zakysané smetany a krátce podusíme. Nakonec vše přidáme ke směsi v hrnci, 7-10 minut povaříme a můžeme podávat, ale nejlepší je až se trochu rozleží.Při podávaní můžeme ještě přidat do talíře lžíci smetany a ozdobit nasekanou čerstvou petrželkou.
Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Polévka Knedlovepřozelo:

Zvětšit Suroviny:
200 g pečeného vepřového masa, já tentokrát měla uzené, 200 g kysaného zelí, 4 plátky houskového knedlíku, 1 střední cibule, máslo, olej, vývar nebo naředěný výpek z masa, kmín, sůl, pepř, petrželka.
Postup:
Knedlíky nakrájíme na kostičky, dáme na plech, pokapeme rozpuštěným máslem a v troubě opečeme do křupava. Oloupanou cibuli nakrájíme na polokroužky, osmahneme na trošce oleje, přidáme na kostky nakrájené maso a společně chvilku smažíme. Zalijeme vývarem, dochutíme solí, pepřem a kmínem a přivedeme k varu. Pak do hrnce přidáme překrájené zelí a vaříme, dokud zelí nezměkne. Do odstavené polévky dáme petrželku a na talíři přidáme opečené knedlíkové kostičky.
Poznámka:Báječně se tím dají zpracovat zbytky z nedělního oběda ;-)
Zpět na obsah

Falešný hovězí vývar z dýně Hokkaido:

Zvětšit Suroviny:
Vnitřek z dýně, t.j. jadérka a ty pavučiny, zkrátka odpad, který vyhazujete. Kořenová zelenina, kterou dáváte do hovězího vývaru, t.j 1 velká mrkev, kousek celeru, pálivá paprička, kousek póru, plátek másla, 3 kuličky nového koření.
Postup:
Měla jsem vnitřek z dýně Hokkaido. Zalijeme ho přibližně 1 litrem studené vody. Přidáme očištěnou a na velké kusy nakrájenou zeleninu. Polovinu mrkve nastrouháme a opražíme na másle. Když začne voda vřít, přidáme mrkev na másle. Vaříme cca 35 minut. Na závěr polévku přecedíme. Zeleninu nakrájíme na kousky a vrátíme do polévky. Použijte libovolnou zavářku.Můžeme libovolně dochutit bujónem nebo vegetou.
Poznámka: Opravdu to chutná jako masová polévka. Zdroj: moje kamarádka Milena z Topreceptů.
Zpět na obsah

Polévka z hlívy alá dršťková:

Zvětšit Suroviny:
250 g hlívy ústřičné, 1 cibule, 1 mrkev, kousek celeru, 3 stroužky česneku, 2 mladé cibulky, zeleninový vývar, mletá paprika, majoránka, sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky, olej, petrželka
Postup:
Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na nudličky pokrájenou hlívu a kořenovou zeleninu. Necháme krátce osmažit, přisypeme mouku a papriku / část může být pálivá /, ještě krátce orestujeme, zalijeme chladným vývarem, prošleháme, osolíme, opepříme, prolisujeme česnek, vložíme bílé části cibulek a vaříme cca 20 minut. Před koncem přidáme majoránku. Hotovou polévku dochutíme a posypeme cibulkovou natí a petrželkou.
Poznámka: Stejně můžeme uvařit polévku z růžovek nebo václavek. Zdroj: Maris, www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Rajská polévka se sýrovými krutonky:

Zvětšit Suroviny:
Na polévku: 400g konzerva cherry rajčat (nebo obyčejných rajčat), 3 lžíce mascarpone, 1 lžíce cukru krupice, 1 kostka bujónu rozpuštěná v 100ml vařící vody, worchestrová omáčka a tabasco – podle chuti, sůl, mletý pepř, oregano.
Na bagetky: 1 střední bageta ( nebo 8 koleček z velké bagety), 125g mozzarelly – nakrájet na 8 plátků.
Postup:
Do hrnce dáme spolu rajčata, cukr, zeleninový bujón, asi půl čajové lžičky worchestru a tabasca, ochutíme trochou soli, oreganem a pepřem. Přivedeme do varu a vaříme při mírné teplotě asi 10 minut. Rozmixujeme najemno ponorným mixérem. Přidáme mascarpone a znovu pořádně rozmixujeme. Polévku dáme zpět na vařič, necháme přejít varem a odstavíme bokem.
Příprava syrových bagetek je velmi jednoduchá – na nakrájenou bagetu pokládáme plátky mozzarelly a dáme zapéct do trouby na pár minut, dokud se sýr nerozpustí.
Zpět na obsah

Špenátová s cizrnou:

Zvětšit Suroviny:
250 g listového špenátu, 2 stroužky česneku, 1 menší cibule, 60 g másla, 2 lžíce hladké mouky, zeleninový vývar nebo voda, sůl, bílý pepř, 120 ml smetany, 250 g cizrny z konzervy, trochu parmezánu
Postup:
V rozpuštěném másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme rozmačkaný česnek, necháme rozvonět, zasypeme moukou a umícháme světlou jíšku. Zalijeme chladným vývarem, rozmícháme, přidáme nasekaný špenát, osolíme a opepříme a necháme provařit, aby mouka nebyla syrová. Ke konci přidáme propláchnutou cizrnu a smetanu, prohřejeme. Na talíři posypeme strouhaným parmezánem.
Zdroj: Helena Rytířová - Nedělní menu
Zpět na obsah

Kapustová s rajčaty a uzenou paprikou:

Zvětšit Suroviny:
1/2 hlávky menší kapusty, asi 50 g másla, sůl, pepř, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, lžička uzené papriky (koření), 2-3 rajčata, zakysaná smetana podle chuti.
Postup:
Kapustu rozebereme na listy, omyjeme, vložíme do vroucí osolené vody, hned vypneme, zakryjeme poklicí a necháme asi 5 minut spařit. Pak vyjmeme (vývar nevyléváme), necháme okapat, vyřízneme silná žebra a nakrájíme na širší nudle. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou, přidáme nakrájenou kapustu, zasypeme paprikou, trochu orestujeme společně, zalijeme trochou studené vody, aby se nám dobře rozmíchala mouka, pak přidáme rajčata, postupně podle potřeby vývar z kapusty, dosolíme a opepříme a povaříme maximálně 15 minut, aby kapusta neztratila pěknou barvu. Na talíři doplníme zakysanou smetanou a podáváme s bílým pečivem.
Zpět na obsah

Krémová česnečka:

Zvětšit Suroviny:
1,5 l voda, 2-3 kostky bujonu (lze použít silný domácí vývar), 1/2 paličky česneku, 1/2 l smetany (10%), 1/2 až 3/4 starší bílé bagety (nastrouhané), sůl, pepř, 2 lžíce hl. mouky, trochu mouky na jíšku (může se stát, že nebude potřeba, záleží na množství bagety), na ozdobení opečenou slaninku či krutony.
Postup:
Na troše másla opražíme 1/3 z nastrouhaného množství bagety, zalijeme horkou vodou (vývarem), dáme bujon (při použití vývaru se už nedává), prolisujeme česnek, pokud máme hodně silný, nemusího být tolik a dosypeme zbytek bagety, chvilku necháme nasáknout a pak rozmixujeme. Za stálého míchání vlijeme smetanu, osolíme a opepříme, necháme projít varem, ale pozor, smetana má tendenci pěnit, tak ať vám nevyletí pěna po kuchyni. Pokud je česnek moc cítit, dáme trochu másla či smetany, tím trochu srazíme chuť, podáváme horkou s krutonky.
Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Z pečených brambor:

Zvětšit Suroviny:
4 větší brambory, cca 1/4 celeru, 4 stroužky česneku, kmín, majoránka, 250ml smetany na vaření, vývar, kousek másla, sůl, olej
Postup:
Oškrábané brambory a celer nakrájíme na kostky, spolu s nevyloupanými stroužky česneku dáme péct na plech do vyhřáté trouby na 250C, zakápneme olejem a osolíme. Když je vše opečené, vložíme do hrnce, česnek vyloupneme ze slupky, zalijeme vývarem, přidáme kmín a vaříme asi 10 minut. Poté vše rozmixujeme do hladka, přidáme smetanu, majoránku a na zjemnění kousek másla. Dochutíme. Vřele doporučuju, je velmi chutná.
Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Z vykoledovaných vajec:

Zvětšit Suroviny:
6 vajec uvařených na tvrdo - nastrouhat na slzičkovém struhadle, 2 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, půlka cibule na jemno nakrájené, 1 mrkev na jemno nastrouhaná, voda, 2 lžíce francouzské hořčice, sůl, pepř, 1 bobkový list, 200 ml tekuté šlehačky, citrónová šťáva, pažitka, naťová cibulka.
Postup:
Na oleji osmažíme cibuli, zasypeme moukou, smažíme. Zředíme vodou a přivedeme do varu, vhodíme mrkev, nastrouhaná vajíčka, sůl, pepř, bobkový list, hořčici. Na konci vlejeme šlehačku. Na talíři doplníme pažitkou a každý si okyselí dle chuti.

Zpět na obsah

Křenová krémová:

Zvětšit Suroviny:
Toastový chléb, cibule, čerstvý křen, brambor, máslo, smetana na vaření, slanina, sůl, vývar.
Postup:
Na másle zesklovatíme cibulku, přidáme rozdrobený toastový chléb a asi minutu ho opékáme. Zalijeme vývarem, přidáme nadrobno nakrájený brambor , osolíme a vaříme. Před koncem vaření přisypeme nastrouhaný křen a ještě 5 min. povaříme. Polévku dohladka rozmixujeme a zalijeme smetanou. Provaříme, dochutíme, podle chuti přidáme ještě čerstvý křen a již odstavíme. Podáváme s vypraženou slaninou. Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Z mletého masa se smetanou:

Zvětšit Suroviny:
1 l vývaru bez tuku, 2 lžíce oleje, 250 g mletého masa (směs vepřového a hovězího), sůl, 2 hrsti nakrájené jarní cibulky, 2 stroužky česneku nadrobno nakrájeného, 200 g žampionů, 1/2 lžičky drceného kmínu, 100 ml přírodního bílého vína, 100 g taveného smetanového sýra, 2 lžíce smetany, libeček.
Postup:
V kastrolu na oleji restujeme trochu osolené maso, až se bude dobře oddělovat vidličkou. Přidáme jarní cibulku, česnek, na plátky nakrájené žampiony a kmín. Společně opékáme asi 3 minuty. Pak podlijeme vínem a teplým vývarem a vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Přidáme tavený sýr a mícháme tak dlouho, až se rozpustí. Polévku zjemníme smetanou. Dochutíme posekaným libečkem. Pokud je hodně mastná, můžeme odsát tuk papírovou utěrkou - jen ji rychle položíme na hladinu a hned sejmeme.
Zpět na obsah

Kedlubnová krémová:

Zvětšit Suroviny:
2 kedlubny, 1 brambor, 100g slaniny, 2 trojúhelníčky taveného smetanového sýra, 100ml smetany na vaření, kousek másla, sůl, pepř, 1 litr vody nebo zeleninového vývaru.
Postup:
Na másle si orestujeme slaninu, přidáme na kostičky nakrájené kedlubny a brambor, osolíme, krátce restujeme a zalijeme vodou nebo vývarem. Vaříme do měkka. Pak v polévce rozpustíme sýr a rozmixujeme. Přilijeme smetanu, opepříme, prohřejeme a na talíři přidáme do křupava opečené plátky slaniny. Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah