Domácí pekárna




Vlastním pekárnu ETA HARMONY, je naprosto úžasná, vřele doporučuju. Není nad čerstvě upečený voňavý chlebík. V pekárně také uděláte úžasné kynuté těsto prakticky na cokoliv - od knedlíků po koláče, loupáky a koblihy. Některé pekárny umí upéct i třené bábovkové těsto, musí mít ale nainstalovaný program DORT/ KOLÁČ/ CAKE. Lze v ní udělat výbornou marmeládu bez práce a spousty špinavého nádobí, upéct sekanou a pod. Hlavní zásada pečení v pekárně je ta, že nejprve nalijete všechny tekuté ingredience, dáte sůl, pak nasypete sypké ingredience, úplně nahoru přijde lžička cukru a sušeného droždí. Zapnete příslušný program a při hnětení občas zkontrolujete, zda není třeba dolít tekutinu nebo přidat trošičku mouky. Když jde pekárna ztuha a těsto je takové hrubé, je třeba dolít opatrně po lžičkách tekutinu. Když se těsto maže po stěnách, je třeba dosypat trošičku mouky. Správně husté těsto tvoří hladkou kouli. U dobrých receptů se nic přidávat nemusí. A takové najdete zde:-)) Po upečení vypněte pekárnu, vyjměte formu z pekárny, nechte asi 5-10 minut na podložce, pak formu otočte vzhůru nohama a lehkým zatřesením vyklouzne chlebík. Vyháčkujte metly z chleba, zabalte ho do utěrky a nechte vychladnout. Uchovávejte v mikrotenu. Do základního těsta můžete podle chuti přidat prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou jarní cibulku i se zelenou částí, drobně nakrájenou a dozlatova usmaženou klasickou cibuli, drobně nakrájené nebo mleté uzené maso, šunku, slaninu, mleté škvarky, dále strouhané sýry, také bylinky, strouhanou zeleninu - mrkev, cuketu, protlak i rajčata - klidně i sušená, určitě sami vymyslíte různé chuťové variace



Najdi na této stránce:

O B S A H
Vláčný bramborový chléb
Podmáslový chléb
Bílý chléb skoro jako z Chorvatska
Obyčejný hrnkový chléb
Bílý sýrový chléb
Jogurtový tmavý chléb
Slunečnicový chléb 
Chléb s čerstvým droždím
Chléb se sýrem a bylinkami
Štola nebo bochánek
Ananasová bábovka
Rybízový chlebíček 
Perník z pekárny
Buchty z pekárny
Koblížky z pekárny
Meruňkoví šneci 
Knedlíky
Marmeláda
Anglické bagetky 
Šlehačkové bochánky 
Trdelníčky 
Prošívaná deka 
Závitky s pestem a anglickou slaninou 
Bagely 
Fan tans 
Brusinková bábovka 
Jemný chlebíček z pekárny 
Chléb s červenou řepou  
Čajový chlebíček  
Slunečnicové trojhránky  
Žitno-pšeničné špičky  
Croissanty  
Slávinky  
Chlebové placky  


Vláčný bramborový chléb:

300 ml vody nebo mléka, 25 g másla nebo margarínu, 1 vejce, 150 g brambor z předešlého dne, oloupaných, vařených a rozmačkaných, 2 lžičky soli, 630 g hladké mouky, 1/2 lžičky cukru, lžička droždí.
Suroviny vložte do pekárny v uvedeném pořadí, zapněte program SPRINT ( QUICK, SLADKÝ), velikost 1, kůrka střední. Po zaznění prvního zvukového signálu můžete přisypat libovolná semínka: slunečnici, sezam,...
Zpět na obsah

Podmáslový chléb:

350 ml podmáslí, 3 lžíce oleje, 1,5 lžičky soli, 130 g pšeničné chlebové mouky, 170 g žitné chlebové mouky, 50 g žitné celozrnné mouky, 150 g hladké mouky, 1 lžička kmínu, 1 lžička cukru, 1 lžička droždí, po 1. zvukovém signálu 4 lžíce slunečnicových semínek.
Program KLASIK.
Zpět na obsah

Bílý chléb skoro jako z Chorvatska:

1 vejce vyklepnout do odměrky a doplnit do 200 ml mlékem, 100 ml vody, 25 g rozpuštěného zchladlého másla, 2 lžičky soli, 500 g hladké mouky, 1 a lžička cukru, 1 lžička droždí.
V odměrce rozšleháme vejce, doplníme mlékem do 200 ml, přidáme 100 ml vody a vše nalijeme do pekárny. Přidáme máslo a sůl, nasypeme mouku, navrch dáme cukr a droždí. Zapneme program FRENCH/ SENDVIČ/ TOUSTOVÝ. Po upečení necháme vychladnout zabalený do utěrky. Nejlepší je hned čerstvý s meruňkovou ( nebo jinou ) marmeládou. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.pod názvem Bílý chléb dokonalý
Zpět na obsah

Obyčejný hrnkový chléb:

2 hrnky ( = odměrky přiložené k pekárně = 200 ml ) vody, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 3 hrnky hladké mouky, 2 hrnky žitné chlebové mouky, 1 lžička cukru a 1 lžička droždí.
Vše vložíme do pekárny v uvedeném pořadí, program KLASIK/ ZÁKLADNÍ, velikost 2, barva kůrky střední. Po zaznění prvního zvukového signálu můžete přisypat libovolná semínka: slunečnicová, sezamová, lněná, dýňová,...Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Bílý sýrový chléb:

200 ml mléka, 30 g změklého másla nebo margarínu, 1 vejce, 1 lžička soli, 125 g granulovaného čerstvého sýra Cottage, 500 g hladké mouky, 1 lžička cukru, 1 lžička droždí.
Vše do pekárny v uvedeném pořadí, program FRENCH/ SENDVIČ/ TOUSTOVÝ nebo KLASIK. Výsledek: bílý nadýchaný sýr s kůrkou jako francouzská bageta, díky sýru velmi lahodný.
Zpět na obsah

Jogurtový tmavý chléb:

250 ml mléka nebo vody, 150 g bílého jogurtu, 1 lžička soli, 3/4 lžíce octa, 500 g celozrnné pšeničné mouky, 1 lžička cukru, 1 lžička droždí.
Program KLASIK. Tento chléb je poněkud hutnější konzistence, ale moc dobrý.
Zpět na obsah

Slunečnicový chléb:

Zvětšit 375 ml vody, 30 g změklého másla, 1 lžička soli, 250 g hladké mouky, 275 g celozrnné mouky žitné, 1 lžička cukru, 1 lžička droždí, po zaznění prvního zvukového signálu 40 g loupaných opražených vychladlých slunečnicových semínek.
Semínka opražte na suché pánvi, budou mít intenzivnější chuť, nechte vychladnout. Do pekárny dejte vše v uvedeném pořadí kromě zmíněné slunečnice, kterou přisypte po prvním zvukovém signálu.

Zpět na obsah

Chléb s čerstvým droždím:

350 ml vlažné vody, 1/2 kostky nadrobených čerstvých kvasnic, 2 lžičky cukru, 2 lžíce octa, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce sušené bramborové kaše, 260 g hladké mouky, 250 g žitné chlebové mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu.
Do pekárny dáme vše v uvedeném pořadí - u čerstvého droždí se dává jiné pořadí než obvykle!, zapneme program SPRINT/ RYCHLÝ/ QUICK. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.pod názvem Chlebík z pekárny narychlo
Zpět na obsah

Chléb se sýrem a bylinkami:

Suroviny 1: 190 ml vlažné vody, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 125 g hladké mouky, 125 g celozrnné mouky, 1 lžička droždí.
Suroviny 2: 2 lžíce čestvě nasekaných bylin - směs petrželky, pažitky, bazalky, může být i tymián a rozmarýn, ale jen špetička, jsou hodně aromatické. A jemně strouhané sýry: 65 g parmezánu, 125 g čedaru. A ještě špetka mletého pepře.
Do pekárny dáme nejprve suroviny 1 v uvedeném pořadí, program RYCHLÝ/ QUICK/ SPRINT, po zaznění prvního zvukového signálu dáme suroviny 2 a necháme dojít program.
Zpět na obsah

Štola nebo bochánek:

2 žloutky, dolít do 250 ml mlékem, 100 g změklé Hery, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 5 lžic krupicového cukru, dosypat do 500 g polohrubou moukou, 1 lžička droždí, po zvukovém signálu: 1 lžíce rozinek, 2 lžíce mandlových lupínků, podle chuti nakrájená hrst jablečných křížal, kandované ovoce, čokopecky.
Do nádobky vyklepneme žloutky, dolijeme mlékem do 250 ml, rozmícháme a nalijeme do pekárny. Přidáme tuk a sůl. Na váhu vysypeme oba cukry a dosypeme moukou tak, aby vše vážilo 500 g. Nasypeme do pekárny, přidáme droždí a zapneme program KLASIK/ ZÁKLADNÍ. Po zaznění prvního zvukového signálu přidáme rozinky a ostatní dochucovací ingredience. Necháme dokončit program. Lze i dát ingredience do pekárny, zapnout program TĚSTO a po dokončení vytvarovat a upéct klasickou štolu či bochánek. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Ananasová bábovka:

1 ananasový kompot - přecedit, odměřit šťávu, případně doplnit vodou do 200 ml, 3 vejce celá, 200 ml oleje, špetka soli, 100 g krystalového cukru, , 1 vanilkový cukr, 500 g polohrubé mouky promíchané s 1 práškem do pečiva, po zaznění zvukového signálu nadrobno nakrájené ovoce z kompotu.
Do pekárny dáme vše v uvedeném pořadí, program DORT/ KOLÁČ/ CAKE. Po dokončení programu zkusíme špejlí, v případě potřeby necháme ještě chvíli péct - program PEČENÍ. Je velmi vláčná a moc dobrá. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Rybízový chlebíček:

Zvětšit 8 lžic rozehřátého a zchladlého másla, 3 rozšlehaná vejce, 1/2 lžičky vanilkové esence - tresti, 1/2 hrnku mletých ořechů, 250 g hladké mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody, 2/3 hrnku cukru, špetka soli, po zaznění zvukového signálu 125 g čerstvého červeného omytého rybízu.
Smícháme tuk, esenci a vejce a nalijeme do pekárny. Smícháme sypké ingredience kromě rybízu a nasypeme do pekárny. Program KOLÁČ/ CAKE/ DORT. Po zaznění zvukového signálu přisypeme rybíz.
Zpět na obsah

Perník z pekárny:

1 hrnek ( odměrka 200 ml ) mléka, 3 vejce, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do perníku.
Vše do pekárny v uvedeném pořadí, program DORT/ KOLÁČ/ CAKE.
Zpět na obsah

Buchty z pekárny:

250 ml vlažného mléka, 150 g rozpuštěného másla, 2 žloutky, špetka soli, 1 lžíce citronové šťávy, 500 g hladké mouky, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr, kůra z 1 citronu, 1 lžička droždí.
Vše do pekárny v uvedeném pořadí, program TĚSTO. Po skončení programu tvoříme a plníme buchty podle zvyku a chuti. Pečeme klasicky na plechu v troubě. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Koblížky z pekárny:

1/4 l mléka, 3 lžíce majonézy, 2 žloutky, špetka soli, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 60 g cukru, lžička droždí.
Vše do pekárny v uvedeném pořadí, program TĚSTO. Po skončení programu vyvalujeme, vykrajujeme a smažíme koblihy klasickým způsobem. Lze i donuts: do koleček vykrojíme ještě uprostřed díru a vzniklé mezikruží smažíme. Hotové obalíme v moučkovém cukru s vanilkou.
Zpět na obsah

Meruňkoví šneci:

Zvětšit Těsto: 250 ml valžného mléka, 1 rozšlehané vejce, 75 g změklého másla, 1/2 lžičky soli, 440 g hladké mouky, 3 lžíce cukru, 2 lžičky droždí.
Náplň: 150 g sušených meruněk, propláchnutých horkou vodou a nakrájených nadrobno, 50 g rozpuštěného a vychladlého másla, 1 lžička koření Kotányi Jablečný závin, 3 lžíce tmavého cukru, na potření meruňkový džem.
Ingredience na těsto dáme do pekárny v uvedeném pořadí, program TĚSTO. Po skončení programu rozválíme na obdélník, potřeme máslem kromě okrajů, posypeme meruňkami, cukrem a kořením, srolujeme, nakrájíme na kolečka, která řeznou plochou položíme na plech vyložený papírem na pečení. Necháme chvíli kynout, pak potřeme džemem rozmíchaným s troškou vody a upečeme v troubě vyhřáté na 220°C.
Zpět na obsah

Knedlíky:

1 vejce, dolít do 320 ml vlažným mlékem, 1 lžička soli, 500 g hrubé mouky, 1 lžička droždí, do hotového těsta 2 menší den staré housky nakrájené na kostičky.
Do pekárny dáme postupně vše kromě housek, program TĚSTO. Po jeho skončení vyklopíme na vál, zapracujeme housky na kostičky, vytvoříme knedlíky, necháme ještě vykynout a vaříme obvyklým způsobem. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Marmeláda:

1 kg ovoce ( čistá váha ), 1 kg želírovacího cukru. Ovoce je omyté, vypeckované, nadrobno nakrájené nebo pomleté. Vložíme do pekárny, nasypeme želírovací cukr, zapneme program MARMELÁDA a necháme proběhnout program do konce. Pak rovnou lijeme do čistých suchých sklenic, zavřeme a otočíme víčkem dolů.
Zpět na obsah

Anglické bagetky:

Zvětšit Suroviny:400g kefíru nebo podmáslí, 100ml vody, 50g sádla, 2-2,5 lžičky soli, 2 lžičky drceného kmínu, lžička sušeného česneku, 800g hladké mouky (dala jsem půl na půl hladkou a celozrnnou), 2 lžičky cukru, kostka (42g) droždí. Na potření vejce, na oblohu plátky anglické slaniny a strouhaný tvrdý sýr.
Postup:Do pekárny dáme suroviny podle předpisu a zapneme program Těsto. Hotové těsto znovu na vále propracujeme, rozdělíme asi na 8 kusů, utvoříme bagety a na plechu dáme kynout.Nakynuté potřeme vejcem, poklademe plátky slaniny, posypeme sýrem a dáme upéct do vyhřáté trouby.
Poznámka: Je to těsto velice příjemné na omak, určitě by se z něj daly upéct i rohlíky, veka nebo cokoliv jiného....a nádherně voní.Hotové bagety jsou dobré a syté. Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Šlehačkové bochánky:

Zvětšit Suroviny: Těsto: 150 ml vlažného mléka, 250 g majonézy, 4 lžíce cukru, 1 vejce, 30 g droždí, 500 g mouky (půl na půl hladká s polohrubou, 1/2 lžičky skořice, špetka soli, žloutek na potření
Náplň: 1 vanilkový cukr, cukr moučka dle chuti, 2 trvanlivé šlehačky.
Postup: Do pekárny dáme vše kromě žloutku na potření v uvedeném pořadí. Program Těsto. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné dílky, vytvoříme malé bochánky, položíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme žloutkem, ještě asi 10 minut necháme kynout a upečeme. Vychladlým bochánkům odkrojíme pokličku a vydlabeme je. Šlehačky ušleháme s oběma cukry do tuha, lehce do nich vmícháme vydlabané rozdrobené vnitřky z bochánků a lžičkou naplníme zpět. Přiklopíme "pokličkou", pocukrujeme a podáváme.
Poznámka: Tento recept kdysi prozradil v nějakém časopise Jan Hrušínský jako rodinný recept. Já jsem ponechala nápad naplnit bochánky šlehačkou. Těsto mám raději toto, je krásně vláčné.
Zpět na obsah

Trdelníčky:

Zvětšit Ingredience: Těsto: 160 ml mléka, 5 žloutků, 2 lžičky rumu, 70 g sádla, 70 g změklé hery, 1/4 lžičky soli, 560 g hladké mouky, 30 g cukru, 25 g čerstvého droždí
Na potření a posyp: rozšlehané vejce, sekané ořechy nebo mák - asi 100 g
Na upečené: asi 30 g Hery rozehřáté, rum podle chuti, cukr krystal a skořice
Postup přípravy: Suroviny na těsto vložíme v uvedeném pořadí do pekárny, program Těsto. Po zvukovém signálu vyvalujeme pásky, které namotáme na tukem potřené turbičky na kremrole. Namotané těsto potřeme vejcem, obalíme v ořechách nebo máku a upečeme v troubě vyhřáté na 150-180 °C. Po upečení trubičky potřeme rumem s herou, posypeme cukrem se skořicí, sklepneme z formiček a necháme vychladnout. Zdroj: fórum o pekárnách na www.seznam.cz. Autor: peggynek1
Zpět na obsah

Prošívaná deka:

Zvětšit Suroviny:
Těsto: 50 ml oleje, 2 celá vejce, 75 ml teplé vody, 125 ml cukru, 250 ml polohrubé mouky, 2 lžíce holandského kakaa, 1/2 sáčku prášku do pečiva.
Náplň: 250 g měkkého tvarohu, cukr podle chuti, 125 ml tekuté šlehačky, 1 žloutek, 1/2 sáčku vanilkového pudinku, sníh z bílku.
Postup:
Ingredience na náplň pořádně rozmícháme a vmícháme sníh z bílků. Do pekárny dáme vodu, olej a vejce, mouku prosátou a promíchanou s kakaem a nakonec prášek do pečiva, zapneme program dort a necháme míchat, hlídáme. Jakmile je těsto důkladně promíchané, vypneme pekárnu, vytáhneme háky, na těsto nalijeme náplň, stěrkou ještě zašťoucháme dolů do těsta, zapneme pečení a asi 10 minut před koncem zkontrolujeme a případně ukončíme program. Necháme ve formě úplně vychladnout a pak teprve vyklopíme.
Zpět na obsah

Závitky s pestem a anglickou slaninou:

Zvětšit Ingredience:
Těsto: 200 ml vlažné vody, 1 lžička soli, 1 lžička medu, 2 lžíce olivového oleje, 400g hladké mouky, 100 g celozrnné mouky, 1/2 kostky droždí
Dále: bazalkové pesto, 200 g anglické slaniny
Postup přípravy:
Vymícháme kynuté těsto (pomohla mi pekárna) a necháme vykynout. Pak ho rozdělíme na dvě části, každou zvlášť vyválíme na placku, potřeme pestem a zatočíme jako roládu. Nakrájíme na kousky dlouhé asi 5 cm, každý kousek obalíme slaninou, můžeme si pomoci párátkem. Položíme na vymazaný plech a necháme ještě kynout. Upečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, před pečením vložíme do trouby hrnek s vodou.
Zdroj: kniha 100 receptů pro domácí pekárnu, upraveno. Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Bagely:

Zvětšit Suroviny:
500 g pšeničné bílé hladké mouky, 1 1/2 lžičky soli, 1 1/2 lžíce cukru, 1/2 kostky kvasnic, 300 ml vody.
Postup:
Z ingrediencí vypracujeme hladké nelepivé těsto (pomohla mi pekárna) a necháme vykynout. Pak tvoříme válečky, které spojíme do kroužku. Přikryjeme vlhkou utěrkou (důležité, aby těsto neosychalo) a necháme znovu vykynout. V kastrolu uvedeme vodu do varu, ale neměla by vařit moc, jen jemně perlit. Bagely vkládáme po 2-3 kusech pomocí děrované naběračky do vody a povaříme velmi krátce asi půl minutky z každé strany, vaříme bez pokličky. Okapané bagely pečeme na tukem potřeném plechu v troubě vyhřáté na 220°C asi 15 minut dozlatova.
Zdroj: kniha Chléb připravený ručně nebo v domácí pekárně. Toto bílé pečivo ve tvaru kroužků bylo kdysi každodenním chlebem východoevropských Židů, ale dnes je typické pro New York jako klasická snídaně se žervé. Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Fan tans:

Zvětšit Suroviny:
250 ml podmáslí, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky sody, 60 g rozehřátého másla, 375 g hladké mouky, 1/2 lžičky cukru, 2 lžičky sušeného nebo 1/3 kostky čerstvého droždí. Rozehřáté máslo na potření, krystalový cukr a sekané nebo hrubě mleté ořechy - asi 2 hrstě.
Postup:
Do pekárny nandáme vše v uvedeném pořadí, program Těsto. Po vykynutí rozdělíme na poloviny, každou rozválíme, potřeme máslem, posypeme cukrem a ořechy. Rozkrájíme podélně na 6-7 pruhů, složíme na sebe a příčně celou vrstvu nakrájíme na kusy asi 4-6 cm široké. Kusy vložíme řezem dolů do máslem vymazané formy na muffinky, před vložením ještě každý kousek na spodní straně seštípneme, aby se dole uzavřel a nahoře naopak rozevřel. Necháme ještě kynout aspoň půl hodiny a pak upečeme při 180°C. Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Brusinková bábovka:

Zvětšit Suroviny:
200 ml vody, 1 vejce a 1 žloutek, 120 g měkké Hery, 250 g banánů (krájených na kolečka, při hnětení se pak úplně rozmělní), 80-100 g sušených brusinek, 80 g cukru, 4 lžičky citrónové šťávy, špetka soli, 150 g polohrubé mouky, 530 g hladké mouky, 20 g droždí
Postup:
Všechny suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme buď program na kynuté těsto (Sladký) nebo můžeme pekárnu na program Dort či Koláč nechat těsto jen vymísit, pak ji na 2 min zapneme na program Pečení (aby se prostor v pekárně vyhřál) a po jeho vypnutí necháme bábovku nakynout. Asi po 45min zapneme program Pečení, který po 40-45min vypneme. (Raději upečení bábovky zkontrolujeme vpíchnutím špejle.)
Poznámka:
Bábovka je určena pro větší pekárnu. Je mimořádně vláčná, nepotřebuje mazat máslem a brusinky v ní nedovolují, aby byla mdlé chuti.
Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Jemný chlebíček z pekárny:

Zvětšit Suroviny:
1,5 -2 lžíce mléka, 3 rozšlehaná vejce, 1 lžička vanilkové esence, 175 g změklého másla, 175 g cukru, 225 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva.
Postup:
Všechny suroviny dáme v uvedeném pořadí do pekárny. Program DORT/CAKE/KOLÁČ. Asi 20 minut před koncem pečení zkontrolujeme špejlí stav. Je opravdu jemňoučký.
Zdroj: Chlebíček Madeira, D. Mrázová: Domácí pekárna, velký zázrak v kuchyni.
Zpět na obsah

Chléb s červenou řepou:

Zvětšit Suroviny:
170 ml vlažné vody, 25 g změklého másla, 250 g vařené strouhané červené řepy, 300 g hladké mouky, 200 g celozrnné mouky, 1/3 kostky čerstvého droždí, 1 lžička soli, semínka dle chuti, asi 3 lžíce nakrájené jarní cibulky, 1-2 lžičky kmínu podle chuti, semínka dle chuti.
Postup:
Vše dáme do pekárny v uvedeném pořadí, program SPRINT/RYCHLÝ/QUICK. Po zvukovém signálu přisypeme cibulku.
Zpět na obsah

Čajový chlebíček:

Zvětšit Suroviny:
250 ml vlažného černého čaje, nejlépe Earl Grey, 1 rozšlehané vejce, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce rozpuštěného a vychladlého másla, 3 lžíce medu, 2 lžičky koření Jablečný závin, 250 g hladké mouky, 140 g žitné mouky, 1 lžička sušeného droždí, 75 g rozinek.
Postup:
všechny suroviny kromě rozinek dáme do pekárny v uvedeném pořadí. Program ZÁKLADNÍ. Po zvukovém znamení přisypeme rozinky.
Zpět na obsah

Slunečnicové trojhránky:

Zvětšit Suroviny:
Na omládek 100 ml vlažné vody, 130 g hladké mouky, lžička Sladěnky, 20 g droždí
Dále 130 ml vody, 50 g slunečnicových semen, 1-2 lžičky drceného kmínu, 2 lžičky cukru, 2 lžičky soli, žloutek (bílek zůstane na potření před pečením), 70 g změklé Stely nebo jiného margarínu, 120 g žitné chlebové mouky, 220 g hladké mouky, možno přidat kapku kuléru pro barvu.
Postup:
Suroviny na omládek necháme umíchat v pekárně a také v ní vykynout - asi 40 minut. Přidáme zbytek surovin a necháme pekárnu vypracovat a vykynout těsto. Vykynuté vytáhneme, propracujeme a rozválíme na plát silný asi 15 mm. Potřeme bílkem, posypeme slunečnicí, rozkrájíme na trojúhelníky a ty necháme na plechu nakynout. Upečeme ve vyhřáté troubě, prvních 10 min asi na 220°C a dopečeme při teplotě 200°C (znovu asi 10 min).
Recept je od mé kamarádky Ivy, její krásné stránky jsou zde: http://www.primapekarna.estranky.cz/ Na jejích stránkách najdete i podrobné povídání o pečení, omládku a jiných finesách. Vřele doporučuju :)
Zpět na obsah

Žitno-pšeničné špičky:

Zvětšit Suroviny:
Na omládek 100 g vlažné vody, lžička Sladěnky, 15 g droždí, 130 g hladké mouky. Dále 130 g vody, lžíce oleje, 1,5 lžičky soli, lžička drceného kmínu (nemusí být), 250 g žitné chlebové mouky a na dosypání asi 20 g hladké mouky
Postup:
V pekárně smícháme suroviny na omládek a necháme 45 minut kynout. Přidáme zbytek surovin a necháme v pekárně vymísit tužší těsto. Vyjmeme z pekárny do mísy a necháme asi hodinu kynout. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 5 dílů, z každého uděláme bulku a všechny je necháme asi 10 minut odpočinout. Poté rozválíme na kraťounké minibagety, zašpičatíme jim konce, oválíme je v žitné mouce, několikrát nařízneme a necháme na plechu vykynout. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (210°C/asi 25-30 minut)
Zdroj: moje kamarádka Iva :)
Zpět na obsah

Croissanty:

Zvětšit Suroviny:
Na omládek 100 ml (g) vlažné vody, lžička sladěnky nebo sladovitu, 21 g droždí (půl kostky), 130 g hladké mouky. Dále do těsta 50 g měkké Stelly (nebo Hery), 2 lžíce rozšlehaného vejce (zbytek vejce zůstane na potření croissantů před pečením), 80 g vody, půl rovné lžičky soli, 70 g cukru, 320 g hladké mouky.
- a 90 g studeného másla na provalování
Postup:
Těsto je možné udělat jak robotem, tak i v pekárně. V pekárně necháme bez předehřevu umíchat omládek a v zavřené pak 45 minut kynout. Přidáme zbytek surovin a (opět bez předehřevu) necháme vymísit těsto, pak pekárnu vypneme (program přerušíme) a těsto necháme 60-90 minut vykynout. Bez nahřívání pekárnou, aby se nám na něm pak při provalování nerozpustilo máslo, můžeme během kynutí i 1-2x promíchnout. Vykynuté vytáhneme, propracujeme a rozválíme. Na jednu polovinu plátu nastrouháme tuhé máslo, překryjeme druhou polovinou plátu, okraje zamáčkneme a celé rozválíme na tenčí. Poskládáme na třetiny a opět rozválíme....
Znovu poskládáme na třetiny a už můžeme rozválet na tenký finální plát, který rozkrájíme na trojúhelníky a z nich umotáme croissanty. Ti pilnější ale mohou skládání a rozvalování opakovat ještě klidně i dvakrát, těsto bude lépe a více lístkovat.
Umotané croissanty necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií asi 30 minut nakynout, potřeme zbytkem vejce (pouze povrch, ne boky - řez těsta -> lístky by se slepily) a ve vyhřáté troubě upečeme (250°C/asi 12-14 min - pokud vám budou moc brzo hnědnout, teplotu snižte na 220°C.)
Do těsta doporučuji dát Stellu, s Herou budou croissanty vonět trochu do loupáků....
Zdroj: Moje kamarádka Iva :)
Zpět na obsah

Slávinky:

Zvětšit Suroviny:
120 ml (g) vody, 70 g cukru, 100 g másla, 50 g rozinek, špetka soli, 2 žloutky, strouhaná citrónová kůra, lžička citrónové šťávy, 390-400 g hladké mouky, 21 g droždí. Na obalení bílek, 2 lžíce moučkového cukru, sekané mandle
Postup:
Všechny suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak tuhé, máslo měkké, povolené) a použijeme program Těsto. Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 4 díly - z každého uděláme bochánek a necháme asi 10 minut odpočinout. Bochánky vyválíme na kulatý plát, který rozřízneme na 6-8 výsečí a z každého trojúhelníčku srolujeme rohlíček. Při rolování povytahujeme cípek, aby jím byl rohlíček co nejvíce omotán.
Všechny umotané rohlíčky omočíme v bílku, smíchaném s cukrem a oválíme v sekaných mandlích. Nebo můžeme mandle vmíchat do bílku s cukrem a rohlíčky omočit v této směsi.
Naskládáme je na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme vykynout a upečeme o světlerůžova (180°C/asi 20 min).
Poznámka: Z této dávky máme 24 nebo 32 malinkatých rohlíčků - bezkonkurenčně nadýchaných a voňavých máslem i citrónovou kůrou.
Recept vymyslela moje kamarádka Iva a nazvala ho podle jedné své kamarádky :)
Zpět na obsah

Chlebové placky:

Zvětšit Suroviny:
Těsto: 350 ml vlažné vody, 1/2 kostky nadrobených čerstvých kvasnic, 2 lžičky cukru, 2 lžíce kvásku nebo octa, 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného sádla, 260 g hladké mouky, 250 g směsi žitné chlebové mouky, pohankové mouky, otrub a žitné celozrnné mouky, 2 lžičky soli.
Náplň: tvaroh ve vaničce, sůl, směs čerstvých bylinek: jarní cibulka, pažitka, petrželka, kerblík, kopr,..., možno utřený česnek podle chuti
Postup:
Těsto můžeme udělat v domácí pekárně nebo jak jsme zvyklí. Vykynuté ne moc tuhé těsto odebíráme po částech, každý kousek od prostředka ke krajům rozválíme na tenkou placku a pečeme ideálně na tálu kamen nebo na suché teflonové pánvi z obou stran, až máme na plackách zahnědlé puchýře. Potřeme tvarohem, který můžeme ochutit česnekem, osolíme, posypeme nasekanou bylinkovou směsí a přehneme na polovinu. Ihned podáváme.
Poznámka: Začátkem května jsme byli na Řemeslných trzích v Havlíčkově Brodě a placky nám tam moc chutnaly. Trochu jsem pátrala, ale na netu jsem našla jen všeobecné informace. Zkusila jsem tedy jedno z osvědčených chlebových těst a kupodivu je výsledek hodně podobný originálu. Placky na trzích nabízeli i ve sladké variantě - potřené tvarohem a povidly, můžete vyzkoušet i to ;-)
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah