Nápoje


Najdi na této stránce:

O B S A H
Levný džus
Jablečný nápoj
Jogurtové mléko
Dýňový džus
Džus z kompotu
Dětský punč
Káva se zmrzlinou
Ledový džus
Rebarborová limonáda
Labužnická horká čokoláda
Voňavý čaj
Bowle
Karamelový likér
Vaječný likér rychlý
Moravský kohout
Domácí Bailey´s
Mystery likér
Vařená slivovice
Horké jablko
Teplý koňakový nápoj s mandlemi
Cinzano
Horké pralinky
Sangria
Horký punč pro zimní večery
Máslový ležák proti depresi
Perníkový likér
Fermentovaný čaj 


Levný džus:

200 g (asi 2 ks) mrkve nakrájet, 1 citron bez zrníček rozkrájet,vše vařit 20 minut v papiňáku v trošce vody. Rozmixovat, zvlášť převařit 5 l vody s 500 g cukru a 1 lžící kyseliny citronové. Nechat vychladit a smíchat s rozmixovanou dření. Podávat chlazené.
Zpět na obsah

Jablečný nápoj:

4 sklenice = 4 kyselejší jablka, 4 lžíce cukru, 1/4 l vody, šťáva z 1 citronu, láhev sodovky nebo minerálky, 4 klečka citronu, led. V kastrůlku zahřát polovinu vody a rozpustit cukr. Jablka nastrouhat, rozmixovat s vychladlým cukrem, zbylou vodou a citronovou šťávou. Naředit sodovkou, zdobit plátkem citronu a doplnit ledovými kostkami.
Zpět na obsah

Jogurtové mléko:

1/4 l mléka, půl bílého jogurtu, čerstvé ovoce a cukr podle chuti rozmixovat a vychladit.
Zpět na obsah

Dýňový džus:

3 kg dýně, 2,5 l vody, 1,2 kg cukru, 2 lžíce kyseliny citronové. Dýni vydlabat, oloupat, nakrájet na kostičky, máčet ve vodě s kyselinou 24 hodin. Druhý den přidat 2 citrony i s kůrou bez jader a cukr, rozvařit, vychladit, rozmixovat. Přecedit, rozmíchat v 10 litrech studené převařené vody, dochutit 1 citronovým Vitacitem.
Zpět na obsah

Džus z kompotu:

1 velký kompot 0,7 l např. dýně á la ananas, 1 pomeranč řádně umýt, rozkrájet a vyndat jadýrka, společně rozvařit, rozmixovat, přecedit. Rozvařit 5 l vody + 300 g cukru, chladné smíchat s dření.
Zpět na obsah

Dětský punč:

4 sáčky kvalitního šípkového čaje, 500 ml vody, 200 ml pomerančového džusu, 4 lžíce medu, šťáva z citronu. Sáčky s čajem přelít vřelou vodou, přikrýt a nechat 10 minut luhovat. Sáčky vyjmout, do čaje nalít džus a citronovou šťávu, zahřát, rozdělit do sklenic a dochutit medem.
Zpět na obsah

Káva se zmrzlinou:

Kopeček vanilkové zmrzliny dát na dno silnostěnné sklenice a zalít horkým espresem. Ihned podávat
Zpět na obsah

Ledový džus:

Z 1 grapefriutu a 2 pomerančů vydlabat dužninu, rozmixovat, přidat 100 g cukru, asi 200 ml vody a ještě jednou promíchat mixérem. Nalít do misky a vložit do mrazáku, během mražení občas promíchat. Nenechat zmrznout úplně. Do džbánu dát zmrzlou dřeň a dolít pomerančovým džusem. Zdobit mátou nebo meduňkou.
Zpět na obsah

Rebarborová limonáda:

500 g mladých stonků rebarbory, 1 l vody, 100 g medu, 100 g cukru. Rebarboru rozvařit ve vodě. Přidat cukr, ještě vařit a sbírat pěnu. Procedit přes plátýnko, do ne úplně horkého rozmíchat med, nalít do lahví, uzavřít a nechat několik dní v chladnu. Podávat chlazené s meduňkou.
Zpět na obsah

Labužnická horká čokoláda:

1 porce - 40 g kvalitní hořké čokolády rozlámat a rozpustit ve vodní lázni. Přilít 2 dl teplého mléka a za stálého míchání přivedeme téměř k varu. Horké nalijeme do sklenice, ozdobíme šlehačkou, nastrouhanou bílou čokoládou a sekanými lískovými oříšky. Pro dospělé můžeme ještě zakápnout troškou mandlového nebo jiného likéru.
Zpět na obsah

Voňavý čaj:

Pomeranč rozkrojit a vymačkat z něj šťávu. Ještě před tím dobře omýt kůru a odkrojit z ní několik proužků. Do nahřáté čajové konvice nasypat hrst jablečných křížal, 1 lžičku kvalitního černého čaje, 2 hvězdičky badyánu, kousek celé skořice a pomerančovou kůru a zalít asi 1/2 l vroucí vody. Nechat asi 4 minuty louhovat, přecedit do šálků a dolít pomerančovou šťávou. Každý si osladí podle chuti.
Zpět na obsah

Bowle:

Jakékoliv ovoce - jahody, ananas, mango, melouny (i směs) v množství asi 500 g nakrájet na kostky, zalít litrem bílého vína, dosladit podle chuti a nechat v chladnu vylouhovat. Před podáváním dolít 1/2 l sektu.
Zpět na obsah

Karamelový likér:

1 Salko a 1 Tatru vařit uzavřené ve vodě 1 hodinu, nechat vychladnout, pak obsah rozmixovat s rumem podle chuti.
Zpět na obsah

Vaječný likér rychlý:

5 žloutků utřít s 1 vanilkovým cukrem, přidat 1 Tatru a 1 Salko a rumu podle chuti.
Zpět na obsah

Moravský kohout:

Do sklenice led, červené víno, lžíci slivovice, lžíci becherovky, zamíchat, zdobit ovocem (citron, pomeranč).
Zpět na obsah

Domácí Bailey´s:

2 neotevřené plechovky Salka vařit 1,5 hodiny ponořené ve vodě. Nechat zchladnout. Podle návodu na sáčku uvařit mandlový pudink, nedávat cukr. Když zchladne, rozmixovat obsah plechovek, pudink a asi 1/2 l rumu.
Zpět na obsah

Mystery likér:

Do sklenice vlijeme 0,5 l slivovice nebo jiného lihu, 0,5 l mléka, šťávu ze 2 citronů bez jader, vložíme 2 citrony dobře omyté nakrájené na kolečka bez jader, 12 hřebíčků, 1 lusk vanilky nebo vanilkový cukr a 250 g mletého cukru. Přikryjeme celofánem a necháme 3 týdny odležet. Během této doby občas zamícháme. Poté přefiltrujeme přes sáček na překapávanou kávu, kde se zachytí sražené vločky mléka. Získáme čirý, zlatavý, voňavý a chutný likér.
Zpět na obsah

Vařená slivovice:

0,5 l slivovice, 0,5 l vody, 140 g kostkového cukru, celá skořice, hřebíček, citronová nebo pomerančová kůra, citron - pomeranč. Předepsané množství vody svař v kastrůlku s cukrem a kořením a kůrou. Aby nedošlo při další přípravě ke vznícení, stáhni astrůlek z plotny, zalij slivovicí, přiveď opatrně znovu k varu, ale nevař. Horké podávej s plátkem citronu nebo pomeranče v tlustostěnných sklenicích. Zdroj: Bolek Polívka.
Zpět na obsah

Horké jablko:

350 ml jablečného džusu, 350 ml červeného vína, 120 g pískového cukru, 1 citron, 1 sáček koření Svařené víno, 1 jablko. Džus, víno a cukr ohřejeme, přidáme omytý citron na plátky a koření. Necháme asi 15 minut odstát a zahřejeme. Do sklenic rozdělíme kostičky oloupaného jablka a zalijeme horkou tekutinou. Můžeme ještě přizdobit kolečkem citronu.
Zpět na obsah

Teplý koňakový nápoj s mandlemi:

500 ml mléka, 50 g spařených, oloupaných a nastrouhaných mandlí, 60 g pískového cukru, několik kapek mandlové tresti, 200 ml vaječného koňaku, sekané mandle na ozdobu. Mléko, nastrouhané mandle a cukr ohřejeme a necháme 15 minut odstát. Přidáme tresť a zahřejeme. Do vyšších silnostěnných sklenic rozdělíme vaječný koňak a dolijeme horkým mandlovým mlékem. Povrch posypeme sekanými mandlemi.
Zpět na obsah

"Cinzano":

1/2 kg rýže, 1/2 kostky droždí, 1 citron, 4 kuličky nového koření, 4 hřebíčky, 1 muškátový oříšek celý, špetka muškátového květu, špetka mleté skořice, špetka zázvoru, špetka tymiánu, 1 a 1/2 kg cukru krystal, 3 a 1/2 l vody. Rýži 12 x proprat (důležité), nasypat do 5 l lahve od okurek. Posypat rozdrobeným droždím, přidat kůru z citronu a ostrouhaný na kolečka nakrájený citron. Na to přidat všechno koření. Svařit vodu s cukrem a nechat vychladnout. Pak nalít do láhve asi 3 cm pod okraj. Hrdlo zavázat celofánem, propíchat a nechat 6 týdnů kvasit na světle a teple. Pak hadičkou stočit a za stejných podmínek nechat 10 dnů ustát. Poté stáčet do lahví. Podávat chlazené s plátkem citronu.
Zpět na obsah

Horké pralinky:

3 dl mléka, 2 lžíce granka, 4 lžíce rumu (nemusí být), 2 lžíce medu, 6 pralinek, šlehačka a 4 pralinky na ozdobení. Ohřát mléko, Vmíchat granko, med a pralinky. Rozpustit, ale nevařit. Nalít do pohárů,zdobit šlehačkou a pralinkou.
Zpět na obsah

Sangria:

1 l červeného vína, 1/2 dl koňaku, 2-3 lžíce cukru, 1 pomeranč, 1/2 citronu, 1 banán, 2 nektarinky, 1-2 jablka, 250 g menších jahod, snítka rybízu. Víno nalijeme do vyššího džbánku, přidáme cukr a koňak a promícháme. Přidáme na kousky nakrájený dobře omytý pomeranč a citron i s kůrou a ostatní ovoce. Necháme chladit aspoň 6 hodin. Podávat s ledem.
Zpět na obsah

Horký punč pro zimní večery:

3/4 l vody, 250 g cukru, šťáva z 1 pomeranče a 1 citronu, 1/8 l rumu (nejlépe bílého), 1/2 l bílého vína, 4 hřebíčky, kousek celé skořice. Vše smíchat a zahřát k bodu varu - nevařit. Podávat horké s plátkem citronu. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Máslový ležák proti depresi:

0,5 l mléka, 1/4 kostky másla, vanilkový cukr, rum, čokoláda na vaření. Svaříme mléko s máslem, dokud se máslo nerozpustí. Necháme mírně zchladnout a přidáme rum a cukr. Podáváme lehce teplé s nastrouhanou čokoládou na povrchu. Zdroj www.recepty.cz
Zpět na obsah

Perníkový likér:

550 ml smetany, 120 ml vodky nebo snapsu, 4 lžíce moučkového cukru, 6 lžic nutely, 2 lžičky Koření do perníku (NE kypřící prášek do perníku). Smíchat, nalít do láhve, vychladit. Zdroj: www.labuznik.com
Zpět na obsah

Fermentovaný čaj:

Zvětšit Suroviny:
Divoce rostoucí maliník, ostružiník a jahodník, mohou být samostatně, ale směs 1:1:1 všech tří je nejlepší.
Postup:
Čerstvě natrhané rostliny se nechají 12 hodin ve stínu zavadnout, pak otrháme listy a v tenké vrstvě je rozložíme na čisté plátno (utěrku), lehce pokropíme vodou, můžeme pomačkat nebo přejet válečkem na nudle, pak pevně zavineme do plátna a necháme 24 hodin zabalené. Listy se zapaří a zahnědnou (zfermentují) a pěkně voní. Po této době je rozbalíme a obvyklým způsobem usušíme.
Nálev z takto upravených listů má čajovou barvu, pěkně voní a má plnější chuť.
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde

Zpět na obsah