Mleté


Najdi na této stránce:

O B S A H
Mleté maso v kyselém zelí
Karbanátky na pivě 
Klobásové mňam
Masové kuličky Ferrero košer
Masové kuličky
Variace z mletého masa
Jihočeská roláda
Skotská vejce
Další náplně do mletého masa
Chilli noc carne
Karbanátky v troubě
Keftedakia
Musaka
Lahůdková sekaná
Velikonoční beran
Masové kuličky s ananasem 
Růže z mletého masa 


Mleté maso v kyselém zelí:

Na sádle a cibuli podusit do měkka mleté maso, opepřit, osolit. Uvařit rýži do poloměkka. Zvlášť podusit kyselé zelí s kmínem. Do pekáčku vrstvit maso, rýži, zelí, nebo promíchat a nandat do pekáčku ( je to lepší, lépe se propojí chutě ), ideální je nechat do druhého dne v chladnu, pak zalít kečupem a tekutou šlehačkou a upéct. Podávat s chlebem. Druhý den ohřáté je to ještě lepší.
Zpět na obsah

Karbanátky na pivě:

Zvětšit Klasicky vyrobené syrové karbanátky pečeme s cibulí, paprikami, kečupem a černým pivem jako buřty v pivě.




Zpět na obsah

Klobásové mňam:

Do mletého masa přidáme hotovou směs na Bramborák v prášku. Přidáme vajíčko, česnek, majoránku, petrželovou a celerovou nať, lžičku maggi a osolíme. Uděláme šišku jako na sekanou a shora do ní vmáčkneme paprikovou klobásu. Pekáček vyložíme plátky slaniny, na to šišku sekané a pečeme. Když je maso upečené, nasypeme do prohlubně ještě strouhaný sýr a necháme v troubě rozpustit.
Zpět na obsah

Masové kuličky Ferrero košer:

Směs na karbanátky rozdělíme na kousky, každý kousek rozplácneme na placičku, naplníme praženou mandličkou nebo burákem obalenou/ým strouhanou nivou, smáčkneme, zakulatíme, obalíme strouhankou a smažíme nejlépe ve fritéze dozlatova. Podáváme jako jednohubky.
Zpět na obsah

Masové kuličky:

A) 500 g prorostlého vepřového plecka umlít, přidat 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžičky zázvoru a pepř. Kuličky asi jako vlašský ořech obalit v sójové mouce. Usmažit v oleji, podávat na míse s napichovátky, doplnit kečupem a tatarkou.
B) Mleté maso zředit bílky a vodou, osolit, přidat jemně krájenou cibuli a koření podle chuti: tymián nebo majoránku, trochu česneku, pepř. Tvořit kuličky jako pingpongový míček, položit na plech potřený olejem, upéct v troubě, horké nasypat do vydlabaného bochníku chleba, přiklopíme chlebovým víkem. K tomu kyselé okurky, hořčice, kečup, atd.
Zpět na obsah

Variace z mletého masa:

A) Sekaná - 3/4 kg masa, trochu vody, žemle namočená v mléce, vejce, sůl, pepř, majoránka nebo petrželka, česnek, slanina, smažená cibule, dle chuti strouhaný sýr, do směsi vejce natvrdo, párky.
B) Karbanátky - stejně ochucené maso, tvořit placičky, obalit v trojobalu nebo jenom ve strouhance, smažit na pánvi nebo péct na plechu v troubě - jsou všechny naráz, ale tolik nekřupou.
C) Plněné papriky - ochucené maso smíchat s polouvařenou rýží, naplnit papriky, dusit v rajčatové omáčce.
D) Čufty - ochucené koule dusit v rajské omáčce - plněné papriky bez paprik.
E) Grilované chleby - ochucené maso namazat na krajíce, grilovat, zdobit hořčicí a cibulkou.
F) Hašé - maso podusit na slanině a cibuli, dochutit mletou paprikou a kečupem, podlít vývarem, dusit doměkka. K tomu brambory.
G) Čevabčiči - maso+ cibulka, šištičky obalit v hladké mouce, opékat na sádle.
H) Ďábelské tousty - hašé + pálivá paprika, pepř, česnek, vorčestr. Natřít na plátky veky nebo chleba, posypat sýrem, zapéci pod grilem. Zdobit čerstvou zeleninou.
Zpět na obsah

Jihočeská roláda:

1 kg libového bůčku, 2 lžíce vegety, 1/4 l tekuté šlehačky. Nádivka: 5 dkg slaniny, 10 dkg šunky, 5 žampionů, 1 cibule, 4 vejce, sklenička sterilované směsi Moravanka, sůl, pepř.
Maso umeleme, ochutíme vegetou a promícháme se šlehačkou. Necháme do druhého dne v ledničce odležet. Slaninu na kostičky rozškvaříme, přidáme cibuli nadrobno a polovinu šunky na nudličky. Osmahneme, přidáme nakrájené žampiony, osolíme, opepříme a zalijeme rozšlehanými vejci. Necháme ztuhnout. Zeleninu slijeme a nasekáme nadrobno. Vmícháme k vaječné náplni. Masovou směs rozprostřeme na mikrotenový sáček do tvaru obdélníku, pokryjeme zbytkem šunky, rozetřeme nádivku a pomocí mikrotenové podložky stočíme do rolády. Mokrou rukou urovnáme a ve vymaštěném pekáčku pečeme za občasného podlití horkou vodou do červena. Podáváme s bramborovou kaší nebo různě upravenými brambory.
Zpět na obsah

Skotská vejce:

4-6 vajec vařených natvrdo oloupaných, 350 g mletého masa, 50 g slaniny, sůl, pepř, 1 vejce syrové, lžíce hladké mouky, nasekané bylinky - např. petrželka, strouhanka, olej.
Z mletého masa, rozpečené slaniny, vejce a mouky vytvoříme směs jako na karbanátky a okořeníme. Ze směsi tvoříme placičky, do středu položíme vařené vejce, zabalíme, obalíme ve strouhance a smažíme po všech stranách v oleji. K tomu bramborová kaše a salát.
Zpět na obsah

Další náplně do mletého masa:

· hranolky z Nivy
· vypeckované švestky
· párek
· sýr cihla
· hustá houbová smaženice
Zpět na obsah

Chilli noc carne:

1 plechovka fazolí v tomatě, 2 cibule, 100 g slaniny, 4 stroužky česneku, 250 g mletého hovězího masa, 1-2 chilli papričky, drcený kmín, dobromysl, pepř, sůl, lžíce hladké mouky, 2 dl protlaku.
Na slanině osmahnout cibule a česnek, přidat maso a zvolna opékat a míchat, aby se nespojilo, okořenit, pak mouku, protlak a fazole. Můžeme zředit vodou nebo vývarem, ale ne moc. Vznikne zahoustlá omáčka. Dochutíme, aby to mělo říz a podáváme s chlebem.
Zpět na obsah

Karbanátky v troubě:

Malé karbanátky vytvoříme z mletého syrového ochuceného masa obvyklým způsobem. Do pekáče nalijeme olej, osmažíme na něm dvě nakrájené cibule, posypeme paprikou, zamícháme, stáhneme z ohně, poklademe karbanátky obalené v hladké mouce. Zalijeme čtvrt litrem masoxového vývaru a dáme do trouby péct. Jakmile začnou odspodu růžovět, otočíme je a dopečeme i po druhé straně.
Zpět na obsah

Keftedakia:

800 g směsi různých mletých mas, 2 cibule, lžíce másla, 6 stroužků česneku, 2 vejce, hrst hladké mouky, sůl, pepř, čerstvá dobromysl, čerstvá máta, 2 krajíčky bílé veky, 1 sklenice bílého přírodního vína, olej.
Vše kromě oleje smícháme, vypracujeme pěkné "těsto", tvoříme kuličky a smažíme je na oleji, nebo je upečeme v tukem vytřeném pekáčku.
Zpět na obsah

Musaka:

500 g sekaného masa ( půl hovězí, půl vepřové ) opepřit, osolit a na zpěněné cibuli ( 200 g ) opékat. Na jiné pánvi opékáme 1-1,5 kg syrových brambor na kolečka, ne do červena. Po Po udělání brambor na této pánvi opečeme plátky osolených a "vypocených" lilků nebo cuket do červena. Zapékací misku vymazat olejem, vrstvit brambory, maso, zeleninu - kromě cuket i rajčata, papriky a česnek. Horní vrstvu tvoří brambory. Zalít řídkým bešamelem rozmíchaným s bílým jogurtem a strouhaným sýrem, posypat bylinkami a upéct.
Zpět na obsah

Lahůdková sekaná:

Asi 1/2 kg mletého drůbežího nebo králičího masa ( kuřecí odřezky i s kůží ), 250 g eidamu, mléko, 2 rohlíky, cibule, česnek, koření, sáček mraženého hrášku s mrkví, 150 g anglické slaniny nebo klobásku.
Mleté maso smícháme s nastrouhaným sýrem, přilijeme asi 2 dl mléka, promícháme a necháme odpočinout nejlépe přes noc. Potom přimícháme cibuli na kostičky, prolisovaný česnek podle chuti, v mléce namočené a vymačkané rohlíky a koření např. směs do mletých mas. Přidáme mraženou zeleninu a na kostičky nakrájenou slaninu. Vše dobře promícháme. Na alobalu, který vymastíme a vysypeme strouhankou, utvoříme šišku, pevně zabalíme a pečeme v troubě na 200°C asi 1,5 hodiny.
Vhodná příloha jsou brambory nebo bramborová kaše. Tato sekaná je také výborná na studeno a protože je krásně barevná, vyjímá se pěkně na obložených mísách. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Velikonoční beran:

1/2 kg mletého vepřového, hlavička česneku, větší cibule, majoránka, pepř, sůl, maggi, 2 vejce, strouhanka, hořčice obyčejná.
Z uvedených ingrediencí vymícháme sekanou. Formu na velikonočního beránka silně vymažeme změklým, ne rozpuštěným sádlem, dáme vrstvu masa, na to položíme silnější plátky uzeného masa, plátky cihly, kolečka klobásy, opět cihlu, uzené a zbytek masa. Berana dáme na plech a do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 40 minut. Pak berana vyklopíme na plech a dopečeme, až bude mít kůrku jako sekaná. Kdo nemá formu berana, může použít bábovku, srnčí hřbet atd. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Masové kuličky s ananasem:

Zvětšit Ingredience: 400 g mletého vepřového masa, 6 jemně nakrájených jarních cibulek, 2 vejce, okapaný ananasový kompot - kousky, hladká mouka, strouhanka, sůl, pepř.
Omáčka: cibule, olej, stroužek česneku, malý rajský protlak, 1 bobkový list, 1 snítka tymiánu, 300 g sterilovaných nebo čerstvých oloupaných rajčat, trochu kuřecího nebo zeleninového bujónu.
Postup přípravy: Smícháme maso, nakrájené cibulky, koření, žloutky a zahustíme strouhankou. Vždy kousek míšeniny rozplácneme na placičku, vložíme dobře okapaný kousek ananasu, uzavřeme a zakulatíme. Jednotlivé kuličky obalíme v mouce, rozšlehaných bílcích a strouhance. Smažíme na oleji, nebo naskládáme na plech vytřený olejem a pečeme v troubě asi 40 minut. Podáváme s rajčatovou omáčkou a těstovinami, rýží nebo bramborami podle chuti.
Příprava omáčky: na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a utřený stroužek česneku, nesmažíme moc, jen do změknutí. Pak přidáme vše ostatní, dochutíme a zvolna provaříme. Dle chuťových a rodinných zvyklostí dosladíme kompotovou šťávou.
Zpět na obsah

Růže z mletého masa:

Zvětšit Suroviny:
Mleté maso - mix vepřové a hovězí, cibule ,česnek, drcený kmín, sůl, mletý pepř, čubrica, majoránka, trochu mléka a Solamyl. Na 1 kg masa zhruba 1 -2 dl mléka a 3 lžíce Solamylu, vejce nedávám. Trochu oleje a hrubší párky nebo klobásy.
Postup:
Připravíme si směs mletého masa - sůl, koření podle svých zvyklostí, jemně nakrájenou cibuli,rozetřený nebo jemně nastrouhaný česnek, mléko podle potřeby a bramborový škrob - Solamyl. Směs rozdělíme na malé bochánky a do nich vtlačíme nakrojené párky- jako když opékáme na ohni, stiskneme a dáváme do olejem vymazané muffinkové formy. Párky dělím na 3 díly, záleží na velikosti. Přikryjeme alobalem a dáme péct do trouby. Formu dávám ještě na plech. Ke konci pečení alobal odstraníme. Hlídáme, konečky párků se rády připalují.
Poznámka: Vhodnou příhohou jsou brambory, bramborová kaše a různá zelenina, nebo saláty.
Recept pochází ze stránek www.toprecepty.cz
Zpět na obsah