Luštěniny


Najdi na této stránce:

O B S A H
Sójová sekaná nebo karbanátky
Rančerské fazole 
Nehummus
Cizrna po valašsku
Cizrnové placičky
Čočkoráky
Čočka žravka
Mexický fazolový hrnec
Hrách na maďarský způsob
Anglické toasty
Luštěninové karbanátky
Čočka s hruškami a uzeným masem 
Cizrnový guláš se zeleninou 


Sójová sekaná nebo karbanátky:

Dva šálky vařených sójových bobů umeleme s šálkem vařené rýže Natural, přidáme vejce, sůl, tymián, strouhanku nebo namočený rohlík, trochu majoránky, možno třený česnek a necháme odpočinout, hmota se nesmí drolit. Vytvarujeme, potřeme olejem a pečeme na plechu v troubě.
Zpět na obsah

Rančerské fazole:

Zvětšit Suché fazole namočíme a druhý den uvaříme do měkka. Mezitím nakrájíme na kousky salám nebo drůbeží maso, osmahneme na pánvi se dvěma cibulemi, kořeníme oreganem, chilli papričkou, pepřem, zalijeme krájenými loupanými rajčaty (mohou být z konzervy), ochutíme česnekem a solí, přisypeme vařené fazole a dodusíme do měkka. K tomu čerstvý chléb.


Zpět na obsah

Nehummus:

400 g vařené cizrny (nebo sterilované), špetka mletého kmínu, 1 chilli paprička, 1 stroužek rozmačkaného česneku, šťáva z 1 citronu, sůl, čerstvě mletý pepř, olivový olej.
Vše rozmixujeme, doléváme olejem, abychom vytvořili kašovitou konzistenci. Podáváme jako dip s křupavým pečivem (opečený arabský chléb nebo opečené tortillové placky rozkrájené na pruhy), různá zelenina. Je to výborné. Nevím, jak chutná pravý hummus, ale tohle mi chutná moc :-))
Zpět na obsah

Cizrna po valašsku:

Předem namočenou cizrnu uvařit do měkka, solit těsně před dovařením. Smíchat s nadrobno nakrájeným tepelně upraveným uzeným masem a dušeným kysaným zelím. Můžeme posypat smaženou cibulkou.
Zpět na obsah

Cizrnové placičky:

Asi 250 g suché cizrny, 2 vejce, trochu strouhanky, sůl, česnek, majoránka, drcený kmín, trošku chilli.
Suchou cizrnu namočit na 3-4 dny, každý den měnit vodu. Pak slít, propláchnout a rozmixovat nebo umlít. Přidat vše ostatní, lžící nabírat a vyklopit do horkého oleje, rozprostřít na placičku. Zvolna smažit.
Zpět na obsah

Čočkoráky:

Na másle a oleji osmahnout cibulku, kari, česnek, protlak a namočenou předvařenou čočku. Osmahneme, podlijeme malým množstvím vody a dusíme do měkka. Tekutina se musí vydusit. Ke konci osolíme. Necháme vychladnout a umeleme spolu s vločkami. Ochutíme jako bramboráky - česnek, majoránka,…Smažíme klasicky. Recept pochází ze stránek www.labuznik.com.
Zpět na obsah

Čočka žravka:

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, kdo rád, přidá 4 stroužky česneku drobounce nakrájeného, osmažíme do růžova, přidáme pórek nakrájený na jemná kolečka, zarestujeme, přihodíme nakrájenou anglickou slaninu nebo jinou uzeninu, rajčatový protlak. Pak přidat předem uvařenou čočku, podusíme, osolíme. Když je pokrm řidší, zahustíme hotovou jíškou. Podáváme s vařeným vejcem. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz
Zpět na obsah

Mexický fazolový hrnec:

200 g vařených fazolí, 8 rajčat, 3 lžíce oleje, 2 cibule, 2 papriky, 2 lžičky směsi mexického koření, 1 menší cuketa, 4 lžíce rajčatového protlaku, sůl, 2 klobásy, 100 g strouhaného sýra.
Na oleji osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli, papriku a směs koření. Pak přidáme hrubě nastrouhanou cuketu, pokrájená rajčata, protlak, vařené fazole, dosolíme a podusíme asi 10 minut. V pokrmu prohřejeme na kolečka nakrájenou klobásu. Podáváme s rýží, sypeme sýrem. Recept pochází ze stránek www.mamincinyrecepty.cz
Zpět na obsah

Hrách na maďarský způsob:

200 g loupaného žlutého hrachu, 100 g prorostlé slaniny, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, kmín, rajčatový protlak, 200 g očištěných syrových brambor, bujón, 200 g klobásy, olej, sůl.
Předem namočený hrách uvaříme téměř do měkka. Slaninu na kostky orestujeme v kastrolu, opražíme na ní pokrájenou cibuli. Vmícháme protlak, rozmačkaný česnek, papriku a trochu kmínu. Přidáme brambory nakrájené na kostičky a scezený hrách. Klobásu nařežeme na kolečka, opečeme na oleji a spolu s olejem dáme k hrachu. Zalejeme takovým množstvím bujónu, aby byl hrách ponořený. Přikryjeme pokličkou a dusíme, dokud brambory nezměknou. Recept pochází ze stránek www.toprecepty.cz Lze i z cizrny.
Zpět na obsah

Anglické toasty:

250 g bílých fazolí, 100 g anglické slaniny, sůl, pepř, kečup, toastový chléb.
Předem namočené fazole uvaříme do měkka. Na pánvi vyškvaříme slaninu, tuk slijeme a škvarečky vmícháme do fazolí. Osolíme, opepříme a naneseme na opečené krajíčky toastového chleba. Pokapeme kečupem. Jednodušší a rychlejší je ohřát obsah konzervy sterilovaných fazolí v pikantním rajském protlaku :-))
Zpět na obsah

Luštěninové karbanátky:

Vařené luštěniny - hrách, čočka, fazole, ale i cizrna nebo směs rozmačkáme nebo umeleme, přidáme vejce, osmahnutou cibulku, sůl, pepř, můžeme i česnek a majoránku. Zahustíme strouhankou, tvoříme placičky, ještě obalíme ve strouhance a opékáme na tuku.
Zpět na obsah

Čočka s hruškami a uzeným masem:

Zvětšit Suroviny:200 g hnědé čočky, 100 g pórku, 100 g hrušek, 150 g uzeného masa, citron, sůl.
Postup:Čočku přes noc namočíme, druhý den vodu slijeme, přidáme asi 1/2 litru nové vody a dáme vařit. K poloměkké čočce přidáme nakrájený pórek, nastrouhanou nebo na kostičky nakrájenou hrušku a kostičky uzeného masa. Chvíli povaříme, dochutíme solí a pod pokličkou necháme dojít. Ozdobíme malými dílky citronu, podáváme s opečenými toasty nebo topinkami.
Poznámka: Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Cizrnový guláš se zeleninou:

Zvětšit Ingredience:
3 lžíce olivového oleje, 2 cibule, nakrájené nadrobno, 6 stroužků česneku, posekaných, 1 lžíce mleté sladké papriky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 500 ml zeleninového vývaru (z kostky), 4 velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky, 2 mrkve, nakrájené na kostky, 1 pálivá paprička, zbavená semen, posekaná, 1 lžička drceného kmínu, 1/4 středního celeru, nakrájeného na kostky, sůl a mletý pepř na dochucení, 400 g cizrny, konzervované nebo vařené a scezené, 1 lžíce sušené majoránky, pár čerstvých lístků majoránky nebo jiné zelené natě na ozdobu.
Postup přípravy:
V kastrolu na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přisypeme mletou papriku, zamícháme, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vývarem, promícháme a uvedeme do varu. Přidáme očištěnou a nakrájenou mrkev, celer, brambory, pálivou papričku, kmín, osolíme a opepříme a dusíme pod poklicí asi deset minut. K poloměkké zelenině přidáme scezenou nebo předem uvařenou cizrnu a dusíme ještě dalších 10-15 minut, dokud zelenina a brambory nejsou měkké. Nakonec ochutíme rozemnutou majoránkou, případně solí a pepřem. Podáváme s čerstvým pečivem, nejlépe s černým chlebem, a jednotlivé porce zdobíme lístky čerstvé majoránky nebo petržele či libečku.
Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah