Králík


Najdi na této stránce:

O B S A H
Pytlácký králík
Králičí řízky v alobalu
Králík na Moravance
Králík na zelenině
Králík na bílou omáčku
Králík s mrkví a sušenými švestkami podle Bohdalky
Králičí rarášci
Králičí kousky na bylinkách 


Pytlácký králík:

Marináda: 2 lžíce oleje, tymián - nešetřit, mletý bílý pepř, 2 stroužky česneku, petrželka. Naporcovaného králíka potřít marinádou a nechat v lednici do druhého dne. Pak osolit, poprášit moukou, naskládat do vymazaného pekáčku, posypat cibulí, plátky hub, syrové oloupané brambory na čtvrtky, plátky slaniny. Podlít vývarem a smetanou ( trochu ) a péct přikryté, dokud se tekutina nevsákne. Ke konci odkrýt, aby se opekla slanina.
Zpět na obsah

Králičí řízky v alobalu:

Na vymazané čtverce alobalu klademe: brambory na tenká kolečka, osolit, okmínovat, cibuli na kolečka, měkký salám, naklepané, osolené a opepřené králičí řízky, plátky anglické slaniny. Kromě toho lze podle chuti přidat čerstvé papriky, houby, králičí játra,…
Zpět na obsah

Králík na Moravance:

Na pekáč sádlo, zpěnit na něm rozkrájenou cibuli, opéct naporcovaného králíka. Vyklopit celou Moravanku i s lákem, 2 stroužky česneku, sladkou papriku, opět máslo. Upečeme do měkka. K tomu brambory.
Zpět na obsah

Králík na zelenině:

Vytvoříme zeleninový základ jako na svíčkovou: slaninu, cibuli, kořenovou zeleninu. Na tomto základu pečeme osolené porce králíka. Podáváme s vařeným bramborem.
Zpět na obsah

Králík na bílou omáčku:

Omytého králíka vaříme v papiňáku spolu s cibulí, solí, bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a tymiánem. Měkkého králíka vyjmeme, omáčku přecedíme, zahustíme moukou rozkvedlanou v tekuté šlehačce nebo smetaně, dochutíme solí a hladkou hořčicí. Podáváme s knedlíkem nebo brambory.
Zpět na obsah

Králík s mrkví a sušenými švestkami podle Bohdalky:

1 králík, máslo, asi 200 g anglické slaniny, 2 velké cibule, trošku mouky, 3 středně velké mrkve, trochu rozinek, sůl, pepř - nejlépe bílý, asi 150 g sušených vypeckovaných švestek, 1/2 l černého piva. Rozinky a švestky namočit aspoň na hodinu do vlažné vody. Mezitím naporcovat králíka a na rozpečené slanině v papiňáku nebo v remosce porce opéct. Maso vyndat, na stejném tuku osmahnout cibuli a mrkev na kolečka. Vrátíme králičí porce, mírně osolíme, opepříme, zalijeme pivem a dusíme asi 30 minut. Nakonec přidáme švestky a rozinky a dusíme dalších 30minut. Můžeme zaprášit moukou. Nejlepší je s rýží.
Zpět na obsah

Králičí rarášci:

Marináda: 2 vejce, 100 ml světlého piva, 2 lžičky hořčice, 2 lžičky solamylu, 2 lžíce hladké mouky, sójová omáčka, worčestr, sůl - vše společně rozmícháme nebo rozmixujeme. Do marinády naložíme naklepané a nakrojené králičí řízky alespoň přes noc. Druhý den opečeme na oleji. K tomu americké brambory a zeleninu.
Zpět na obsah

Králičí kousky na bylinkách :

Zvětšit Suroviny:
Vykostěné maso z 1 králíka, olej, naťová cibulka, 3-4 stroužky česneku, čerstvé bylinky - oregano, bazalka, tymián, rozmarýn - směs v množství 2 hrstky, 1 plechovka rajčat, podle chuti sušená rajčata včetně nálevu, trošku cukru, sůl, pepř, chilli.
Postup:
Kousky králičího masa naložíme do oleje a bylinek. Na oleji ze sušených rajčat osmahneme nakrájenou cibulku a posekaný česnek, přidáme pokrájená sušená rajčata a rajčata z konzervy, podle chuti můžeme malinko dosladit, dokořeníme a povaříme. Kousky masa opékáme na suché teflonové pánvi, aby se maso zatáhlo a hotové vkládáme do rajčatového základu. Dusíme do změknutí. Podáváme s rýží.
Poznámka: Lze i z kuřecího masa ;-)
Zpět na obsah