Hovězí


Najdi na této stránce:

O B S A H
Obměny klasického guláše
Delikatesní roštěnky 
Zapečené roštěnky
Marináda na maso
Tulácký kotel
Bavorské kapsy
Plátky na pepři
Hovězí roláda
Stroganov
Burgundský guláš podle Václava Havla
Roštěnky s tajemstvím
Dejvická rozkoš
Letní hovězí v papiňáku
Tři kamarádi
Živáňská
Hovězí s omáčkou z čerstvých rajčat 
Hovězí s perníkovou omáčkou 
Hovězí líčka na víně 
Hovězí líčka v kořeněné pivní omáčce 


Obměny klasického guláše:

· plzeňský - podlévat pivem, zahustit strouhaným chlebem
· znojemský - do hotového přidat strouhané kyselé okurky
· maďarský - do téměř měkkého přidat pálivé papriky na proužky a oloupaná pokrájená rajčata, na talíři na porci lžíci    zakysané smetany
· karlovarský - na talíři posypat hojně nakrájenou cibulí
Zpět na obsah

Delikatesní roštěnky:

Zvětšit Plátky masa naklepat, nakrojit, aby se na pánvi nekroutily, osolit, opepřit, z jedné strany potřít hořčicí a na pánvi prudce opéci nejprve na té nenamazané straně, pak otočit. V kastrole osmahnout cibulku dorůžova, na ni položit opečené roštěnky, podlít masoxem a dusit. Hotové zahustit lžící mouky rozkvedlané v trošce vody. Do hotové omáčky přidat nasekaná natvrdo uvařená 2 vejce a 10 dkg na kostičky nakrájeného rozpečeného měkkého salámu. Společně prohřát a podávat nejlépe s rýží.

Zpět na obsah

Zapečené roštěnky:

Naklepat, naříznout, osolit, opepřit, potřít olejem a nechat odležet do druhého dne. Pak zvolna opéci. Na vymazaný pekáček narovnat maso, na každý plátek položit 1/2 kompotované broskve, na to půlku hermelínu řezem dolů, připevnit párátkem a zapéci v troubě, dokud se sýr nerozteče.
Zpět na obsah

Marináda na maso:

Šálek sójové omáčky, šálek bílého vína, cibule najemno, 2-3 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, lžička zázvoru. Naložené plátky opékat na roštu nebo pánvi.
Zpět na obsah

Tulácký kotel:

Na osmahnutou cibuli vložíme nakrájené maso z kližky nebo přední, přidáme na kostičky nakrájenou petržel, celer a houby na kousky, osolíme, přidáme divoké koření ( celý pepř, nové koření, tymián, bobkový list ), oloupanou celou paličku česneku a dusíme do měkka.
Zpět na obsah

Bavorské kapsy:

Hovězí plátky naklepat, osolit. Utřít čtvrtku změklého másla s 1 syrovým žloutkem, promícháme s 1 oškrábaným nastrouhaným bramborem a asi 100 g mletého uzeného masa. Nádivku rozdělíme na plátky, přehneme, spíchneme, orestujeme na cibulce, podlijeme a dusíme. Dopečeme v troubě, aby zčervenaly.
Zpět na obsah

Plátky na pepři:

Silnější pěkné plátky z kvalitního zadního hovězího nebo roštěnky naklepat, naříznout, poprášit moukou. Na tuku zpěnit cibuli, prudce na ní opéct plátky, přidat větší množství celých pepřů - na 4 plátky asi 10-12 kuliček, podlít asi 2 dl bílého vína a dusit doměkka. Šťávu přecedit, případně zahustit. K tomu hranolky.
Zpět na obsah

Hovězí roláda:

Hovězí zadní rozříznout na plát, naklepat, nenařezávat!, osolit, opepřit, potřít hořčicí, naplnit nádivkou, zatočit, zavázat provázkem nebo režnou nití, opéct na zpěněné cibulce, podlít a upéct přikryté, ke konci odkrýt, aby maso zčervenalo. Odstranit provázek, nakrájet na plátky a podávat s bramborem.
Náplň 1: podušené žampiony zahuštěné vejcem.
Náplň 2: podušená kořenová zelenina se salámem.
Náplň 3: plátky anglické slaniny, cibule na kolečka, syrové papriky, klobásky.
Náplň 4: kyselé zelí podušené na špeku. Výpek zahustit smetanou.
Náplň 5: ochucené mleté maso.
Zpět na obsah

Stroganov:

500 g hovězí zadní, 2 cibule, 40 g másla, 30 g mouky, 1/4 l vývaru, půl lžičky hořčice, sůl, pepř, lžíce citronové šťávy, 1 lžíce rajského protlaku, 1/8 l smetany, 100 g podušených žampionů, 1 lžíce sójové omáčky, sklenka sektu - nemusí být. Na hrubé kostičky nakrájenou cibuli orestovat na másle, zaprášit moukou, zalít vývarem, dochutit hořčicí, pepřem, solí, citronovou šťávou. Přidat smetanu, protlak a podušené houby. Maso nakrájet na drobné nudličky a na jiné pánvi na másle prudce orestujeme. Smícháme s omáčkou, zastříkneme sójovou omáčkou a kdo chce tak ještě šampaňským a krátce společně povaříme. K tomu rýže nebo smažené brambůrky.
Zpět na obsah

Burgundský guláš podle Václava Havla:

30 dkg uzeného bůčku nakrájet na kostky a rozškvařit. Přihodit kilo krájené cibule a osmahnout do sklovita. Pak přihodit kilo hovězí kližky na kostky, opéct spolu, trochu přismahnout, začít podlévat jenom červeným vínem. Pomalým varem dusit do změknutí. Deset minut před koncem přidat nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou chlebovou kůrku a jednu nastrouhanou syrovou bramboru, 1 nedrobno nakrájenou uzenou klobásu a kávovou lžičku hladké mouky na otevření chutí. Zároveň na velké pánvi vyrábíme dochucovací kašičku: na olej nastrouhaná mrkev, kousek petržele a celeru, smažit. Pstupně přidáváme další ingredience: trochu soli, dost červené papriky, přiměřeně feferonek, drcený pepř a jalovec, majoránku a nějaké další bylinky podle chuti, lžíce rybízového džemu, dost nastrouhané citronové kůry, lžička kečupu, další koření dle chuti. To vše se několik minut spolu smaží. Obsah pánve se vhodí do hrnce s gulášem a dvě minuty se to na prudkém ohni míchá, pak odstavit a nechat zchladnout. Do úplně studeného vmíchat jednu ušlehanou šlehačku. Druhý den se to ohřáté jí.
Zpět na obsah

Roštěnky s tajemstvím:

Plátky naklepat, sůl, vegeta, na půlku plátek hermelínu, přehnout, spíchnout, opéct, podlít, dusit. Do výpeku kečup, ostrou hořčici, trochu vývaru a smetany. Společně prohřát. K tomu bramborová kaše nebo rýže.
Zpět na obsah

Dejvická rozkoš:

Na kostičkách špeku osmahnout dvě cibule, přidat 1/2 kg zadního hovězího na kostky, sůl, pepř, tymián, oregano, česnek. Podlévat červeným vínem, dusit do změknutí. Maso nesmí plavat, je jen obalené šťávičkou.
Zpět na obsah

Letní hovězí v papiňáku:

Na sádle nebo oleji v papiňáku osmahnout cibuli, přidat maso na špalíky, opéct, sůl, pepř, podlít, dusit 20 minut. Otevřít papiňák, přihodit nakrájené papriky a rajčata, zavřít a ještě 10 minut dusit. Zahustit moukou a podávat s čímkoli, co je po ruce: chleba, rýže, brambory, knedlík, rohlíky, …
Zpět na obsah

Tři kamarádi:

Roštěnky naklepat, naříznout, sůl, olej a odležet hodinu. Na másle podusit hrubě strouhaný celer, přidat cibuli najemno, společně dusit doměkka. Maso prudce opečeme na pánvi, naskládáme do pekáčku, navrch kopeček celerové kaše, strouhaný sýr a zapéct v troubě. Výpek rozvařit s trochou vody a kečupu, nalít na talíři pod maso. K tomu brambory.
Zpět na obsah

Živáňská:

Naklepané plátky hovězí svíčkové nebo telecího, skopového nebo srnčí a vepřového masa - vždy směs ! naložit do marinády: víno, olej, pepř, paprika i pálivá, jalovec, bobkový list, sůl. Při napichování prokládáme cibulí a slaninou.
Zpět na obsah

Hovězí s omáčkou z čerstvých rajčat:

Zvětšit Suroviny:
750 g pěkného předního hovězího bez kosti, 3/4 kg čerstvých rajčat, 50 g másla, 60-70 g hladké mouky, 1 cibule, 5 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, 2 bobkové listy, kousek celé skořice, sůl, 1 lžíce cukru.
Postup:
Hovězí maso vložíme vody, rychle uvedeme k varu, osolíme a uvaříme doměkka. Rajčata omyjeme, rozkrájíme a dusíme spolu s hrubě rozkrájenou cibulí a kořením také doměkka. Na kousku másla osmahneme mouku do světle žluta, zalijeme přepasírovanými rajčaty, naředíme vývarem z masa, rozmixujeme a provaříme. Na jiné pánvi z cukru uděláme karamel a přidáme do omáčky. Dochutíme a podáváme s plátky vařeného masa a knedlíkem nebo těstovinami.
Pozn.: když děláme rajskou z protlaku, povaříme v kastrůlku cibuli s kořením v trošce vody. Pak na jíšku vyklopíme 2 protlaky, přecedíme vývar z koření a dále postupujeme stejně.
Zpět na obsah

Hovězí s perníkovou omáčkou:

Zvětšit Ingredience:
hovězí maso zadní asi 600 g, kousek slaniny, 1 cibule, asi 300 g kořenové zeleniny: mrkev, petržel, celer, kousek másla, 2 dl červeného vína, vývar, 2 lžíce rybízové marmelády, perníkové koření – asi 1-2 lžičky, citron, sůl, pepř, jíška.
Postup:
Na másle a slanině orestujeme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Maso očistíme, osolíme, opepříme a obalíme v perníkovém koření. Vložíme na zeleninový základ, opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo, podlijeme vínem a vývarem a dusíme nebo pečeme přikryté doměkka. Pak vyjmeme, omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme podle zvyklostí, dochutíme marmeládou, citronovou šťávou, případně dokořeníme. Podle potřeby zahustíme tmavší jíškou a provaříme. Podáváme nakrájené na plátky s houskovým knedlíkem.
Zpět na obsah

Hovězí líčka na víně:

Zvětšit Suroviny:
Přibližně 700 g hovězích líček, 50 g slaniny, 2 cibule, 2 stroužky česneku, hovězí vývar, 200 ml kvalitního červeného vína, bobkový list, rozmarýn, tymián, petrželová nať, hladká mouka, sádlo, sůl, pepř.
Postup:
Líčka nakrájíme na větší kusy (kus = porce), vetřeme do nich sůl, pepř, dobře je obalíme v hladké mouce a ze všech stran osmažíme na sádle. Maso vyjmeme a ve výpeku osmahneme drobně krájenou cibuli a slaninu. Vložíme maso zpět, přidáme krájený česnek, bobkový list, kytičku bylinek, zalijeme vínem a vývarem a zakryté necháme dusit doměkka (asi 90 minut). Mouka by nám měla šťávu zahustit. Komu se během dušení zdá šťáva málo hustá, může opatrně vmíchat ve 100-150 ml studeného vývaru rozmíchané 2 lžičky mouky a dovařit (dodusit). Podáváme s bramborovou kaší. Zdroj: moje kamarádka Iva :)
Zpět na obsah

Hovězí líčka v kořeněné pivní omáčce:

Zvětšit Suroviny:
1 kg hovězích líček, 300 g cibule, 4 hřebíčky, 8 celých pepřů, 4 nová koření, 1 tmavé pivo, hovězí vývar, sádlo, sůl, čerstvě mletý pepř.
Pyré: brambory 750 g, 250 g pastináku, mléko, sůl, 2 dl smetany.
Postup:
Líčka nakrájíme přibližně na velikost dlaně bez prstů, osolíme, opepříme a na lžíci sádla osmahneme pořádně ze všech stran, aby se dobře zatáhla. Pak je vyjmeme a zakryjeme alobalem. Přidáme do pánve další sádlo a osmahneme na něm nakrájenou cibuli, přidáme koření v celku a trpělivě restujeme jako na guláš. Pak zalijeme pivem, vložíme maso, přivedeme k varu a chvíli vaříme nezakryté, aby se vypařil alkohol. Dolijeme vývarem, aby bylo maso ponořené a zvolna dusíme do měkka. Mezitím vaříme oloupaný a nakrájený pastinák v osolené směsi mléka a vody (1/2 na 1/2) 10 minut, pak přidáme oloupané a nakrájené brambory, případně dolijeme tekutinu a vaříme, dokud není vše měkké. Scedíme, rozšťoucháme, zalijeme horkou smetanou a vyšleháme na hladké pyré. Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple. Omáčku přecedíme, propasírujeme a na plameni zredukujeme na 1/2-1/3 objemu, dochutíme. Líčka podáváme s bramborovo pastinákovým pyré a omáčkou.
Poznámka: Zdroj: http://www.pepato.eu/, trošku upraveno. Autor doporučuje pyré pouze z pastináku, já jsem neměla odvahu tak výraznou chuť předložit rodině, tak jsem zvolila kompromis. Pastináková chuť krásně doplňuje chuť omáčky, vyzkoušejte :)
Zpět na obsah