Houby


Najdi na této stránce:

O B S A H
Hlíva v alobalu 
Houbové placičky
Karbanátky ze sušených hub
Hubník
Gnocchi s hlívou
Sýrový křemenáč 
Houbové žemle
Houbová omáčka bílá
Houbofleky
Klasická smaženice z hub
Houby plněné cuketou 
Hlívová omáčka s brokolicí 
Hlívový paprikáš 


Hlíva v alobalu:

Zvětšit Na olejem vymazaný alobal položíme plátky anglické slaniny, na to proužky omytých hub a kolečka cibule. Osolit, opepřit. Zabalit, péct.




Zpět na obsah

Houbové placičky:

Plátky hub podusíme na trošce tuku a necháme vysmahnout. Z mléka, soli, 1 vejce a hladké mouky vytvoříme palačinkové těsto, vmícháme do něj částečně zchladlé houby a na pánvi z této směsi pečeme placičky.
Zpět na obsah

Karbanátky ze sušených hub:

150 g sušených hub namočit přes noc do vody nebo mléka. Podusit na másle s cibulí a kmínem a umlít. Přidat namočenou vymačkanou žemli, vejce, sůl, pepř, petrželku, dle potřeby strouhanku. Tvořit karbanátky, obalit ve strouhankce a smažit na sádle.
Zpět na obsah

Hubník:

5 dkg sušených hub namočit, uvařit ve vodě s drceným kmínem a posekat. 6 žemlí nebo rohlíků nakrájet na kolečka, zalít asi 1/4 l mléka, přidat houby, 5 dkg krupice, 2-3 žloutky, 1 smaženou cibuli, 2-3 stroužky česneku, majoránku a z bílků tuhý sníh, osolit. Pekáček vymazat sádlem, nalít směs a upéct do červena.
Zpět na obsah

Gnocchi s hlívou:

Bramborové gnocchi připravíme podle návodu. Na oleji osmahneme jarní cibulku, nasekaný česnek, hlívu na kousky, osolíme, opepříme a restujeme. Pak podlijeme trochou bílého vína, trochou smetany, zasypeme strouhaným sýrem ( i Nivou ), ochutíme bazalkou a petrželkou a provaříme do konzistence omáčky. Nalijeme na hotové gnocchi.
Zpět na obsah

Sýrový křemenáč:

Zvětšit 30 g sušených hub namočit a pak uvařit, umlít. Rozdrobit 200 g Nivy, přidat houby, sůl, mletý kmín, pepř, 50 g změklého másla, trochu hořčice, malou nadrobno nakrájenou cibuli a vymíchat hustou hmotu, dát vychladit. Pak vytvarovat 2 houby, hlavičky obalit ve směsi sladké i pálivé mleté papriky a znovu dát do ledničky. Skvostné na sešlosti k pivu.


Zpět na obsah

Houbové žemle:

Včerejší žemle rozkrojíme podélně a částečně vydlabeme. Naplníme podušenými houbami na cibulce s vejci, posypeme stouhaným sýrem a zapečeme v troubě. Podáváme se zeleninovým salátem.
Zpět na obsah

Houbová omáčka bílá:

Očištěné kloboučky tvrdých hub nakrájíme na plátky. Na másle osmahneme cibuli, přidáme houby, osolíme a podusíme, trochu podlijeme. Měkké houby zahustíme smetanou rozkvedlanou se lžící hladké mouky a provaříme. Podáváme s knedlíkem.
Zpět na obsah

Houbofleky:

Na tuku s kmínem a cibulí podusíme nakrájené houby, vmícháme do uvařených těstovin, zalijeme vejcem rozkvedlaným v trošce mléka, osolíme, opepříme a zapečeme v sádlem vymaštěném pekáčku.
Zpět na obsah

Klasická smaženice z hub:

Na sádle osmahneme nakrájené očištěné houby, osolíme, okmínujeme a dusíme trošku podlité do měkka. Zahustíme krupičkou podle potřeby a vmícháme vejce. Necháme ztuhnout.
Zpět na obsah

Houby plněné cuketou:

Zvětšit Suroviny:
4 ploché velké klobouky hnědých žampionů, 200 g cukety, oregano, sůl, pepř, citrónová šťáva, trochu strouhaného parmezánu, 100 g mozzarelly
Postup:
Klobouky hub otřeme vlhkým ubrouskem nebo oloupeme a rozložíme "masem nahoru" na plech potřený olejem. Nohy z hub nakrájíme nadrobno. Oloupanou cuketu nastrouháme nahrubo a důkladně z ní vymačkáme přebytečnou vodu. Smícháme nohy z hub, cuketu parmezán a ochutíme. Směs rozdělime na houby, přikryjeme plátkem mozzarelly a pečeme asi 20 minut, až se sýr rozpustí a lehce zezlátne. Ihned podáváme na horké topince, která vsákne šťávu.
Zpět na obsah

Hlívová omáčka s brokolicí:

Zvětšit Suroviny:
1 střední brokolice, 500 g hlívy ústřičné, 2 lžíce oleje, 1 cibule, sůl, pepř, smetana, tavený sýr podle potřeby.
Postup:
Brokolici uvaříme v páře. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájenou hlívu, osolíme, opepříme a dusíme. K poloměkké hlívě přilijeme smetanu a povaříme do změknutí. Pokud je omáčka hodně řídká, zahustíme ji taveným sýrem. Vhodná příloha: těstoviny, gnocchi, brambory,...
Zpět na obsah

Hlívový paprikáš:

Zvětšit Suroviny:
1 balení hlívy ústřičné (300g), 4 papriky, 1 cuketa, zelené fazolky, 2 rajčata, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, uzená a sladká paprika, vývar, nové koření, kmín, zelená petrželka, sůl, olej
Postup:
Vše pokrájíme na přibližně stejně velké kousky, cibuli na drobno. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme hlívu, zaprášíme paprikami a orestujeme. Vložíme ostatní zeleninu, koření, osolíme, podlijeme vývarem a dusíme. Před koncem vaření přidáme posekaný česnek a nakonec petrželku. Kdo chce, může podle svých zvyklostí zahustit.
Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah