Drůbež


Najdi na této stránce:

O B S A H
Česká čína 
Kuře po indicku
Kuřecí nudličky kari
Kuřecí nudličky s Nivou
Kuře pečené s uzeným bůčkem
Babiččino kuře 
Americké KFC kuře
Kuřecí řízky s čepičkou
Majolánka
Maso na Moravance
Červené kuře
Marinovaná kuřecí křídla
Krůtí guláš
Kuřecí rolka speciál 
Kuře v soli
Kuřecí mandlové řízečky 
Kuře Florida
Krůtí závitky
"Čínské" kuře na medu podle tety Romanky 
"Dánská" husa
Tajemství
Kuře jako kachna
Dračí tlamy 
Kari pávev
Pomerančové kuře
Kuřehusa
Pikantní stehýnka
Kachna na pomerančích 
Kuře po cikánsku
Kuřecí prsíčka plněná nivou a mandličkami
Kuře Mandorla
Červená stehýnka
Tatarkové řízky
Kuře v uzeném těstíčku
Kuřecí kousky v sýrovém těstíčku
Zapečené kuřecí steaky podle Stelly Zázvorkové
Masíčko podle Dády Patrasové
Stehýnka po řecku
Kuře na sušeném ovoci 
Kuře ve šlehačce
Kuře neskutečně dobré
Šantungská kachna 
Krůtí prsa s mandlemi
Krůtí prsa s ořechy
Drůbeží žaludky po čínsku
Opilá kuřecí prsa
Krůta v rumu
Kachna na medu po dle P. Novotného
Křidýlka milostnice Kuej - Fej
Pikantní stehýnka
Kuře na limonádě
Nakládaná slepice s ananasem
Pečená slepice trochu jinak
Kuře Bejrút
Baruščino fikané kuře
Mlsné kuře
Krůtí prsa delikates
Kuře na černém pivě 
Česnekové kuře se sýrem na šlehačce
Marinády na drůbež při grilování
Kuře v alobalu se žampiony a šunkou
Borůvkové kuře na rožni
Thajský meč
Kuřecí kousky nažluto 
Pikantní kuřecí s dýní 
Kalifornské kuře 
Kuřecí plátky s ananasovo-arašídovou směsí 
Slepice na paprice 
Kuře se žampiony a medvědím česnekem 
Vrabčí hnízdo se sedmi poklady 
Kuře v balíčku 
Kuře zapečené s pestem, sušenými rajčaty a mozzarellou  
Pikantní šťavnatá křidýlka 
Kuře na hruškách s flambovanými ořechy 
Krůtí roláda se žampiony, vejci a čabajkou 
Babské kuře 
Indiánské kuře 
Prázdninové kuře 
Medová kachna s jablky  
Pomalu pečené kuřecí paličky  


Česká "čína":

Zvětšit Na 1 kg čistého masa dáme: 4 cibule - oloupat a nakrájet na půlměsíčky, 4 celá vejce, 4 lžíce oleje, 1 lžička Solamylu, 2 lžičky sójové omáčky, 2 lžičky soli, 2 lžičky kari koření, 2 lžičky worčestru, po 1 lžičce mletého pepře, sladké i pálivé papriky. Vše důkladně promísíme, aby hmota byla kompaktní a necháme do druhého dne uležet v chladnu. Pak opékáme na pánvi, pilně mícháme, aby se kousky masa nespekly. Podle chuti můžeme do pánve přidat čerstvou zeleninu nakrájenou na proužky: pórek, papriku, zelí,...
Poznámka: Tento recept koloval v českých domácnostech a byl velmi oblíbený a i chutný, ačkoliv s čínskou kuchyní nemá téměř nic společného :-))
Zpět na obsah

Kuře po indicku:

Kuře osolíme, pokapeme citronem a olejem, potřeme pastou a necháme 24 hodin v lednici. Pak pečeme . Podáváme s rýží.
Pasta: 1/4 l bílého jogurtu, 2 lžičky koření Chicken másala nebo kari, lžička chilli, 2 lžíce kokosu, 1 protlačená cibule ( nebo na velmi jemno nakrájená), 4 stroužky česneku, 1-2 lžičky mletého zázvoru, pepř.
Poznámka: Takhle se dříve napodobovala cizokrajná kuchyně, když ještě nebylo nic k sehnání, snaha o exotiku v českém podání :-))
Zpět na obsah

Kuřecí nudličky kari:

Maso na tenké nudličky, pokapat citronem, osolit, posypat kari, promíchat, nechat hodinu odležet. Rozehřát olej a 1 lžíci másla, maso na tomto tuku smažit do měkka. Doplníme okapanými mandarinkami z 1 kompotu a brusinkami nebo klikvou ( 1-2 lžíce ). Promícháme a jen prohřejeme. K tomu rýže.
Zpět na obsah

Kuřecí nudličky s Nivou:

Maso osolit, opepřit, posypat trochu solamylem, dát na olej a opékat, míchat! Zakapeme worčestrem a podle potřeby zastříkneme vodou nebo vývarem. Do měkkého masa přidáme rozdrobenou Nivu ( 100-150 g ), podlít smetanou, promícháme a podáváme, jakmile se sýr rozpustí. K tomu hranolky a tatarka.
Zpět na obsah

Kuře pečené s uzeným bůčkem:

Uzený bůček nebo anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, na mírnějším ohni vyškvaříme, opečeme na něm rozčtvrcené osolené kuře, posypeme plátečky z 5 stroužků česneku, krátce opečeme, podlijeme vodou nebo vývarem nebo pivem a asi půl hodiny dusíme. Pak odkryjeme, lehce posypeme mletou paprikou a dopečeme do červena. Podáváme s brambory nebo rýží a zeleninovým salátem.
Zpět na obsah

Babiččino kuře:

Zvětšit Vykostěné plátky masa bez kůže potřeme česnekem se solí. Mísu z varného skla vytřeme olejem, na dno položíme plátky anglické slaniny, na ni polovinu masa, krájenou cibuli, strouhaný sýr, zakapeme olejem a opět maso. Umačkáme, přikryjeme a necháme v ledničce aspoň 24 hodin. Pečeme do měkka. Ke konci odkryjeme a necháme zčervenat.


Zpět na obsah

Americké KFC kuře:

Plátky kuřecích prsíček omyjeme a ponoříme do podmáslí, necháme uležet 2-3 hodiny a několikrát obrátíme. Smícháme 150 g mouky s 1 a 1/2 lžičky soli, lžičkou sladké papriky, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky sušeného česneku, lžičkou steakového koření. Okapané kousky masa obalíme v této směsi a smažíme na oleji nebo ve fritovacím hrnci na 180°C. K tomu bramborová kaše. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Kuřecí řízky s čepičkou:

Kuřecí řízky mírně naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Na každý řízek dáme půlku kompotované broskve nebo kolečko kompotovaného ananasu nebo kopeček houbové smaženice nebo kopeček podušeného strouhaného celeru nebo kolečko opečeného jablka atd., zakryjeme plátkem sýra a zapečeme nebo podlité podusíme, dokud se sýr nerozteče.
Zpět na obsah

Majolánka:

Na dno máslem vymaštěného pekáče poklademe na kolečka nakrájené syrové brambory. Na tuto vrstvu položíme naporcované kuře, které pokryjeme plátky anglické slaniny, polijeme malou skleničkou majonézy a za občasného podlévání vodou nebo bílým vínem pečeme do měkka.
Zpět na obsah

Maso na Moravance:

Kuřecí nebo krůtí maso nakrájíme na kostky, dáme do pekáče, přidáme protlak, kečup, 2 sterilované Moravanky i s nálevem. Okurku ze zeleniny pokrájíme. Promícháme, osolíme a pečeme do měkka. Nálev se během pečení odpaří. Je to rychlé, chutné, ale hodně pikantní.
Zpět na obsah

Červené kuře:

1 kuře, 3-4 lžíce octa, 3-4 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce krystalového cukru, lžička mletého zázvoru, 1/2 lžičky soli.
Kuře naporcujeme na 8 dílů, opečeme NESOLENÉ ze všech stran na oleji, aby mělo kůrčičku. Po vysmahnutí přidáme ocet, sójovku, cukr, zázvor a sůl a necháme znovu vysmahnout ( POZOR! Je to velmi malá chvilka. Pak přilijeme 1/2 - 3/4 l horké vody, zmírníme oheň a přikryté asi 15 minut dusíme. Vznikne dost hustá červenohnědá omáčka.
Zpět na obsah

Marinovaná kuřecí křídla:

Křídla potřeme směsí 2 lžic oleje, 2-3 stroužků drceného česneku, 2 lžic sójové omáčky, soli, pepře, chilli. Rozložíme na pekáček a necháme v ledničce do druhého dne. Pak křídla trochu podlejeme a s kouskem másla upečeme.
Zpět na obsah

Krůtí guláš:

Na sádle zpěníme cibuli, přidat maso na kostičky, zelenou papriku, oloupaná rajčata, mletou papriku, sůl, podlijeme a dusíme. Zahustíme polohrubou moukou, dochutíme chilli, česnekem, zdobíme cibulkou. K tomu černý chléb nebo těstoviny.
Zpět na obsah

Kuřecí rolka speciál:

Zvětšit 100-150 g Nivy + 2 lžíce másla utřeme na pastu. Plát vykostěného kuřete ( nebo naklepaných prsíček nebo krůtího masa ) potřeme pastou, poklademe 2-3 vejci na tvrdo na plátky, klobásu na kolečka, můžeme posekané sloupnuté mandle, zatočíme, upevníme jehlami na závitky, poprášíme grilovacím kořením a upečeme. Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde


Zpět na obsah

Kuře v soli:

Omyté kuře jemně osolit, posypat grilovacím kořením vně i zevnitř. Do pekáče vysypat kilo soli, vytvořit důlek, zatlačit kuře tak, aby pod ním ještě zůstala vrstvička soli. Péct přikryté 15-20 minut, dopéct odkryté ještě asi 45 minut. Neobracet! Sůl utvoří krustičku, ze které po upečení vyloupneme dietní a lahodné kuřátko jako grilované. Jíme s chlebem.
Zpět na obsah

Kuřecí mandlové řízečky:

Zvětšit Oloupat 50 g mandlí, opražit a nahrubo nasekat. Smísit se 120 g másla, utvořit 4 malé válečky a nechat je v mrazáku ztvrdnout. 4 kuřecí prsa naklepat v pěkný tenký řízek, NENAKROJOVAT, potřít rozšlehaným vejcem, osolit. Nyní do každého řízku vložíme ztuhlý váleček mandlového másla, pevně zabalíme a zpevníme jehlou na závitky. Obalíme v trojobalu, vložíme do velké vrstvy rozpáleného tuku, aby plavaly a usmažíme. K tomu brambory a kompot nebo salát. Při zakrojení dát pozor na horký vnitřek!
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Kuře Florida:

Opláchnuté a osušené kuře osolíme a upečeme na másle do měkka. Vyjmeme ze šťávy, rozdělíme na porce a zbavíme větších kostí. Uchováme v teple. V kuřecí šťávě prohřejeme větší kousky kompotovaných broskví, čtvrtky oloupaného banánu a oloupaných 2 rajčat. Na talíři kousky kuřete obložíme teplým ovocem a praženými mandličkami. K tomu hranolky.
Zpět na obsah

Krůtí závitky:

Krůtí prsa rozdělíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme. Každý plátek potřeme kečupem a naplníme směsí z míchaných vajec, nudliček šunky a podušených žampionů. Plátek přehneme, spíchneme párátkem a obalíme v hladké mouce. Pak zprudka opečeme, podlijeme a dodusíme. Ochutíme solí, pepřem, worčestrem.
Zpět na obsah

"Čínské" kuře na medu podle tety Romanky:

Zvětšit Maso z 1 kuřete, malá hlávka zelí, půl balíčku loupaných mandlí, 1/2 plechovičky sterilovaných žampionů, 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce medu, 1 cibule.
Olej, med a mandle povařit za stálého míchání, až mandle začnou nabírat barvu, pak maso na nudličky, počkáme, až zčervená, přidáme jemně krájené zelí, žampiony a sójovku, chvíli smažíme společně, až zelí "zavadne". Nakonec přidáme cibuli na kolečka, stáhneme a necháme 5 minut stát pod pokličkou. Podáváme s rýží.
Zpět na obsah

"Dánská" husa:

Husu upečeme klasicky. Na talíř dáme porci husy a kopeček vařené rýže promíchané s kořením kari, citronovou kůrou a několika kapkami citronu. Vedle kápneme trochu sladkého kečupu, přidáme dílky mandarinek z kompotu a řádku pražených slaných mandlí. Šťávu z husy podáváme v omáčníku.
Poznámka: Mám podezření, že Dánové tuto úpravu neznají, název jsem převzala, nicméně chutná to výborně, zvlášť těm, kteří klasickou českou husu s knedlíkem a zelím moc nechtějí:-))
Zpět na obsah

Tajemství:

Kuřecí řízečky osolíme a opečeme na oleji. Z rozšlehaných vajec usmažíme omelety, každou potřeme kečupem ( můžeme přidat pálivé feferonky ), položíme na jednu půlku plátek masa, omeletu přeložíme a posypeme strouhaným sýrem. Podáváme s hranolky a zeleninou.
Zpět na obsah

Kuře jako kachna:

Kuře omyjeme, osušíme, osolíme vně i uvnitř, okmínujeme a dovnitř jako nádivku nacpeme kyselé zelí smíchané s 1 nakrájenou cibulí a špetkou kmínu. Pečeme klasicky. Podáváme s bramborovými knedlíky a zelím zevnitř kuřete.
Zpět na obsah

Dračí tlamy:

Zvětšit Kuřecí plátky lehce naklepeme, opepříme a osolíme. Na maso položíme plátky šunky a 1 dlouhou červenou feferonku tak, aby špička koukala jako jazyk. Maso přeložíme, spíchneme, opečeme na oleji, zastříkneme vodou a dodusíme do měkka. Pak maso posypeme nastrouhanou Nivou a necháme roztavit pod pokličkou. Šťávu zjemníme máslem. Obložíme zeleninou a podáváme s americkými brambory.


Zpět na obsah

Kari pánev:

200 g jakéhokoli minutkového masa ( syrové, ale i tepelně upravené, příprava se tím zrychlí a využijeme všechny zbytky) - kuřecí nebo krůtí prsa, kotleta, vepřové řízky, ale i filé, králík nebo uzenina - prostě co je po ruce, ale kuře je nejlepší. 400 g zeleninové směsi - čerstvé nebo mražené, 2 sáčky uvařené rýže, sůl, kari koření, olej.
Na hlubokou pánev nalijeme olej a v něm prudce po všech stranách osmažíme maso, pokrájené na malé kousky, přisypeme zeleninu a maličko podlijeme. Dusíme pod pokličkou, dokud zelenina nezačne měknout, přidáme předem uvařenou rýži a kari koření, důkladně promícháme a necháme společně ještě chvilku podusit, aby zelenina byla "na skus" a kari provonělo každý kousek směsi.
Zpět na obsah

Pomerančové kuře:

Kuřecí plátky naložit do marinády a potom okapané opékat nebo grilovat.
Marináda: 1 dl pomerančového džusu, 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce oleje, 3 stroužky česneku, lžička soli, pepř, sušená bazalka.
Zpět na obsah

Kuřehusa:

Kuře naporcovat, natlačit do pekáčku těsně vedle sebe, osolit a podlít černým pivem. Zapéct, posypat kmínem a dopéct. K tomu knedlík a zelí.
Zpět na obsah

Pikantní stehýnka:

Kuřecí stehna potřít Krenexem, obalit ve strouhané Nivě, poprášit rozmarýnem, poklást máslem, podlít a upéct v troubě.
Zpět na obsah

Kachna na pomerančích:

Zvětšit 1 kachna, 3 pomeranče, tymián, sůl, pepř, olej.
Očištěnou a osušenou kachnu osolíme, opepříme a opečeme v pekáčku do červena na oleji. Posypeme tymiánem. Podlijeme vodou a pečeme ve středně horké troubě. Před dohotovením přidáme do vypečené šťávy šťávu ze dvou pomerančů a lžičku ostrouhané dobře omyté pomerančové kůry. Zbylý pomeranč oloupeme, nakrájíme na kolečka a krátce prohřejeme ve šťávě. K tomu hranolky.

Zpět na obsah

Kuře po cikánsku:

Rozpůlené kuře lehce z obou stran osmahneme ne oleji, ve kterém jsme nechali zesklovatět 2 nakrájené cibule, osolíme, opepříme. Do pekáče pak na olej s cibulí dáme 250 g syrových oloupaných brambor na kostky, 3 papriky na proužky, 3 rajčata na plátky a 100 g čerstvých hub. Osolíme, okmínujeme. Na tento základ položíme půlky opečeného kuřete, poklademe kolečky klobásy, opaprikujeme, podlijeme vývarem a pečeme do červena.
Poznámka: správný cikánský recept by asi začínal slovy:"Ukradneme někde kuře..." a asi by ho pekli oplácané hlínou v horkém popelu :-)) Nicméně chutné to je, opravdu ;-)
Zpět na obsah

Kuřecí prsíčka plněná nivou a mandličkami:

Do prsíček proříznout ostrým nožem kapsu, vložit kousek nivy a spařené oloupané mandle, uzavřít a spíchnout párátkem. Mírně osolit, obalit v hladké mouce a opéct na tuku z obou stran. Pak zmírnit plamen, podlít 2 vývaru a dodusit. K tomu rýže smíchaná s "divokou" rýží.
Zpět na obsah

Kuře Mandorla:

Kuře očistit, rozdělit na 8 dílů, osolit, poprášit hladkou moukou a na oleji opéct. Přendat do pekáčku, k tomu 300 g malých oloupaných cibulek, podlít bílým vínem a vodou, rozdrobit maggi Gulášovou šťávu a pečeme doměkka. Na talíři posypat praženými sekanými mandlemi a petrželkou. K tomu opékané brambory nebo hrášková rýže.
Zpět na obsah

Červená stehýnka:

2 kostky maggi Gulášové šťávy rozpustit v teplé vodě, přidat lžíci oleje, několik kapek chilli omáčky a nechat přejít varem. Stehýnka očistit, narovnat do pekáčku, zalít omáčkou a péct nepřikryté. Můžeme podlévat vývarem podle potřeby, ale na moc. Na talíři obložit čerstvými nebo orestovanými na plátky nakrájenými rajčaty. K tomu brambory nebo bramborová kaše.
Zpět na obsah

Tatarkové řízky:

Prsní řízky lehce naklepat, osolit, nakrojit. Do tatarské omáčky přidat drcený česnek a 1 vejce, do toho naložit řízky a den marinovat. Druhý den tak jak jsou i s marinádou, která na nich ulpí, obalit ve strouhance a vysmažit. K tomu bramborová kaše. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Kuře v uzeném těstíčku:

2 vejce, 6 kuřecích řízků, 2 lžíce hladké mouky, 2 dl mléka, 150 g strouhaného uzeného sýra, 2 stroužky česneku, lžička papriky, sůl, 2 lžičky prášku do pečiva, olej.
Vejce rozšlehat s mlékem a moukou, ochutit česnekem, solí, paprikou - i pálivou, přidat sýr a prášek do pečiva. Do této směsi namáčet kuřecí řízky nenaklepané, nandat do pekáčku vymazaného olejem a upéct. K tomu, brambory, hranolky, bramborová kaše. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Kuřecí kousky v sýrovém těstíčku:

500 g prsíček, sůl, olej.
Těstíčko: 1 vejce, 50 ml bílého vína, 80 g hladké mouky, 80 g strouhaného sýra, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky sladké papriky. Dresink: 100 g bílého jogurtu, 100 g majonézy light, mletý bílý pepř, sůl, 2 stroužky česneku, lžíce pažitky.
Maso nakrájet na kousky, osolit. Namáčet do těstíčka a smažit ve vyšší vrstvě oleje. Na talíři polít dresinkem. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Zapečené kuřecí steaky podle Stelly Zázvorkové:

Řízky naklepeme, osolíme, nakrojíme, opečeme a naskládáme do pekáčku vytřeného olejem. Posypeme kolečky pórku, nudličkami salámu Herkules, plátky žampionů, podlijeme smetanou a pečeme přikryté 15-20 minut. Pak posypeme strouhaným sýrem a bez přikrytí necháme rozpustit. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Masíčko podle Dády Patrasové:

Naklepaná prsíčka naplníme sekanými vlašskými ořechy a nakrájeným Romadůrem. Uzavřeme, okořeníme podle chuti oblíbeným kořením na kuře a bylinkami, obalíme v mouce a opékáme doměkka. Můžeme obalit i v trojobalu a smažit jako řízek. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Stehýnka po řecku:

1 kg brambor, 2 cibule, 2 mrkve, 1 jablko, 4 stroužky česneku, grilovací koření, 2 lžíce hořčice, 4 kuřecí stehna, kari, strouhaný sýr - nemusí být.
Brambory, mrkev, cibuli a jablko nakrájet na plátky, dát do mísy, zakapat olejem, přidat nasekaný česnek, koření a hořčici a promíchat. Dát do pekáčku vytřeného olejem, na to položit osolená a okořeněná stehýnka a upéct. Před koncem pečení můžeme posypat sýrem. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Kuře na sušeném ovoci:

Zvětšit 1 kuře, 100 g rozinek, 150 g sušených vypeckovaných švestek, 150 g sušených meruněk, mletá skořice, 1 cibule, 100 g mandlí, sůl, grilovací koření, máslo, 5 lžic smetany.
Kuře naporcovat, osolit, potřít smetanou a posypat grilovacím kořením. Nechat odležet. Meruňky spařit vroucí vodou - kvůli síře, nakrájet na poloviny, stejně tak švestky. Mandle oloupat a nahrubo posekat. Cibuli nakrájet nadrobno. Na pekáčku rozpustit máslo, opéct porce kuřete, přidat cibuli a nechat zpěnit, postupně přidat ovoce a polovinu mandlí. Péct v troubě doměkka, občas podlít. Ke konci posypat zbytkem mandlí a nechat zčervenat. Ovoce jemně dochutit skořicí. Na talíři kuře obložit ovocem. K tomu rýže. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Kuře ve šlehačce:

Kuře naporcovat na menší kousky, osolit, obalit v trojobalu a prudce osmažit na oleji. Narovnat na pekáček, podlít tekutou šlehačkou a péct doměkka. Šlehačka by se neměla vypéct až na tuk, aby to nebylo moc mastné. K tomu brambory.
Zpět na obsah

Kuře neskutečně dobré:

1 kuře, máslo na potření, 8 stroužků česneku, 1 cibule, 20 ks mandlí, 20 ks lískových oříšků, hrst namočených rozinek, hrst nakrájených žampionů, 1 pomeranč, citrónová kůra, 1 kostka bujónu. Koření: kari, muškátový oříšek, chilli nebo tabasco, sójová omáčka.
Kuře naporcovat, rozložit na pekáček, potřít máslem a rozmačkaným česnekem, okořenit. Posypat sekanými oloupanými mandlemi, sekanými oříšky a citrónovou kůrou. Obložit cibulí na kolečka, podlít bujónem a péct. V polovině pečení přidat rozinky, houby a sójovou omáčku. Těsně před koncem pečení obložit kolečky oloupaného pomeranče. K tomu rýži. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Šantungská kachna:

Zvětšit 1 kachna ( 1 a 1/2 až 2 kg ), 1 pórek, lžička zázvoru, lžička soli, lžička mletého kmínu, 2 hvězdičky badyánu, 5 lžic sójové omáčky, 2 lžičky koňaku nebo jiné lihoviny - dala jsem vodku, olej na smažení.
Kachnu omýt a naporcovat. Sůl promíchat s drceným badyánem, kmínem, zázvorem a potřít kachnu ze všech stran. Pak naskládat do porcelánové mísy, přidat pórek na kolečka, sójovku a koňak. Mísu přikrýt a 3 hodiny odležet. Do kastrolu jen o málo širšího než mísa dáme pařáček a dostatek vody. Na pařáček dáme mísu, odkryjeme, kastrol přikryjeme pokličkou a vaříme v páře doměkka. Trvá to asi 2-3 hodiny. Je-li třeba, opatrně dolijeme vodu do kastrolu. Pak mísu vyjmeme a necháme kachnu okapat. Na vysoké pánvi nejlépe železné rozpálíme hodně oleje - asi půl litru a kachnu na něm opečeme dokřupava, až nabere červenofialovou barvu. Podáváme s rýží a ostrou omáčkou ( sójovka, pálivý olej nebo tabasco, mletý kmín ).
Poznámka: Následuje několik dalších receptů jako ukázka pravé čínské kuchyně :-))
Zpět na obsah

Krůtí prsa s mandlemi:

400 g krůtích prsou, 100 g mandlí opražených v oleji, 1 pórek, lžička vegety, půl lžičky mletého kmínu, větší špetka soli, olej. Na obalení masa: 1 velké nebo 2 malá vejce, 2 lžičky solamylu, voda.
Maso nakrájet na 2 mm tenké plátky. Rozmíchat s vejcem, vodou a solamylem. Opékat v horkém oleji. Rychle míchat a oddělovat plátky, aby se nespekly. Až maso zbělí, přidat pórek na jemné nudličky, všechno koření a společně promíchat. Ještě chvíli restovat, pak mandle. Prohřát a podávat s rýží. Jídlo nemá žádnou šťávu.
Zpět na obsah

Krůtí prsa s ořechy:

400 g krůtích prsou, 1 pórek, 75 g opražených vlašských ořechů, lžička cukru, lžička vegety, 1/2 lžičky zázvoru, olej na smažení.
Na zahuštění: 2 lžíce sójové omáčky, lžička Solamylu, asi 2 lžíce vody.
Na obalení masa: 1 vejce, 3 lžičky Solamylu, lžíce koňaku nebo vody.
Maso nakrájet na kostky 2,5 x 2,5 cm, promíchat s ingrediencemi na obalení. Opékat v horkém oleji, míchat, aby se neslepilo. Až maso zbělí, přidat pórek na kolečka, až trochu zavadne, slít všechen olej z pánve. Přidat vegetu, cukr, zázvor a promíchat. Ještě chvíli smažit, pak ořechy. V misce zamíchat ingredience na zahuštění, vlít do pánve, promíchat a hned, jak začne houstnout, odstavit. K tomu chléb, rýže, brambory.
Zpět na obsah

Drůbeží žaludky po čínsku:

500 g drůbežích žaludků, 1 pórek, 2 lžíce sójové omáčky, lžička zázvoru, lžička cukru, 1/2 lžičky vegety, 2 lžíce karamelu, lžíce octa, asi půl l vody, olej na smažení.
Žaludky očistit !!, rozkrojit na polovinu, na vyklenuté masité části nožem mřížku na povrchu. Spařit dvakrát vařící vodou, žaludky zbělí a rozevřou se. Na oleji osmažit krátce pórek na kolečka, pak žaludky, podlít teplou vodou, aby byly zakryté. Přidat všechno koření, přivést k varu, ztlumit oheň, přikrýt pokličkou a dusit doměkka. Ke konci přidat ocet pro zvýraznění chuti a podávat s rýží.
Zpět na obsah

Opilá kuřecí prsa:

600 g kuřecích prsou, 200 g šlehané Nivy, 2 lžíce loupaných mandlí, 2 lžíce rozinek, 2 kolečka ananasu, 5 cl ( = malý panák ) rumu, 50 g másla, sůl, pepř.
Prsa lehce naklepat, sůl, pepř, opékat na másle. Vyjmout, přilít do pánve rum, přidat sýr a prošlehat. Vsypat rozinky máčené v rumu, kousky ananasu, sekané mandle. K tomu těstoviny nebo rýže.
Zpět na obsah

Krůta v rumu:

Malý panák rumu, olej, worčestr, sójovku smíchat. Krůtí řízky naklepat a marinovat v rumové šťávě 2-3 hodiny, ale raději přes noc. Pak prudce osmažit, do šťávy tekutou šlehačku, společně podusit. Pak maso obložit krájeným hermelínem. Až se rozpustí, je hotovo.
Zpět na obsah

Kachna na medu po dle P. Novotného:

Menší kachna, Směs: 3 lžíce medu, 2 lžíce sójovky, 2 lžíce bílého vína, lžička zázvoru, lžička glutasolu.
Očištěnou kachnu potřít směsí a nechat asi dvě hodiny. Potom velmi pomalu péct v troubě - asi 3 hodiny. Občas otočit a potřít. Kachna po upečení je úplně černá!!. Na talíři přelít vypečenou šťávou. K tomu rýže. Zbytek šťávy druhý den na grilované kuře.
Zpět na obsah

Křidýlka milostnice Kuej - Fej:

16 křidýlek, 3 lžíce sójovky, sůl, pepř, olej, menší cibule, 2 lžičky sardelové pasty, lžíce sádla, 1/2 l masového vývaru ( i z kostky ), lžička škrobu.
Křídla osolit, opepřit, potřít sójovkou, zvolna smažit v oleji. Na jiné pánvi na sádle smažit cibuli, vložit křidýlka, pastu, zbytek omáčky a vývar. Zahustit škrobem v trošce vody.
Zpět na obsah

Pikantní stehýnka:

Stehýnka potřít krenexem, obalit ve strouhané nivě, posypat rozmarýnem, poklást másle, podlít a upéct.
Zpět na obsah

Kuře na limonádě:

1 celé kuře, 1 plechovka tmavé limonády - coly, 1 sklenice meruňkové zavařeniny, 3 lžíce worčestru, koření na kuře, sůl.
Kuře osolit a okořenit, dát do pekáče, přidat zavařeninu, worčestr, zalijeme limonádou a pečeme dozlatova. K tomu rýži.
Zpět na obsah

Nakládaná slepice s ananasem:

1 slepice, 100 g soli, lžička cukru, 1 plechovka ananasu, kelímek majonézy, 2 lžíce smetany, čínské zelí.
Cukr se solí převařit v 1,5 l vody, nechat vychladnout. Slepici naporcovat, zalít touto vodou a nechat 2 dny marinovat, občas obrátit. Pak vyjmout a na pařníku v hrnci uvařit v páře doměkka. Po zchladnutí vykostit, zbavit kůže, nakrájet na kousky. Na listy čínského zelí kopeček masa, zalít majonézou rozmíchanou se smetanou a trochou šťávy z kompotu. Posypat kostičkami ananasu.
Zpět na obsah

Pečená slepice trochu jinak:

1 větší slepice, 2 nožičky paprikové klobásy, 1 vejce, 1 cibule, mletý kmín, tymián, pepř, grilovací koření, sůl, 3-5 stroužků česneku, lžíce másla.
Kůži slepice na zádech naříznout a opatrně stáhnout, aby se nepoškodila. Maso ořezat a umlít spolu s oloupanou klobásou. Přidat vejce, krájenou cibuli, koření a sůl. Kůži sešít, nechat otvor pro naplnění, naplnit, poprášit grilovacím kořením a solí, dát do pekáčku, poklást krájeným česnekem a plátky másla, podlít, přiklopit a péct. Ke konci pečení odkrýt a opéct dočervena. K tomu brambory nebo bramborové knedlíky a salát.
Zpět na obsah

Kuře Bejrút:

Zbytky kuřete od oběda, 4 bagety, česnek sůl, majonéza light, 2 velké brambory.
Brambory uvařit ve slupce, oloupat a nechat vychladnout. Pak rozšťouchat, promíchat s majonézou, drceným česnekem a osolit. Do rozkrojené bagety natrhat maso na kusy, přiklopit a zapéct pod grilem nebo v mikrovlnce. Pak znovu otevřít a potřít pastou z brambor. Podávat se zeleninovým salátem.
Zpět na obsah

Baruščino fikané kuře:

10 stehýnek nebo křidélka, 2 pálivé paprikové klobásy, 2 dl oleje, 2 lžíce sójové omáčky, lžíce vegety, sůl, pepř.
Klobásu nakrájet a rozmixovat, smíchat s ostatním, potřít stehýnka, nechat odpočinout. Pak péct v troubě nebo grilovat. Stehýnka je lépe zabalit do alobalu. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Mlsné kuře:

1 kuře, 4 jablka, rozinky, mandle, 100 g krájené šunky nebo hodně libové angl. slaniny nebo uzené krkovičky, plátkový sýr, česnek, 100 g másla, sůl.
Kuře uvnitř vytřít rozetřeným česnekem, nesolit. Z uzeného masa a sýra vytvořit rolky - sýr do šunky, vycpat břišní dutinu kuřete - vejde se asi 6 roliček. Sepnout jehlou, osolit na povrchu, péct na másle. Před koncem pečení dáme do každého rohu pekáčku vydlabané neoloupané jablko plněné rozinkami a mandlemi. Dopečeme dozlatova. K tomu bramborová kaše. Recept pochází ze stránek www.labuznik.com.
Zpět na obsah

Krůtí prsa delikates:

Marináda: petrželka, sůl, pepř, worčestr, citronová šťáva.
Naložíme do ní naklepané a nakrojené plátky masa. Pak necháme okapat, namočíme do rozšlehaného bílku a sezamových semínek a usmažíme.
Zpět na obsah

Kuře na černém pivě:

Zvětšit 1 kuře, 1 láhev černého piva, sůl, česnek, 20 dkg anglické slaniny, lžíce medu, chilli.
Kuře naporcovat, osolit, potřít směsí medu, česneku a chilli, zabalit do plátků slaniny. Dát do pekáče, podlít celým pivem, péct přikryté. Během pečení polévat výpekem. Ke konci odkrýt a dopéct dokřupava. Dobrá je k tomu bramborová kaše speciál ( viz Brambory ) nebo šťouchané brambory s cibulkou a zeleninová obloha.

Zpět na obsah

Česnekové kuře se sýrem na šlehačce:

Kuře naporcovat, osolit, nandat do pekáčku, posypat velkým množstvím česneku nakrájeného na plátky - na každou porci 2 stroužky. Zalít tekutou šlehačkou a péct. Ke konci zasypat strouhaným sýrem a dopéct do zrůžovění sýra. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Marinády na drůbež při grilování:

1) olej, kari, hořčice, koňak, sůl, bílý pepř.
2) Olej, vinný ocet, sójová omáčka, tymián, pálivá paprika, česnek, cibule, hořčice, kečup, sůl.
3) Bílé víno, olej, med, česnek, sůl, sójová omáčka.
4) 2 kostky masoxu, česnek, kari, kmín, sůl, olej.
Zpět na obsah

Kuře v alobalu se žampiony a šunkou:

Očištěné kuře rozdělíme na 4 díly, osolíme, opepříme. Položíme na máslem vymazané čtverce alobalu, každou porci poklademe nakrájenými žampiony, mírně osolíme, pokapeme rozpuštěným máslem, přikryjeme plátky šunky, zabalíme a pečeme v troubě půl hodiny.
Zpět na obsah

Borůvkové kuře na rožni:

Omyté kuře potřeme vně i uvnitř silnější vrstvou rozmačkaných borůvek a necháme v chladu 24 hodin uležet. Pak je prošpikujeme slaninou, osolíme a na rožni pozvolna upečeme.
Zpět na obsah

Thajský meč:

600 g kuřecích prsíček, ananasový kompot, mandarinkový kompot, 1 červená paprika, 3 malé cibulky, bílé víno, škrob, kari, sůl.
Prsa nakrájet na kostky a naložit do vína škrobu a kari, nechat marinovat. Osolit, napichovat střídavě s ovocem, proužky papriky a kolečky cibule. Opékat na grilu. Kompotovou šťávu povařit se zbylou marinádou a přelít na talíři. K tomu rýže.
Zpět na obsah

Kuřecí kousky nažluto:

Zvětšit Suroviny: Kuřecí prsa - 4 porce, 1 konzerva ananasu nebo 2 malé konzervy mandarinek, 1 tekutá smetana, sůl, kari koření, sušený zázvor, olej.
Postup: Prsa nakrájet na nudličky nebo kousky, osmahnout na rozpáleném oleji, až se "zatáhne", osolit a posypat kořením. Přikrýt pokličkou a nechat dusit. Ke konci zalít smetanou a v omáčce nechat prohřát okapané ovoce. Podávat s hráškovou rýží nebo s rýží s kukuřicí.
Poznámka:Zkoušela jsem oboje ovoce, ananas je chutnější a má lepší konzistenci. Mandarinky se rozdrobily :-(

Zpět na obsah

Pikantní kuřecí s dýní:

Zvětšit Suroviny:1 menší dýně Hokaido (asi 500 g), 1 větší cibule, kousek čerstvého zázvoru, 4 řízky z kuřecích prsou, 400 g plechovka sterilovaných rajčat, 400 g plechovka sterilované cizrny, 2-3 lžičky harissy, trošku cukru, sůl, pepř, olej.
Postup:Dýni oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kousky velikosti sousta. Kuřecí maso nakrájíme na kousky. Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme na malinké kousíčky nakrájený oloupaný zázvor, maso a opékáme. Až maso zbělí, osolíme, opepříme, přidáme harissu, dýni, zalijeme rajčaty z konzervy a několika lžícemi vody, malinko přisladíme a zvolna dusíme, dokud dýně nezměkne. Ke konci vmícháme okapanou propláchnutou cizrnu a necháme prohřát. Dobré jsou k tomu těstoviny, rýže nebo jen čerstvá bagetka. Tentokrát jsem potřebovala zpracovat zbytek barevných paprik, tak jsem je nakrájela na proužky a dusila spolu s dýní.
Inspirace: časopis Apetit
Zpět na obsah

Kalifornské kuře:

Zvětšit Suroviny:60 dkg drůbežích steaků nakrájených na nudličky, 1 střední cibule nakrájená na céčka, 3-5 stroužků česneku nakrájených na plátky, 10 dkg anglické slaniny nakrájené na nudličky, jeden Hermelín na kostičky, kelímek sladké smetany, koření podle chuti a olej.
Postup: Na pánvi v rozpáleném oleji zprudka orestujeme cibuli, přidáme česnek, necháme rozvonět, vložíme maso a restujeme. Před dokončením přidáme anglickou, zarestujeme, vložíme Hemelín, zalijeme smetanou, stáhneme plamen, promícháme a můžeme servírovat. Vhodná příloha jsou brambory, zejména když smetany k masu přilijeme více.
Zdroj:www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Kuřecí plátky s ananasovo-arašídovou směsí:

Zvětšit Suroviny:
600 g kuřecích prsou, sůl, čerstvě mletý pepř.
Marináda: 5 lžic oleje, 2 lžičky hrubozrnné nebo jiné pikantní hořčice, 5 lžic kečupu nebo protlaku, 5 prolisovaných stroužků česneku, 2 lžíce sójové omáčky.
Směs: 100 g arašídů, 2 lžíce oleje, 1 šalotka nebo menší cibule, 30-40 g hrozinek předem namočených ve vlažné vodě nebo alkoholu (lepší), 1-2 pálivé papričky jemně nasekané nebo 2 lžičky Harissy nebo jiné feferonkové pasty, 100 g ananasového kompotu, sójová omáčka.
Postup:
Kuřecí prsa rozřízneme na plát, jemně naklepeme, nakrojíme, trochu osolíme a opepříme. Marinádu dobře promícháme, naložíme do ní řízky a necháme odležet v chladnu na několik hodin (ideálně přes noc). Pak je opékáme na grilu nebo grilovací pánvi. Na oleji do sklovita opražíme drobně nakrájenou cibulku, přidáme podrcené arašídy, namočené hrozinky, drobně nakrájené papričky, drobněji nakrájený ananasový kompot, zalijeme trochou kompotové šťávy, dochutíme sójovou omáčkou a mírně podusíme. Podáváme s kuřecími plátky a rýží. Tuto arašídovo-ananasovou směs můžeme i přímo vmíchat do dušené rýže.
Zpět na obsah

Slepice na paprice:

Zvětšit Omytou a vyčištěnou slepici vložíme do studené vody, osolíme a vaříme, nejlépe v tlakovém hrnci, doměkka. Na tuku osmahneme nakrájenou cibulku do světlerůžova, přidáme mletou papriku, promícháme a ihned zalijeme vývarem ze slepice, aby paprika nezhořkla. Provaříme a zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve smetaně. Maso ze slepice obereme, pokrájíme na kousky a vložíme do omáčky. Podáváme s knedlíkem.

Zpět na obsah

Kuře se žampiony a medvědím česnekem:

Zvětšit Suroviny:
kuřecí stehna, medvědí česnek, žampiony.
Postup:
Maso omyjeme, osolíme a okořeníme dle chuti. Naklademe do pekáčku, mezi kousky masa rozdělíme očištěné žampiony a povrch posypeme nakrájenými listy medvědího česneku. Pečeme do červena.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Zpět na obsah

Vrabčí hnízdo se sedmi poklady:

Zvětšit Suroviny:
1 balení rýžových skleněných nudlí, 500 g kuřecích prsou, 50-80 g mandlí, sterilované houby ve vlastní šťávě, sterilovaná kukuřice, 1-2 mrkve, 1 konzervy ananasu, chilli paprička, sůl, pepř. Zálivka: trochu vody, sójová omáčka, rýžové víno, lžíce solamylu.
Postup:
Na oleji opražíme sloupnuté mandle, vyjmeme, opečeme kuřecí prsa nakrájená na kousky, osolíme, opepříme, přidáme pokrájenou chilli papričku, nastrouhanou mrkev, houby a chvíli dusíme. Pak přidáme kukuřici a kousky ananasu, pražené mandle a společně prohřejeme. Zalijeme zálivkou a necháme zhoustnout. Nudle připravíme podle návodu. Na talíř dáme hromádku nudlí, nikterak uspořádanou a do jejich středu naaranžujeme horkou směs z pánve. Zpět na obsah

Kuře v balíčku:

Zvětšit Suroviny:
1 balení čínských širších kudrnatých nudlí, mražená čínská zeleninová směs, 500 g kuřecích prsou, sójová omáčka, sůl, pepř, olej, chilli omáčka, na posypání smažená cibule od Vietnamců.
Postup:
Na oleji osmahneme na kousky nakrájené maso, mírně osolíme, opepříme, zalijeme sójovou omáčkou a trochu podusíme. Nudle podle návodu zalijeme horkou vodou a po 2 minutách necháme okapat. Na čtverce pečícího papíru dáme vždy hromádku nudlí, přidáme maso, rozmraženou zeleninovou směs, papír zmáčkneme do ranečku, balíčky narovnáme na plech a v troubě vyhřáté na 220°C pečeme asi 20 minut. Při podávání pokapeme chilli omáčkou a posypeme smaženou cibulí od Vietnamců.
Zpět na obsah

Kuře zapečené s pestem, sušenými rajčaty a mozzarellou :

Zvětšit Suroviny:
4 kuřecí prsa, bazalkové pesto, naložená sušená rajčata, mozzarella, olivový olej.
Postup:
Prsa lehce naklepeme a na oleji osmahneme, aby se zatáhla. Pak položíme na pekáček, potřeme z obou stran pestem, poklademe rajčaty a dáme péct do trouby na 200°C asi na 15-20 minut. Jakmile je maso měkké, poklademe povrch nakrájenou mozzarellou a necháme v troubě roztavit. Podáváme s rýží, různě upravenými bramborami,…
Poznámka: Inspirace: Apetit 09/2005
Zpět na obsah

Pikantní šťavnatá křidýlka:

Zvětšit Suroviny:
15ks celých křidýlek, 1 sáček Maggi nápady Šťavnaté kuře s bylinkami, 1 sáček Rajská polévka bez těstovin, 1 lžička koření Uzená paprika, 1 lžička koření Kouřová sůl, 1/2 lžičky mletého chilli, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, olej, 1 zakysaná smetana.
Postup:
Kuřecí křídla omyjeme, osušíme, oddělíme v kloubech na horní a spodní díl, špičku odstraníme. Kousky kuřete potřeme zakysanou smetanou a necháme v této marinádě odležet minimálně 2 hodiny, nejlépe do druhého dne. Směs všech sypkých surovin smícháme, kuře vyjmeme z marinády a obalíme v kořenící směsi. Na rozpálený olej klademe postupně kousky kuřete, ne příliš najednou, aby teplota oleje neklesla a zprudka krátce osmažíme. Přesmažené kousky kuřete přendáme na plech v jedné vrstvě, přikryjeme alobalem a pečeme 20min. na 200°C. Poté alobal sejmeme a dopečeme odkryté 10min.
Poznámka:
Takto upravená křidýlka si zachovají křehkost a šťavnatost, nejsou vypražená dotvrda. Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Kuře na hruškách s flambovanými ořechy:

Zvětšit Suroviny:
1 kuře nebo 4 stehna, 4 hrušky, sůl, pepř, vývar, smetana, niva (nemusí být), olej, větší hrst vlašských ořechů, 1-2 lžíce hruškovice (v nouzi vodky).
Postup:
Kuře omyjeme, lehce osolíme (vývar a Niva jsou slané) a opepříme, dáme do pekáčku, podlijeme trochu vývarem a pečeme. Když je napůl upečené, obložíme rozčtvrcenými hruškami bez jádřinců a dopečeme doměkka. Porce masa vyjmeme, výpek i s hruškami slijeme do hrnku a porce vrátíme do pekáčku, posypeme nastrouhanou nivou a vrátíme do už vypnuté ještě horké trouby, aby se sýr roztavil. Výpek buď zredukujeme nebo naopak naředíme vývarem podle potřeby, rozmixujeme, můžeme přidat zbytek nivy, zjemníme smetanou a necháme přejít varem. Na trošce oleje pražíme nasekané ořechy, v malé naběračce zahřejeme hruškovici, na kraji hořáku zapálíme a hořící nalijeme na ořechy. Na talíř dáme porci kuřete, hruškovou omáčku a navrch ořechy. Podáváme nejlépe s rýží.
Poznámka: Inspirace: asi 35 let starý výtisk Květů, který jsem našla na chalupě na půdě :-D, upraveno.
Zpět na obsah

Krůtí roláda se žampiony, vejci a čabajkou:

Zvětšit Suroviny:
500 g krůtího prsa v celku, 1 čabajská klobása, 250 g čerstvých žampionů, 2-3 vejce, sůl, pepř, máslo.
Postup:
Z masa vytvoříme pěkný plát, naklepeme, osolíme, opepříme. Na kousku másla opékáme plátky žampionů, když změknou, přidáme vejce a umícháme řídkou kaši, osolíme. Maso potřeme žampionovou směsí, položíme sloupnutou klobásu, zatočíme, upevníme jehlami na závitky, opečeme na másle, vložíme do pekáčku, podlijeme výpekem a vývarem a pečeme v troubě na 200°C dočervena. Podáváme s bramborem a kompotem.
Zpět na obsah

Babské kuře:

Zvětšit Suroviny:
5-6 velkých brambor, majoránka, sůl, česnek, kmín, 3 rohlíky, 2 dl mléka, 1 lžička vegety, 1 lžíce sádla, 100 g slaniny, 1 cibule, 4 vejce, 1 kuře, grilovací koření (nebo koření na pečené kuře)
Postup:
Brambory si oloupeme a nastrouháme, jako na bramboráky. Okořeníme majoránkou, solí, pepřem a česnekem, jako na klasické bramboráky, přidáme 2 vajíčka. Rohlíky si nakrájíme na kostičky a zalejeme 2 dcl mléka, lžičku vegety a 2 vajíčka. Na pánev si dáme trochu sádla, špek na kostičky a nakrájenou cibuli a osmažíme dorůžova. Pak přidáme ke směsi namočených rohlíků, promícháme. Obě směsi, bramborovou i rohlíkovou smícháme a dáme na sádlem dobře vymazaný pekáček. Na směs položíme kuřecí díly, kůží dolů, posypeme grilovacím kořením, zakryjeme poklicí a pečeme na 190 stupňů asi 45 minut. Pak díly otočíme, posypeme opět grilovacím kořením a už bez přikrytí pečeme, až kuře i nádivka zrůžoví. Podáváme se zeleninovým salátem.
Zpět na obsah

Indiánské kuře:

Zvětšit Ingredience:
500 g kuřecích prsou, 150 ml pomerančového džusu nebo čerstvě vymačkané šťávy, 4 lžíce kukuřice, 1 kostička hořké čokolády, špetka skořice, sůl, olej.
Směs: 3 lžíce burských oříšků, 15 mandlí, 5 sušených meruněk, 2 větší rajčata, 1 kapie, 1 feferonka.
Postup:
Ingredience na Směs rozmixujeme na kaši. Maso jemně naklepeme a nakrájíme na malé kousky. Rozpálíme trochu oleje na pánvi, kuřecí maso osolíme a zprudka smažíme, když maso zbělá, posypeme ho skořicí a zalijeme džusem. Uvedeme k varu, vložíme burákovo rajčatovou kaši a kukuřici. Necháme probublávat asi 10 minut, než se tekutina odpaří. Maso bude jen obalené hustou pastou. Odstavíme z ohně, necháme v pokrmu rozpustit čokoládu a pak rozmícháme. Okamžitě podáváme s rýží.
Inspirace: Apetit 9/2005
Zpět na obsah

Prázdninové kuře:

Zvětšit Suroviny:
600 g kuřecích stehenních řízků, řapíkatý celer - 3 řapíky, 2 mrkve, velká hrst čerstvých hub, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, 6 oloupaných zralých rajčat, bazalka, několik lístků celerové natě, sůl, pepř, olivový olej.
Postup:
Na pánvi rozehřejeme olivový olej a maso zprudka opečeme. Vyjmeme ho z pánve a osmahneme na ni nakrájenou cibuli, mrkev, celer, pokrájené houby a plátky česneku. Vrátíme maso, osolíme, opepříme, přidáme rajčata / v zimě je lepší použít konzervu loupaných / a dusíme doměkka. Krátce před koncem přidáme celerové lístky. Na závěr posypeme bazalkou a už nevaříme.
Zpět na obsah

Medová kachna s jablky:

Zvětšit Suroviny:
Kachna která váží aspoň 2 kg, 4-5 lžiček soli, 1 lžička sušeného tymiánu , 4-5 jablek kyselejších, 50 g sušených švestek, 2-3 lžičky kmínu , vývar na podlití (používám drůbeží - je lepší šťavnatější), 3-4 lžíce medu, 150 ml červeného vína , osmažené bylinky na ozdobu
Postup:
Kachnu očistíme a osušíme, z venku i zevnitř dobře osolte hlavně v záhybech a pak do kachny dáme jablka nakrájená na 4-5 částí, která smícháme se švestkami a tymiánem a otvor dobře spíchneme!!! Dáme do pekáčku a posypeme kmínem, podlejeme vývarem, šup do trouby na 180°C a pečeme 2,5-3 hod (nebo dokud není maso krásně měkké). Na začátku necháme odklopené, ale po pár minutách přiklopíme pekáč. Během pečení potíráme medem smíchaným s vínem. Půl hodinky před dokončením zase odklopíme, aby se vytvořila kůrčička. Poté podáváme s bramborem a ozdobíme bylinkami.
Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Pomalu pečené kuřecí paličky:

Zvětšit Suroviny:
1,6 kg kuřecích paliček, 100 ml sójové omáčky, 2 lžíce hnědého cukru, 2-3 stroužky česneku, 400 g loupaných rajčat z plechovky, trochu kečupu (přidala jsem lžičku feferonkové pasty - v receptu je ostrý kečup), pepř.
Postup:
Kuřecí paličky omyjeme a očistíme a naskládáme do pekáčku. V misce smícháme prolisovaný česnek s ostatními ingrediencemi, nalijeme na paličky, přiklopíme a pečeme v troubě při 150°C 3 hodiny. Je to ideální pokrm na den, kdy je málo času se motat v kuchyni :-)
Zdroj: magazín Albert.
Zpět na obsah