Cukroví


Najdi na této stránce:

O B S A H
Vanilkové rohlíčky I.
Vanilkové rohlíčky II.
Vanilkové rohlíčky ze škvarků
Vánoční perníčky
Pracny
Tatrankové pracny
Vyskočky
Strojkové cukroví I.
Strojkové cukroví II.
Strojkové cukroví III.
Křehké cukroví do pistole 
Měkké medovníčky do pistole
Klasické linecké 
Marokánky
DIA linecké
Australské placičky
Francouzská srdíčka
Myslivecké knoflíky
Zamilované oči
Arašídová kolečka
Žloutkové cukroví vykrajované
Žloutkové cukroví do formiček - rakvičky
Šlehačkové cukroví
Mrkvové cukroví
Kremrole od mamky
Odpalované věnečky od mamky
Sandokanovy oči
Sádlové kuličky
Masarykovo cukroví z Krkonoš
Kokosky raz dva
Černé měsíčky 
Šlehačkové koule 
Semínkové sušenky
Ledovky
Boží milosti
Křupavá mandlová vajíčka ( oválky, kolečka,...) 
Kuličky z krupičky - nepečené
Rafaelo z Delisy
Burizonová mozaika 
Brambůrky od mamky
Kakaové bochánky
Mozartovy kuličky
Jogurtové hvězdičky 
Perníčky hned měkké 
Perníková psaníčka 
Posvícenské oříšky 
Kakaové knoflíky 
Peprmintové pralinky 
Oříškovočokoládové sušenky 
Třené čajové pečivo hnědé 
Špízy z marshmallow 
Perníkový závin 
Čarodějnické prsty 
Arašídoví ježci 


Vanilkové rohlíčky I:

250 g hladké mouky, 100 g lískových oříšků, 60 g moučkového cukru, 180 g másla nebo tuku, 2 žloutky, moučkový a vanilkový cukr na obalení.
Do mouky prosáté s cukrem přidat strouhané oříšky, změklé máslo nakrájené na kousky a pomocí žloutků zadělat těsto. Nechat do druhého dne v chladnu, pak tvořit rohlíčky, péct na suchém plechu a zchladlé obalovat v cukru s vanilkou.
Pozn.: jsou méně sladké, kdo má rád sladší, obaluje je v cukru hned horké.
Zpět na obsah

Vanilkové rohlíčky II:

340 g studeného másla, 100 g moučkového cukru, 420 g hladké mouky, 160 g mletých vlašských ořechů, špetka soli, cukr s vanilkou na obalení.
Mouku a cukr prosejeme, zpracujeme těsto, necháme v chladnu. Druhý den tvoříme rohlíčky, pečeme na 190°C, horké obalujeme v cukru s vanilkou. Pozn.: jsou křehké a moc dobré. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Vanilkové rohlíčky ze škvarků:

200 g hladké mouky, 70 g ořechů, 70 g cukru moučka, 140 g mletých škvarků.
Zpracujeme obvyklým způsobem, po upečení obalujeme v cukru s vanilkou.
Zpět na obsah

Vánoční perníčky - hned měkké:

300 g medu, 300 g pískového cukru, 300 g másla nebo Hery, 4 vejce, 1 dl mléka, 2 lžičky sody, 1 sáček koření Medový perník, velká lžíce kakaa, 800 g hladké mouky.
Med a máslo rozpustit, do vlažného přidat cukr a žloutky. Pak přidat mléko, koření a kakao. Nakonec mouku a sníh z bílků. Dobře zpracovat, udělat bochníček, nechat aspoň 12 hodin odpočinout v ledničce. Pak vyvalovat a vykrajovat. Před pečením potřít rozkvedlaným vajíčkem. Péct na 180°C. Po upečení a vychladnutí zabalit do fólie, pak do krabice a do igelitové tašky dát na balkon. Zdobit polevou.
Pozn.: to jsou nejlepší perníčky, jaké jsem kdy pekla. Krásně měkké, ani jsem je nemalovala cukrem, jenom pocákala cukrovou a čokoládovou polevou a byly pěkné. Nebojte se toho sněhu, je to trošku jiný recept, než je běžné. Těsto se zdá být řídké, nenechte se strhnout k přidávání mouky, v ledničce krásně ztuhne. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Pracny:

200 g másla, 200 g mletých ořechů, 200 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 1 celé vejce, půl lžičky skořice, špetička mletého hřebíčku, vanilka, kakao.
Zpracujeme těsto, necháme odležet v chladnu, pak vtlačujeme do suchých formiček, nedáváme je moc plné. Pečeme na 180°C, po upečení můžeme obalit v cukru s vanilkou.
Zpět na obsah

Tatrankové pracny:

300 g hladké mouky, 250 g nastrouhaného ztuženého tuku ( Omega ), 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 4 nastrouhané tatranky oříškové, 100 g mletých ořechů, 1 lžíce kakaa, 1 lžička skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1/4 lžičky mletého nového koření.
Vypracujeme těsto, necháme v chladnu odležet. Pak vtlačujeme do formiček, upečené můžeme obalit v cukru s vanilkou.
Zpět na obsah

Vyskočky:

160 g 100% tuku ( Omega ) nastrouhat, 200 g moučkového cukru, 250 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa.
Zpracováváme, dokud není těsto hedvábné, pak vtlačujeme do formiček, pečeme v mírné troubě asi 100-120°C. Vyklápíme trochu zchladlé.
Pozn.: Jsou velmi jemné, v puse se rozplývají.
Zpět na obsah

Strojkové cukroví I.:

350 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 250 g ztuženého tuku ( Omega ), 80 g kokosu, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 3 strouhané Tatranky.
Zpracované těsto dáme do chladna odležet, pak na masovém mlýnku s nástavcem vytlačujeme pásky, které stáčíme do kroužků nebo esíček. Po upečení zdobíme čokoládou
Zpět na obsah

Strojkové cukroví II:

350 g hladké mouky, 250 g másla nebo Hery, 120 g moučkového cukru, 1 cukr s vanilkou, 2-3 žloutky, na slepení pikantní marmeláda, na ozdobu čokoládová poleva.
Zpracované těsto necháme v chladnu odpočinout, pak na masovém mlýnku s nástavcem protlačujeme širší stejně dlouhé tyčky, upečené slepujeme marmeládou a konce nebo do poloviny máčíme v čokoládové polevě.
Zpět na obsah

Strojkové cukroví III:

500 g hladké mouky, 4 balíčky vanilkového pudinku, 370 g Hery, 200 g moučkového cukru, 1 celé vejce, 2 žloutky, 1/2 balíčku prášku do pečiva.
Na masovém mlýnku tvoříme kratší širší tyčky, po upečení slepujeme pikantním džemem a máčíme konce do čokolády. Je velmi křehké, dobré. Recept s názvem Banánky pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Křehké cukroví do pistole:

Zvětšit 100 g polohrubé mouky, 200 g maizeny ( kukuřičný škrob - Gustin ), 50 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 100 g moučkového cukru, 250 g margarínu.
Sypké suroviny prosijeme, přidáme změklý tuk a zpracujeme těsto, které pomocí pistole tvarujeme na suchý plech. Nejhezčí jsou kytičky a doprostřed tuhá marmeláda nebo kousek želé. Upečeme.

Zpět na obsah

Měkké medovníčky do pistole:

400 g hladké mouky, 180 g moučkového cukru, 100 g Hery, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžička perníkového koření, 1/2 lžičky sody.
Zpracujeme těsto, pistolí tvrujeme na suchý plech, po upečení, můžeme dále zdobit podle fantazie.
Zpět na obsah

Klasické linecké:

Zvětšit 400 g hladké mouky, 250 g Hery, 200 g moučkového cukru, 2 žloutky, citronová kůra.
Zpracované těsto necháme v chladnu odležet, pak rozvalujeme, vykrajujeme podle chuti, po upečení slepujeme a zdobíme dle fantazie.
Pozn.:
*S těstem se dobře pracuje, ale aby se do těsta nedostal nadbytek mouky, je lépe vyvalovat mezi fóliemi: vál potáhněte potravinovou fólií, dejte kousek těsta, na to opět fólii, nebo obalte fólií váleček a vyvalujte.
* Stejnoměrná tloušťka těsta se dobře hlídá, když podél těsta položíte z obou stran špejle a válečkem jezdíte přes špejle.
*Slepovat lze kromě džemu i Nutelou a různými krémy.
*Zdobit lze kromě posypání cukrem různými polevami, na polevu sypte strouhané oříšky, čokoládovou rýži, cukrové sypání,...
Zpět na obsah

Marokánky:

1/4 l tekuté šlehačky, 30 g hladké mouky, 40-80 g cukru, 100 g směsi kandované pomerančové kůry, rozinek a sušeného ovoce, 100 g směsi oloupaných nasekaných mandlí a lískových oříšků. Na ozdobu čokoládová poleva.
Šlehačku s cukrem a moukou svaříme za stálého míchání, do horké hmoty zamícháme posekaná jádra a na drobno nakrájené sušené ovoce. Na plech vyložený papírem na pečení děláme lžičkou malé hromádky dál od sebe. Zvolna a dobře propečeme. Zchladlé zespoda potřeme čokoládou a narýhujeme vidličkou.
Zpět na obsah

DIA linecké:

200 g hladké mouky, 50g sójové hladké mouky, 150 g Hery, 80 g Sorbitu nebo Clary, 2 žloutky, citronová kůra.
Zpracované těsto necháme odpočinout v chladnu, pak zpracujeme obvyklým způsobem nebo lze vtlačovat do formiček na košíčky a po upečení plnit lehkým krémem bez cukru a ovocem.
Pozn.: těsto má krásně žlutou barvu a chutná i nediabetikům, je lehčí než klasické linecké. Moc pěkně se s ním pracuje. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Australské placičky:

1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek hladké mouky, 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku strouhaného kokosu nebo loupaných slunečnicových semínek, 150 g másla, 2 lžíce medu, 2 lžíce vody, 1 a 1/2 lžičky jedlé sody.
Smícháme suché ingredience. V kastrůlku rozehřejeme med a máslo, zchladlé nalijeme do suché směsi a řádně promícháme. Malou lžičkou tvoříme na plech vyložený papírem na pečení kopečky dál od sebe a upečeme při 150°C.
Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Francouzská srdíčka:

1 listové těsto, práškové kakao, moučkový cukr.
Těsto rozválíme na cukrem posypaném válu na tloušťku asi 2-3 mm. Přes sítko poprášíme kakaem, z obou stran stočíme do poloviny. Dvojroládu krájíme ostrým nožem na plátky, položíme řezem na plech vyložený papírem na pečení, prsty vytvoříme - smáčkneme - špičku srdíčka a upečeme v horké troubě do zlatova.
Pozn.: Cukroví je vhodné i pro naprosté začátečníky. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz
Zpět na obsah

Myslivecké knoflíky:

Těsto: 450 g hladké mouky, 200 g tuku (půl na půl máslo a Hera ), 140 g moučkového cukru, 2 celá vejce.
Sníh: 200 g strouhaných vlašských ořechů, 200 g cukru krystal, 3 bílky.
Na ozdobu: půlky vlašských jader.
Z odpočinutého těsta vyvalujeme a vykrajujeme zoubkovaná kolečka o průměru asi 3 cm. Bílky ušleháme do tuha, zašleháme cukr a lehce vmícháme strouhané ořechy. Na kolečka z těsta klademe lžičkou nebo zdobičkou hromádky ořechového sněhu, ozdobíme půlkou ořechového jádra a upečeme v troubě na 180°C.
Zpět na obsah

Zamilované oči:

100 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 120 g másla, 120 g mletých vlašských ořechů.
Z odpočinutého těsta tvoříme kuličky, do každé vmáčkneme půlku loupané mandle a upečeme při 170°C. Pak pocukrujeme.
Zpět na obsah

Arašídová kolečka:

30 g hrubé mouky, 80 g pískového cukru, 3 bílky, 120 g vyloupaných mletých neslaných burských oříšků.
Bílky s cukrem vyšleháme na tuhý sníh, vmícháme oříšky a mouku. Na plech vyložený papírem na pečení kladme lžičkou malé hromádky dál od sebe a upečeme. Upečené ještě můžeme slepovat Nutelou a polévat čokoládou.
Zpět na obsah

Žloutkové cukroví vykrajované:

500 g moučkového cukru, 4 žloutky, 1/2 lžičky amonia ( cukrářské droždí ).
Poloviční množství cukru třeme se žloutky a amoniem do husté pěny, zapracujeme zbylý cukr na tuhé těsto. Na cukrem poprášeném válu vyvalujeme, vykrajujeme formičkami drobné tvary nebo obdélníčky, z kterých po upečení budou "rakvičky". Na plechu vyloženém papírem na pečení sušíme v mírné troubě - vkládáme do vyhřáté na 170°C, pak ihned snížíme na 70-100°C. Tvary nesmí zrůžovět, správně upečené žloutkové těsto musí zůstat ŽLUTÉ. Upečené poznáte po rozlomení - nesmí být uvnitř tekuté. Vychladlé můžeme proseknout a naplnit šlehačkou. Podáváme ihned po naplnění.
Zpět na obsah

Žloutkové cukroví do formiček - rakvičky:

4 žloutky, 30 g vanilkového cukru, 170 g moučkového cukru, lžička solamylu nebo hladké mouky.
Žloutky třeme s oběma žloutky do husté pěny, lehce vmícháme solamyl. Formičky vymažeme a lehounce vysypeme hrubou moukou, plníme do poloviny ušlehanou hmotou a sušíme v troubě - vkládáme do trouby vyhřáté na 170°C, pak ihned snížíme na 70-100°C a dosušíme. Cukroví si musí zachovat žlutou barvu. Upečené je po rozlomení uvnitř suché v celé dutině. Pro zjednodušení lze na kvalitní pečící papír složený do harmoniky dělat do skladů lžičkou kapky a po usušení v troubě jen vyloupnout.
Zpět na obsah

Šlehačkové cukroví:

300 g hladké mouky, 250 g strouhaného ztuženého tuku ( Omega ), 1/4 l tekuté sladké šlehačky.
Zpracujeme těsto, vyvalujeme, vykrajujeme drobné sušenkové tvary, pečeme do růžova v horké troubě (180°C ), upečené obalujeme v cukru s vanilkou.
Zpět na obsah

Mrkvové cukroví:

300 g hladké mouky, 120 g jemně strouhané mrkve, 250 g ztuženého strouhaného tuku ( Omega ).
Zpracované těsto rozvalujeme, vykrajujeme drobné sušenkové tvary, v horké ( 180°C ) troubě upečeme a obalíme v cukru s vanilkou.
Zpět na obsah

Kremrole od mamky:

1 těsto: 7 dkg hladké mouky, 28 dkg Hery - stačí 250 g
2. těsto 21 dkg hladké mouky, 1 žloutek, špetka soli, 1/6 l vlažné vody, lžíce octa. Sníh: 4 bílky, 20 dkg cukru krystal jemný - vařit v páře
1. těsto zpracovat, vytvořit kostku, dát do chladu. 2. těsto vytvořit, rozválet, položit 1. těsto, překládat, rozvalovat, celkem 3x vždy po hodině, v mezidobí chladit. Jeden den vytvořit těsto, druhý den rozvalovat a péct.
Zpět na obsah

Odpalované věnečky od mamky:

2 dl vody, 7 dkg másla, špetka soli - svařit, vmíchat naráz 11 dkg hrubé mouky, propařit. Do vlažného zašlehat postupně 2 celá vejce. Peče se na vymazaném plechu zprudka 10 min bez otevření trouby, pak dopékat mírně při 120°C dalších 10 minut. Po rozkrojení nesmí být uvnitř mokré.
Zpět na obsah

Sandokanovy oči:

1. těsto: 1/2 ztuženého tuku rozpustit, do částečně zchladlého vmíchat 5-6 lžic kokosu, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce sušeného mléka nebo Sunaru, 4 lžíce moučkového cukru.
2. těsto: 10 dkg moučkového cukru, 10 dkg oříšků mletých, 3 dkg másla, trochu rumu - zpracovat na těsto.
Čokoláda: 1/2 ztuženého tuku ( Omega ), 1 kakaový pudink v prášku, 5 dkg kakaa, 4 lžíce moučkového cukru
Pracujeme s umělohmotnými proklady na vejce, z tohoto množství: 40 kusů. Dospod každého "oka" dáme lentilku, zalijeme těstem 1., namačkat 2. těsto, zalít čokoládou a nechat vychladit.
Zpět na obsah

Sádlové kuličky:

150 g hladké mouky, 100 g dobrého sádla, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa.
Zpracujeme hladké těsto, tvoříme kuličky, prstem vmáčkneme důlek, do důlku tuhou marmeládu nebo lentilku. Pečeme, spíš sušíme velmi zvolna na 100°C.
Zpět na obsah

Masarykovo cukroví z Krkonoš:

180 g vlašských ořechů, 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g krupicového cukru, 1 žloutek.
Ořechy na dvě hodiny namočíme do vody, pak osušíme a nasekáme ne moc na jemno. Vytvoříme těsto, z těsta vytvarujeme válečky o průměru 5 cm, zabalíme do fólie a dáme do druhého dne ztuhnout do ledničky. Druhý den vybalíme, ostrým nožem nakrájíme na plátky, pokládáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme do růžova na asi 150°C. Horké upečené obalíme v cukru s vanilkou. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Kokosky raz dva:

200 g kokosu, 2 celá menší vejce, 150 g cukru moučka.
Těsto vytvoříme pouhým smícháním ingrediencí, nic se nešlehá. Rukou nebo tvořítkem na melounové kuličky tvoříme bochánky a pečeme v mírné troubě asi 120°C do zrůžovění. Kokosky jsou krásně měkké a jednoduché na výrobu. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz
Zpět na obsah

Černé měsíčky:

Zvětšit 180 g másla nebo Hery, 180 g cukru krupice, 180 g polohrubé mouky, 5 vajec, kakao. Poleva: 250 g moučkového cukru, šťáva z 1 citronu, případně 1 lžička horké vody.
Cukr a máslo třeme do pěny, zašleháme žloutky, pak lehce vmícháme mouku prosátou s kakaem a tuhý sníh z bílků. Natřeme na plech vyložený papírem na pečení a ve velmi mírné troubě asi 100°C upečeme. Na ještě horký korpus natřeme polevu a necháme ztuhnout. Poleva: vše utřeme do hladka.
Zpět na obsah

Mamčiny šlehačkové koule:

Zvětšit 280 g moučkového cukru, 5 žloutků, 420 g hladké mouky, 1 kávová lžička amonia ( cukrářské droždí ), 4 lžíce vlažné vody.
Cukr se žloutky utřít do husté pěny, přidat mouku a amonium rozmíchané ve vodě. Vypracovat těsto tuhé jako na nudle. Vyvalovat, vykrajovat malá kolečka hladká průměr asi 3 cm. Plech vymastit, dát asi 10 koleček a v horké troubě ( 200°C ) postupně péct do růžova. Do horkých vydlabat dolíky ostroulžičkou nebo špičkou nožíku, ale nejlépe to jde škrabkou na brambory. Musí se dlabat za horka, jinak ztvrdnou. Studené plnit ušlehanou šlehačkou bez cukru, spojí se dvě k sobě, obalí v čokoládové polevě a v kokosu. Nechá se ztuhnout, uchovávat v ledničce. Jsou bezkonkurenční.Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Semínkové sušenky:

100 g ovesných vloček, 200 g hladké mouky, špetka soli, 160 g cukru krupice, 160 g másla, 160 g sekaných ořechů, 120 g sekaných dýňových semínek, 12 g slunečnicových semínek, 2 vejce, 2 lžičky prášku do pečiva.
Máslo utřeme s cukrem a solí, postupně přidáme vše ostatní a vypracujeme těsto. Na plech vyložený papírem na pečení klademe lžičkou malé hromádky, sušíme v troubě na 150°C. Jsou vynikající. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Ledovky:

250 g másla, 160 g moučkového cukru, 500 g hladké mouky, 2-3 žloutky, citronová kůra, kakao.
Vypracovat těsto, do poloviny zapracovat kakao. Vyvalovat a vykrajovat kolečka, spodní kolečko je hnědé. Po upečení slepovat krémem nebo oříškovou náplní, vrchní kolečko polít čokoládou a položit půlku sloupnuté mandle. Hezký tvar je kapka, mandli dáme špičkou ke špičce.
Zpět na obsah

Boží milosti:

380 g polohrubé mouky, špetka soli, 2 žloutky, 50 g másla, lžíce cukru, 200 ml kysané smetany, 1/4 lžičky prášku do pečiva, 1 lžíce rumu.
Utřít máslo s cukrem, pak sůl a žloutky, zašlehat, přidat vše ostatní a vypracovat těsto. Vyvalovat, vykrajovat různé tvary, proříznout a smažit ve vyšší vrstvě tuku do červena. Hotové obalit v cukru s vanilkou. Hezké jsou 3 velikosti kytiček, položit je na sebe, uprostřed smáčknout a usmažit. Vypadají jako růže.
Zpět na obsah

Křupavá mandlová vajíčka ( oválky, kolečka,...):

Zvětšit 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 50 g strouhaných mandlí, 2 lžíce mléka, 300 g hladké mouky, 1 žloutek na potření, mandlové lupínky na ozdobu.
Tuk utřeme s oběma cukry do pěny, vmícháme vše ostatní a vypracujeme těsto. Vyvalujeme, vykrajujeme vajíčka, potíráme rozšlehaným žloutkem a sypeme mandlovými lupínky. Pak upečeme.

Zpět na obsah

Kuličky z krupičky - nepečené:

250 g dětské krupičky, 500 ml mléka, 250 g moučkového cukru, 5 lžic rumu, 125 g másla, čokoládová poleva tmavá a bílá.
V mléce uvaříme krupičku, POZOR hodně to zhoustne. Necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem, po částech zašleháme kaši a dochutíme rumem. Zahustíme strouhanými piškoty podle potřeby. Rukou tvoříme kuličky, máčíme v tmavé čokoládě a ztuhlé dozdobíme bílou polevou. Jsou výborné a málokdo by hádal, že jsou z krupičné kaše.
Zpět na obsah

Rafaelo z Delisy:

4 bílé Delisy ( oplatky v bílé čokoládě ), 125 g změklého másla, trochu moučkového cukru, trochu rumu, dovnitř loupané mandle a na obalení kokos.
Nastrouhané oplatky vmícháme do másla utřeného s cukrem, dochutíme rumem. Tvoříme kuličky, doprostřed vmáčkneme sloupnutou mandli a obalíme v kokosu. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz
Zpět na obsah

Burizonová mozaika:

Zvětšit 1 dl oleje, 2 dl ječmenného sladu ( ze zdravé výživy ), podle chuti rozinky v rumu, oříšky, semínka slunečnice, dýně, mandle, 3 balíčky burizonů.
Rozehřejeme olej, přidáme slad. Za stálého míchání vytvoříme pěnu a ihned stáhneme z plamene. Do horké hmoty vmícháme nasekaná jádra a semínka, burizony tak, aby bylo vše propojeno sladem. Na plech vymazaný olejem vyklopíme hmotu, rukama namočenýma ve vodě urovnáme a upěchujeme. Po ztuhnutí krájíme na kostky.

Zpět na obsah

Brambůrky od mamky:

200 g piškotů, 1 balíček neplněných oplatků - vaflí, 200 g másla, 250 g moučkového cukru, 3 vejce, 3 lžíce rumu, čokoládová poleva.
Piškoty rozválet, oplatky rozlámat, utřít cukr a máslo, zašlehat žloutky, vmíchat rum a podrcené piškoty s oplatkama a sníh z bílků. Tvořit kuličky, máčet v polevě.
Zpět na obsah

Kakaové bochánky:

250 g ztuženého tuku 100%, 250 g moučkového cukru, 1/4 l mléka, 8 pudinkových prášků kakaových, 4 lžičky kakaa, 2 lžíce rumu, na ozdobu želé, ořechy, kokos.
Ve vodní lázni rozpustit tuk, nesmí být moc horký. Přidat vše ostatní a vymíchat hladkou hmotu. Na plech vyložený papírem na pečení dáme lžičkou hmotu a ozdobíme. Necháme ztuhnout.
Zpět na obsah

Mozartovy kuličky:

150 g mletých ořechů, 150 g moučkového cukru, 2 bílky - zpracovat těsto, balit do něho půlky nugátových bonbónů, máčet v čokoládové polevě.
Zpět na obsah

Jogurtové hvězdičky:

Zvětšit Ingredience: 210 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 100 g Hery, 70 g moučkového cukru, 2-3 lžíce bílého jogurtu, 3 lžičky citrónové šťávy
Na ozdobení: čokoládová poleva a cukrové perličky
Postup přípravy: Z ingrediencí vytvoříme těsto, vyválíme, vykrajujeme hvězdičky a pečeme při 200 °C, až vyběhnou a zpevní. Zchladlé poléváme čokoládou a sypeme stříbrnými perličkami.
Poznámka: Tento recept je z časopisu Apetit 12/2004. Moc nám hvězdičky chutnaly, jsou sympaticky málo sladké :-))
Zpět na obsah

Perníčky hned měkké:

Zvětšit Ingredience: 300 g medu, 300 g pískového cukru, 300 g másla (tuku), 4 vejce, 1 dl mléka, 2 lžičky sody bikarbony, 1 lžička skořice, 10 rozdrcených hřebíčků, mletý badyán, anýz, velká lžíce kakaa, 800 g hladké mouky
Postup přípravy: Med, cukr, máslo a žloutky dobře promíchat, pak přidat mléko a všechno koření. Znova promíchat, přidat mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracovat, udělat bochníček a vložit do moukou vysypané nádoby, a přikryté nechat odpočívat nejméně 12 hodin na dně lednice. Poté těsto vyválet na tlouštku asi 3 až 4 mm, vykrajovat různe tvary. Pokud nechceme zdobit, před pečením potřít vejcem. Na potřené můžeme rozsypat drobné barevné dortové kuličky apod. Není třeba připravovat v předstihu, neboť jsou hned měkké a konzumovatelné. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Perníková psaníčka:

Zvětšit Těsto: 500 g hladké mouky, 160 g cukru, 1 vrchovatá lžíce kakaa, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření, 2 vejce, 100 g másla, 3 lžíce medu, 3 lžíce rumu.
Nádivka ořechová: 180 g mletých ořechů, 100 g cukru, 1 vejce, 2-3 lžíce rumu, 1-2 lžíce medu, 1 lžíce vanilkového cukru, strouhaná pomerančová kůra, špetka skořice.
Nádivka povidlová: povidla, strouhaný perník, trochu rumu, skořice.
Navrch: 1 vejce, mandlové lupínky nebo nudličky.
Postup: Do prosáté mouky dáme cukr, sodu, kakao a koření a promícháme. Máslo a med rozehřejeme, necháme zchladnout, vmícháme vejce a rum a vmícháme do mouky. Vypracujeme hladké těsto, dáme chvíli odpočinout a připravíme si nádivku - pouhým smícháním uvedených ingrediencí. Těsto tence rozválíme, rádýlkem krájíme čtverečky, plníme nádivkou a utvoříme psaníčka (šátečky). Naskládáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 15 minut.
Pozn.: Těsto je pěkně plastické, netrhá se a hezky se s ním pracuje. Při pečení drží tvar a neroztéká se. Inspiraci jsem našla na Labužníku, lehounce jsem si upravila ingredience i postup.
Zpět na obsah

Posvícenské oříšky:

Zvětšit Suroviny: 250 g hladké mouky, 100 g lískových oříšků, 60 g moučkového cukru, 180 g másla nebo Hery, 2 žloutky, moučkový cukr s vanilkou na obalování.
Postup: Prosijeme mouku a cukr, přidáme nastrouhané oříšky, nasekaný tuk a pomocí žloutků zaděláme těsto. Tvoříme malé kuličky stejně veliké, pečeme na suchém plechu při 180°C do světlerůžova. Obalujeme ve vanilkovém cukru.

Zpět na obsah

Kakaové knoflíky:

Zvětšit Suroviny:Kakaové linecké těsto, cukrová poleva barevná.
Postup: Z vyváleného těsta vykrájíme malá kolečka, o něco menší skleničkou vytlačíme vnitřní kruh a špejlí propíchneme dírky. Po upečení ozdobíme polevou.
Poznámka: Inspirace: www.labuznik.com

Zpět na obsah

Peprmintové pralinky:

Zvětšit Suroviny:200 g hořké čokolády, 2 balíčky peprmintových bonbónů v čokoládě, 1 dl smetany ke šlehání, čokoládová rýže nebo strouhaná čokoláda na ozdobu.
Postup: Bonbóny a čokoládu nasekáme a ve vodní lázni pomalu rozpustíme. Smetanu přivedeme k varu, smícháme s rozehřátou směsí a za stálého míchání povaříme chvilku do zhoustnutí. Pak odstavíme a necháme zchladnout. Rukama tvoříme kuličky a obalíme je v strouhané čokoládě.
Zpět na obsah

Oříškovočokoládové sušenky:

Zvětšit Suroviny:
1 vejce, 1/2 hrnku cukru krupice, 125 g změklého másla, 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku drcených vlašských ořechů, 1/2 hrnku kokosu, 1 čokoláda na vaření.
Postup:
Čokoládu nasekáme na kousky. Změklé máslo zpracujeme s cukrem, vejcem a moukou, přidáme ořechy, kokos a čokoládu. Rukama tvoříme malé placičky, pečeme na plechu vyloženém papírem na pečení.

Zpět na obsah

Třené čajové pečivo hnědé:

Zvětšit Suroviny:
130 g moučkového cukru, 320 g másla, 360 g hladké mouky, 1 vejce, 30 g kakaa.
Na ozdobu: dobrou marmeládu na slepení, čokoládu na ozdobu.
Postup:
Všechny ingredience musí mít stejnou teplotu. Změklé máslo vyšleháme s cukrem, přidáme vejce a opět šleháme. Zasypeme moukou prosátou s kakaem, rychle a lehce promícháme. Zkušené pekařky tvoří tvary sáčkem s řezanou trubičkou, můžeme ale těsto naplnit do tzv. pistole a na studený plech stříkat tvary. Pečeme při 200-220°C, ale dáváme pozor, hnědé cukroví se lehčeji připálí. Vychladlé slepujeme marmeládou a zdobíme čokoládou.
Zpět na obsah

Špízy z marshmallow:

Zvětšit Suroviny:
Velké bonbóny marshmallow, špejle, ohýnek, gril nebo sporák
Postup:
Na špejli napíchneme bonbón a ze vzdálenosti asi 20 cm opékáme, dokud se trochu nenafouknou a povrch nezkaramelizuje. Necháme chvilku zchladnout a pak mlsáme :-))
Poznámka:
Lze použít i plynový a elektrický sporák, ale ohýnek je ohýnek ;-)
Zpět na obsah

Perníkový závin:

Zvětšit Suroviny:
600 g hladké mouky, 100 g másla, 250 g moučkového cukru, 4 lžíce medu, 3 vejce + 1 na potření, 1 polévková lžíce perníkového koření, 1 kávová lžička sody, na špičku nože soli
Náplň: švestková povidla, sušené švestky namočené v alkoholu a posekané, vlašské ořechy - čím víc,tím líp :-p
Postup:
Z ingrediencí vypracujeme těsto a necháme 12 dní odležet. Pak postupně vyválíme na 4 díly, každý potřeme povidly, naskládáme švestky a posekané ořechy, zatočíme, potřeme vejcem a můžeme posypat žmolenkou. Pečeme ne moc dlouho při asi 180°C. Necháme dobře zabalený ještě několik dní odležet.
Zpět na obsah

Čarodějnické prsty:

Zvětšit Suroviny:
45 g másla, 1/2 hrnku polohrubé mouky, 2 lžičky hnědého cukru, 1 lžička vanilkového aroma, 2 lžíce mléka, 1 lžička kakaa, 12 ks půlek oloupaných mandlí, případně marmeláda a čokoláda na dozdobení...
Postup:
Troubu předehřejte na 175 stupňů. Všechny přísady dejte do mísy a promíchejte, až získáte hrudky. Vysypte na vál a dlouhými pohyby od těla ven hněťte po trochách do spojení k vláčnému těstu. Nechte vychladit 30 minut v lednici. Vytvarujte 12 malých válečků, na dvou místech prohněťte prstem, na výstupcích udělejte párátkem rýhy jako na kloubech prstů a na konec přilepte mandli. Pečte cca 15 minut.Pro reálnější vzhled mandli po upečení sloupněte, místo pod ní namažte rybízovou marmeládou a mandli znovu přilepte. Konce prstů namočte také do rybízové marmelády. Nebo můžete nehty ,,nalakovat" tmavou čokoládou.
Poznámka:zdroj: www.toprecepty.cz
Recept je určen pro milovníky morbidního humoru a především na dětské oslavy.
Zpět na obsah

Arašídoví ježci:

Zvětšit Suroviny:
125 g arašídy nesolené, 100 g moučkový cukr, 125 g hladká mouka, 1 ks žloutek, 125 g máslo (Hera)
Postup:
Arašídy jemně umeleme a z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme v ledničce odpočinout. Poté vyválíme plát malinko hrubší než jako na linecké a vykrajujeme tvary. Klademe na pečící papír a upečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C dorůžova. Po dvou slepujeme rybízovou marmeládou nebo nutelou. Vrch potřeme nebo postříkáme čokoládou a zdobíme podle uvážení - půlkou mandle, půlkou arašídového oříšku, barevným posypem, čokoládovou rýží...
Zpět na obsah