Buchty, koláče


Najdi na této stránce:

O B S A H
Skvělý čokoládovo - banánový koláč
Bábovka nebo věnec z červeného vína
Božtěšický koláč s ovocem
Šneci z rebarbory 
Buchta Rafaelo
Skořicová lahoda
Bábovka rychlovka s celým mákem
Medové jidáše 
Tvarohový koláč s posypkou 
DIA vánočka 
Rumové koblihy 
Výtečné rohlíčky od mamky 
Levné kynuté těsto na modelování 
Jablečný koláč od babičky
Perník na plech od mamky
Třená bábovka od mamky
Kluziště
Buchta se strouhanými jablky
Čokoládová poleva best of 
Jablečné řezy
Nekynutý štrúdl od mamky
Bramborová bábovka 
Bleskový makovec
Sypaný koláč s tvarohem
Těsta na štrúdl
Šalamoun
Rybízový koláč se sněhem 
Margot
Margot II.
Hraběnčiny řezy
Škvarkový koláč 
Cuketová buchta
Bábovka ze šlehačky 
Prošívaná deka
Čoko-banánové trojúhelníčky 
Dvoubarevný mřížkový koláč
Trojbarevný koláč
Velikonoční beránek 
Olejová bábovka hrnková
Mřížovník s ořechovou náplní
Bábovka rychlovka s celým mákem
Fofr buchta z kompotu 
Americká banánová buchta
Tvarohový mazanec 
Prezidentská bábovka
Meruňkové řezy s kokosovou peřinkou
Kakaové řezy s tvarohem a jablky
Kokosová hrnková bábovka
Půlroční koláčky 
Drobenka - koláč s pudinkem a ovocem
Švestkový koláč nekynutý
Svatební koláčky bez kynutí
Americká buchta
Kynutá buchta s hruškama
Makový koláč mřížkový
Kinder mléčný řez
Litý ořechový chlebíček
Svatební koláčky paní Rakové na 90-120 kousků
Bábovka tvarohovo - kokosová
Paví oko
Bábovka bez vajec a bez mléka
Maková buchta skvělá a rychlá
Zázračná, pěkně blbá, kynutá - nekynutá, jogurtová dobrůtka
Americká mrkvová buchta
Hrníčkový perník jemný 
Buchta proti všem předpisům
Dvoubarevné jablkové řezy
Díratá buchta 
Koblížky s jablky a pudinkem 
Oříškovo-čokoládové muffiny 
Drobenkové muffiny s tvarohem 
Mašle z listového těsta s tvarohem a meruňkami 
Muffinky pro čokoholiky 
Rychlý koláč s rebarborou 
Linecká bábovka 
Šosonky 
Máslovošlehačkový koláč s mandlovou krustou 
Koláč s mandlovou krustou 
Muffinky - ovečky 
Helenské rohlíčky 
Makoví ježci 
Koblihy s hermelínem a brusinkami 
Obrácený hruškový šťavnatý koláč s černým pivem 


Skvělý čokoládovo - banánový koláč:

100 g kvalitní hořké čokolády ( na vaření), 100 g másla, 150 g hladké mouky, 175 g cukru, 2 dobře zralé banány, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 lžička prášku do pečiva Posypka: 50 g másla, 50 g cukru, 100 g vlašských ořechů, 50 g hladké mouky. Banány rozmačkat vidličkou, čokoládu rozpustit s máslem ve vodní lázni nebo MWT, mouku prosít s práškem do pečiva a kakaem, ořechy posekat a nasucho opéct. Do sněhu z bílků zašlehat cukr, pak žloutky, vmíchat banány, čokoládu s máslem, moučnou směs. Nalít do vymazané a vysypané vyšší kruhové formy ( dort, remoska ). Z másla, mouky a cukru udělat žmolenku, zamíchat do ní opražené ořechy a nasypat na koláč. Upéct. Po zchladnutí se ještě může pocákat čokoládou. Recept pochází ze stránek www.labuznik.com.
Zpět na obsah

Bábovka nebo věnec z červeného vína:

1/4 l červeného vína, 1 sáček koření na svařené víno, nebo několik hřebíčků a 2 kousky celé skořice ( víno s kořením je možno nahradit hotovým svařákem - odpadá vaření a následné chladnutí směsi ), 300 g másla nebo Hery, 250 g cukru, 380 g polohrubé mouky, 1 lžička skořice, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, 150 g strouhané čokolády, 2 lžíce citrónové nebo pomerančové šťávy. Poleva: 200 g moučkového cukru, špetka mleté skořice nebo tlučeného hřebíčku, několik lžic červeného vína, čokoláda nebo čokoládová poleva na dozdobení - nemusí být. Víno svařit s kořením a nechat vychladnout. Pak přecedit. Máslo s cukrem utřít do pěny, přidat celá vejce, skořici, šťávu z citronu nebo pomeranče, kakao, čokoládu. Postupně vmíchat mouku s práškem do pečiva a víno. Nalít do vymazané a vysypané formy ( klidně i jenom na plech ) a upéct. Po vychladnutí polít polevou. Navrch možno dozdobit čokoládou. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Božtěšický koláč s ovocem:

1/4 l vody, 200 g cukru, 1/2 Hery, 400 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, libovolné ovoce ( ale nejlepší jsou jahody ), žmolenka. Vodu, cukr a Heru nechat přejít varem. Do zchladlého vmíchat vejce, mouku, prášek do pečiva. Na vymazaný a vysypaný plech nalít těsto, poklást ŘÍDCE ovocem, posypat žmolenkou a upéct. Pozn.: tato buchta je rychlá, jemná a vláčná. Ovoce stačí trochu. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz
Zpět na obsah

Šneci z rebarbory:

Zvětšit Listové těsto, rebarbora, cukr, skořice, možno rozinky, mandle, ořechy, citronová šťáva. Náplň: 1 měkký tvaroh, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, žmolenka. Listové těsto rozválet, potřít náplní, posypat rebarborou, ochutit cukrem, skořicí, citronovou šťávou, zatočit, nakrájet na asi 1-1,5 cm plátky, položit řezem na plech vyložený papírem na pečení, posypat žmolenkou a upéct dokřupava. Po upečení můžeme potřít meruňkovou marmeládou. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Buchta Rafaelo:

2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru, 2 celá vejce, 1 prášek do pečiva, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka. Těsto vytvořit pouhým smícháním uvedených ingrediencí, nalít na plech vyložený papírem na pečení, posypat 1 hrnkem kokosu a 1 hrnkem moučkového cukru ( může být méně ) a upéct. Na horkou upečenou buchtu nalít 2 tekuté šlehačky. Nechat vsáknout a vychladnout. Pozn.: bez šlehaček by to bylo příšerně suché, nebát se toho, pak je to výborná vláčná buchta.
Zpět na obsah

Skořicová lahoda:

4 vejce, 20 dkg cukru, 1 dl mléka, 1 dl oleje, 20 dkg hladké mouky, 1 prášek do pečiva. Celá vejce šlehat s cukrem, vmíchat ostatní ingredience, nalít na menší plech vyložený papírem na pečení, uvařit 1 vanilkový pudink bez cukru v 1/2 l mléka a nalít mřížkovitě na syrové těsto. Společně upéct. Na horkou buchtu natřít 2 kelímky zakysané smetany rozmíchané se skořicovým cukrem.
Zpět na obsah

Bábovka rychlovka s celým mákem:

3 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky moučkového cukru, 1 hrnek celého nemletého máku ( může být i méně ), 1 hrnek oleje, 1,5 hrnku mléka nebo vody, 3 celá vejce, 1/2 prášku do pečiva, 1 kypřicí prášek do perníku, rozinky, ořechy, citronát, kandované ovoce. Smíchat suché ingredience. V mléce rozkvedlat vejce a olej. Smíchat vše dohromady. Nalít do dobře vymazané a vysypané formy a upéct.
Zpět na obsah

Medové jidáše

Zvětšit 30 g droždí, 1/4 l mléka, 2 lžičky cukru, 500 g polohrubé mouky, 120 g másla, 2 žloutky, 80 g medu, sůl, citronová kůra.
Z droždí, části vlahého mléka, cukru a 2 lžic mouky vytvoříme kvásek a necháme vzejít. Zbylou mouku osolíme, přidáme rozpuštěné vychladlé máslo, med, žloutky, kůru, vykynutý kvásek a zbytek mléka. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout. Pak lžící odkrajujeme kousky, vyválíme v rukou na sílu tužky a tvoříme různé tvary - viz fotografie. Jidáše klademe na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným bílkem a upečeme v troubě vyhřáté na 150-170 °C do červena. Vychladlé mažeme na ploché straně medem. Jidáše se u nás tradičně pečou na Velký pátek.
Zpět na obsah

Tvarohový koláč s posypkou:

Zvětšit Těsto: 300 g hladké mouky, 125 g tuku, 125 g cukru, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, tuk na vymazání plechu
Náplň: 2 tvarohy, 150 g cukru, 5 lžic rumu, 2 vejce, 1 vanilkový cukr
Pudink: 0,5 l mléka, 1 vanilkový pudink v sáčku
Posýpka: kokos, sekané ořechy, granko nebo strouhaná čokoláda.
Těsto vyválejte na válu a položte na tukem potřený nebo papírem na pečení vyložený plech. Uvařte pudink bez cukru a vlažný vmíchejte do tvarohového krému. Směs rozetřete na těsto, posypte kokosem, ořechy a grankem nebo čokoládou. Pečte asi 30 minut na 180°C.
Zpět na obsah

DIA vánočka:

Zvětšit Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 1 kostka měkkého tvarohu, 2 žloutky, špetka soli, citrónová kůra, 12 lžic studeného mléka, 8 lžic oleje, 100 g sorbitu( dala bych méně), 1 a 1/2 prášku do pečiva, rozinky, mandle.
Postup přípravy: Ze všech surovin vypracujeme tužší těsto, ihned umotáme vánočku. Potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. Po chvíli trochu příkon ztlumíme a dopečeme do růžova až do červena, jak kdo rád.
Fotografie dokumentující postup pletení vánočky ze 6 pramenů najdete zde

Zpět na obsah

Rumové koblihy:

Zvětšit Ingredience: 50 g másla, 40 g moučkového cukru, 4 žloutky, vanilkový cukr, 1 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce rumu, 1/4 l mléka, 1 lžička cukru, 30 g droždí, 500 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, hladká mouka na vál, jahodová marmeláda, tuk na smažení, vanilkový cukr na posypání.
Postup přípravy: Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum. Do 100 ml teplého mléka, rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamícháme. Kvásek přikyjeme ubrouskem a necháme na teplém místě asi 10 minut kynout. Do žloutkové směsi vlijeme kvásek, přidáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zaděláme řidší těsto, propracujeme ho, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme asi 1 cm vysokou placku. Na polovině si tvořítkem lehce naznačíme kroužky. Do jejich středu dáme marmeládu. Z druhé půlky vykrájíme kolečka, která položíme na náplň. Kolem vyvýšených míst je přitiskneme prsty, aby se těsto spojilo, a tvořítkem vykrájíme koblihy. Necháme 20 minut vykynout. Rozpálíme tuk a koblihy v něm usmažíme dozlatova. Upečené koblihy necháme okpapat na sítu a posypeme je vanilkovým cukrem. Zdroj: www.recepty.cz
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde

Zpět na obsah

Výtečné rohlíčky od mamky:

Zvětšit Ingredience: 1/2 kg hladké mouky, 250 g másla, 2 vejce, 50 g droždí, 8 lžic mléka, 1 lžíce cukru, špetka soli.
Postup přípravy: Těsto vypracujeme na vále, přiklopíme nahřátou mísou a necháme 1/2 hodiny kynout. Potom těsto rozdělíme na 6 dílů. Každý díl postupně rozválíme na kolo a rozřežeme rádlem do hvězdice na 8 "trojúhelníků". Do širšího konce dáme nádivku (tvarohovou, makovou, perníkovou, ořechovou nebo hustý džem), stočíme ke špičce, zahneme na rohlíček, potřeme rozkvedlaným vejcem a upečeme v předehřáté troubě.Tyhle rohlíčky se dobře dělají a povedou se i začátečníkům.
Zpět na obsah

Levné kynuté těsto na modelování:

Zvětšit Ingredience: 800 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 0,5 l mléka, 100 g cukru, 100 g tuku, 2 žloutky, kostka droždí, špetka soli.
Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, přidat vlažné mléko, žloutky, rozehřátý vlahý tuk a mouku se solí a vymíchat hladké nelepivé těsto. Nechat vykynout a dělat tvary. Potírat rozkvedlaným vejcem, péct do červena.
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde

Zpět na obsah

Jablečný koláč od babičky:

1/2 Hery a 2 dl moučkového cukru třít do krému, pak přidat 1 celé vejce, opět třít, přidat 14 polévkových lžic vlažného mléka, hladkou mouku (asi 5x 2 dl) s 1 práškem do pečiva - tolik, aby šlo vyvalovat těsto. Hladké těsto rozdělit na 2 části, 1. vyválet, položit na plech vyložený papírem na pečení,, poklást strouhanými jablky, cukr, skořice, rozinky, ořechy podle chuti. Položit druhou půlku vyváleného těsta, přimáčknout okraje, povrch potřít mlékem a péct ve středně vyhřáté troubě.
Zpět na obsah

Perník na plech od mamky:

120 g másla, 300 g cukru a 2 celá vejce utřít, přidat 1/2 l mléka, 500 g polohrubé mouky promíchaně s 1 práškem do perníku, 1/2 prášku do pečiva a kakaem podle chuti. Nalít na plech, upéct ve středně vyhřáté troubě. Zchladlé možno potřít marmeládou a polít polevou.
Zpět na obsah

Třená bábovka od mamky:

90 g másla, 3 vejce, 200 g cukru, 0,33 l mléka, 490 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vrchovatá lžíce kakaa. Máslo, cukr a žloutky třít, přidat mléko, mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků. Část těsta nalít do dobře vymazané a vysypané formy, asi 1/3 těsta obarvit kakaem, na hnědé těsto zase zbytek bílého, promíchat špejlí. Péct ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.
Zpět na obsah

Kluziště:

Těsto: 5 vajec, 250 g polohrubé mouky, 250 g moučkového cukru, 5 lžic vařící vody.
Rosol: 1 velký kompot, např. meruňky, 2 sáčky vanilkového pudinku.
Do cukru nalijeme vařící vodu, přidáme žloutky a ušleháme na hustou pěnu. Lehce vmícháme mouku a sníh z bílků. Upečeme na plechu vyloženém papírem na pečení ve středně vyhřáté troubě. Zchladlý korpus poklademe okapaným ovocem z kompotu, kompotovou šťávu doplníme vodou na 3/4 l, osladíme podle chuti, rozmícháme v ní pudinkové prášky a uvaříme za stálého míchání. Jakmile zhoustne a přejde varem, nalijeme na ovoce a necháme ztuhnout. Jednotlivé porce můžeme přizdobit šlehačkou.
Zpět na obsah

Buchta se strouhanými jablky:

Utřít 3 celá vejce, 300 - 350 g cukru a 1 vanilkový cukr do pěny, lehce vmíchat 500 g nastrouhaných jablek, 50 g sekaných ořechů, rozinky a 500 g hrubé mouky rozmíchané s 1 práškem do pečiva. Vylejeme na plech plech vyložený papírem na pečení a upečeme. Na upečený - čokoládová poleva.
Zpět na obsah

Čokoládová poleva best of:

Zvětšit Ve vodní lázni rozpustit 100 g ztuženého tuku, pak přilít 4 lžíce studené vody, přidat 6 rovných lžic cukru krystal a 2 plné lžíce kakaa.
Vymíchat do hladké hustší polevy a nalít na buchtu. Na dort stačí poloviční množství.



Zpět na obsah

Jablečné řezy:

Těsto: 250 g měkkého tvarohu, 250 g polohrubé mouky, 250 g Hery - na vále vytvořit těsto.
Náplň: jablka, 2 sáčky pudinku, necelý 1 l mléka, dětské piškoty.
Polovinu těsta rozválet na suchý plech, poklást piškotama, zakrýt strouhanými jablky, zalít uvařeným pudinkem, na částečně zchladlý položit rozválenou druhou půlku těsta. Potřít rozkvedlaným vejcem a upéct. Krájet zchladlé. Těsto je možno použít i koupené listové.
Zpět na obsah

Nekynutý štrúdl od mamky:

500 g polohrubé mouky, 50 g kvasnic, 1 vejce, 12 lžic mléka, 200 g Hery, špetka cukru na kvasnice, špetka soli. Vytvořit těsto, nenechávat kynout, ale hned rozvalovat, plnit a péct.
Zpět na obsah

Bramborová bábovka:

Zvětšit Suroviny:
250 g vařených brambor, 3 vejce - z bílků sníh, 250 g hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 130 g rozpuštěného tuku (máslo, Hera), 130 g cukru (dávám méně), 1 vanilkový cukr, lžíce citrónové šťávy, může být i trochu kůry, rozinky nebo ořechy - nemusí být
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce a vychladlé nastrouháme. Přidáme ostatní suroviny a nakonec sníh z bílků. Pečeme v mírněji vyhřáté troubě (asi na 160 stupňů) cca 45 minut. Dávka odpovídá formě na srnčí hřbet nebo menší bábovce. Je vláčná a dobrá.
Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Bleskový makovec:

Svařit 1/2 l mléka, 250 g cukru a 120 g mletého máku. Odstavit, do částečně zchladlého vmíchat 1 vejce a 300 g hrubé mouky s 1 práškem do pečiva. Vylít na plech vyložený papírem na pečení a upéct. Na vychladlý - citronová poleva.
Zpět na obsah

Sypaný koláč s tvarohem:

Těsto: 500 g hrubé mouky, 200 g cukru, 200 g Hery a 1 prášek do pečiva.
Náplň: 500 g měkkého tvarohu,2 vejce, 1/4 l mléka - smíchat.
Ze surovin na těsto vytvoříme žmolenku, 2/3 nasypeme na plech vyložený papírem na pečení, polijeme tvarohovou náplní, zasypeme zbývající směsí. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C, po 10 minutách zmírnit na 150°C a dopéct. Krájet studené!!
Zpět na obsah

Těsta na štrúdl:

A: 300 g hladké mouky, 1 Hera, 1 bílý jogurt 150g.
B: 250 g měkkého tvarohu, 250 g Hery, 250 g hladké nebo polohrubé mouky.
C: 300 g hladké mouky, 125 g ztuženého tuku nastrouhat, 16 lžic světlého 10% piva.
Vypracovat těsto, položit na nahřátý talíř, přiklopit nahřátým kastrůlkem a nechat 1/2 hodiny odpočinout. Pak vyvalovat a plnit.
Zpět na obsah

Šalamoun:

250 g másla, hrnek (1/4 l) vody, hrnek cukru a 2 lžíce kakaa svařit, nechat vychladnout. Odlít hrnek směsi (= budoucí poleva), do zbytku přidat 4 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky s 1 práškem do pečiva, nalít na plech vyložený papírem na pečení a upéct v troubě vyhřáté na 170°C. Po zchladnutí polít odlitou směsí a posypat kokosem.
Zpět na obsah

Rybízový koláč se sněhem:

Zvětšit 50 g másla, 150 g cukru, 3 lžíce vody - třít, přidat 3 žloutky, pořádně zašlehat, vmíchat 250 g polohrubé mouky s 1/2 prášku do pečiva a trochou mléka podle potřeby, aby to šlo nalít na plech. Plech vyložit papírem na pečení a upéct ne úplně do růžova. Mezitím rychle ušlehat tuhý sníh ze 3 bílků, zašlehat do něj 200 g cukru, lžičku mleté skořice a lehce vmíchat 300 g omytého rybízu. Natřít na předpečenou buchtu a dopéct do růžova.


Zpět na obsah

Margot:

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 tekutá šlehačka, 1/2 hrnku oleje, 1/8 hrnku mléka, 1 čokoládová tyčinka Margot 100 g. Smíchat "suché" ingredience: mouku, cukry, prášek do pečiva. Smíchat "mokré" ingredience: mléko, šlehačku, olej. Smíchat obě mísy dohromady, vmíchat nastrouhanou tyčinku Margot, dobře promíchat a upéct na plechu vyloženém papírem na pečení. Na hotovou vychladlou buchtu dáme čokoládovou polevu.
Zpět na obsah

Margot II:

Těsto: 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, 150 g cukru, 1 dl oleje, 2 dl mléka.
Pudinková náplň: 1/2 l mléka, 1 čokoládový pudinkový prášek, cukr a sypké kakao podle chuti.
Navrch: 2 zakysané smetany (400 g), 1vanilkový cukr, 1 čokoláda Margot 100g nastrouhaná nahrubo.
Žloutky s cukrem šlehat do pěny, přidat olej, po částech mouku s práškem do pečiva, dle potřeby ředit mlékem. Nakonec lehce vmíchat sníh z bílků. Těsto vylít na papírem vyložený plech s vyšším okrajem. Na povrch nalijeme uvařený částečně zchladlý pudink tak, aby co nejvíc zatekl hluboko do těsta. Upečeme. Na zchladlou buchtu natřeme krém a posypeme Margotkou.
Zpět na obsah

Hraběnčiny řezy:

400 g polohrubé mouky, 150 g cukru moučka, 120 g másla, 120 g Hery, 4 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 150 g cukru krupice do sněhu, jablka, rozinky, ořechy. Žloutky, cukr a tuk utřeme, vmícháme mouku s práškem do pečiva. 1/3 těsta dáme ztuhnout do mrazáku, zbytek rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení. Na těsto rozprostřeme strouhaná jablka, rozinky, ořechy sekané. Z bílků a krupicového cukru ušleháme tuhý sníh, natřeme na jablka, nakonec navrch nastrouhat polozmrzlou třetinu těsta. Pečeme v mírné troubě.
Zpět na obsah

Škvarkový koláč:

Zvětšit 250 g mletých škvarků nesolených, 250 g cukru moučka, 500 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, lžička mleté skořice, šťáva z 1/2 citronu, 4 rozemleté hřebíčky, rybízový džem.
Do mouky s práškem do pečiva promneme škvarky, přidáme vše ostatní kromě džemu a vypracujeme těsto. 2/3 těsta rozválíme na vymazaný plech, potřeme džemem, ze zbytku těsta uděláme mřížky a okolek a upečeme. Je lepší, když se rozleží.

Zpět na obsah

Cuketová buchta:

5 vajec, 300 g hrubé mouky, 250 g cukru, 150 g rozehřátého vlahého másla, 2-3 lžíce kakaa, 500 g strouhané cukety, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr.
Žloutky třeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme vše ostatní, nakonec tuhý sníh z bílků. Upečeme na plechu vyloženém papírem na pečení. Na studenou buchtu můžeme dát čokoládovou polevu.
Zpět na obsah

Bábovka ze šlehačky:

Zvětšit 3 žloutky, 1/4 l tekuté šlehačky, 1/4 l cukru, 1/2 l polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, sníh z bílků.
Žloutky a cukr třít, vmíchat šlehačku, mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků. 1/3 těsta obarvit kakem.



Zpět na obsah

Prošívaná deka:

Těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku vařící vody, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce kakaa. Třít žloutky, cukry a vodu, přidat olej a mouku promíchanou s práškem do pečiva a kakaem, nakonec vmíchat sníh z bílků.
Tvarohová náplň: 500 g měkkého tvarohu - kostky, trochu cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink - prášek, 1 tekutá šlehačka - vše smíchat a přidat sníh ze 2 bílků.
Tmavé těsto nalít na plech vyložený papírem na pečení, tvarohovou náplň dát do sáčku s hladkou trubičkou nebo do sáčku od mléka s ustřiženou špičkou a nastříkat na těsto mřížku. Upéct.
Zpět na obsah

Čoko-banánové trojúhelníčky:

Zvětšit Listové těsto rozválet natenko, nakrájet na čtverce. Lžičkou dát náplň: na kousíčky nakrájené 2 čokolády na vaření, 2 banány, vmíchat 1 vanilkový a 1 skořicový cukr a zakápnout šťávou z 1 citronu. Přehnout na trojúhelník, přimáčknout okraje, potřít rozkvedlaným vejcem, ještě posypat skořicovým cukrem a upéct v horké troubě.


Zpět na obsah

Dvoubarevný mřížkový koláč:

600 g hladké mouky, 200 g cukru, 160 g Hery, 2 celá vejce, 6 lžic mléka, 1 prášek do pečiva. Vypracovat těsto, do 2/3 zapracovat kakao asi 2 lžíce, rozválet na suchý plech, potřít marmeládou, z bílého těsta mřížky.
Zpět na obsah

Trojbarevný koláč:

1. těsto: 300 g polohrubé mouky, 150 g Hery, 150 g cukru, 2 žloutky, lžíce kakaa, citronová kůra, 2-3 lžíce mléka, 1/2 lžičky prášku do pečiva.
Tvarohová náplň: 3 kostky tvarohu, vanilkový cukr, 1 žloutek, 100 g cukru, mléko podle potřeby. Možno ještě strouhaná jablka, plátky jahod,…
2. těsto: 5 bílků, 7 lžic cukru, 3 žloutky, 2 lžíce oleje, 7 lžic polohrubé mouky.
První těsto rozválet na plech vyložený papírem na pečení, potřít tvarohovou náplní. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme žloutky, cukr a olej, vmícháme mouku a rozetřeme navrch. Upečeme.
Zpět na obsah

Velikonoční beránek:

Zvětšit Piškot: 4 žloutky, 4 lžíce horké vody, 200 g cukru - šlehat do pěny, vmíchat 200 g polohrubé mouky a sníh z bílků. Formu na beránka hodně vymazat tukem a vysypat moukou nebo strouhankou, na místo očí a čumáčku dát rozinky, nalít těsto jen k "rantlu", zbylým těstem naplnit třeba bábovičky. Troubu vyhřát na 150°C, beránka přikrýt víkem, dát na spodní rošt, teplotu snížit na 120°C a péct 30-35 minut. Nechat trochu odpočinout a opatrně vyklopit. Vychladlého pocukrovat a dát mašličku.
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Olejová bábovka hrnková:

4 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva. Vše dobře promícháme, ochutit lze čímkoliv: kakao, ořechy, kokos,…Lze péct i na plechu, poklást ovocem,…
Zpět na obsah

Mřížovník s ořechovou náplní:

Těsto: 450 g hladké mouky, 150 g másla nebo tuku, špetka soli, 120 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 vejce, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžíce octa, kůra z 1/2 citronu, 1/2 vanilkového cukru.
Náplň: 150 g moučkového cukru, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 3 žloutky,150 g mletých ořechů, 50 g hrubé mouky, sníh ze 4 bílků.
Do mouky promícháme prášek do pečiva, nasekáme tuk, přidáme cukr, sůl, kůru, žloutek, vejce a ocet a vypracujeme těsto, které necháme v chladnu ztuhnout.
Připravíme náplň: cukr utřeme se žloutky do husté pěny, vmícháme ořechy, mouku a lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těsto rozdělíme na dva díly, jeden vyválíme a položíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme náplní, z druhého dílu těsta uděláme mřížky, položíme na náplň a pečeme při 180°C dorůžova. Zdroj: www.labuznik.com
Zpět na obsah

Bábovka rychlovka s celým mákem:

3 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky moučkového cukru, 1 hrnek celého nemletého máku, 1 hrnek oleje, 1 a 1/2 hrnku mléka nebo vody, 3 celá vejce, 1/2 prášku do pečiva, 1 kypřící prášek do perníku, podle chuti rozinky, ořechy sekané, citronát, kandované ovoce,…
Smíchat zvlášť suché a zvlášť mokré ingredience, pak smíchat oboje dohromady, nalít do dobře vymazané a vysypané bábovkové formy, vložit do trouby vyhřáté na 180°C, za 10 minut zmírnit na 150°C a dopékat asi 30 minut, propečenost poznáme špejlí.
Zpět na obsah

Fofr buchta z kompotu:

Zvětšit 1 sklenice (0,7 l) kompotu - švestky, třešně, jablka, ale nejlepší jsou meruňky, 400 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 90 g moučkového cukru, 2 vejce, 5 lžic oleje, voda podle potřeby.
Kompot přecedíme, šťávu odměříme a případně doplníme vodou do 1/4 l. Ovoce pokrájíme na menší kousky. Pak vše smícháme dohromady, vylijeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 170°C.

Zpět na obsah

Americká banánová buchta:

2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru, 2 vejce, 100 g rozehřátého másla, 1/2 lžičky jedlé sody, 1 prášek do pečiva, 4 vyzrálé banány, 1/4 lžičky skořice, špetka soli, mezi prsty nastrouhaného muškátového oříšku, hrst sekaných vlašských ořechů.
Smícháme suché ingredience, banány rozmačkáme na kašičku, přidáme ostatní "mokré" ingredience, promícháme a vmícháme do suchých. Společně ještě vše promícháme a nalijeme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme při 180°C asi 30 minut. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Tvarohový mazanec:

Zvětšit 500 g hladké mouky, 2 kostky tvarohu nebo 1 kostka a 5-7 lžic mléka, 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 3 celá vejce, 1 vanilkový cukr, 2 prášky do pečiva, citronová kůra, rozinky v rumu, sekané mandle - 2/3 dáme do těsta, zbytek na ozdobu.
Do prosáté mouky zamícháme cukr a prášky do pečiva, přidáme postupně vše ostatní a vypracujeme hladké těsto. Ihned vytvoříme 2 bochánky, Položíme na plech vyložený papírem na pečení, nastřihneme je do kříže, potřeme žloutkem a posypeme zbytkem mandlí. Vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme asi hodinu. Propečenost zkusíme špejlí. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Prezidentská bábovka:

400 g polohrubé mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 200 g studentské směsi ( směs ořechů, sušeného ovoce, kousků čokolády a rozinek), 250 g tuku, 200 g cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, asi 100 ml mléka. Studentskou směs nasekat na kousky, vmíchat do mouky spolu s práškem do pečiva. Z bílků ušlehat tuhý sníh. Změklé máslo vyšlehat do hladkého krému s oběma cukry, zašlehat žloutky. Do máslové směsi vmíchat moučnou směs, naředit podle potřeby mlékem, zlehčit opatrně sněhem z bílků. Vylít do dobře vymazané a vysypané bábovkové formy a vložit do trouby vyhřáté na 180°C, po 10 minutách snížit na 150°C a propékat asi 30 minut, zkusit špejlí.
Zpět na obsah

Meruňkové řezy s kokosovou peřinkou:

Těsto: 400 g polohrubé mouky, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 125 g másla nebo tuku, 4 žloutky, 1/4 l mléka, 1 prášek do pečiva.
Náplň: velký meruňkový kompot okapaný.
Pěna: 4 bílky, 150 g moučkového cukru, 100 g strouhaného kokosu.
Změklé máslo vyšleháme s cukry a žloutky do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva a mléko. Těsto rozetřít na plech vyložený papírem na pečení, poklást okapanými meruňkami řeznou plochou nahoru. Z bílků a cukru ušlehat tuhý sníh, vmíchat kokos a rozetřít na meruňky. Péct v troubě vyhřáté na 180°C. Zdroj: www.labuznik.com
Zpět na obsah

Kakaové řezy s tvarohem a jablky:

Těsto: 300 g polohrubé mouky, 50 g cukru, 50 g kakaa, 1 prášek do pečiva, 120 g Hery, 1 vejce.
Náplň: 2 tvarohy, 2 vejce, 2 dl mléka, 3/4 hrnku cukru.
Posyp: nahrubo nastrouhaná jablka, skořice, rozinky, mandlové lupínky, kokosové lupínky, rum.
Smíchat mouku, cukr, prášek do pečiva, kakao. Přidáme nakrájený tuk a vejce a prstama vše promneme na žmolenku. Hluboký plech vyložený papírem na pečení posypeme touto směsí. Ušleháme tvarohy s ostatními ingrediencemi na náplň, nalijeme na těsto, posypeme jablky, rozinkami, skořicí, lupínky a pokapeme rumem. Upečeme v troubě vyhřáté na 170°C. Krájíme zcela chladné. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Kokosová hrnková bábovka:

2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek kokosu, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 vejce.
Smícháme zvlášť suché a mokré ingredience, pak smícháme obě směsi dohromady, nalijeme do dobře vymazané a vysypané bábovkové formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C, po 10 minutách snížíme na 150°C a pečeme ještě asi 30 minut. Zkusíme špejlí.
Zpět na obsah

Půlroční koláčky:

Zvětšit 500 g hladké mouky, 250 g másla nebo tuku, 2 vejce, 40 g kvasnic, trochu mléka a cukru na kvásek, 1 prášek do pečiva.
Náplň: tvarohová, maková, povidlová, ořechová,…
Na obalení cukr moučka smíchaný s vanilkovým cukrem.
Kvasnice rozdrobit, rozmíchat s troškou cukru a mléka na kašičku. Na vále zpracovat těsto ze všech ingrediencí. Těsto se nesmí lepit, je-li tuhé, přidáme po lžičkách mléko. Okamžitě rozvalujeme, vykrajujeme čtverečky, plníme libovolnou nádivkou a cípy přehneme do středu a přimáčkneme. Pracujeme rychle a nejlépe v chladu, těsto nesmí začít kynout před pečením. Šátečky dáme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme dorůžova. Ještě teplé obalíme ve směsi obou cukrů. Tím, že je tam droždí i prášek do pečiva, je těsto křehoučké a pórovité. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Drobenka - koláč s pudinkem a ovocem:

600 g polohrubé mouky, 250 g krupicového cukru, 1 Hera, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 l mléka, 2 vanilkové pudinky, 2 lžíce cukru do pudinku.
Z mléka, cukru a pudinkových prášků uvařit pudink. Z ostatních ingrediencí vytvořit žmolenku. Na plech vyložený papírem na pečení vysypat 3/4 směsi, polít pudinkem, poklást ovocem (nejlepší je rybíz), zasypat zbytkem žmolenky. Péct na 180°C asi 30-40 minut. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Švestkový koláč nekynutý:

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 100 g Hery, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek mléka, 1 vanilkový pudink, 1 prášek do pečiva, švestky, skořice, drobenka.
Utřít změklý tuk s oběma cukry, zašlehat vejce, přidat mléko, mouku promíchanou s pudinkovým práškem a praškem do pečiva. Vylít na plech vyložený papírem na pečení, poklást půlenými švestkami, posypat skořicí a drobenkou. Péct na 180°C.
Zpět na obsah

Svatební koláčky bez kynutí:

400 g polohrubé mouky, 1/2 kulaté krabičky taveného sýra bez příchutě, 1 Hera.
Náplň podle chuti: tvarohová, maková, povidlová, ořechová, jablková,…
Z prosáté mouky, změklého tuku a sýra vypracujeme těsto a necháme 2-4 hodiny odpočinout v ledničce. Pak vyvalujeme dotenka, rádlem vykrajujeme čtverečky, plníme nádivkou a rohy přehneme do středu. Pomažeme vejcem, posypeme žmolenkou a upečeme. Těsto se vůbec nelepí, z dávky lze vytvořit až 120 drobných koláčků. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Americká buchta:

1 hrnek cukru, 1 hrnek oleje, 4 vejce, 2 hrnky hladké mouky, 1 lžíce kakaa, 1 lžička skořice, 1 hrnek hrubě posekaných vlašských ořechů, 1/2 hrnku rozinek, 3 hrnky jablek nakrájených na kostičky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr.
Cukr, vejce a olej ušleháme, přidáme všechno ostatní. Vlijeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme při 180°C. Koláč je velmi vláčný. Lze péct i jako muffiny. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Kynutá buchta s hruškama:

Těsto: 375 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 200 ml vlažného mléka, 50 g moučkového cukru, špetka soli, 1 vejce, 50 g Hery.
Náplň: asi 10 hrušek, citronová šťáva, 150 g tekuté šlehačky, 2 vejce, 2 žloutky, 100 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr.
Posypka: 100 g vlašských ořechů, 50 g práškového cukru.
Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, zalijeme vlažným mlékem, rozehřátým vlažným tukem, přidáme vejce a mouku se solí. Vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme kynout asi 30 minut. Pak rozválíme, položíme na plech vyložený papírem na pečení, na několika místech propícháme vidličkou a necháme kynout, než si připravíme náplň. Oloupané hrušky nakrájíme na plátky. Zakapeme citronem. Ve šlehačce rozmícháme žloutky, vejce a oba cukry. Těsto hustě pokryjeme hruškami a zalijeme šlehačkovou směsí. Ořechy nasekáme nahrubo, promícháme s moučkovým cukrem a nasypeme navrch. Pečeme při 170°C asi 35-40 minut. Zchladlé nakrájíme. Nevynechávat posypku s ořechy, upečené a zkaramelizované dodávají buchtě výbornou chuť. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Makový koláč mřížkový:

Těsto: 500 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 250 g změklého tuku, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli - nechat odpočinout, pak 2/3 těsta rozválet na plech vyložený papírem na pečení, potřít nádivkou, ze zbytku těsta udělat mřížky a upéct..
Nádivka: 250 g mletého máku přelít 250 dl vařícího mléka, zvlášť uvařit 2 vanilkové pudinkové prášky a 2 lžíce cukru v 3/4 l mléka, do hotového vmíchat spařený mák a nechat vychladnout. Po vychladnutí do nádivky zašlehat 2 vejce, 150 g moučkového cukru, vmíchat 100 g rozinek předem namočených v rumu a podle potřeby zahustit strouhanými piškoty. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Kinder mléčný řez:

Těsto: 6 vajec, 9 lžic polohrubé mouky, 7 lžic cukru, kakao.
Náplň: 1 smetana ke šlehání, 1 ztužovač, 1 tvaroh ve vaničce, moučkový cukr dle chutě.
Vyšleháme žloutky s cukrem a kakaem (kakaem nešetřit). Pak střídavě přidávat sníh z bílků a mouku. Upečeme na plechu vyloženém papírem na pečení v troubě vyhřáté na 180°C. Než moučník vychladne, připravíme náplň: vyšleháme šlehačku s cukrem a ztužovačem a postupně zašleháme tvaroh. Vychladlou placku nakrájíme na obdélníky, každý podélně prořízneme a naplníme náplní. Přiklopíme druhou částí, můžeme ještě nechat vychladit a podáváme. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Litý ořechový chlebíček:

120 g tekutého másla, 2 vejce, 200 g cukru, 380 g polohrubé mouky, 120 g mletých ořechů, necelé 3 dl mléka, 1 prášek do pečiva, tuk a strouhanka na formu.
Všechny suroviny promícháme a nalijeme do větší chlebíčkové formy, kterou musíme pořádně vymazat a vysypat. Pečeme při 180°C asi 15 minut, pak snížíme teplotu na 160°C a dopékáme ještě 15 minut. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Svatební koláčky paní Rakové na 90-120 kousků:

Těsto: 500 g hladké mouky, 4 žloutky, 200 g majonézy, 6 lžic oleje, 8 lžiček cukru, 150-200 ml mléka, 42 g droždí, špetka soli.
Nádivka: 600 g tvarohu, žloutek, cukr podle chuti, vanilkový cukr, citronová kůra, 1 vejce na potírání, drobenka, rozinky. Vypracujeme hladké nelepivé kynuté těsto, necháme kynout asi hodinu. Umícháme nádivku a tvarohu, cukrů, žloutku a citronové kůry. Z těsta odkrajujeme malé kousky, vytvoříme koláček, naplníme nádivkou, doplníme rozinkami, zabalíme jako buchtičky, potřeme vejcem a posypeme drobenkou. Poklademe na plech vyložený papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 150°C. Po upečení potíráme směsí másla a rumu. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Bábovka tvarohovo - kokosová:

3 vejce, z bílků sníh, 120 h tuku, 150 g moučkového cukru, 200 g dětské krupičky, 1 měkký tvaroh, 1 prášek do pečiva, rozinky, kokos popř. vlašské ořechy.
Tuk a cukr utřeme, zašleháme žloutky, přidáme tvaroh, rozinky, kokos nebo ořechy, krupičku s práškem do pečiva a sníh z bílků. Formu na bábovku pořádně vymazat a vysypat, nalít těsto. Troubu vyhřát na 150-160°C, péct asi 30-40 minut. Po vychladnutí pocukrovat. Bábovka je velmi vláčná a nikdy se neutvoří brousek. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Paví oko:

Roláda: 3 žloutky, 60 g cukru, 50 g polohrubé mouky, ze3 bílků sníh.
Náplň: 3 žloutky, 3 bílky na sníh, 90 g cukru, 60 g strouhaných ořechů, 40 g strouhanky, trocha rumu, kakaa, 1/2 prášku do pečiva, marmeláda, čokoládová poleva.
Nejdříve upečeme roládu: žloutky s cukrem ušleháme do pěny, vmícháme mouku a sníh. nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme ne moc, aby se nelámala.Natřeme marmeládou a stočíme. Necháme vychladnout. Vymažeme a vysypeme formu na chlebíček nebo srnčí hřbet. Žloutky šleháme s cukrem, přidáme kakao, ořechy, strouhanku s práškem do pečiva a sníh z bílků. 1/2 těsta nalijeme do formy, vmáčkneme roládu a zalijeme zbytkem těsta. Pečeme na 150°C asi 3/4 hodiny. Na zchladlý moučník nalijeme polevu a necháme ztuhnout. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Bábovka bez vajec a bez mléka:

300 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g Hery, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 150 ml vlažné vody, hrst rozinek a posekaných ořechů.
Smícháme všechny sypké ingredience včetně rozinek a ořechů. Přilijeme vodu a vlažný rozehřátý tuk. Promícháme a nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy na bábovku. Troubu vyhřejeme na 190°C, vložíme bábovku, po 15 minutách snížíme na 150°C a dopékáme asi 25 minut. Upečenost zkusíme špejlí. Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz
Zpět na obsah

Maková buchta skvělá a rychlá:

Těsto: 1/2 l polohrubé mouky, 1/4 l cukru, 1/4 l mléka, 1 dl oleje, 1 vejce, 1 prášek do pečiva.
Náplň: 2 hrnky mletého máku, 2 hrnky mléka, 1 vanilkový cukr, 10 lžic cukru, skořice.
Drobenka: 1/2 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku hrubé mouky, 1/2 hrnku krupicového cukru, 1/4 kostky Hery nebo másla.
Nejdříve si připravíme makovou náplň: Mléko uvedeme téměř k varu, vsypeme mletý mák a povaříme asi 5 minut. Do uvařené husté hmoty přisypeme oba cukry a skořici. Všechny ingredience na těsto smícháme a nalijeme na plech vyložený papírem na pečení. Poté lžící děláme na těsto hromádky z makové náplně. Zasypeme drobenkou a pečeme v troubě vyhřáté na 170°C dozlatova. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Zázračná, pěkně blbá, kynutá - nekynutá, jogurtová dobrůtka:

2 kelímky bílého jogurtu, 3 kelímky polohrubé mouky, 1,5 kelímku krystalového cukru, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, ovoce: jablka, borůvky, jahody, meruňky,…, drobenka.
Vše kromě ovoce a drobenky smícháme a řádně prošleháme. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení, poklademe ovocem, zasypeme žmolenkou a upečeme na 180°C. Nelekejte se, zpočátku to vypadá, že je těsta málo, ale ono hezky vyskočí. Zdroj: www.labuznik.com
Zpět na obsah

Americká mrkvová buchta:

2 hrnky hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička skořice, 1/4 lžičky soli, 1 hrnek oleje, 1 hrnek moučkového cukru, 4 vejce, 2 hrnky jemně strouhané mrkve, 1 hrnek nahrubo sekaných ořechů.
Poleva: 125 g změklého másla, 250 g změklého tvarohu, 1 vanilkový cukr, 225 g moučkového cukru.
Smícháme suché ingredience a odložíme. Šlehačem našleháme pěnu z vajec, oleje a cukru. Přisypeme moučnou směs, promícháme a vmícháme mrkev a ořechy. Vylijeme na plech vyložený papírem na pečení, pečeme na 150°C asi 45-50 minut. Necháme vychladnout a potřeme polevou: máslo a tvaroh našleháme s oběma cukry. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Hrníčkový perník jemný:

Zvětšit 1 hrnek krystalového cukru, 1 vejce a 1 žloutek nebo 2 malá vejce, 1/2 hrnku oleje, 2 lžíce rumu, 1 hrnek mléka, 2 hrnky hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1 prášek do perníku, 2 lžíce kakaa, čokoládová poleva.
Mouku promícháme s přesátým kakaem a oběma kypřícími prášky. Vejce ušleháme s olejem a cukrem do pěny, přidáme mléko a rum, přisypeme mouku s kypřícími prášky a promícháme. Vylijeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme na 170°C asi 25-30 minut. Na zchladlý můžeme podle chuti natřít marmeládu, nalít čokoládovou polevu, posypat kokosem,…Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Buchta proti všem předpisům:

2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 a 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 menší cuketa, 3 letní jablka, 1 měkký tvaroh, 1/2 hrnku mléka, cukr dle chuti do tvarohu, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 vanilkový cukr, skořice, 1 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva.
Smícháme mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem a rozdělíme do dvou misek. Do jedné přidáme skořici, do druhé prosáté kakao. Nastrouháme si zvlášť cuketu a jablíčka. Tvaroh smícháme s cukrem, pudinkovým práškem a mlékem. Vyšleháme vejce s cukrem a olejem. Vaječnou směs rozdělíme napůl, do jedné dáme jablka a mouku se skořicí, promícháme a vylejeme na plech vyložený papírem na pečení. Do druhé části vajec dáme cuketu a mouku s kakaem, vylejeme cikcak na první těsto. Celé to zalijeme řídkou tvarohovou směsí a upečeme při 170°C. Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Dvoubarevné jablkové řezy:

Těsto: 500 g hladké mouky, 200 g tuku, 200 g moučkového cukru, 2 vejce, 4 lžíce mléka, 1,5 prášku do pečiva, vanilkový cukr, kakao.
Náplň: jablka (přibližně 8), 3 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, rozinky.
Poleva: 80 g rozehřátého másla, 100 g moučkového cukru, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu.
Z ingrediencí na těsto uděláme těsto podobné lineckému, rozdělíme na dvě části, jednu část obarvíme kakaem. Tmavé těsto rozválíme na plech vyložený papírem na pečení, pokryjeme hrubě strouhanými jablky, posypeme cukrem, skořicí a rozinkami. Vyválíme světlé těsto a položíme na jablka. Propícháme na několika místech vidličkou a pečeme na 150°C do světle hněda. Na ještě teplou buchtu natřeme polevu, vzniklou smícháním uvedených ingrediencí. Necháme ztuhnout a vychladnout. Zdroj: www.recepty.cz
Pozn.: poleva je super, má výbornou chuť!!
Zpět na obsah

Díratá buchta:

Zvětšit Suroviny: Těsto: 450 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150 g cukru, 1 vejce, 300 ml mléka, 10 lžic oleje.
Poleva: 250 g tuku, 150 g cukru, 3 lžíce kakaa, 6 lžic mléka, 1 kakaový pudinkový prášek.
Navrch: jeden citronový pudink uvařený podle návodu.
Postup: Ingredience na těsto pouze důkladně promícháme, vylejeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme.
Poleva: Vše necháme ve vodní lázni nebo na mírném plameni rozpustit, nesmí se vařit, nebo se to srazí.
Do ještě trochu vlažné buchty naděláme obrácenou vařečkou hodně děr a zalijeme horkou polevou. Necháme ztuhnout a polijeme uvařeným pudinkem. Opět necháme ztuhnout.
Poznámka:Je to dobré i bez pudinku. Můžete zkusit pudink místo v mléce uvařit ve vodě.
Zpět na obsah

Koblížky s jablky a pudinkem:

Zvětšit Suroviny:
Těsto: 50 g másla, 40 g moučkového cukru, 4 žloutky, vanilkový cukr, 1 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce rumu, 1/4 l mléka, 1 lžička cukru, 30 g droždí, 500 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, hladká mouka na vál, tuk na smažení.
Náplň: jablka, vařený vychladlý pudink, dala jsem karamelový
Postup:
Těsto - Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum. Do 100 ml teplého mléka, rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamícháme. Kvásek přikyjeme ubrouskem a necháme na teplém místě asi 10 minut kynout. Do žloutkové směsi vlijeme kvásek, přidáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zaděláme řidší těsto, propracujeme ho, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme asi 1 cm vysokou placku. Do vykrájených koblihů zabalíme po kousku oloupaného jablka pokapaného citronovou šťávou a usmažíme klasicky. Pudink dáme do sáčku s trubičkou a naplníme jím usmažené koblihy.
Zpět na obsah

Oříškovo-čokoládové muffiny:

Zvětšit Suroviny:
260 g polohrubé mouky, 100 g cukru, 2 vejce, 1/2 hrnku oleje, 3/4 hrnku mléka, 1/2 hrnku sekaných ořechů, 1/2 prášku do pečiva, hořká čokoláda.
Postup:
Mouku prosijeme s práškem do pečiva, přidáme cukr, olej, vejce rozkvedlané v mléce a ořechy. Promícháme a lžící klademe do 1/4 formiček na muffinky. Doprostřed každého kopečku vložíme kousek čokolády a zakryjeme zbývajícím těstem. Pečeme v předehřáté troubě na 180-200°C asi 15-20 minut. Po vyklopení pocukrujeme.
Zpět na obsah

Drobenkové muffiny s tvarohem:

Zvětšit Ingredience:
Těsto : 12 dkg polohrubé mouky, 8 dkg cukru krupice, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 10 dkg másla, tuk a hrubá mouka na vysypání formiček - 12 keramických misek na muffiny
Náplň : smícháme - 1/2 kg měkkého tvarohu v kostce, 3 dkg moučkového cukru, 3 vejce, 1 vanilkový pudink v prášku a 2 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy:
Z ingrediencí na těsto vypracujeme drobenku. Vymažeme tukem a vysypeme moukou keramické formičky, které pak plníme do jedné třetiny drobenkou a do dvou třetin tvarohovou náplní. Povrch pak posypeme zbylou drobenkou a mírně ji zamáčkneme do náplně. Muffiny pečeme v předehřáté troubě(na plechu) při 180-ti stupních asi 30 minut.
Zdroj: www.recepty.cz
Zpět na obsah

Mašle z listového těsta s tvarohem a meruňkami:

Zvětšit Suroviny:
1 listové těsto, 1 měkký tvaroh, 1 pudinkový prášek (vanilkový, mandlový, smetanový dle chuti a zásob), kompotované meruňky, cukr podle chuti, vejce na potření, možno hrubě mleté ořechy na posypání
Postup:
Listové těsto rozválíme, nakrájíme na čtverce asi 8x8 cm, uvnitř čtverce nakrojíme ještě jeden, ale nedokrojíme - viz foto. Doprostřed dáme ochucený tvaroh, na něj kus meruňky, protilehlé rohy překřížíme podle obrázku, potřeme vejcem, můžeme ještě posypat cukrem a ořechy a upečeme v troubě vyhřáté na 220°C.
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Muffinky pro čokoholiky:

Zvětšit Suroviny:
250 g hladké mouky, 2 rovné lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody, 30 g práškového kakaa, 2 vejce, 285 ml zakysané smetany, 90 g hnědého cukru, 90 g rozpuštěného másla, 90 g hořké čokolády, 90 g mléčné čokolády (měla jsem s celými lískovými oříšky), 90 g bílé čokolády.
Postup:
Čokolády nakrájíme na drobnější kostičky (lépe to jde, mají-li pokojovou teplotu), mouku prosijeme s práškem do pečiva, sodou a kakaem do mísy a přidáme čokolády. Zvlášť rozšleháme vejce, smetanu, cukr a máslo. Tekutou a sypkou část smícháme a plníme muffinkové košíčky vymazané máslem. Pečeme při 180°C. Upečené poznáme špejlí - po vytažení na ní není syrové těsto.
Poznámka:
Zdroj: kniha - Helena Rytířová - Nedělní menu Nejchutnější jsou ještě vlažné, kdy je čokoláda příjemně měkká, s kopečkem zakysané smetany nebo bílého jogurtu ;-) 90 g čokolády získáte bez vážení tak, že z tabulky odlomíte 2 kostičky - mohou sloužit jako odměna pomocníkům nebo doping pro pekařku :-))
Zpět na obsah

Rychlý koláč s rebarborou:

Zvětšit Suroviny:
1 hrnek celozrnné pšeničné mouky, 1,5 hrnku polohrubé mouky, 2 celá vejce, 1 hrnek hnědého cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 hrnky mléka, 1 kypřící prášek do perníku nebo obyčejný kypřík a vrchovatá lžička perníkového koření, špetka soli.
Náplň: oloupaná a na kousky nakrájená rebarbora (reveň), skořice, hnědý cukr podle chuti.
Postup:
Nakrájenou rebarboru spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Vejce, cukr a olej rozšleháme, přidáme mléko a mouky rozmíchané se solí, práškem do perníku nebo kořením a obyč. práškem do pečiva. Nalijeme na plech vyložený papírem na pečení. Posypeme okapanou rebarborou, dosladíme a podle chuti okořeníme skořicí. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C.
Zpět na obsah

Linecká bábovka:

Zvětšit Suroviny:
Těsto: 300 g hladké mouky (může být celozrnná), 200 g másla (dala jsem půl na půl máslo a Heru), 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, citronová kůra.
Náplň: 4 žloutky, 6 bílků, 150-200 g ořechů, 40 g piškotů, 150 g moučkového cukru (dala jsem 100 g), citronová šťáva.Tuk a mouka do formy.
Postup:
Z ingrediencí na těsto vypracujeme na válu klasické linecké těsto a dáme do chladna odpočinout.Formu na bábovku vymažeme a vysypeme. 3/4 těsta lehce vyválíme, vložíme do formy a pečlivě vymačkáme kolem dokola i do výšky. Případné napojení nevadí, při pečení se ztratí ;-) Bílky s citronovou šťávou vyšleháme na tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem, vmícháme nastrouhané ořechy a piškoty a opatrně sníh z bílků.Vyplníme touto pěnou formu vyloženou těstem, zbylou 1/4 těsta opět lehce rozválíme a poklademe navrch.Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 10 minut, potom snížíme na 180°C a dopékáme asi 30-35 minut. Upečenost zjistíme špejlí. Horkou bábovku vyklopíme a po zchladnutí krájíme.
Zdroj: http://vegereceptynakazdyden.blog.cz
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Šosonky:

Zvětšit Suroviny:
Těsto: 225 g hladké mouky, 40 g krupicového cukru, 40 g rozpuštěného vlahého másla, 1 dl mléka, 2 žloutky, 10 g čerstvého droždí, citronová kůra, rozinky.
Sirup: 50 g cukru, 125 ml vody, lžíce rumu.
Krém: 1/4 l mléka, rovná lžíce maizeny (dala jsem víc a bylo to moc husté), 30 g cukru, vanilka (měla jsem esenci), 2 žloutky.
Ozdoba: plátky mandlí.
Postup:
Z droždí, vlažného mléka, cukru a trošky mouky uděláme kvásek. Do vykynutého přidáme vše ostatní, vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme 2x vykynout (= po prvním kynutí opět promícháme a necháme znovu kynout). Může nám pomoci domácí pekárna. Formičky na bábovičky vymažeme máslem, těsta dáme jen do poloviny, hodně nabyde a necháme vykynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C do zrůžovění. Mezitím svaříme vodu s cukrem na sirup a po zchladnutí přidáme rum. Horké upečené bábovičky polijeme sirupem a necháme vychladnout. Na krém smícháme mléko, cukr, vanilku a maizenu a za stálého míchání necháme na mírném plameni zhoustnout. Do odstaveného horkého zašleháme žloutky. Bábovičky polijeme vlažným krémem a posypeme praženými plátky mandlí. Poznámka: Podle francouzského receptu na chaussons.
Zpět na obsah

Máslovošlehačkový koláč s mandlovou krustou:

Zvětšit Suroviny:
300g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 200g cukru písek, 3 vejce, 250ml smetany ke šlehání (min.30%), 125g másla, 200g cukru písek, 3 lžíce mléka, 100g mandlových lupínků, hrst hrozinek.
Postup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva a cukrem, vmícháme celá vejce a tekutou šlehačku. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a dáme na 20min. péct do trouby na 160°C.
Zatímco se těsto peče, rozehřejeme máslo, smícháme s cukrem a mlékem. Vmícháme lupínky a hrozinky a směs navrstvíme na předpečený korpus. Dopečeme při stejné teplotě ještě cca 15 min., dokud mandle nezezlátnou. Zdoj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Koláč s mandlovou krustou:

Zvětšit Suroviny:
Těsto: 200 g Hery, 150 g cukru moučka, 3 vejce, 250 g polohrubé mouky
Náplň I : 1 plechovka ananasu (560 g), 1 vanilkový pudink, 1 dl vody
Náplň II : 1 smetana ke šlehání, 1 cukr vanilka (nemusí být)
Mandlová krusta: 8O g mandlových lupínků (tj. 1 sáček), 3 lžíce medu, 30 g cukru krupice
Postup:
Nejprve si připravíme mandlovou krustu: mandlové lupínky dáme i s medem na pánev, zahřejeme a zamícháme, aby se med rozpustil a mandle se v něm obalily. Mezitím si utřeme tuk s cukrem, postupně přidáváme vejce a nakonec mouku. Na plech vyložený pečícím papírem rozetřeme těsto, odměříme si polovinu a na tu pak naneseme mandlovou náplň. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 15 minut, až těsto zrůžoví a mandle se zabarví do světlehněda. Pak koláč vyndáme z trouby a necháme vystydnout. Ananas i se šťávou vyklopíme do kastrůlku, přivedeme k varu. Pudink rozmícháme ve vodě a zavaříme do ananasu. Koláč si rozřízneme na 2 části, na jednu vlejeme ananasovou náplň a necháme vystydnout. Pak si ušleháme do tuha šlehačku, případně přidáme vanilkový cukr a natřeme na studenou ananasovou náplň. Přiklopíme druhou polovinou koláče, na kterém je mandlová krusta a necháme proležet, aby se to lépe krájeno.
Poznámka:
Na spoustě kuchařských stránek je tento recept připraven s meruňkovou náplní a s daleko větším množstvím cukru. Pokud použijete meruňkový kompot, dělejte stejně jako s ananasem i tak je moučník dost sladký. Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Muffinky - ovečky:

Zvětšit Suroviny:
muffinky
krém - měla jsem uvařený hodně hustý pudink rozšlehaný s jemným tvarohem
hnědá a bílá modelovací cukrářská hmota (dělala jsem varnu, barvila kakaem. Bílá hmota: koupený zbyteček icingu)
Postup:
Na upečené muffinky dáme krém, posadíme ovčí hlavičku a ještě krémem dotvoříme "vlnu" na čele.
Poznámka: Inspirace: www.brydova.cz    Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Helenské rohlíčky:

Zvětšit Suroviny:
Těsto : 250 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 70 g másla, 40 g sádla, kůra z půl citronu, 160 ml mléka, špetka soli, 30 g droždí, 50 g cukru a 1 vejce.
Cukrový rozvar : 150 ml vody, 3 vanilkové cukry.
Náplň : Čokoláda, kokos, ořechy, mák, kakao...
1 vejce na potření.
Postup:
Smícháme mouky, sůl, rozžmolíme v mouce tuk, přidáme cukr,vejce citronovou kůru, rozdrobíme droždí, zalijeme 20ml mléka a počkáme tak 7-10 minut.Pak přilijeme zbytek mléka, vypracujeme těsto, necháme tak hodinu kynout.Odkrajujeme kousky a tvoříme bochánky, opět necháme kynout.Rozválíme, plníme, tvarujeme rohlíky. Necháme tak 10 minut na plechu kynout. Na plechu potřeme rozšlehaným vejcem. Když se rohlíky pečou, rozvaříme cukrový rozvar. Hotové, upečené, horké potřeme rozvarem.Pečeme při 200° tak 20 minut.
Poznámka: Zdroj: www.toprecepty.cz
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Makoví ježci:

Zvětšit Suroviny:
115 g hrubé mouky, 115 g hladké mouky, lžička prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 35 g moučkového cukru, 80 g másla, 1 žloutek, trošku mléka podle potřeby.
Maková nádivka, bílek na potření
Postup:
Nejdříve si uvaříme makovou nádivku a necháme chladit. Do mouky prosáté s cukrem a kypříkem přidáme žloutek, nasekané máslo a po lžících opatrně mléko a vytvoříme těsto asi jako linecké. Necháme ho 10 minut odpočinout. Pak rozválíme, vykrájíme kolečka, plníme nádivkou, spojíme k sobě jako taštičku, položíme "švem" dolů, jeden konec v ruce zahneme dospod = prdelka, druhý konec vytvarujeme jako čumáček. Potřeme rozšlehaným bílkem a nůžkama nastříháme bodliny (nůžky vedeme šikmo k tělíčku). Položíme na plech vyložený papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Zchladlým uděláme rozehřátou čokoládou očička.
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Koblihy s hermelínem a brusinkami:

Zvětšit Suroviny:
Koblihové těsto (viz poznámka nebo vaše oblíbené), 2-3 hermelíny, zavařené brusinky, parmezán, skořicový cukr.
Postup:
Podle receptu vypracujeme koblihové těsto a necháme vykynout. Doprostřed kolečka dáme kousek hermelínu, přidáme asi půl lžičky brusinek, přiklopíme a dobře uzavřeme - rádo to vytéká. Smažíme podle receptu. Hotové můžeme buď posypat skořicovým cukrem nebo trochou strouhaného parmezánu, podle chuti.
Tento recept zachutná tomu, kdo má rád sladkoslaná jídla a zvláště kombinaci hermelínu a brusinek.
Poznámka: recept na koblihy viz výše (Rumové koblihy).
Nápad na náplň: Danda z Labužníka :-)
Zpět na obsah

Obrácený hruškový šťavnatý koláč s černým pivem:

Zvětšit Suroviny:
Těsto: 250 ml černého piva, 6 lžic medu, 1/2 lžičky sody, 4 vejce, 100 g hnědého cukru, 175 ml oleje, 140 g špaldové (nebo polohrubé) mouky, 130 g hladké mouky, špetka soli, 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva, vrchovatá lžička perníkového koření, 10 g oloupaného a nastrouhaného nebo prolisovaného (dělám to lisem na česnek, vlákna zůstanou v něm a do těsta přijde jen čistá dřeň) čerstvého zázvoru.
Karamelizované hrušky: 1 kg hrušek, citronová šťáva, 100 g hnědého cukru, 50 g másla, rovná lžička perníkového koření.
Postup:
Nejdříve si připravíme hrušky: oloupané a nakrájené na plátky je pokapeme citronem, aby nezhnědly. Na pánvi rozpustíme máslo a cukr, když začne cukr pěnit, přidáme hrušky, posypeme kořením a na mírném plameni asi 10 minut dusíme. Pivo a med necháme v kastrůlku přejít varem, odstavíme a po částečném zchladnutí vmícháme sodu a necháme zcela zchladnout. Vejce vyšleháme s cukrem, přilijeme olej a pivo a vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva a kořením. Malý pekáček nebo dortovou formu vyložíme papírem na pečení, na dno rozložíme hrušky (karamelizovanou šťávičku z hrušek, která krásně zhoustla, necháme na dokončení), opatrně nalijeme těsto a upečeme v troubě vyhřáté na 170°C. Po zchladnutí opatrně otočíme dnem vzhůru, sloupneme papír na pečení a povrch ještě pokapeme odloženým karamelem. Koláč je šťavnatý a velice chutný.
Zpět na obsah