Brambory


Najdi na této stránce:

O B S A H
Bramborová kaše speciál
Smradlavé brambory 
Švédské brambory 
Bavorské brambory
Babiččiny "Francky"
Bramborové krokety I.
Bramborové krokety II.
Rozbuchy
Stříkané brambory
Variace na bramborák
"Žmolenka"
Pečené plněné brambory
Pečené brambory Vzpomínka na Berlín
Hermelínové brambory
Krušnohorské brambrdle
Brambory podle Delia Smith z pořadů o vaření
Krvavé brambory podle Nigelly
Pečené brambory s lilkovou náplní 
Pečené brambory s řapíkatým celerem 
Bramborové knedlíky s bylinkami 
Lyonské brambory 
Nové brambory s dipem z kozího sýra 
Přílohové brambory k rybám 


Bramborová kaše speciál:

Uvařené brambory rozšleháme se smaženou cibulkou, taveným sýrem ( dost ), petrželkou a mlékem. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.


Zpět na obsah

Smradlavé brambory:

Zvětšit Dno pekáčku pokrýt plátky slaniny, na to syrové, oloupané a nakrájené brambory, osolit, opepřit, opaprikovat a dát péct. Po 20 minutách posypat nastrouhanými syrečky ( 2 balíčky ) nebo romadůrem. Péct do změknutí a zčervenání brambor. Pozn.: trochu to smrdí, ale je to balada!



Zpět na obsah

Švédské brambory:

Zvětšit Syrové oloupané brambory nakrájíme na kolečka stejně jako pórek ( na 1 a 1/2 kg brambor padne 3-5 pórků ). Pekáček nebo mísu z varného skla poctivě vymažeme máslem, klademe vrstvu brambor, osolíme, opepříme a vrstvu pórku, střídáme, končíme bramborami. Zalijeme tekutou šlehačkou nebo smetanou ( asi 3 dl ) a upečeme.


Zpět na obsah

Bavorské brambory:

Dno pekáčku pokrýt plátky anglické slaniny, na to syrové, oloupané a nakrájené brambory, osolit, opepřit, mezi ně nacpat hodně cibule oloupané a nakrájené na čtvrtky, položit pro každého strávníka 1 pěknou paprikovou klobásu povrchu nakrojenou jako na opékání a péct, dokud nejsou brambory měkké.
Zpět na obsah

Babiččiny "Francky":

Do pekáčku vymazaného sádlem dát oloupané a nakrájené syrové brambory, polský točený salám nakrájený na kostky ( na kilo brambor asi 30 dkg salámu ), osolit, opepřit, posypat majoránkou ( nešetřit! ) a rozmačkaným česnekem ( celou paličku ), promíchat. Pokapat sádlem navrchu a péct. Když začnou brambory červenat, přihodit 4 vejce natvrdo nakrájená a dopéct. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Bramborové krokety I:

Pěkné brambory i se slupkou omýt, nakrájet na plátky asi půl cm, položit na suchý plech nebo rošt, péct na 200°C. Když se nafouknou, otočíme je a dopečeme. Poléváme rozpuštěným máslem smíchaným s třeným česnekem.
Zpět na obsah

Bramborové krokety II:

Do bramborového těsta na knedlíky ( i ze sáčku ) můžeme zapracovat rozpečenou slaninu nebo nějakou tepelně upravenou a zchladlou uzeninu, tvoříme krokety, obalíme je v trojobalu a usmažíme na tuku. Výborně k nim chutná salát z kysaného zelí.
Zpět na obsah

Rozbuchy:

Asi kilo omytých suchých malých brambůrků ( 1-2 cm ) nasypat do nevymaštěného pekáče nebo remosky. Pečeme asi hodinu, během níž se z remosky ozývá lupání, jak praská kůrčička na bramborách. Pak osolíme, polijeme máslem s česnekem. Konzumujeme ze společné mísy.
Zpět na obsah

Stříkané brambory:

Umeleme vařené brambory nebo využijeme zbytek bramborové kaše, přidáme vejce, mouku, sůl a prohněteme. Vzniklou kašovitou hmotu dáme do sáčku se zdobičkou a do pánve s rozpáleným tukem stříkáme tyčky, pusinky a jiné tvary. Smažíme dozlatova.
Zpět na obsah

Variace na bramborák:

Klasika: jemně strouhané brambory, trochu piva, kmín, sůl, majoránka, česnek, hladká mouka.
1) Polovina množství brambor, polovina syrového celeru nastrouhat.
2) Na klasickou placku z jedné strany opečenou a otočenou poklademe plátky Romadůru nebo jiného hodně "voňavého" sýra, necháme roztavit.
3) Do těsta zapracujeme okapanou nadrobno pokrájenou ostrou čalamádu ( např Moravanka ), možno i zbytek strouhaného sýra.
4) Do těsta přidáme pokrájené škvarky nebo slaninu.
5) Do těsta přidáme vymačkané kysané zelí.
6) Do těsta přidáme hrst strouhanky, sterilované plátky žampionů a anglickou slaninu na kostičky.
7) Do těsta přidáme podušené houby.
Zpět na obsah

"Žmolenka":

Brambory vařené ve slupce oloupeme a ještě horké prolisujeme jako na knedlíky, osolíme, posypeme hrubou moukou. Nemačkáme, jen opatrně promneme jako žmolenku na koláč. Na rozpálený tuk vsypeme část hmoty a zprudka opečeme ze všech stran. Tyto opečky chutnají nejlépe s kysaným zelím.
Zpět na obsah

Pečené plněné brambory:

Velké pěkné brambory uvaříme ve slupce skoro do měkka. Necháme trochu zchladnout, podélně rozpůlíme, částečně vydlabeme, vydlabanou hmotu smícháme s:
a) sůl, změklé máslo, uzenina nebo vařená sójová šunka, trochu česneku
b) rozdrobená Niva, máslo, trošku smetany, sůl petrželka
c) houbová smaženice
d) máslo, nasekané škvarky, kysaná smetana, sůl, trochu strouhanky.
Pak naplněné půlky položíme na vymaštěný plech a dopečeme do červena.
Zpět na obsah

Pečené brambory Vzpomínka na Berlín:

Velké pěkné brambory omyjeme a v celku upečeme v troubě. Mezitím si připravíme omáčku: rozšleháme jemný tavený sýr s bílým jogurtem, přidáme sůl, drcený česnek, petrželku nebo pažitku a pepř. Pečené brambory trochu rozevřeme ( bouchneme do nich lehce pěstí ) a naplníme omáčkou. Podáváme samotné jako hlavní jídlo nebo jako přílohu. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz.
Zpět na obsah

Hermelínové brambory:

Oloupané brambory nakrájíme na kousky, stejně jako Hermelín, Nivu, šunkový salám, cibuli na půlkolečka. Vše smícháme, osolíme, opepříme, vložíme do pekáčku a zalijeme smetanou. Pečeme na 180°C, před koncem můžeme posypat strouhaným sýrem. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz
Zpět na obsah

Krušnohorské brambrdle:

500 g hladké mouky, sůl, pepř, 300 g vařených brambor, 500 g měkkého tvarohu, hodně cibule.
Z hladké mouky, soli, pepře a vody vytvoříme těsto, aby se dalo rozválet. Z rozváleného těsta vykrajujeme kolečka. Nádivka: z vařených brambor, poloviny tvarohu, soli a pepře vytvoříme hustší kaši, kterou plníme připravené placičky z těsta, přehneme a zmáčkneme okraje. Vložíme do vroucí vody. Jakmile vyběhnou nahoru, je vařeno. Promícháme s velkým množstvím smažené cibule, aby se neslepily. Zbylý tvaroh rozmícháme se smetanou nebo mlékem a solí na kašičku, do které namáčíme hotové brambrdle a jíme rukama. Recept pochází od herce J. A. Náhlovského
Zpět na obsah

Brambory podle Delia Smith z pořadů o vaření:

V páře uvaříme 1/2 kg oloupaných brambor. Na kousku másla osmahneme 2 velké stroužky rozmačkaného česneku. Nastrouháme asi 250 g čedaru. Vařené brambory rozšleháme s česnekovým máslem, přidáme sýr, sůl a pepř a ještě společně prošleháme. Podáváme k opečeným klobáskám.
Zpět na obsah

Krvavé brambory podle Nigelly:

Velké celé brambory upečeme v troubě. Rozpůlíme, vydlabeme, vnitřky smícháme s nastrouhanou mozzarellou, trochou soli a kečupem, naplníme zpátky, položíme na plech na pečící papír nebo alobal, ještě pocákáme kečupem a zapečeme. Recept pochází ze stránek www.recepty.cz
Zpět na obsah

Pečené brambory s lilkovou náplní:

Zvětšit Suroviny:
Velké pěkné brambory, lilek, cuketa, rajčata, česnek, provensálské bylinky, olej, sůl, pepř, strouhaný sýr.
Postup:
Brambory napůl uvaříme i se slupkou, rozkrojíme a částečně vydlabeme. Cuketu a lilek nakrájíme na kostičky, osmahneme na oleji, osolíme, opepříme a ochutíme rozmačkaným česnekem a bylinkami. Naplníme vydlabané brambory, poklademe plátky rajčat, posypeme sýrem a upečeme v troubě vyhřáté na 200°C dočervena.
Poznámka:
Vydlabané zbytky brambor použijeme na polévku, třeba česnečku. Nebo jimi nastavíme náplň, pak nám na celý plech brambor stačí po 1 kusu zeleniny.Lilky se nemusí nechat vypotit, pokud máme čerstvé pevné plody.
Fotografie dokumentující pracovní postup najdete zde
Zpět na obsah

Pečené brambory s řapíkatým celerem:

Zvětšit Suroviny:
1 kg brambor, 1 řapíkatý celer, olej, sůl, pepř
Postup:
Oloupané brambory pokrájíme, celer rozebereme, oloupeme a nakrájíme na proužky. Poklademe na plech, pokapeme olejem, osolíme a opepříme, promícháme a upečeme dočervena.
Poznámka: Podávala jsem ke krůtím stehnům pečeným s bylinkami v římském hrnci. Nedietáři vyloží plech pod bramborama tenkými plátky anglické slaniny.
Zpět na obsah

Bramborové knedlíky s bylinkami:

Zvětšit Suroviny:
3/4 kg uvařených brambor, 2-3 špetky soli, 100 g hrubé pšeničné krupice, 250 g hrubé mouky, 2 vejce, 2 hrsti nasekaných bylin (směs petrželky, libečku, oregana a pažitky)
Postup:
Oloupané brambory studené nastrouháme nebo horké prolisujeme a necháme vychladnout. Pak si dáme vařit vodu a do brambor vyklepneme vejce, zasypeme krupicí a moukou, přidáme bylinky a osolíme. Rychle a lehce zpracujeme těsto. Těsto se solí by nemělo dlouho stát, protože řídne. Utvoříme knedlíky podle zvyklosti (já dělám šišky), obalíme v mouce a pouštíme je po jednom do vařící vody. Snažíme se, aby voda zase co nejdříve začala vařit, pak je opatrně odlepíme ode dna a vaříme (knedlíky musí mít dost místa a musí plavat) asi 15-17 minut podle velikosti. Jeden vylovíme, rozkrojíme a pokud není uprostřed nedovařený, vylovíme i ty ostatní. Nakrájíme na plátky a podáváme k pečenému masu.
Zpět na obsah

Lyonské brambory:

Zvětšit Suroviny:
Brambory uvařené ve šlupce nebo zbytky brambor z oběda, cibule, máslo, sůl
Postup:
Brambory oloupeme a nakrájíme. Na másle osmahneme cibulku na kolečka (půlměsíčky) a přidáme brambory. Osolíme a necháme opéct.
Zdroj: www.toprecepty.cz
Zpět na obsah

Nové brambory s dipem z kozího sýra:

Zvětšit Suroviny:
1 kg nových brambor, tymián a rozmarýn, sůl, olej.
Dip: 2 kelímky kozího pomazánkového sýra (měla jsem s příchutí česneku), 1 malý bílý jogurt, sůl, pepř, bazalka, rozmarýn, možno česnek.
Postup:
Brambory odrbeme kartáčkem, rozpůlíme, položíme slupkou na plech, osolíme, pokapeme olejem a posypeme jemně sekanými bylinkami. Pečeme v troubě při 200°C asi 30-35 minut.
Kozí sýr rozmícháme s jogurtem, ochutíme a přidáme bylinky.
Pozn.: Tomu, kdo nemá rád kozí sýr, doporučuju jiný hodně výrazný - např. brynzu ;-)
Zpět na obsah

Přílohové brambory k rybám:

Zvětšit Suroviny:
vařené brambory ve slupce, přepuštěné máslo, sůl, pepř, kopr, lžíce máku.
Postup:
Oloupané a nakrájené brambory opékáme na másle dokřupava, opepříme, prohodíme s nakrájeným koprem a mákem, aby se brambory hezky obalily. Solíme až těsně před podáváním, aby zůstaly křupavé.
Zpět na obsah